ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Εντείνεται η αστυνομοκρατία στη χώρα

Οι αστυνομικές αρχές επισκέπτονται τα σπίτια και καταγράφουν τους κομμουνιστές

Οι κομμουνιστές της Ρωσίας, παρά την ένταση του αντικομμουνισμού, δίνουν καθημερινά τη μάχη τους

Associated Press

Οι κομμουνιστές της Ρωσίας, παρά την ένταση του αντικομμουνισμού, δίνουν καθημερινά τη μάχη τους
Το τελευταίο διάστημα, με πρόσχημα τον έλεγχο των πολιτικών κομμάτων στη βάση του αντιδημοκρατικού ομοσπονδιακού νόμου, οι αστυνομικές αρχές της χώρας έχουν εξαπολύσει τα «όργανά» τους σε κατ' οίκους επισκέψεις, με στόχο να καταγράψουν τα οργανωμένα μέλη των ΚΚ.

Πολύ χαρακτηριστική είναι η επιστολή από την πόλη Περμ, του Γ. Μπούρτσεφ, μέλους του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) και της Ενωσης των Δημοσιογράφων της Ρωσίας, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τρουντοβάγια Ρωσία» («Εργαζόμενη Ρωσία»).

«Στις 31 Γενάρη, περίπου στις 2 το μεσημέρι, χτύπησε το θυροτηλέφωνό μου. Χάρηκα, που στο αποκορύφωμα της ημέρας κάποιος θυμήθηκε την ύπαρξη του συνταξιούχου και ρώτησα ποιος ήρθε.

"Αστυνομία", ήταν η απάντηση. Αμέσως σκέφτηκα: "Λες να πιάσανε τους διαρρήκτες, που διέρρηξαν το διαμέρισμά μου;". Ανοίγοντας την πόρτα, συνάντησα δυο νεαρούς που φορούσαν πολιτικά. Ενας απ' αυτούς μου έδειξε την ταυτότητά του κι όταν μπήκανε στο διαμέρισμα έβγαλε μια λίστα με ονόματα και ρίχνοντάς μου μια ματιά ρώτησε: "Είστε ο Γκενάντι Νικολάεβιτς Μπούρτσεφ;".

- "Ναι", απάντησα εγώ κι έριξα μια ματιά στη λίστα, όπου είδα το επίθετό μου, καθώς και τη σωστή διεύθυνση.

Υποθέτοντας ότι δεν πρόκειται να μιλήσουμε για τη διάρρηξη, ρώτησα τι συμβαίνει.

"Να, εμείς πρέπει να διευκρινίσουμε, αν είστε κομμουνιστής ή όχι".

"Κομμουνιστές υπάρχουν διάφοροι", απάντησα εγώ, κι ύστερα απ' αυτό άρχισε μια σύντομη, σχεδόν φιλική συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας αποδείχτηκε πως οι "επισκέπτες" δεν έχουν καμία ιδέα όχι μόνο για τις διαφορές των κομμουνιστικών κομμάτων της Ρωσίας (κάτι που δικαιολογείται), αλλά ακόμη και για τις ακριβείς ονομασίες τους.

Καταλαβαίνοντας πως οι αστυνομικοί δεν ήρθαν αυτοβούλως, δεν τους κατηγόρησα και δεν έκρυψα ότι ανήκω σε κομμουνιστική οργάνωση. Σημειώνοντας κάτι στη λίστα τους, προχώρησαν στην έξοδο, και εγώ τους ρώτησα: "Και τώρα τι κάνετε, θα παρακολουθείτε τους κομμουνιστές;". Απαντώντας ο ένας απ' αυτούς ασαφώς ανασήκωσε τους ώμους του.

Υστερα από δυο μέρες, έμαθα πως οι "επισκέπτες" από την αστυνομία ανέκριναν κι άλλους κομμουνιστές, όχι μόνο στην περιοχή που μένω εγώ, αλλά και σ' άλλες περιοχές της πόλης. Οπως νομίζω, παρόμοιες ενέργειες της αστυνομίας έρχονται σε αντίθεση με το νόμο "Για τα πολιτικά κόμματα", καθώς και με το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και, φυσικά, εμφανίζεται μια σειρά ερωτημάτων:

Για ποιο λόγο και με τι σκοπό τα όργανα του υπουργείου Εσωτερικών εξακριβώνουν καταλόγους των κομμουνιστών; Αυτό γίνεται μόνο στην πόλη Περμ ή γενικά στη Ρωσία;

Υπάρχει ήδη, άραγε, στο υπουργείο Εσωτερικών ηλεκτρονικό αρχείο των στοιχείων των κομμουνιστών;

Κι επιτέλους, θα απαντήσουν άραγε καθαρά στις ερωτήσεις αυτές οι εισαγγελείς της πόλης Περμ κι οι άλλοι;

Οπως, όμως, κι αν έχουν τα πράγματα, ο έλεγχος των κομμουνιστών από το υπουργείο Εσωτερικών είναι ένα ακόμα σκιώδες σημείο μετατροπής της Ρωσίας σε μια ακόμα ανελεύθερη χώρα, χωρίς δικαιώματα».

Αφιερωμένο σε όσους στα σοβαρά ισχυρίζονται ότι «αποκαταστάθηκε η δημοκρατία» στη Ρωσία, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού...


Ι. Π.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σενάρια «μεγάλου συνασπισμού»

ΚΙΕΒΟ.--

Η εικόνα της ήττας των πολιτικού σχηματισμού που πρωταγωνίστησε στη λεγόμενη «πορτοκαλί επανάσταση» παγιώθηκε χτες, καθώς, με καταμετρημένο το 70% των ψήφων, το Κόμμα των Περιφερειών του Βίκτορ Γιανούκοβιτς καταλάμβανε το 30% των ψήφων, σύμφωνα με ουκρανικά και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Δεύτερο ερχόταν το «Μπλοκ Γιούλια Τιμοσένκο» (γνωστό με τα αρχικά του, «Μπιουτ») καταλαμβάνοντας 22,5%, ακολουθούσε τρίτο το κόμμα του «προέδρου» Βίκτορ Γιούσενκο, «Η Ουκρανία Μας», που κατακρημνιζόταν στο 15,3%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 6,3%, και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, με 3,6%. (Το ποσοστό αυτό που υπολείπεται σημαντικά από το 20% του 2002, είναι σε μια εντελώς διαφορετική πολιτική συγκυρία, με ένταση της αντεπαναστατικής διαδικασίας και ταυτόχρονα των αντικομμουνιστικών επιθέσεων). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα υπόλοιπα 41 κόμματα δεν ξεπερνούσαν το όριο του 3% που απαιτείτο για να αποκτήσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή - που κατά το Σύνταγμα διαθέτει προθεσμία δύο βδομάδων για την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων - συνέχιζε με εντατικούς ρυθμούς την καταμέτρηση και ο επικεφαλής της, Γιάροσλαβ Νταβίντοβιτς, δήλωσε πως «θέλουμε να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό».

Και ενώ οι παρατηρητές της ΕΕ, του ΟΑΣΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Ευρωκοινοβουλίου και του ΝΑΤΟ (που, τελευταία, έχει αποκτήσει τη συνήθεια να εκφέρει γνώμη για τις εκλογές) εξέφραζαν τη θέση ότι «οι εκλογές στην Ουκρανία ήταν ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές», οι φήμες οργίαζαν στο Κίεβο όσον αφορά τη μετεκλογική τακτική της «πορτοκαλί» φιλοδυτικής παράταξης. Ο Πρόεδρος Γιούσενκο φέρεται να πρότεινε στον Γιανούκοβιτς να ενσωματωθεί σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» (σε μια νέα, ωστόσο ίσως υπερβολικά φιλόδοξη, προσπάθεια συνένωσης συμφερόντων της αστικής τάξης). Αν το σενάριο δεν καρποφορήσει, ο Γιούσενκο, που είχε αποπέμψει πέρυσι την Τιμοσένκο μετά από προστριβές και σκάνδαλα διαφθοράς, φέρεται να σκέπτεται να δώσει στην πρώην στενή του σύμμαχο τη δυνατότητα να ξαναγίνει πρωθυπουργός, συγκροτώντας συμμαχία με το δικό του κόμμα και τους «σοσιαλιστές», ώστε ο αντίπαλός του νικητής των εκλογών να μείνει εκτός κυβερνητικού αμβώνος.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Στρατιωτικές συμφωνίες Ουάσιγκτον - Βελιγραδίου ενόψει;

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Την αύξηση της συνεργασίας μεταξύ Βελιγραδίου - Ουάσιγκτον, τις προοπτικές για την υπογραφή τεσσάρων διμερών στρατιωτικών συμφωνιών και την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, συζήτησε χτες με τον υπουργό Αμυνας της Ενωσης Σερβίας - Μαυροβουνίου ο Αμερικανός στρατηγός υποδιοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, Τσαρλς Ουάλντ.

Ο Ουάλντ δεν παρέλειψε, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, να πιέσει για τη σύλληψη και παράδοση των Σερβοβόσνιων πρώην ηγετών Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς και να αναφερθεί στην «πολιτική σημασία της πλήρους συνεργασίας του Βελιγραδίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία». Ωστόσο, η ανακοίνωση της αμερικάνικης πρεσβείας δεν ήταν το ίδιο αναλυτική σε σχέση με το περιεχόμενο των συνομιλιών του στρατηγού Ουάλντ με τον υπουργό Αμυνας της Ενωσης, Ζόραν Στάνκοβιτς, ιδιαίτερα όσον αφορά στην υπογραφή τεσσάρων στρατιωτικών συμφωνιών...

Στο μεταξύ, ο Ελληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε χτες ως «αβάσιμο» δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυριανή», κατά το οποίο ο Ράντοβαν Κάρατζιτς φυγαδεύτηκε με τη βοήθεια Ελλήνων πρακτόρων της ΕΥΠ σε περιοχή της Χαλκιδικής ή στο Αγιον Ορος.

Στο Κοσσυφοπέδιο, η διοίκηση του ΟΗΕ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός γραφείου «ειδικών εισαγγελέων», που θα χειριστούν τις πιο «ευαίσθητες» υποθέσεις εθνοτικής βίας και οργανωμένου εγκλήματος. Το Γραφείο Ειδικών Εισαγγελέων θα απαρτίζεται από 10 αλλοδαπούς εισαγγελείς και 10 Κοσσοβάρους και θα υποστηριχτεί από μία ειδική μονάδα της αστυνομίας, που θα εκπαιδευτεί για να ερευνά σοβαρές υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος και εθνοτικής βίας.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

Οσοι Λευκορώσοι φοιτητές χάσουν το έτος τους λόγω απουσιών, εξαιτίας της συμμετοχής τους στις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης για την ανατροπή του Λουκασένκο θα μπορούν να συνεχίσουν του χρόνου τις σπουδές τους στην Πολωνία! Αυτό έκαναν γνωστό τις τελευταίες μέρες οι αρχές αυτής, της γειτονικής με τη Λευκορωσία, χώρας. Κι ήταν μόνο η κορυφή του «παγόβουνου» της έντονης ανάμειξης της Πολωνίας στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Λευκορωσία, στα πλαίσια της γενικότερης παρέμβασης ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ.

Η απάντηση δεν άργησε! Στις 27/3 δικαστήριο του Μινσκ καταδίκασε σε φυλάκιση 15 μερών τον πρώην πρεσβευτή της Πολωνίας στη Λευκορωσία Μ. Μασκέβιτς, που οι αρχές έπιασαν μαζί με μερικές δεκάδες «κατασκηνωτές» της αντιπολίτευσης, τα χαράματα του περασμένου Σαββάτου. Επίσης οι λευκορώσικες αρχές εμπόδισαν την είσοδο στη χώρα το βράδυ των εκλογών στον Γ. Ντομπρόφσκι, πρόξενο της Πολωνίας στην πόλη Γκρόντνο.

Να σημειωθεί τέλος, ότι η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας μετέδωσε πληροφορίες των αρχών ασφαλείας της χώρας, σύμφωνα με τις οποίες το βράδυ των εκλογών ο Χαβιέρ Σολάνα, έδινε οδηγίες στον Α. Μιλινκέβιτς, υποψήφιο της αντιπολίτευσης, για το πώς θα πρέπει να δράσουν οι δυνάμεις του.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ