ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρνηση προξενικής αρχής να ανανεώσει διαβατήρια Ελλήνων

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης Αποκέντρωσης κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Β. Μπούτας, σχετικά με την άρνηση των προξενικών μας αρχών στη Μελβούρνη της Αυστραλίας να ανανεώσουν το διαβατήριο του Γεωργίου Φουρίκη και των άλλων μελών της οικογένειάς του.

Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται: «Οι προξενικές μας αρχές στη Μελβούρνη της Αυστραλίας αρνήθηκαν τον Μάη του 1999 να ανανεώσουν το διαβατήριο του καθηγητή Ηλεκτρονικής Τηλεπικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης Γεώργιο Φουρίκη ή Μακρή, καθώς και των υπολοίπων μελών της οικογένειάς του, της συζύγου και των τριών παιδιών του.

Ο πατέρας του Γεωργίου Φουρίκη, Δημήτριος γεννήθηκε το 1900 στη Σαλαμίνα και κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως εθελοντής επιλοχίας κίνησης στο ΓΕΣ στην Αίγυπτο. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1933 στην Αλεξάνδρεια και στη συνέχεια έως το 1957 έζησε στο Κάιρο, απ' όπου με ελληνικό διαβατήριο, που εκδόθηκε από τις προξενικές μας αρχές του Καΐρου, μετανάστευσε στην Αυστραλία. Εκεί, το 1959 παντρεύτηκε την Βασιλεία Αντωνοπούλου, η οποία προέρχεται από τον Ελληνισμό της Αιγύπτου και η οποία επίσης με ελληνικό διαβατήριο, που εκδόθηκε από τις προξενικές μας αρχές του Καΐρου, μετανάστευσε το 1959 στην Αυστραλία. Ο γάμος τους, καθώς και οι γεννήσεις των τριών παιδιών τους, Αλέξανδρου γεν. το 1960, Δημητρίου γεν. 1963 και Νικολέτας γεν. το 1972, είναι δηλωμένα με ληξιαρχικές πράξεις γάμου και γεννήσεων στο προξενείο μας στη Μελβούρνη.

Με τα ελληνικά τους διαβατήρια, το 1969 επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Οταν έληξε η ισχύς των διαβατηρίων τους και ζήτησαν την ανανέωσή τους, οι προξενικές μας αρχές στη Μελβούρνη αρνήθηκαν, λέγοντας ότι είναι άκυρα. Για την ανανέωσή τους, απαιτείται πιστοποιητικό εγγραφής σε κάποιον δήμο ή κοινότητα στην Ελλάδα. Στην Αίγυπτο, όμως, για την έκδοση των διαβατηρίων τους, δεν τους ζητήθηκε τέτοιο πιστοποιητικό.

Υστερα απ' αυτό, απευθύνθηκε στο Δήμο Πειραιά, στον οποίο υπάγεται η γενέτειρα του πατέρα του Σαλαμίνα, αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική. Υστερα από έναν ολόκληρο αιώνα, δεν υπήρχαν στοιχεία για την έκδοση του πιστοποιητικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γεώργιος Φουρίκης πήρε μέρος στο συνέδριο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), που έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη, ως αντιπρόσωπος της Ενωσης Ελλήνων Αιγύπτου και Μέσης Ανατολής, της οποίας είναι γενικός γραμματέας, όχι με ελληνικό, αλλά με αυστραλιανό διαβατήριο».

Ερωτούνται οι υπουργοί: α) Για ποιο λόγο οι προξενικές μας αρχές στη Μελβούρνη θεωρούν άκυρα τα διαβατήρια του Γεωργίου Φουρίκη και των μελών της οικογένειάς του και αρνούνται την ανανέωσή τους; β) Αυτή πρέπει να είναι από τις προξενικές μας αρχές η αντιμετώπιση του απόδημου ελληνισμού, που επιθυμεί και επιδιώκει να ανανεώσει τα νόμιμα εκδομένα διαβατήριά του και να κρατήσει τους δεσμούς με την Ελλάδα; γ) Ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε να ανανεωθούν ή να τους χορηγηθούν νέα διαβατήρια;

Με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο οι εκλογές

Ομηροι οι συμβασιούχοι του δημοσίου. Ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό χτες στη Βουλή

Την πολλάκις εκφρασμένη θέση της κυβέρνησης σχετικά με το ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο επιβεβαίωσε ξανά χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση της Ερώτησης του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος ζήτησε τροποποίηση του ισχύοντος νόμου, ώστε να μη θίγονται από την εξομάλυνση οι έδρες που καταλαμβάνει το κάθε κόμμα από την πρώτη κατανομή. Ο Κ. Σημίτης υποστήριξε ότι «ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να αλλάζει προεκλογικά, όπως γινόταν κατά πάγια τακτική των κυβερνήσεων της ΝΔ», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις εκλογές θα κάνει διάλογο για τον εκλογικό νόμο και το εκλογικό σύστημα στη χώρα μας». Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι στηρίζει τον ισχύοντα νόμο (που ψήφισε η δική του κυβέρνηση) τονίζοντας ότι η τροποποίηση δεν αλλάζει την ουσία του, καθώς και ότι το πρόβλημα που δημιουργεί ο τρόπος εξομάλυνσης δεν είχε γίνει τότε αντιληπτό.

Για «μετά τις εκλογές» παρέπεμψε χθες ο πρωθυπουργός το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων του δημόσιου με προφανή στόχο την ομηρία χιλιάδων εργαζομένων, απαντώντας χθες σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νάσου Αλευρά, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει το όλο θέμα όταν θα έχει ανανεωμένη τη λαϊκή εντολή. Παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με δική της ευθύνη δεν υπήρξε διακομματική συναίνεση για τη ρύθμιση του θέματος. Στη συζήτηση παρενέβη πάντως και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, τη στιγμή που ο Ν. Αλευράς έκανε λόγο για «ομόθυμη θέση όλων των κομμάτων» στο θέμα, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ διαφώνησε.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 9ης Απριλίου, οι ΚΟ του ΚΚΕ εντείνουν τη δράση τους, για να φτάσει πλατιά στον ελληνικό λαό η πολιτική πρόταση του Κόμματος. Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες οι παρακάτω εκδηλώσεις.

  • Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δήμο Κουμπούρη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη. Στις 5.45 ομιλία στο εργοτάξιο του Δήμου Ασπροπύργου και στις 9.30 περιοδεία στο εργοστάσιο της ΕΒΟ Μάνδρας.
  • Η Αχτιδική Επιτροπή Θριασίου του ΚΚΕ πραγματοποιεί το Σάββατο, στις 9 μ.μ., στο κέντρο «ΡΟΖΗΣ», τη συνεστίασή της.
Στο Λασίθι

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου του ΚΚΕ σήμερα Πέμπτη πραγματοποιεί περιοδείες στη Νεάπολη και σε Ανατολή - Καλαμούκα και το Σάββατο στην Ελούντα και στο Μύρτο.

Στην Πελοπόννησο
  • Σήμερα Πέμπτη περιοδεία στο εργοστάσιο «ΡΟΚΑ» της Τρίπολης με τον Νίκο Γόντικα.
  • Αύριο, Παρασκευή, σύσκεψη με σπουδαστές του ΤΕΙ Καλαμάτας, όπου θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, σύσκεψη οπαδών στη Μεσσήνη, όπου θα μιλήσει ο Γ. Τσιαπανίτης και ομιλία στο Κιβέρι, με ομιλητή τον Α. Βασιλείου.
  • Το Σάββατο περιοδεία σε σούπερ μάρκετ της Καλαμάτας από την Μ. Διαμαντάκη, περιοδεία και ομιλία σε Πυργάκι - Μουζάκι από τον Γ. Τσιαπανίτη, καθώς και σε Σουληνάρι - Κρεμμύδια με τον Δ. Τζαβάρα. Επίσης, περιοδείες θα γίνουν σε Γεωργίτσι και Λογγανίκο από τον Δ. Λεβεντάκη. Συνεστίαση στο Αστρος, όπου θα μιλήσει ο Ν. Γόντικας και ομιλία στον Ανδριανό.
  • Το Σάββατο 12 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., συγκέντρωση Επαγγελματοβιοτεχνών στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ (Γούναρη 7 και Αγίου Ανδρέου). Θα μιλήσει ο Τάκης Τσίγκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Κυριακή 13 Φλεβάρη στις 10 π.μ. στα Καλάβρυτα. Θα μιλήσει ο Τάκης Τσίγκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Κυριακή 13 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου στην Κάτω Αχαγιά. Θα μιλήσει ο Τάκης Τσίγκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Κυριακή 13 Φλεβάρη στο Λουτράκι στις 6 μ.μ. θα μιλήσει ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί περιοδεία - ομιλία, σε Στέρνα - Αριστομένη από τον Γ. Τσιαπανίτη, καθώς και σε Λευκοχώρα - Αβραμού από τον Δ. Τζαβάρα και περιοδεία σε Κρανίδι - Ερμιόνη από τον Α. Βασιλείου.
  • Την Τετάρτη 16 Φλεβάρη, στην Κόρινθο. Σε συγκέντρωση εργατοϋπαλλήλων θα μιλήσει ο Γιάννης Σταυρόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Στα Γιάννενα

Τη Δευτέρα, 14/2, στις 7 π.μ., ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας θα περιοδεύσει στους χώρους της ΔΕΗ στα Γιάννενα.

ΝΕΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑΡΙΑ
Ως τις 31/3 η προθεσμία

Εως τις 31 Μάρτη θα γίνονται δεκτά τα δικαιολογητικά για την έκδοση εκλογικών βιβλιαρίων. Οσοι γεννήθηκαν το 1982 ή πριν απ' αυτό και έχουν παραλείψει να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, θα πρέπει να υποβάλουν τα παρακάτω δικαιολογητικά στο Δήμο ή την κοινότητά τους: Αίτηση για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Πιστοποιητικό γέννησης. Βεβαίωση από το Δήμο της διεύθυνσης κατοικίας και της ενορίας που υπάγονται. Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου Αστυνομικής Ταυτότητας.

Σήμερα στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902», σήμερα Πέμπτη, στις 22.00, την εκπομπή «Ολυμπιακές Διαστάσεις». Ο Γιώργος Λιβέρης, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, συνομιλεί με τους κυρίους: Γιώργο Βασιλακόπουλο, πρώην ΓΓ Αθλητισμού και Κυριάκο Καρύδη, μέλος της Επιτροπής του ΚΚΕ για την Ολυμπιάδα του 2004, με θέμα: «Προετοιμασία οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».

ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΔΑΝΕΙΟ - ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ

Επίκαιρη Ερώτηση για το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος, για τον υπουργό Εξωτερικών.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, το μεγάλο ζήτημα του λεγόμενου "κατοχικού δανείου" και των πολεμικών επανορθώσεων έχει "βαλτώσει", με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Οι προσπάθειες φορέων και πολιτών συναντούν την αδιαφορία και τις γνωστές, τετριμμένες, δικαιολογίες. Μετά τις αποφάσεις ορισμένων δικαστηρίων, τα οποία δικαιώνουν τις προσφυγές των πολιτών, η υπόθεση βρίσκεται σήμερα, στα χέρια του Αρείου Πάγου. Αυτή τη στιγμή είναι χρήσιμο και αναγκαίο η κυβέρνηση να διατυπώσει, δημόσια, την άποψή της και πρώτα απ' όλα να δώσει στη δημοσιότητα το υλικό όλων των φακέλων που σκονισμένα βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στα συρτάρια των διάφορων υπουργείων. Από τη μεριά μας επανερχόμαστε στην αξίωσή μας να μας δοθεί, σύμφωνα με το άρθρο 133 του Κανονισμού της Βουλής, το κείμενο της Διακοίνωσης που έδωσε η Ελληνική Κυβέρνηση στη Γερμανική, το Νοέμβρη του 1995. Η υπόθεση για μας και για τον κάθε πατριώτη, δεν έχει κλείσει!».

Ερωτάται ο υπουργός τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση, ώστε να δώσει συνέχεια σ' αυτό το εθνικό ζήτημα, πώς σκοπεύει να συμβάλει στη διαδικασία εξέτασης του θέματος από το Ανώτατο Δικαστήριο. Τι θα πράξει, ώστε η Γερμανία να αποδώσει τα οφειλόμενα προς την Ελλάδα».

Αστυνομικοί ... οι πυροσβέστες

Τροπολογία με την οποία προβλέπεται η ανάθεση αστυνομικών καθηκόντων στο Πυροσβεστικό Σώμα κατέθεσε χτες στο νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με αυτή, παρέχεται η δυνατότητα στους πυροσβέστες «να ενεργούν προληπτικούς ελέγχους» στις δασικές περιοχές, καθώς και να προβαίνουν σε συλλήψεις των παραβατών και στην κατάσχεση των απαγορευμένων μέσων και των οχημάτων που χρησιμοποιούνται από τους δράστες εμπρησμού δάσους. Παράλληλα, σαφής είναι ο προεκλογικού χαρακτήρα προσανατολισμός της τροπολογίας που κατέθεσε επίσης χτες ο αρμόδιος υπουργός σχετικά με την πρόσληψη 100 φυλάκων κατά την έναρξη της λειτουργίας του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων Ελαιώνα Θηβών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ