ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Απεργιακών κινητοποιήσεων συνέχεια

Ο στρατός έχει βγει στους δρόμους στις περιοχές του Αμαζονίου

Associated Press

Ο στρατός έχει βγει στους δρόμους στις περιοχές του Αμαζονίου
ΚΙΤΟ.--

Εκρυθμη παραμένει η κατάσταση στις τρεις επαρχίες του Αμαζονίου με το στρατό να προσπαθεί να επιβάλλει διά ροπάλου την τάξη. Οι κάτοικοι των περιοχών είναι στο πλευρό των απεργών της κρατικής εταιρίας πετρελαίου «Petroecuador», ενώ παραμένει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση του Αλφρέντο Παλάσιο.

Οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης, των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και των εκπροσώπων των χιλιάδων συμβασιούχων κατέρρευσαν σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», καθώς οι δεσμεύσεις μάλλον ήταν μετέωρες. Καθώς φαίνεται τα ποσά που αντιστοιχούν στις οφειλές των μισθών από το Σεπτέμβρη δεν είχαν αποταμιευτεί όπως είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών και η απεργία στις επαρχίες Ορεγιάνα, Σουκούμπιος και Νάπο συνεχίζεται επ' αόριστον. Την ίδια στιγμή η παραγωγή πετρελαίου και πάλι αναμένεται να διακοπεί ενώ από Δευτέρα και άλλες πέντε επαρχίες αναμένεται να μπουν στο χορό των απεργιακών κινητοποιήσεων. Οπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις επαρχίες Παστάσα, Κοτοπαξί, Μπολίβαρ, Τουνγκουράουα και Τσιμποράσο στην περιοχή των Ανδεων θα αρχίσουν την απεργία εάν μέχρι τότε δεν καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

Τέλος, το κόμμα Πατσακουτίκ, που στηρίζει την κυβέρνηση Παλάσιο ζήτησε χτες στο Κοινοβούλιο την άμεση άρση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης ειδάλλως θα προχωρήσει την άρση εμπιστοσύνης του.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Μοράλες: «Θα είμαστε στον αντιιμπεριαλιστικό δρόμο»

ΛΑ ΠΑΣ - ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Την αντιιμπεριαλιστική θέση της Βολιβίας επαναβεβαίωσε χτες ο Πρόεδρος της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, κατά την αναχώρησή του για τη Χιλή, που αναμένεται να παρευρεθεί στην ορκωμοσία της νέας Προέδρου της Χιλής Μισέλ Μπατσελέ. Ορκωμοσία στην οποία θα παραστούν τουλάχιστον 32 ηγέτες κρατών και περισσότερες από 100 ξένες αντιπροσωπείες.

«Θα εξακολουθήσουμε το δρόμο του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, με ειλικρίνεια και λόγο και πρέπει να σεβαστούν την αξιοπρέπειά μας, την ανεξαρτησία και κυριαρχία μας» δήλωσε ο Μοράλες κατά την αναχώρησή του και ο λόγος αυτής της σαφούς δήλωσης ήταν η επικείμενη συνάντησή του με την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κοντολίζα Ράις στο περιθώριο της ορκωμοσίας Μπατσελέ. Συνάντηση στην οποία είχε δηλώσει ότι επρόκειτο να συζητηθούν διμερή θέματα ώστε να εκτονωθεί η ένταση. Ενταση που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση του αμερικανικού στρατού να κατατάξει τη Βολιβία στις μη αξιόπιστες χώρες και άξιες να είναι «σύμμαχοι στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Στην περικοπή 3.133 θέσεων εργασίας, δηλαδή το 39% του συνολικού προσωπικού των 7.988 ατόμων, ανακοίνωσε πως θα προβεί το δημόσιο ισπανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο «RTVE». Τα σχέδια απόλυσης προβλέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση των εργαζομένων και την εθελούσια αποχώρησή τους με την καταβολή αποζημίωσης. Τα συνδικάτα του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη Τρίτη ώστε να αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πάνω από 100 τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 1.500 κατοικίες υπέστησαν ζημιές από τις ασυνήθιστες για την εποχή και εξαιρετικά σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν το κεντρικό ομόσπονδο κρατίδιο της Ινδίας, Μάντια Πραντές. Ο κρατιδιακός πρωθυπουργός ζήτησε «βοήθεια» από το κέντρο.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.- Ο γιος του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης Θάκσιν Σιναουάτρα, καταδικάστηκε χτες στην καταβολή προστίμου 1 δισ. μπαχτ (130.000) για «αδικοπραγία» στην υπόθεση της πώλησης της εταιρίας τηλεπικοινωνιών «Shin Corp.», που ανήκει στην οικογένεια του πρωθυπουργού. Οι πιέσεις προς τον Σιναουάτρα να παραιτηθεί εντείνονται - αλλά ο γραπωμένος στην εξουσία πολιτικός, που κήρυξε εκλογές για την 7η Απριλίου, δηλώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει.

ΤΟΚΙΟ.-Μία νέα διπλή υπόθεση ομαδικής αυτοκτονίας τάραξε χτες τα νερά της ιαπωνικής κοινωνίας. Πέντε άνδρες και μία γυναίκα βρέθηκαν νεκροί από αναθυμιάσεις σε αυτοκίνητο της πόλης Τσιτσίμπα (κοντά στο Τόκιο) και άλλοι τρεις βρέθηκαν με τον ίδιο τρόπο νεκροί σε ΙΧ αυτοκίνητο στο Χιροκάσι. Τα θύματα, όλοι τους 20άρηδες, θεωρείται απ' την αστυνομία πως αυτοκτόνησαν μετά από συνεννόησή τους στο διαδίκτυο. Πέρσι, πάνω από 90 νέοι αυτοκτόνησαν με παρόμοια μέθοδο...

ΤΟΚΙΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-Στην πυραυλική δοκιμή ενός αμερικανο-ιαπωνικού σχεδιασμένου βαλλιστικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος («Standard Missile-3») προχώρησαν χτες έξω απ' τις ακτές της Χαβάης, Αμερικανοί και Ιάπωνες αξιωματούχοι.

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
Ακόμη δύο παιδιά θύματα της νόσου...

TZAKAPTA.--

Στη διεθνή μακρά λίστα των θυμάτων της γρίπης των πουλερικών προστέθηκαν χτες δύο παιδιά από την Ινδονησία. Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών, ο θάνατος μίας 12χρονης την πρώτη Μάρτη και ενός 3χρονου αγοριού στις 28 Φλεβάρη επήλθε από τον ιό Η5Ν1. Τα παιδιά αρρώστησαν μετά από επαφή με άρρωστα πτηνά...

Το ίδιο 24ωρο, οι αρχές στην Αλβανία ανακοίνωσαν πως θανάτωσαν πάνω από 2.000 πουλερικά στο χωριό Τσούκα στο νότιο τμήμα της χώρας και πως οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις σε πληγέντες αγρότες θα ανέλθουν σε 80.000 ευρώ. Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Γεωργίας Μεχντί Εκέρ έδωσε εντολή στις κατά τόπους υγειονομικές αρχές να προετοιμαστούν για ένα πιθανό δεύτερο κύμα της νόσου το διάστημα Απρίλης - Μάης κατά την άφιξη των αποδημητικών πτηνών. Υποστήριξε πως εάν αυτή τη φορά η προετοιμασία είναι καλή «οι απώλειες θα συρρικνωθούν στο ελάχιστο».

Τέλος, στην Αυστρία οι αρχές της Υπηρεσίας Υγείας και Τροφίμων προέτρεψαν όσους πολίτες έχουν γάτες να τις πάνε στα κτηνιατρεία για εξετάσεις προκειμένου να εξακριβωθεί εάν φέρουν στελέχη του ιού Η5Ν1.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Καθεστώτος δουλείας για 1.3 εκατομμύρια ανθρώπους

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.--

Σε καθεστώς δουλείας, με όλη τη σημασία της λέξης, ζουν τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Λατινική Αμερική, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας στο Πόρτο Αλέγκρε της νότιας Βραζιλίας στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης για την αγρονομική μεταρρύθμιση και την αγροτική ανάπτυξη.

Οι χώρες της Νότιας Αμερικής, οι πλέον πληγείσες από τη σύγχρονη σκλαβιά, είναι η Βολιβία, η Παραγουάη, το Περού δήλωσε ο ανθρωπολόγος Εντουάρντο Μπεντόγια.

«Στο Περού το πρόβλημα είναι σοβαρό και επικεντρώνεται στην εκμετάλλευση των δασικών εκτάσεων στην περιοχή του Αμαζονίου, όπου ζουν σχεδόν 20.000 Ινδιάνοι σε συνθήκες δουλείας», δήλωσε ο Μπεντόγια, διευκρινίζοντας ότι αυτοί που στρατολογούν ανθρώπινο δυναμικό, φυλάκιζαν ολόκληρες οικογένειες Ινδιάνων, για να τους αναγκάζουν να εργάζονται για περιόδους έξι έως 12 μηνών.

Στη Βολιβία, η δουλεία πλήττει κυρίως τους Ινδιάνους που καταναγκάζονται να εργάζονται στις φυτείες του ζαχαροκάλαμου και εκτελούν 12 ώρες εργασία την ημέρα, διαφορετικά υφίστανται βασανιστήρια! Τα μεγαλύτερα θύματα της δουλείας στην Παραγουάη, σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο, είναι οι Ινδιάνοι Γουαρανί που δουλεύουν στις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις.

Στη Βραζιλία, το υπουργείο Εργασίας και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας αποκάλυψαν ότι το 2005, 4.113 άνθρωποι που ήταν σε καθεστώς καταναγκαστικών έργων στις αγροτικές επιχειρήσεις απελευθερώθηκαν. Η σκλαβιά τυπικά καταργήθηκε στη Βραζιλία το 1888. Ωστόσο 20.000 έως 50.000 εργάτες στις καλλιέργειες υφίστανται ένα καθεστώς εργασίας όμοιο με δουλεία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ