Παρασκευή 17 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΟΡΙΑ
Εντυπα και δικαιολογητικά δαπανών

Μαζί με το βασικό φορολογικό έντυπο Ε1 οι φορολογούμενοι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια καλούνται - κατά περίπτωση - να συμπληρώσουν και ορισμένα άλλα έντυπα που τους αφορούν. Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών τα έντυπα αυτά είναι τα παρακάτω:

  • Ε2 που αφορά τα ποσά των ενοικίων που αποκτήθηκαν μέσα στο προηγούμενο έτος 2005
  • Ε3 για τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων και επαγγελματιών
  • Ε9 για τη δήλωση στοιχείων ακίνητων που υπάρχουν τη 1 Γενάρη 2005. Το συγκεκριμένο έντυπο υποβάλλεται σε περίπτωση μεταβολής της ακίνητης περιουσίας και επίσης από όσους υποβάλλουν φορολογική δήλωση για πρώτη φορά.

Σε περίπτωση που η δήλωση (Ε1) υποβάλλεται ηλεκτρονικά τα παραπάνω συμπληρωματικά έντυπα υποβάλλονται σε διαφορετικές ημερομηνίες και συγκεκριμένα στο διάστημα από 12 Ιούνη μέχρι 12 Ιούλη 2006, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «Taxis».

Σύμφωνα με τον ισχύοντα φορολογικό νόμο, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, αναγνωρίζονται ως προστατευόμενα μέλη τα άνεργα παιδιά της οικογένειας για δυο επιπλέον χρόνια πάνω από τα ισχύοντα όρια (18 ετών για τα παιδιά που δε σπουδάζουν και 25 ετών για παιδιά που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές). Ετσι, προστατευόμενα μέλη αναγνωρίζονται τα άνεργα παιδιά της οικογένειας μέχρι 20 και 27 χρόνων αντίστοιχα. Με τον ίδιο φορολογικό νόμο επανέρχεται (κουτσουρεμένη) η φοροέκπτωση για την εγκατάσταση φυσικού αερίου. Για την αναγνώριση αυτών των φοροεκπτώσεων απαιτείται η προσκόμιση των παρακάτω δικαιολογητικών εγγράφων:

  • Ανεργα παιδιά: Απόφαση και βεβαίωση του ΟΑΕΔ, υπογεγραμμένη από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, ότι μέσα στο 2005 ήταν εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων.
  • Φυσικό αέριο: Σε περίπτωση εγκατάστασης σε πολυκατοικία, ο διαχειριστής εκδίδει και χορηγεί σε κάθε συνιδιοκτήτη «συγκεντρωτική κατάσταση δαπανών», όπου εμφανίζονται τα ονόματα των συνιδιοκτητών, τα χιλιοστά του καθενός και το ποσό της δαπάνης που αναλογεί στον καθένα. Απαραίτητη είναι και η επισύναψη φωτοαντιγράφων των δικαιολογητικών της δαπάνης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ