Τρίτη 4 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κινήσεις για μια «ελεγχόμενη» AGB

Μια «ελεγχόμενη» AGB που θα είναι «πιο αντικειμενική» με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντά της στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ φαίνεται να είναι ο στόχος της «πρωτοβουλίας» της κυβέρνησης μετά την άσκηση δίωξης κατά της μοναδικής εταιρίας που πραγματοποιεί τις μετρήσεις τηλεθέασης.

Από τις τοποθετήσεις των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών προκύπτει με σαφήνεια ότι σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αλλάξει το ισχύον ασύδοτο και σάπιο καθεστώς, αλλά να το «προσαρμόσει», ώστε να παίρνει υπόψη και τα δικά της συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβερνητική παρέμβαση φαίνεται να εξαντλείται στην άσκηση πίεσης ...προς την AGB, ώστε να υπάρξει μια «πιο δίκαιη» αναδιανομή της πελώριας διαφημιστικής πίτας απέναντι σε φιλικά της ΜΜΕ. Αλλωστε, η κίνηση αυτή, της πιο αξιόπιστης μέτρησης της τηλεθέασης, εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης θεσμικής παρέμβασης για την αδειοδότηση και συγκέντρωση στα ΜΜΕ, που ουσιαστικά θα «νομιμοποιεί» την υπάρχουσα κατάσταση, αφού θα επικρατήσουν «τα κριτήρια της αγοράς».

Ο Θ. Ρουσόπουλος επιβεβαίωσε χτες ότι η AGB βρίσκεται στο «στόχαστρο» των κυβερνητικών πιέσεων, αλλά από την άλλη ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ούτε να την κλείσει ούτε να της απαγορεύσει να κάνει μετρήσεις στο νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποκάλυψε ότι από την περασμένη Παρασκευή έχει απευθύνει ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αναφορικά με τον αν η συγκεκριμένη εταιρία θα πρέπει να παραμείνει εγγεγραμμένη ή να διαγραφεί από το Μητρώο της Γραμματείας Επικοινωνίας κι Ενημέρωσης του υπουργείου του. Στην περίπτωση που η εταιρία διαγραφεί από το Μητρώο, τότε δε θα μπορεί να αναλαμβάνει δημόσιες συμβάσεις, πράγμα που αφορά τη ΝΕΤ, αλλά φυσικά δεν «πτοεί» την εταιρία, αφού θα συνεχίσει κανονικά τις μετρήσεις.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προωθεί το νομικό πλαίσιο που «θα διασφαλίζει τον έλεγχο και την ακόμη μεγαλύτερη αξιοπιστία των μετρήσεων», μέσω της ίδρυσης μιας «αστικής εταιρίας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», που θα αποτελείται από εκπροσώπους της Ενωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας, του Συνδέσμου Διαφημιζομένων Ελλάδας, κάθε άλλης αντιπροσωπευτικής οργάνωσης διαφημιστών ή διαφημιζομένων, καθώς και του συλλόγου Εταιριών Δημοσκοπήσεων και Ερευνας Αγοράς. Η εταιρία αυτή θα συστήσει τρεις επιτροπές ελέγχου για τις έρευνες των μετρήσεων τηλεθέασης, ακροαματικότητας και κυκλοφορίας, ενώ θα προβλέπεται έλεγχος των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, που θα πραγματοποιείται είτε με πρωτοβουλία της εταιρίας, είτε μετά από αίτηση μέλους της ή φορέα ΜΜΕ, είτε από το υπουργείο Επικρατείας.

Δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής θέσης, ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι «ο ρόλος της Πολιτείας είναι να ελέγχει και άρα ο σκοπός της προτεινόμενης εταιρίας είναι ελεγκτικός, ενώ τις μετρήσεις θα κάνει οποιαδήποτε εταιρία», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και της αξιοποίησης της AGB.

Από την πλευρά της εταιρίας, ο πρόεδρός της AGB Γ. Αναστασάκος σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» υποστήριξε ότι «υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από τη δίωξη» κατά της εταιρίας, την οποία χαρακτήρισε «τουλάχιστον αξιοπερίεργη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ