Τρίτη 4 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Νέφος και ασυδοσία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση που «ανθεί» χειμώνα - καλοκαίρι στο Λεκανοπέδιο Αττικής, εκτός από περιβαλλοντικό, έχει και τεράστιο οικονομικό κόστος. Μία απόπειρα να μετρηθεί το οικονομικό αυτό κόστος έκανε με μελέτη του το Αστεροσκοπείο Αθηνών και κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

  • Το συνολικό ετήσιο κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Λεκανοπέδιο αγγίζει τα 211 εκατομμύρια ευρώ.
  • Το 67% του κόστους αυτού αφορά τη δημόσια υγεία, το 31% παρενέργειες στο κλίμα, δηλαδή την έξαρση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ σημαντικές επιπτώσεις έχει στη γεωργία και την οικιστική ανάπτυξη, δηλαδή φθορές στα κτίρια και τα μνημεία.
  • Πάνω από τη μισή ζημιά προκαλεί ο «μοντέρνος» ρύπος των αιωρούμενων σωματιδίων (PM10), το 57% των οποίων εκλύεται από τις 800 και πλέον μεγάλες βιομηχανίες που βρίσκονται εγκατεστημένες στο Λεκανοπέδιο.

Μιλάμε, λοιπόν, για ένα νέο μπαράζ βιομηχανικής ρύπανσης, που με τη σειρά της οφείλεται στο γεγονός ότι η πολιτική που εφάρμοσαν για χρόνια και εξακολουθούν να εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν περιορίζει, αλλά πριμοδοτεί την ασυδοσία των βιομηχάνων. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι δεν απαιτεί να εφαρμόσουν αντιρρυπαντική τεχνολογία, που κοστίζει πολύ λιγότερο από το κόστος που πληρώνει ο λαός κάθε χρόνο εξαιτίας του νέφους;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ