Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρνηση προξενικής αρχής να ανανεώσει διαβατήρια Ελλήνων

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης Αποκέντρωσης κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Β. Μπούτας, σχετικά με την άρνηση των προξενικών μας αρχών στη Μελβούρνη της Αυστραλίας να ανανεώσουν το διαβατήριο του Γεωργίου Φουρίκη και των άλλων μελών της οικογένειάς του.

Στο κείμενο της Ερώτησης τονίζεται: «Οι προξενικές μας αρχές στη Μελβούρνη της Αυστραλίας αρνήθηκαν τον Μάη του 1999 να ανανεώσουν το διαβατήριο του καθηγητή Ηλεκτρονικής Τηλεπικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης Γεώργιο Φουρίκη ή Μακρή, καθώς και των υπολοίπων μελών της οικογένειάς του, της συζύγου και των τριών παιδιών του.

Ο πατέρας του Γεωργίου Φουρίκη, Δημήτριος γεννήθηκε το 1900 στη Σαλαμίνα και κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε ως εθελοντής επιλοχίας κίνησης στο ΓΕΣ στην Αίγυπτο. Ο ίδιος γεννήθηκε το 1933 στην Αλεξάνδρεια και στη συνέχεια έως το 1957 έζησε στο Κάιρο, απ' όπου με ελληνικό διαβατήριο, που εκδόθηκε από τις προξενικές μας αρχές του Καΐρου, μετανάστευσε στην Αυστραλία. Εκεί, το 1959 παντρεύτηκε την Βασιλεία Αντωνοπούλου, η οποία προέρχεται από τον Ελληνισμό της Αιγύπτου και η οποία επίσης με ελληνικό διαβατήριο, που εκδόθηκε από τις προξενικές μας αρχές του Καΐρου, μετανάστευσε το 1959 στην Αυστραλία. Ο γάμος τους, καθώς και οι γεννήσεις των τριών παιδιών τους, Αλέξανδρου γεν. το 1960, Δημητρίου γεν. 1963 και Νικολέτας γεν. το 1972, είναι δηλωμένα με ληξιαρχικές πράξεις γάμου και γεννήσεων στο προξενείο μας στη Μελβούρνη.

Με τα ελληνικά τους διαβατήρια, το 1969 επισκέφθηκαν την Ελλάδα. Οταν έληξε η ισχύς των διαβατηρίων τους και ζήτησαν την ανανέωσή τους, οι προξενικές μας αρχές στη Μελβούρνη αρνήθηκαν, λέγοντας ότι είναι άκυρα. Για την ανανέωσή τους, απαιτείται πιστοποιητικό εγγραφής σε κάποιον δήμο ή κοινότητα στην Ελλάδα. Στην Αίγυπτο, όμως, για την έκδοση των διαβατηρίων τους, δεν τους ζητήθηκε τέτοιο πιστοποιητικό.

Υστερα απ' αυτό, απευθύνθηκε στο Δήμο Πειραιά, στον οποίο υπάγεται η γενέτειρα του πατέρα του Σαλαμίνα, αλλά η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική. Υστερα από έναν ολόκληρο αιώνα, δεν υπήρχαν στοιχεία για την έκδοση του πιστοποιητικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γεώργιος Φουρίκης πήρε μέρος στο συνέδριο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), που έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη, ως αντιπρόσωπος της Ενωσης Ελλήνων Αιγύπτου και Μέσης Ανατολής, της οποίας είναι γενικός γραμματέας, όχι με ελληνικό, αλλά με αυστραλιανό διαβατήριο».

Ερωτούνται οι υπουργοί: α) Για ποιο λόγο οι προξενικές μας αρχές στη Μελβούρνη θεωρούν άκυρα τα διαβατήρια του Γεωργίου Φουρίκη και των μελών της οικογένειάς του και αρνούνται την ανανέωσή τους; β) Αυτή πρέπει να είναι από τις προξενικές μας αρχές η αντιμετώπιση του απόδημου ελληνισμού, που επιθυμεί και επιδιώκει να ανανεώσει τα νόμιμα εκδομένα διαβατήριά του και να κρατήσει τους δεσμούς με την Ελλάδα; γ) Ποια μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε να ανανεωθούν ή να τους χορηγηθούν νέα διαβατήρια;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξηγήσεις για την υπόθεση του συριακού διαβατηρίου (2015-11-17 00:00:00.0)
ΣΗΜΕΡΑ λήγει η προθεσμία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (2014-04-04 00:00:00.0)
Μέχρι αύριο η προθεσμία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (2014-04-03 00:00:00.0)
ΣΗΜΕΡΑ λήγει η προθεσμία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (2014-03-28 00:00:00.0)
Πώς ψηφίζουν οι Ελληνες που κατοικούν σε χώρες της ΕΕ (2014-03-19 00:00:00.0)
Απαγορεύουν σε Αλβανίδα μαθήτρια να επιστρέψει στην Ελλάδα (2013-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ