ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κινήσεις για μια «ελεγχόμενη» AGB

Μια «ελεγχόμενη» AGB που θα είναι «πιο αντικειμενική» με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντά της στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ φαίνεται να είναι ο στόχος της «πρωτοβουλίας» της κυβέρνησης μετά την άσκηση δίωξης κατά της μοναδικής εταιρίας που πραγματοποιεί τις μετρήσεις τηλεθέασης.

Από τις τοποθετήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών προκύπτει με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αλλάξει το ισχύον ασύδοτο και σάπιο καθεστώς, αλλά να το «προσαρμόσει», ώστε να παίρνει υπόψη και τα δικά της συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβερνητική παρέμβαση φαίνεται να εξαντλείται στην άσκηση πίεσης ...προς την AGB, ώστε να υπάρξει μια «πιο δίκαιη» αναδιανομή της πελώριας διαφημιστικής πίτας απέναντι σε φιλικά της ΜΜΕ. Αλλωστε, η κίνηση αυτή, της πιο αξιόπιστης μέτρησης της τηλεθέασης, εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης θεσμικής παρέμβασης για την αδειοδότηση και συγκέντρωση στα ΜΜΕ, που ουσιαστικά θα «νομιμοποιεί» την υπάρχουσα κατάσταση, αφού θα επικρατήσουν «τα κριτήρια της αγοράς».

Ο Θ. Ρουσόπουλος επιβεβαίωσε χτες ότι η AGB βρίσκεται στο «στόχαστρο» των κυβερνητικών πιέσεων, αλλά από την άλλη ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ούτε να την κλείσει ούτε να της απαγορεύσει να κάνει μετρήσεις στο νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι από την περασμένη Παρασκευή έχει απευθύνει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αναφορικά με τον αν η συγκεκριμένη εταιρία θα πρέπει να παραμείνει εγγεγραμμένη ή να διαγραφεί από το Μητρώο της Γραμματείας Επικοινωνίας κι Ενημέρωσης του υπουργείου του. Στην περίπτωση που η εταιρία διαγραφεί από το Μητρώο, τότε δε θα μπορεί να αναλαμβάνει δημόσιες συμβάσεις, πράγμα που αφορά τη ΝΕΤ, αλλά φυσικά δεν «πτοεί» την εταιρία, αφού θα συνεχίσει κανονικά τις μετρήσεις.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προωθεί το νομικό πλαίσιο που «θα διασφαλίζει τον έλεγχο και την ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία των μετρήσεων», μέσω της ίδρυσης μιας «αστικής εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», που θα αποτελείται από εκπροσώπους της Ενωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας, του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδας, κάθε άλλης αντιπροσωπευτικής οργάνωσης διαφημιστών ή διαφημιζομένων, καθώς και του συλλόγου Εταιριών Δημοσκοπήσεων και Ερευνας Αγοράς. Η εταιρία αυτή θα συστήσει τρεις επιτροπές ελέγχου για τις έρευνες των μετρήσεων τηλεθέασης, ακροαματικότητας και κυκλοφορίας, ενώ θα προβλέπεται έλεγχος των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, που θα πραγματοποιείται είτε με πρωτοβουλία της εταιρίας, είτε μετά από αίτηση μέλους της ή φορέα ΜΜΕ, είτε από το υπουργείο Επικρατείας.

Δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής θέσης, ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι «ο ρόλος της Πολιτείας είναι να ελέγχει και άρα ο σκοπός της προτεινόμενης εταιρίας είναι ελεγκτικός, ενώ τις μετρήσεις θα κάνει οποιαδήποτε εταιρία», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και της αξιοποίησης της AGB.

Από την πλευρά της εταιρίας, ο πρόεδρός της AGB Γ. Αναστασάκος σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» υποστήριξε ότι «υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από τη δίωξη» κατά της εταιρίας, την οποία χαρακτήρισε «τουλάχιστον αξιοπερίεργη».

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ
Σύμπτωση απόψεων για Μεσανατολικό

Σύμπτωση απόψεων για την κατάσταση στο Μεσανατολικό διαπιστώθηκε μεταξύ του Κ. Παπούλια και του Αιγύπτιου ομολόγου του Χ. Μουμπάρακ, κατά τη συνάντηση που είχαν χτες στο Κάιρο.

Οι δύο άνδρες, όπως αναφέρεται σε σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, συμφώνησαν ότι επείγει να δοθεί μια νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν πράξεις βίας. Παράλληλα, συζήτησαν για την κατάσταση στο Ιράκ και το Ιράν. Αναφορικά με τις διμερείς ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, οι δύο Πρόεδροι διαπίστωσαν ότι αυτές αναπτύσσονται κατά ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο, μετά και την επίσημη επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στο Κάιρο πριν από ενάμιση χρόνο και συμφώνησαν ότι οι οικονομικές σχέσεις έχουν ενδυναμωθεί σημαντικά.

Ο Κ. Παπούλιας απηύθυνε πρόσκληση στον Αιγύπτιο ομόλογό του να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα, πρόσκληση την οποία αποδέχτηκε ο Χ. Μουμπάρακ, υποσχόμενος σύντομα να βρεθεί στην Αθήνα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναμενόμενη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο στις αρχές Μάη.

Σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ» ο Καρ. Παπούλιας επισήμανε ότι «οι θέσεις μας (σ.σ. Ελλάδας - Αιγύπτου) συμπίπτουν στα περιφερειακά και διεθνή θέματα. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη στάση της Αιγύπτου στο Κυπριακό, ένα θέμα αρχών και Διεθνούς Δικαίου». Αναγνωρίζουμε, ανέφερε, το μεγάλο ειδικό βάρος της Αιγύπτου στον Αραβικό κόσμο και την επιρροή της στις περιφερειακές εξελίξεις και προσβλέπουμε σε στενότερη συνεργασία στο Παλαιστινιακό. Μάλιστα, ο Πρόεδρος αποκάλυψε στην αιγυπτιακή εφημερίδα ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει σύντομα περιοδεία στα κράτη του Κόλπου, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβύη. «Θέλω ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, να μην υπάρξει Αραβική χώρα που δε θα επισκεφθώ», επισήμανε.

Ο κ. Παπούλιας τόνισε πως υπάρχουν στενά περιθώρια ανάπτυξης στον οικονομικό τομέα και ειδικότερα σε θέματα αμοιβαίων επενδύσεων, εμπορίου και τουρισμού.

ΚΟΣΣΟΒΟ
Ζυμώνουν τη «λύση»

Συζητήσεις οργανώνει η ελληνική κυβέρνηση

Κινήσεις ζύμωσης της αναγκαιότητας της επιβολής της, αμερικανικής έμπνευσης, λύσης στο Κόσσοβο επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οργανώνει συνάντηση ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων της Ομάδας Επαφής για το Κόσσοβο και της Διαβαλκανικής. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι από τον ΟΗΕ και την αποστολή του Οργανισμού στην Περιοχή (UNMIK), το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΑΣΕ.

Η πρωτοβουλία της συνάντησης, που θα πραγματοποιηθεί στον «Αστέρα της Βουλιαγμένης» την ερχόμενη Τετάρτη, αναλήφθηκε από την Ελλάδα, ως χώρα προεδρεύουσα της Διαδικασίας Συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (πρώην Διαβαλκανική Συνεργασία).

Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τις εξελίξεις στο Κόσσοβο, υπενθυμίζοντας τις περιοδείες στην περιοχή, τόσο του πρώην υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη όσο και της διαδόχου του Ντόρας Μπακογιάννη, αμέσως μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ επαναδιατύπωσε τη θέση της Αθήνας για εξεύρεση συμφωνημένης λύσης, η οποία δε θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή.

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου, σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών και το παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, διοργανώνει εκδήλωση για τα ναρκωτικά, την Τετάρτη 5 Απρίλη, στις 5.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου «Ηλέκτρα Αποστόλου» (οδός Κουντουριώτου).

-- Εκδήλωση με θέμα «Βαλκάνια: Στο κατώφλι των εξελίξεων», διοργανώνει την Τρίτη 11 Απρίλη στις 7 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας. Στην εκδήλωση που θα γίνει στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο», στη Λάρισα, ομιλητές θα είναι οι Θέμος Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, Γεώργιος Ροΐδης, υποναύαρχος εν αποστρατεία και Αντώνης Κακαράς, αρχιπλοίαρχος εν αποστρατεία.

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Αποποιείται των ευθυνών του ο Παπαληγούρας

Αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση για το θέμα των υποκλοπών ο υπουργός Δικαιοσύνης Α. Παπαληγούρας και έριξε το «μπαλάκι» στις δικαστικές αρχές, όταν του τέθηκαν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, μετά τη χτεσινή συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Δ. Γουργουράκη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ακολούθησε και χτες τη γνωστή τακτική του, της αποποίησης των ευθυνών του και είπε ότι με την υπόθεση ασχολείται η δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οσον αφορά το πρόσφατο τραγικό συμβάν στον Κορυδαλλό, ο υπουργός Δικαιοσύνης απέφυγε να μιλήσει για τις δικές του ευθύνες και της κυβέρνησής του και αναφέρθηκε στην εγκατάλειψη των φυλακών από την προηγούμενη κυβέρνηση για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να φτάνουν οι φυλακισμένοι στους 10.000, ενώ επαρκούν για 5.500.

Τέλος, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δ. Γουργουράκης παρέδωσε στον πρωθυπουργό υπόμνημα, το οποίο, μαζί με τα άλλα σχετικά υπομνήματα της επιτροπής «σοφών», θα αξιοποιηθεί από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα αναλάβει την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τη διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Επιστημονική εκδήλωση

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καλεί στην επιστημονική εκδήλωση που διοργανώνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, αύριο Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου (Ηρώων Πολυτεχνείου 47), με θέμα «Η κρίση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στην εποχή μας».

Το θέμα θα αναπτύξει ο Δημήτρης Καλτσώνης, διδάκτωρ στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». Παρεμβάσεις αναμένεται να κάνουν ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην υπουργός Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης και ο πρώην εφέτης Αγγελος Ρεμπής. Θα ακολουθήσει συζήτηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ