ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΤΙΤΑΝΙΑ»
Ζώθηκε με κάμερες - χαφιέδες

75 (!) ηλεκτρονικά μάτια παρακολουθούν από τις αρχές του μήνα τους εργαζόμενους

Κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης με 75 κάμερες, σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου, έθεσε σε εφαρμογή η διεύθυνση του Ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ! Το γεγονός καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο και ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας και καλούν όλους τους εργαζόμενους να σταθούν σθεναρά απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, να εκφραστεί αυτή η αντίθεση με έμπρακτη αλληλεγγύη, ακυρώνοντας στην πράξη τα σχέδια της εργοδοσίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο του γραφείου τεχνικής ασφάλειας του ξενοδοχείου προς τη διοίκησή του, το σύστημα λειτουργεί «δοκιμαστικά» από 1/3/2006 μέχρι και τις 10/3/2006. «Μετά τις 10/3/2006 όλα τα παλιά αρχεία θα διαγραφούν και θα αρχίσει η κανονική λειτουργία του κυκλώματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τα δυο σωματεία τονίζουν ότι πρόκειται «για μια κίνηση που αποσκοπεί ευθέως στην τρομοκράτηση των εργαζομένων. Η ασφυκτική παρακολούθηση που επιβάλλει η εργοδοσία στοχεύει στον εκφοβισμό και τελικά στην αποδοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων δίχως καμία αντίδραση της πολυαπασχόλησης, της εντατικοποίησης της δουλιάς, της δρομολογούμενης κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Σημειώνουν πως «είχαμε προειδοποιήσει ότι στην περίπτωση λειτουργίας των καμεροχαφιέδων τα ταξικά συνδικάτα της πόλης και η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη θα αντιδράσουν άμεσα και αποφασιστικά». Τα δυο σωματεία υπογραμμίζουν ότι «οι εργασιακοί χώροι σε καμία περίπτωση δε θα καταλήξουν "γκέτο" όπου θα τσαλακώνεται η προσωπικότητα του εργαζόμενου, όπου θα αναστέλλεται η συνδικαλιστική δράση και η ελεύθερη και δημοκρατική μας έκφραση».

Επισημαίνουν επίσης ότι «υπάρχει βαρύτατη πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που ούτε με το σημερινό αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν τέτοιες αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις.

Και καταλήγουν: «η ασφάλεια των ξενοδοχείων δεν κινδυνεύει από τη δουλιά των εργαζομένων. Να ξηλωθούν τώρα οι καμεροχαφιέδες».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα

Τις συνέπειες από την αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα της Υγείας αναδεικνύουν οι εργαζόμενοι

Η καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου επαναλειτούργησε, αλλά οι τεράστιες ελλείψεις την καθιστούν δώρο άδωρο για τους ασθενείς

Motion Team

Η καρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου επαναλειτούργησε, αλλά οι τεράστιες ελλείψεις την καθιστούν δώρο άδωρο για τους ασθενείς
Χαρακτηριστικό της τραγικής και επικίνδυνης για εργαζόμενους και ασθενείς κατάστασης, στην οποία οδηγεί τα δημόσια νοσοκομεία η πολιτική της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης, είναι το παράδειγμα του νοσοκομείου Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη.

Από τις αρχές της βδομάδας ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου, που τα τελευταία χρόνια συνεχώς υποβαθμιζόταν, ενώ από τον Απρίλη του 2005 είχαν σταματήσει και οι επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς. Με την αναστολή της είχε επιβαρυνθεί το έργο των άλλων καρδιοχειρουργικών κλινικών των νοσοκομείων της πόλης και ασφαλώς ωφελήθηκαν οι ιδιωτικές κλινικές. Παρά την τυπική επαναλειτουργία της κλινικής, οι εργαζόμενοι εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με την αποτελεσματική λειτουργία της, λόγω των τεράστιων ελλείψεων τόσο σε γιατρούς όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι, και με επιστολή τους στη διοίκηση του νοσοκομείου, απαριθμούν τις παρακάτω κύριες ελλείψεις και προβλήματα στο νοσοκομείο:

  • Το νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες εξόντωσης και αυτό έχει επιπτώσεις τόσο για τους εργαζόμενους, αλλά κυρίως για τους ασθενείς και την υποβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.
  • Το διοικητικό προσωπικό απεγνωσμένα προσπαθεί να ανταποκριθεί σε αυξημένες απαιτήσεις και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας χωρίς εκπαίδευση και λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι έχουν να γίνουν προσλήψεις 10 χρόνια. Εχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης αλλά και ασθένειας πολλοί εργαζόμενοι χωρίς να αντικατασταθούν. Η μη αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος εντάσσεται στις προσπάθειες που γίνονται για την εκχώρηση και αυτών των υπηρεσιών σε ιδιωτικά συνεργεία.

  • Στο φαρμακείο οι 3 φαρμακοποιοί και οι 4 βοηθοί προσπαθούν απεγνωσμένα να ανταποκριθούν στις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις.
  • Τέσσερις εναπομείναντες οδηγοί και 3 ετεροαπασχολούμενοι -οι οποίοι λείπουν από άλλους κλάδους - είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στον όγκο δουλιάς (μεταφορά φαγητού, φαρμάκων, ορών κλπ.) και ασθενών.

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι επιβεβαιώθηκαν οι ενστάσεις τους στην ψήφιση του νόμου 2889/01 για την Υγεία, ο οποίος δημιούργησε τις προϋποθέσεις εκχώρησης υπηρεσιών σε ιδιώτες, αλλαγές εργασιακών σχέσεων και υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στον ελληνικό λαό. Τέλος, δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν άμεσα σε κινητοποιήσεις.

«ΠΟΛ-ΚΟΜ» - ΛΑΡΙΣΑ
Προάγγελος «λουκέτου» οι απολύσεις

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Μέτρα ενάντια στις απολύσεις και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο εργοστάσιο «ΠΟΛ-ΚΟΜ» στη Λάρισα, απαιτούν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Απασχόλησης. Στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται:

«Στην απόλυση τεσσάρων εργαζομένων προχώρησε η εργοδοσία στο εργοστάσιο παραγωγής κουμπιών "ΠΟΛ-ΚΟΜ", που εδρεύει στη Λάρισα. Την ίδια τύχη αναμένεται να έχουν και οι άλλοι 50 εργαζόμενοι της επιχείρησης, αφού ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου απειλεί και απολύει εργαζόμενους, χωρίς να τους εξοφλήσει τα δεδουλευμένα, ενώ έχει ανοίξει ανάλογη επιχείρηση στη Βουλγαρία και έχει μεταφέρει εκεί όλες τις δραστηριότητες και τα μηχανήματα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό:

  • Αν ο ιδιοκτήτης της «ΠΟΛ-ΚΟΜ» πήρε επιδοτήσεις για τη μεταφορά της επιχείρησής του στη Βουλγαρία, πότε και ποια ποσά, από κρατικούς πόρους ή κονδύλια της ΕΕ.
  • Αν υπάρχουν οφειλές του στο ΙΚΑ, σε τι ποσό ανέρχονται και ποιες ενέργειες έχει κάνει η κυβέρνηση για την καταβολή τους.
  • Ποια μέτρα θα πάρει, ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία του εργοστασίου στη Λάρισα, να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας και να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Απλήρωτοι οι γιατροί στον ΟΠΑΔ

Απλήρωτοι παραμένουν εδώ και έξι μήνες οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ), όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής, σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη. Στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την άμεση πληρωμή των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΟΠΑΔ και για να μην υπάρξει στο μέλλον παρόμοιο φαινόμενο.

Ο δήμαρχος των εργοδοτών

Το «φιλεργατικό» ΠΑΣΟΚ αποκαλύφθηκε και πάλι μέσα από το πρόσωπο του δημάρχου Νάουσας, Αναστάσιου Καραμπατζού. Το Σεπτέμβρη του 2005 προσέλαβε 22 από τους απολυμένους της ΤΡΙΚΟΛΑΝ σε θέσεις μερικής απασχόλησης 18μηνης διάρκειας και μετά από 5 μήνες απλήρωτης εργασίας τους πέταξε στο δρόμο. Μάλιστα τους συνέστησε να καταθέσουν αγωγή για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει ο Δήμος.

Χτες, Πέμπτη 2 Μάρτη, οι 22 μερικά απασχολούμενοι, που από τις 24 Φλεβάρη προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας για να διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους, ανακάλυψαν πως είναι απολυμένοι ήδη από τις 22 του Φλεβάρη!

Μέσα σε ενάμιση χρόνο λοιπόν, οι απολυμένοι της ΤΡΙΚΟΛΑΝ ξαναβρέθηκαν στην ανεργία. Αυτό ήταν το μέλλον που τους έταξε η κυβέρνηση της ΝΔ, όταν διακήρυττε πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ανεργίας με τη μερική απασχόληση. Αυτό το μέλλον έκανε πραγματικότητα ο ΠΑΣΟΚος δήμαρχος της Νάουσας που στα λόγια πλειοδοτεί σε «φιλεργατικότητα», ενώ στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί το πρόβλημα των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών, μόνο για να προωθήσει νέα κίνητρα και προνόμια στην εργοδοσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ