ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Μαζικές συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη

Η κεφαλή της πορείας στη Χαλκίδα
Η κεφαλή της πορείας στη Χαλκίδα
Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, πολλοί νέοι και νέες εργαζόμενοι, σπουδαστές και μαθητές, αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι έδωσαν το «παρών» στις μαζικές και μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργάνωσαν οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, στις πρωτεύουσες των νομών Εύβοιας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας και σε πόλεις όπως η Θήβα και το Αλιβέρι. Από τα ξημερώματα δόθηκε και η μάχη της περιφρούρησης σε εργοστάσια και γιαπιά.

Στις μαζικές και μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν στη Χαλκίδα και το Αλιβέρι, στη Λιβαδειά και τη Θήβα, στη Λαμία και την Αμφισσα, βροντερό στάλθηκε το μήνυμα της αντίστασης και αντεπίθεσης, του αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Το ίδιο δυναμικές ήταν και οι πορείες που έγιναν σ' όλες τις πόλεις. Ενώ παράλληλα αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ο ρόλος των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και στα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας, Φθιώτιδας, Λιβαδειάς και Θήβας, που πάλι «φυγομάχησαν» στην Αθήνα, με ελάχιστες δυνάμεις.

Στη Χαλκίδα, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Αργύρης, μέλος της Γραμματείας Εύβοιας του ΠΑΜΕ. Σε ποσοστά από 80%-100% κυμάνθηκε η συμμετοχή στην απεργία σε εργοστάσια των περιοχών Χαλκίδας - Οινοφύτων - Θήβας - Αλιβερίου - Λαμίας (Τσιμέντα Χαλκίδας, ΛΑΡΚΟ Μεταλλεία, ΛΑΡΚΟ εργοστάσιο, Μηχανική, Ναυπηγεία, Ιντεάλ Στάνταρντ, Ιντερκέμ, Σέλμαν, ΕΒΙΟΠ - ΤΕΜΠΟ (4ωρη), ΑΓΕΤ Ηρακλής, Αλιβέρι, ΕΒΟ Κύμης, Εβιέση, Νεξάν 100%). Επίσης, πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες 70%-100%, ενώ στο δημόσιο τομέα από 30%-100%.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Μήνυμα αντίστασης και κλιμάκωσης

Δυναμικές και μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Στα Γιάννενα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ από το πρωί έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης έξω από τη Νομαρχία, όπου ο νομάρχης Ιωαννίνων Αλέκος Καχριμάνης (ΝΔ) με περίσσιο μένος και ακατάσχετο υβρεολόγιο, επιτέθηκε απροκάλυπτα στους εργαζόμενους και μαζί με τον πρώην αντινομάρχη κ. Κολιό επιχείρησαν ανεπιτυχώς να σπάσουν την απεργία. Οι εργαζόμενοι του ΟΤΑ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου της πόλης διεκδικώντας μεταξύ άλλων την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Εργαζόμενοι, νεολαία αλλά και οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι οι οποίοι έκλεισαν τα μαγαζιά τους για 2 ώρες πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Αντίστοιχα στο Αγρίνιο με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου τα μαγαζιά έκλεισαν για δύο ώρες και οι εργαζόμενοι από το χώρο των οικοδόμων, του ιματισμού, των ιδιωτικών υπαλλήλων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων μαζί με τους εμπόρους συμπορεύτηκαν στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Το πρωί δόθηκε με επιτυχία η μάχη της απεργίας στις τράπεζες EYROBANNK και Κρήτης, στους Ορυζόμυλους και στο δημαρχείο.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Κέρκυρας και της Αρτας ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, ενώ στην Πρέβεζα πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός για μια ώρα του σούπερ - μάρκετ «Ατλάντικ» όπου έχουν πραγματοποιηθεί απολύσεις εργαζομένων. Αντίστοιχες μαχητικές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ πραγματοποιήθηκαν σε Λευκάδα και Ηγουμενίτσα καθώς και σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο.

ΚΡΗΤΗ - ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Με νέες δυνάμεις

Στην Κρήτη, οι περιοδείες και εξορμήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα σε χώρους και κλάδους δουλιάς, οι συζητήσεις με τους εργαζόμενους και η ανάδειξη της ανάγκης για την οργάνωση της πάλης ενάντια στο κεφάλαιο και τους υποστηρικτές του, απέδωσαν καρπούς.

Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση έγινε στις 10 το πρωί στα Λιοντάρια. Από νωρίς το πρωί όμως οι ταξικές δυνάμεις βρέθηκαν έξω από σούπερ μάρκετ, μεγάλα εμπορικά καταστήματα και αλυσίδες καταστημάτων, περιφρουρώντας την απεργία. Στη συγκέντρωση εκ μέρους του ΠΑΜΕ μίλησε ο Γιάννης Μηλιαράς, μέλος της διοίκησης του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στα Χανιά η συγκέντρωση έγινε στις 10 το πρωί στα Νέα Καταστήματα, έξω από την Αλφα Μπανκ, όπου οι ταξικές δυνάμεις περιφρούρησαν την απεργία μαζί με τους εργαζόμενους, που τελικά απέργησαν και συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Στη συγκέντρωση την κεντρική ομιλία έκανε ο Πέτρος Μπολιδάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Χανίων. Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης εκπρόσωποι σωματείων και συνδικαλιστών, καθώς και ο Νάσος Γαλής, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων. Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες του ΠΑΜΕ έγιναν επίσης σε Ρέθυμνο και Λασίθι.

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα απ' τις απεργιακές συγκεντρώσεις των νησιωτών. Στη Μυτιλήνη, οι απεργοί κατάφεραν με τη δυναμική τους παρέμβαση να κλείσουν τοπικά καταστήματα της Γιούρομπανκ, της Νόβαμπανκ, του Βασιλόπουλου, του Βερόπουλου, του Ατλάντικ. Μαζικά συμμετείχαν οι εργαζόμενοι της Λήμνου στην απεργιακή συγκέντρωση που οι ταξικές δυνάμεις οργάνωσαν στη Μύρινα. Στη Χίο αυξημένα ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, στα σχολεία, στις τράπεζες κλπ. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν κατάληψη στα γραφεία της νομαρχίας, ενώ στην κινητοποίηση που έγινε στην Απλωταριά, ξεχώρισαν με τη συμμετοχή τους οι μαθητές κι οι φοιτητές του νησιού. Ανάλογα θετική εικόνα καταγράφηκε στη Ρόδο. Στη Σάμο, σημαντική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στις κατασκευές και τις ΔΕΚΟ. Η απεργιακή διαδήλωση κατέληξε στην πλατεία Πυθαγόρα, ενώ στον Εύδηλο της Ικαρίας έγινε στην κεντρική πλατεία.

ΑΤΤΙΚΗ
Απτόητοι από τη βροχή

Από τα ξημερώματα στην περιφρούρηση έξω από τις πύλες των εργοστασίων, στα γιαπιά και στη συνέχεια στις συγκεντρώσεις και τις πορείες που έγιναν παρά τη βροχή και την καταιγίδα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε Θριάσιο, Λαύριο και Μέγαρα έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της χθεσινής απεργίας. Στην περιοχή του Θριασίου, δυναμική και αγωνιστική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην Ελευσίνα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Α. Χοροζάνης, μέλος της τοπική Γραμματείας, ενώ χαιρέτισαν ο Χ. Δημόπουλος από την Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας και ο Α. Ζαφειράτος από το Συνδικάτο Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ». Ακολούθησε πορεία και συνθήματα για τις συμβάσεις, την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και αλληλεγγύης στους εργαζόμενους τους εργοστασίου «ΓΙΟΥΛΑ» που βάζει λουκέτο.

Στο Λαύριο επιτυχημένη ήταν απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που κυμάνθηκε σε ποσοστά πάνω από 80%. Η δυνατή καταιγίδα δεν εμπόδισε τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη συνέχεια και στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η τοπική Γραμματεία Λαυρίου του ΠΑΜΕ, όπου μίλησε ο Β. Συρίγος από το Συνδικάτο Οικοδόμων, ενώ χαιρέτισαν η Ε. Σανίδου από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος, ο Ν. Αλιάγας από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Σ. Κανέρης από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Επιτυχημένη η απεργία και στα Μέγαρα, ενώ και εκεί η βροχή δεν εμπόδισε την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρό του Μουστάκα Αλέκο.

Ντεκόρ... για το ΠΑΣΟΚ

Το κατάλληλο «αγωνιστικό» ντεκόρ, για να προσέλθει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και να παραστήσει «το φίλο του λαού» έστησε χτες στο Πεδίον του Αρεως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Μερικές εκατοντάδες συνδικαλιστές και μέλη εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων πορεύτηκαν στη συνέχεια στο υπουργείο Οικονομίας και παρέδωσαν το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Χαρακτηριστικό του πνεύματος που κυριάρχησε στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, είναι το γεγονός ότι στην ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στη δεκαετή διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική του, όπως βεβαίως και στην πολιτική που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ενωση προς την οποία η πλειοψηφία δηλώνει υποταγή. «Τέλος αντοχής και ανοχής» διακήρυξε από το βήμα ο Χρ. Πολυζωγόπουλος. Πράγματι, οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο παρά να δώσουν τέλος στην αντεργατική πολιτική και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και να μην δείξουν καμία πλέον ανοχή στη διγλωσσία και την υποκρισία που προκλητικά περιφέρονταν χτες στο Πεδίον του Αρεως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ