ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Την Κυριακή στο Κιλελέρ!

Οι μικρομεσαίοι αγρότες τιμούν την επέτειο του ξεσηκωμού διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τον αγώνα τους

Μεθαύριο, Κυριακή, στο ματοβαμμένο χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, πραγματοποιείται το πανελλαδικό συλλαλητήριο της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 96ης επετείου του Κιλελέρ. Με τη συμμετοχή τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας, θα τιμήσουν την εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων, διαμηνύοντας τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τον αγώνα τους, συσπειρωμένοι στις γραμμές του συνεπούς αγροτικού κινήματος, υπερασπίζοντας τη γη που με αγώνα και αίμα πήραν πίσω οι πρόγονοί τους από τους τσιφλικάδες. Να παλέψουν, δηλαδή, για να μην ξεκληριστούν και να μην περάσουν τα χωράφια και η παραγωγή τους στα χέρια των νεοτσιφλικάδων και των επιχειρήσεων, όπως στοχεύει η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που πιστά εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική, που φέρνει ακόμα χειρότερες μέρες στη φτωχή και μεσαία αγροτιά, με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Η 96η επέτειος του Κιλελέρ βρίσκει τους μικρομεσαίους αγρότες με ακόμα περισσότερα και πιο οξυμένα προβλήματα και τα μηνύματα της εξέγερσης είναι επίκαιρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, δείχνοντάς τους ότι η μόνη διέξοδος και προοπτική τους βρίσκεται στο δρόμο της πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και στην εφαρμογή μιας άλλης, υπέρ των συμφερόντων τους και προς όφελος του λαού. Στόχος που για να επιτευχθεί, προϋποθέτει τον κοινό συντονισμό της δράσης τους με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, για την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων και την επιβολή της Λαϊκής Εξουσίας και της Λαϊκής Οικονομίας, στα πλαίσια της οποίας μοχλό ανάπτυξης θ' αποτελεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός της μικρομεσαίας αγροτιάς.

ΕΦΟΡΙΑ
Εντυπα και δικαιολογητικά δαπανών

Μαζί με το βασικό φορολογικό έντυπο Ε1 οι φορολογούμενοι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια καλούνται - κατά περίπτωση - να συμπληρώσουν και ορισμένα άλλα έντυπα που τους αφορούν. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τα έντυπα αυτά είναι τα παρακάτω:

  • Ε2 που αφορά τα ποσά των ενοικίων που αποκτήθηκαν μέσα στο προηγούμενο έτος 2005
  • Ε3 για τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων και επαγγελματιών
  • Ε9 για τη δήλωση στοιχείων ακίνητων που υπάρχουν τη 1 Γενάρη 2005. Το συγκεκριμένο έντυπο υποβάλλεται σε περίπτωση μεταβολής της ακίνητης περιουσίας και επίσης από όσους υποβάλλουν φορολογική δήλωση για πρώτη φορά.

Σε περίπτωση που η δήλωση (Ε1) υποβάλλεται ηλεκτρονικά τα παραπάνω συμπληρωματικά έντυπα υποβάλλονται σε διαφορετικές ημερομηνίες και συγκεκριμένα στο διάστημα από 12 Ιούνη μέχρι 12 Ιούλη 2006, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «Taxis».

Σύμφωνα με τον ισχύοντα φορολογικό νόμο, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, αναγνωρίζονται ως προστατευόμενα μέλη τα άνεργα παιδιά της οικογένειας για δυο επιπλέον χρόνια πάνω από τα ισχύοντα όρια (18 ετών για τα παιδιά που δε σπουδάζουν και 25 ετών για παιδιά που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές). Ετσι, προστατευόμενα μέλη αναγνωρίζονται τα άνεργα παιδιά της οικογένειας μέχρι 20 και 27 χρόνων αντίστοιχα. Με τον ίδιο φορολογικό νόμο επανέρχεται (κουτσουρεμένη) η φοροέκπτωση για την εγκατάσταση φυσικού αερίου. Για την αναγνώριση αυτών των φοροεκπτώσεων απαιτείται η προσκόμιση των παρακάτω δικαιολογητικών εγγράφων:

  • Ανεργα παιδιά: Απόφαση και βεβαίωση του ΟΑΕΔ, υπογεγραμμένη από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, ότι μέσα στο 2005 ήταν εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων.
  • Φυσικό αέριο: Σε περίπτωση εγκατάστασης σε πολυκατοικία, ο διαχειριστής εκδίδει και χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη «συγκεντρωτική κατάσταση δαπανών», όπου εμφανίζονται τα ονόματα των συνιδιοκτητών, τα χιλιοστά του καθενός και το ποσό της δαπάνης που αναλογεί στον καθένα. Απαραίτητη είναι και η επισύναψη φωτοαντιγράφων των δικαιολογητικών της δαπάνης.
ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ
«Κινητά» πρόστιμα τριών εκατομμυρίων ευρώ

Στην επιβολή συνολικού χρηματικού προστίμου τριών εκατομμυρίων ευρώ στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας «Κοσμοτέ», «ΤΙΜ» και «Vodafone» (από ένα εκατ. ευρώ στην κάθε μια), προχώρησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Το πρόστιμο αυτό, το οποίο αναγγέλλεται με καθυστέρηση ενός χρόνου (!), αφορά τις ταυτόχρονες και στα «μουλωχτά» αυξήσεις που αποφάσισαν και επέβαλαν οι τρεις «χρυσοφόρες» αυτές εταιρίες, στη χρέωση των γραπτών μηνυμάτων (sms) τον περασμένο Μάρτη!

Σημειώνεται ότι τις αυξήσεις στη χρέωση των γραπτών μηνυμάτων κατήγγειλαν τότε συνδρομητές των τριών εταιριών. Οι καταγγελίες των συνδρομητών «ευαισθητοποίησαν» την κυβέρνηση, η οποία, διά του υπουργού Ανάπτυξης, ζήτησε από την ΕΕΤΤ να διερευνήσει το θέμα και να αποφανθεί εάν η ενέργεια των τριών εταιριών συνιστά «φαινόμενο σύμπραξης ή εναρμονισμένης πρακτικής».

Ενα χρόνο μετά, η ΕΕΤΤ αποφάνθηκε ότι όντως συνιστά «εναρμονισμένη πρακτική κατά παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού» και επέβαλε το πρόστιμο. Βέβαια, από την επιβολή του προστίμου έως την καταβολή του, η απόσταση είναι μεγάλη, αφού παρέχεται στις εταιρίες η δυνατότητα να προσβάλλουν την απόφαση της ΕΕΤΤ.

ΑΛΛΟΙΩΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Δε βαριέσαι, είναι για την Κύπρο

Μούχλα ανιχνεύτηκε σε γαλακτοκομικό προϊόν με την εμπορική ονομασία «τρίμμα από εκλεκτά τυριά», συσκευασμένο σε πλαστικό μπουκάλι με κόκκινο καπάκι των 200 γρ. Το προϊόν, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, παράγεται από την εταιρία «VIOTROS SA» που εδρεύει στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και η παρτίδα έχει ημερομηνία λήξης 2/8/06. Η εταιρία απαντά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, επειδή το προϊόν διατίθεται αποκλειστικά στην ...κυπριακή αγορά.

Το ίδιο επιχείρημα φέρεται να χρησιμοποίησε και η εταιρία «Corves - Κορινθιακή Βιομηχανία Επεξεργασία Σταφίδας ΑΕΒΕ» της Κορίνθου, απαντώντας στις αιτιάσεις για δυσάρεστη οσμή σε σταφίδα σε αεροστεγή πλαστική διάφανη συσκευασία των 400 γρ.

ΠΕΚΔΥ
Καταγγέλλει τον νομάρχη Καβάλας

Για δίωξη κτηνιάτρου καταγγέλλει τον νομάρχη Καβάλας το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ). Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κτηνίατρος Γ. Δαυίδ της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Καβάλας με απόφαση του νομάρχη υποχρεώθηκε να μετατεθεί στο αγροτικό κτηνιατρείο Θάσου.

Σημειώνεται, μάλιστα, πως «η δίωξη αυτή εντάσσεται στη λογική φίμωσης και τρομοκράτησης των κτηνιάτρων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι, εφαρμόζοντας τις διατάξεις της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, έρχονται σε σύγκρουση με μεγαλοσυμφέροντα.» Το ΔΣ της ΠΕΚΔΥ καλεί τον νομάρχη Καβάλας να ανακαλέσει αμέσως τη συγκεκριμένη απόφαση.

ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Αναγκαία η άμεση στελέχωσή της

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Η ανάγκη άμεσης στελέχωσης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Μαγνησίας είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας.

Στο κείμενο της Ερώτησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ, επισημαίνουν: «Στη Μαγνησία παρότι υπάρχουν 26.000 περίπου βοοειδή, 260.000 αιγοπρόβατα ενήλικα, 10.000 χοιρινά και 25.000 κότες αυγοπαραγωγής, η Κτηνιατρική Υπηρεσία είναι στελεχωμένη πολύ κάτω από τις ανάγκες σε επιστημονικό, διοικητικό, εργατικό προσωπικό, οδηγούς και αυτοκίνητα. Οι εποχιακοί που προσλαμβάνονται δεν αποτελούν λύση και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν για αυξημένη επιστημονική ειδίκευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κονδύλια που στέλνονται καλύπτουν μόνο το 1/2 του εργάσιμου χρόνου που εργάζονται αυτοί οι εργαζόμενοι. Σήμερα, μετά δυσκολίας και με επιπλέον εργασία πέραν του ωραρίου και τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, η Κτηνιατρική Υπηρεσία επιδιώκει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της. Οι προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό, όπως επανειλημμένα έχει ζητηθεί, για 8 κτηνιάτρους, 5 υπαλλήλους διοικητικού προσωπικού, 3 οδηγούς και 3 αυτοκίνητα καθώς και 4 εργάτες, είναι αναγκαίες, ιδιαίτερα με τα επιπλέον καθήκοντα και τα μέτρα που απαιτούνται για την καταπολέμηση της νόσου των πτηνών».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, «τι μέτρα προτίθεται να πάρουν άμεσα ώστε η Κτηνιατρική Υπηρεσία Μαγνησίας να στελεχωθεί με απαραίτητο μόνιμο προσωπικό και να αποκτήσει τα αναγκαία αυτοκίνητα;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ