ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στο Πεδίον του Αρεως

Σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., το μεγάλο συλλαλητήριο καταδίκης του κυβερνητικού αυταρχισμού και συμπαράστασης στο «Ρ», που διοργανώνεται από τις ΚΟ Αθήνας, Πειραιά και Αττικής του ΚΚΕ

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν σήμερα στο Πεδίον του Αρεως, στη μεγάλη συγκέντρωση καταδίκης της πολιτικής δίωξης σε βάρος του «Ριζοσπάστη», που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας, Πειραιά και Αττικής του ΚΚΕ. Εκεί απ' όπου στις 7 το βράδυ επιβάλλεται να ακουστεί στεντόρεια η φωνή όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών ανθρώπων του Λεκανοπεδίου πως δεν ανέχονται τον αυταρχισμό, την παραβίαση των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών, στα οποία με ιδιαίτερο ζήλο επιδίδεται η κυβέρνηση.

Η επίθεση κατά του «Ρ» και κατά προέκταση εναντίον της ίδιας της ελευθεροτυπίας, αφορά όλους, αφού πάντα αυτού του είδους οι επιθέσεις εναντίον του ΚΚΕ, εναντίον εκείνων που παλεύουν και αντιστέκονται, καταλήγουν στα λαϊκά δικαιώματα. Για το λόγο αυτό είναι χρέος κάθε πολίτη να στρατευτεί στον αγώνα για την απόκρουσή της.

Σχολιάζοντας τις μηνύσεις και αγωγές σε βάρος του «Ριζοσπάστη» και μιλώντας για τη σημερινή συγκέντρωση, ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, Σήφης Κωτσαντής, τονίζει: «Οι κατευθυνόμενες από την κυβέρνηση απανωτές μηνύσεις του υπουργού Δικαιοσύνης ενάντια στο "Ριζοσπάστη" στρέφονται ωμά ενάντια στην ελευθεροτυπία και σκοπό έχουν να φιμώσουν τη φωνή του ΚΚΕ και κάθε άλλη φωνή αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική. Και στον Πειραιά οι κομμουνιστές, μαζί με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, υπερασπιζόμαστε την εφημερίδα του Κόμματος. Την εφημερίδα του εργαζόμενου λαού. Στην επιχειρούμενη τρομοκρατία απαντάμε με ένταση των προσπαθειών μας για αύξηση της κυκλοφορίας του "Ριζοσπάστη" και την παραπέρα ενίσχυση των ήδη ισχυρών δεσμών του ΚΚΕ με την εργατική τάξη του Πειραιά και τα άλλα λαϊκά στρώματα, που καθημερινά βιώνουν τις επώδυνες συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής με την αύξηση της ανεργίας, την υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την πολύχρονη λιτότητα, την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

Σχετικά με τη δράση της ΚΟΠ του Κόμματος για την προετοιμασία της σημερινής συγκέντρωσης, σημειώνει: «Οι Οργανώσεις της ΚΟΠ έχουν πραγματοποιήσει πολλές εξορμήσεις στις συνοικίες και τους χώρους δουλιάς με το "Ριζοσπάστη" στο χέρι. Μπαίνουμε εμπόδιο στην αντιδημοκρατική πολιτική, στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, στο πογκρόμ των διώξεων που οργανώνεται με ευθύνη της κυβέρνησης ενάντια σε συνδικαλιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, των εκπαιδευτικών, του ναυτεργατικού κινήματος και σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που σύρονται στα δικαστήρια επειδή υπερασπίστηκαν το δίκαιο των εργαζομένων».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει με έμφαση: «Το ΚΚΕ στη μακρόχρονη ιστορία του, αντλώντας δύναμη από το λαό, έδωσε σκληρές μάχες. Αυτές τις μάχες θα συνεχίσει να τις δίνει. Εκεί που απέτυχαν πολύ σοβαρότεροι αντίπαλοι, δεν είναι δυνατόν να πετύχουν τύποι σαν τον Γιαννόπουλο και αυτούς που τον καθοδηγούν».

Γιγαντώνεται ο «όγκος» των αντιδράσεων

Παράλληλα με τις πικετοφορίες, τις συγκεντρώσεις και τις άλλες μορφές έμπρακτης έκφρασης συμπαράστασης στο «Ρ» και καταδίκης του αντιδημοκρατικού κατήφορου της κυβέρνησης, συνεχίζει να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα η ροή αντίστοιχων μηνυμάτων προς την εφημερίδα.

Καθημερινά δεκάδες, όλο και πιο πολλοί, μαζικοί φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις, προσωπικότητες και παράγοντες του πνεύματος, της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου εκφράζουν την έντονη αποδοκιμασία τους για την επίθεση εναντίον της εφημερίδας, της ελευθεροτυπίας, για την επιχειρούμενη ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, της πολιτικής κριτικής και αντιπαράθεσης. Μια «βρώμικη» δουλιά, που ανέλαβε να τη φέρει σε πέρας ο ίδιος ο υπουργός της Δικαιοσύνης, έχοντας την αμέριστη στήριξη και κάλυψη συνολικά της κυβέρνησης.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Ευθεία βολή κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων

Μαχητικό και δυναμικό το χτεσινό συλλαλητήριο

Με ένα μαζικό όσο και δυναμικό συλλαλητήριο απάντησαν χτες τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΚΚΕ στη Ζάκυνθο στην κυβερνητική απόπειρα φίμωσης του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» και γενικότερα της «ενοχλητικής» φωνής του ΚΚΕ, που καλεί τους εργαζόμενους σε αντίσταση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Εξω από τα γραφεία της ΝΕ Ζακύνθου συγκεντρώθηκαν και πολλοί προοδευτικοί άνθρωποι του νησιού για να ενημερωθούν από τους κομμουνιστές για το περιστατικό που αποκρύπτεται από την πλειοψηφία των κεντρικών ΜΜΕ και για να ενώσουν τη φωνή τους μαζί με τους κομμουνιστές στην υπεράσπιση της ανεμπόδιστης έκφρασης της γνώμης όσων αγωνίζονται, αλλά και για να στηρίξουν το ΚΚΕ αγωνιστικά και εκλογικά.

«Η πολιτική δίωξη του "Ριζοσπάστη" αποτελεί όχι μόνο ευθεία βολή κατά του ΚΚΕ, αλλά και κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού», τόνισε η γραμματέας της ΝΕ Ζακύνθου Γεωργία Λιώλη, προσθέτοντας πως η επίθεση «συνιστά συνέχεια των σχεδίων της κυβέρνησης, της ολιγαρχίας και των μηχανισμών τους για την τρομοκράτηση και συκοφάντηση του εργατικού λαϊκού κινήματος, για την καταστολή της πρωτοπόρας πολιτικής δράσης του ΚΚΕ και κάθε φωνής που αγωνίζεται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων». Σημείωσε πως «η πιο μαχητική απάντηση σ' αυτούς είναι η άνοδος της κυκλοφορίας του "Ριζοσπάστη" για να φτάσει η φωνή της αλήθειας σε ακόμα περισσότερους αναγνώστες». Στη συνέχεια, μιλώντας για τις επικείμενες εκλογές, η γραμματέας της ΝΕ Ζακύνθου τόνισε πως «το ψευτοδίλημμα "ποιο από τα δύο κόμματα θα βγει πρώτο και ποιο ποσοστό θα πάρει" δεν πρέπει καθόλου να απασχολεί τα λαϊκά στρώματα. Ο λαός πρέπει να ενδιαφέρεται να ρίξει όσο πιο χαμηλά γίνεται το ποσοστό και των δύο κομμάτων και, ταυτόχρονα, να ισχυροποιήσει ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ». Πρόσθεσε πως στις εκλογές «δεν κρίνεται αν θα βγει "κεντροδεξιά" ή "κεντροαριστερή" κυβέρνηση. Ο λαός χρειάζεται μια ανίσχυρη κυβέρνηση, η οποία δε θα μπορεί να δρα ασύδοτα κι αυτή η αδυναμία της θα δίνει τη δυνατότητα στο λαϊκό κίνημα να αμύνεται στην πολιτική που εκείνη θα εφαρμόζει, να παρεμβαίνει και να αντεπιτίθεται για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου ισχυρού κοινωνικοπολιτικού μετώπου που θα αποτελέσει το αντίπαλο δέος στην πολιτική που εξυπηρετεί τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό». Τέλος, η γραμματέας της ΝΕ Ζακύνθου σημείωσε πως «οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος, ο κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος θα δώσουν την εκλογική μάχη με ενθουσιασμό και αισιοδοξία, ερχόμενοι σε επαφή με όλο το λαό πόρτα την πόρτα, σπίτι το σπίτι, γειτονιά τη γειτονιά για να πείσουν ότι η πιο καθαρή, η πιο σταθερή, η πιο αποφασιστική ψήφος μπορεί να εκφραστεί με την υπερψήφιση των ενωτικών ψηφοδελτίων του ΚΚΕ. Το σύνθημα "ΚΚΕ ισχυρό, μέτωπο λαϊκό", θα αντηχήσει σε όλο το νησί». Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στους κεντρικούς δρόμους της Ζακύνθου όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα «Γιαννόπουλε, Σημίτη διαβάστε Ιστορία. Το ΚΚΕ δε λύγισε στην τρομοκρατία», καθώς και συνθήματα για την ανάγκη της εκλογικής ενίσχυσης του ΚΚΕ, η οποία θα βάλει τις προϋποθέσεις για το δυνάμωμα ενός πλατιού μετώπου των κοινωνικών δυνάμεων που θα αποτελέσει τον άλλο πόλο και θα ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική και τους κάθε λογής εκφραστές της.

ΛΑΡΙΣΑ
Εστειλαν το δικό τους αγωνιστικό μήνυμα

Την απόφασή τους να υπερασπιστούν, με κάθε μέσο, την εφημερίδα του ΚΚΕ, που διώκεται από την κυβέρνηση Σημίτη, διαδήλωσαν χτες βράδυ οι κομμουνιστές της Λάρισας, παίρνοντας μέρος στην πικετοφορία που διοργάνωσε η ΝΕ Λάρισας του Κόμματος. Οι κομμουνιστές και πολλοί οπαδοί και φίλοι του Κόμματος συγκεντρώθηκαν μπροστά στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης κι από κει, κρατώντας πικέτες, πανό και κόκκινες σημαίες, διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας, συνεχώς, συνθήματα κατά της κυβέρνησης, υπέρ του «Ριζοσπάστη» και του ΚΚΕ, με κυρίαρχα τα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «κάτω τα χέρια από το "Ριζοσπάστη"» και «εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη».

Ηταν εκεί παλιοί αγωνιστές του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος που έζησαν μια ζωή με το «Ριζοσπάστη» συναγωνιστή στους αγώνες τους, που ένιωσαν την απουσία του στα χρόνια της παρανομίας και των διώξεών του, που τον έχουν όλα αυτά τα χρόνια, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, καθημερινό σύντροφό τους. Και ήταν εκεί νέοι, ΚΝίτες και φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, για να δηλώσουν ότι δε θα επιτρέψουν ποτέ να φιμωθεί η φωνή της Αλήθειας, του Δίκιου, της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού, που ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο «Ριζοσπάστης», ως όργανο του ΚΚΕ.

Μαζί με τους διαδηλωτές που πορεύονταν στους δρόμους της πόλης, την αντίθεσή τους στις διώξεις του Β. Γιαννόπουλου, κατ' εντολήν του Κ. Σημίτη, εξέφραζαν και άλλοι Λαρισαίοι που έβγαιναν από τα μαγαζιά τους και χαιρετούσαν, για να δείξουν πως βρίσκονται στο πλευρό των κομμουνιστών, που υπερασπίζονται την εφημερίδα τους και μαζί την ελευθεροτυπία, το δικαίωμα του λαού στην αντικειμενική ενημέρωση, τη δημοκρατία που πλήττεται με την ποινικοποίηση των πολιτικών απόψεων και θέσεων.

Οι κομμουνιστές της Λάρισας έστειλαν χτες βράδυ το μήνυμα στον Β. Γιαννόπουλο και την κυβέρνηση που κρύβεται πίσω απ' αυτόν, ότι η επιχείρηση τρομοκράτησης των πολιτικών αντιπάλων τους και ιδιαίτερα του ΚΚΕ, δε θα περάσει. Το ίδιο μήνυμα θα στείλουν σήμερα το απόγευμα και οι κομμουνιστές και άλλοι δημοκρατικοί άνθρωποι του Βόλου και των Τρικάλων, συμμετέχοντας στις πικετοφορίες που διοργανώνουν οι αντίστοιχες Νομαρχιακές Επιτροπές του ΚΚΕ.

Αναβλήθηκε η δίκη Γιαννόπουλου - Μανδίκου

Για τις 14 του Μάρτη αναβλήθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, που έχει καταθέσει ο δικομανής υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος εναντίον του συγγραφέα του βιβλίου «Εγώ ο Γιαννόπουλος», Γιώργου Μανδίκου. Μην αντέχοντας την αμφισβήτηση από κανέναν της «αντικατοχικής» του «δράσης», ο υπουργός Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας τη φορά αυτή να ριχτεί το «βλάσφημο» βιβλίο του Μανδίκου στην πυρά.

Ειδικότερα, ζήτησε πριν από λίγο καιρό - και το πέτυχε - να εκδοθεί προσωρινή διαταγή από το δικαστήριο, η οποία απαγορεύει την κυκλοφορία του συγκεκριμένου βιβλίου και ανοίγει το πράσινο φως για την κατάσχεση όλων των αντιτύπων, που δεν έχουν ακόμα πουληθεί. Παράλληλα, δρομολόγησε την ποινική δίωξη του συγγραφέα με την κατάθεση μήνυσης εναντίον του για «συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου», υπόθεση που αναμένεται να φθάσει στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών στις 7 του Ιούνη, μετά την πρόσφατη αναβολή της.

Χτες επρόκειτο να συζητηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο η κύρια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Ευάγγ. Γιαννόπουλου κατά του Γ. Μανδίκου με την ίδια αξίωση: Να απαγορευτεί η κυκλοφορία του βιβλίου, που δε σέβεται τις «αντιστασιακές» του περγαμηνές. Η δίκη αναβλήθηκε τελικά και μέχρι τη νέα δικάσιμο, που ορίστηκε, παραμένει σε ισχύ η προσωρινή απαγορευτική διαταγή.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Να πάμε όλοι

Τη δικαστική δίωξη σε βάρος του «Ριζοσπάστη» από την κυβέρνηση, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και τονίζει πως εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση που έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα ενάντια σε όποιον πολεμά την αντιλαϊκή πολιτική της. Το Συνδικάτο καλεί τους οικοδόμους να συμμετάσχουν μαζικά στο σημερινό συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως, «για να διαδηλώσουμε ενάντια στην προσπάθεια φίμωσης του "Ριζοσπάστη" και στην ποινικοποίηση των αγώνων».

Είμαστε μάρτυρες τελευταία - επισημαίνει στην ανακοίνωση - μιας ανελέητης επίθεσης ενάντια σε όποιον αντιστέκεται, είδαμε αγρότες να οδηγούνται σε αγροτοδικεία, μαθητές στους εισαγγελείς, εργαζόμενοι που διαδηλώνουν να παρακολουθούνται και να βιντεοσκοπούνται, άλλοι να δικάζονται. Η δίωξη τώρα - συνεχίζει - «του Ριζοσπάστη» έχει ευρύτερο στόχο, το φίμωμα της ελευθεροτυπίας, το χτύπημα του εργατικού κινήματος που παλεύει και διεκδικεί. Οπως σημειώνει, ο «Ριζοσπάστης» επιβεβαιώνει καθημερινά στην πράξη πως είναι η εφημερίδα της εργατικής τάξης. Καταλήγοντας τονίζει πως «ο "Ριζοσπάστης" δε φιμώνεται, γιατί δε φιμώνεται η αλήθεια, το δίκιο, η αντίσταση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ