Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πιέζει για διμερή διάλογο η Αγκυρα

Τη θέση της Αγκυρας να συσταθεί η Μεικτή Ελληνοτουρκική Στρατιωτική Επιτροπή επανέλαβε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Σερμέτ Ατάτζανλι, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις τελευταίες παρενοχλήσεις που λέγεται ότι έκαναν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη σε τουρκικά μαχητικά.

«Ελπίζουμε η πρότασή μας για τη Μεικτή Ελληνοτουρκική Στρατιωτική Επιτροπή να γίνει δεκτή από την Ελλάδα», είπε κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου ο κ. Ατάτζανλι και επισήμανε ότι «η πρόταση αυτή διατυπώνει την καλή πρόθεση της Τουρκίας και την πολιτική βούλησή της για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». «Βέβαια, η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο», τόνισε.

Η «Χουριέτ»

Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» υποστηρίζει πως το ελληνικό Πεντάγωνο ενοχλείται από την ελληνοτουρκική προσέγγιση. «Αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας προέβησαν στα τέλη Ιανουαρίου και τις αρχές Φεβρουαρίου σε παρενοχλήσεις σε βάρος τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών στο διεθνή εναέριο χώρο γύρω από τη Λήμνο». Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμα η τουρκική «Χουριέτ», η οποία τονίζει ότι «τα τουρκικά αεροσκάφη δεν απάντησαν». Η εφημερίδα γράφει ότι «τη στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες για να εκφραστεί η ύφεση στις τουρκοελληνικές σχέσεις και στο στρατιωτικό τομέα, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν κινήσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν τη φιλία. Αλλά τα αεροσκάφη μας, προκειμένου να μη δεχτεί πλήγμα το κλίμα ύφεσης, δεν απάντησαν στις παρενοχλήσεις». Η εφημερίδα γράφει ότι «η στάση αυτή των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, σχολιάζεται στην Αγκυρα με την εκτίμηση ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις ενοχλούνται από την τουρκοελληνική προσέγγιση». Τέλος, η εφημερίδα «Μιλιέτ» σε χτεσινό πρωτοσέλιδό της δημοσίευμα αναφέρει ότι κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ στην Αθήνα, «ξεναγός του υπουργού στην Ακρόπολη, ήταν η υπουργός Πολιτισμού, Ελισσάβετ Παπαζώη, που πριν από μερικά χρόνια είχε επισκεφθεί στην κοιλάδα Μπεκάα τον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, λέγοντας ότι "είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε το δίκαιο αγώνα σας"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ