Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναμένονται διαμεσολαβητές και απεσταλμένοι.

Το Μάρτη ξεκινά ο τρίτος γύρος των συνομιλιών για το Κυπριακό και απεσταλμένοι και διαμεσολαβητές ετοιμάζουν τις αποσκευές τους για επισκέψεις στο τρίγωνο Αθήνας - Λευκωσίας - Αγκυρας. Πριν την έναρξη των οποιωνδήποτε απευθείας συνομιλιών τα Ηνωμένα Εθνη αναμένεται να ενημερώσουν την Ελληνοκυπριακή και την Τουρκοκυπριακή πλευρά για το περιεχόμενο των χωριστών συναντήσεών τους με τους εκπροσώπους του διεθνούς οργανισμού.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο επόμενος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, που αρχίζει στις 23 Μαΐου στη Νέα Υόρκη, θα ολοκληρωθεί δύο βδομάδες αργότερα, δηλαδή στις 2 Ιουνίου και οι δύο πλευρές αναμένεται να επιστρέψουν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών περί τα τέλη Ιουνίου για τον τέταρτο γύρο συνομιλιών.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ακόμα πως τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ζητήσει από την ελληνοκυπριακή πλευρά να ετοιμαστεί για κάποιες πτυχές των υπό συζήτηση θεμάτων, στις οποίες χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις ή και επεξηγήσεις ή συζήτηση.

Στο μεταξύ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους των διαφόρων χωρών στο περιθώριο των συνομιλιών, για να τους ενημερώσει για τις επαφές του με τις δύο πλευρές τις τελευταίες μέρες, συνάντηση που χαρακτηρίζεται ρουτίνας.

Ο κ. ντε Σότο αναμένεται στην Κύπρο στις 29 τρέχοντος ή 1 Μαρτίου και μετά την επίσκεψή του στο νησί θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα.

Ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες προτίθεται να μεταβεί στην Κύπρο στις αρχές Μαρτίου, ενώ ο Βρετανός εκπρόσωπος σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ αναμένεται περί το τέλος του ερχόμενου μήνα.

Περί Συνομοσπονδίας

Την άποψη ότι θα πρέπει πλέον να γίνει αποδεκτή «η ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο» και ότι «στο νησί υπάρχει ένας ισότιμος με τους Ελληνοκυπρίους λαός», εξέφρασε ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο. Κατά τον Ακιντζί η λύση που επιδιώκεται θα πρέπει να βασίζεται στην «ισότητα των δύο πλευρών». Εξάλλου, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι ο «οδηγός για τη λύση στο Κυπριακό πρέπει να είναι η δέσμη ιδεών Γκάλι». Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα πρέπει «να υπάρξουν απευθείας δίαυλοι μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ευρωπαϊκής Ενωσης για να πληροφορηθούν και οι Τουρκοκύπριοι το τι εστί ΕΕ». Η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ πρόσθεσε ο υιός Ντενκτάς, δεν ενοχλεί τους Τουρκοκυπρίους, αλλά αντίθετα τούς κάνει να νιώθουν υπερήφανοι αν αυτή «επιτεύχθηκε με τη χρησιμοποίηση του τουρκοκυπριακού παράγοντα». Ο Σερντάρ Ντενκτάς απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, χωρίς αυτή να ενδιαφερθεί και για τους Τουρκοκυπρίους. Αναφερόμενος στο θέμα της συνομοσπονδίας ο Σερντάρ Ντενκτάς είπε ότι το κόμμα του υποστηρίζει τη λύση αυτή από το 1992, υπενθυμίζοντας ότι εκείνη την εποχή «ούτε καν συζητούνταν» η συνομοσπονδία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνονται οι διεργασίες για διχοτομικό σχέδιο (2016-09-28 00:00:00.0)
Αρχισε ο νέος κύκλος συναντήσεων Κληρίδη - Ντενκτάς (2002-09-12 00:00:00.0)
Ρ. Ντενκτάς: «Γάμος με το ζόρι δε γίνεται» (2002-04-10 00:00:00.0)
Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την αυριανή συνάντηση (2002-01-15 00:00:00.0)
Δεν αποκλείεται και δεύτερη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς (2001-11-24 00:00:00.0)
Αρνείται λογικές εξευμενισμού της τουρκικής πλευράς (2000-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ