Τρίτη 4 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ - ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ
Σύμπτωση απόψεων για Μεσανατολικό

Σύμπτωση απόψεων για την κατάσταση στο Μεσανατολικό διαπιστώθηκε μεταξύ του Κ. Παπούλια και του Αιγύπτιου ομολόγου του Χ. Μουμπάρακ, κατά τη συνάντηση που είχαν χτες στο Κάιρο.

Οι δύο άνδρες, όπως αναφέρεται σε σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, συμφώνησαν ότι επείγει να δοθεί μια νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν πράξεις βίας. Παράλληλα, συζήτησαν για την κατάσταση στο Ιράκ και το Ιράν. Αναφορικά με τις διμερείς ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, οι δύο Πρόεδροι διαπίστωσαν ότι αυτές αναπτύσσονται κατά ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο, μετά και την επίσημη επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στο Κάιρο πριν από ενάμιση χρόνο και συμφώνησαν ότι οι οικονομικές σχέσεις έχουν ενδυναμωθεί σημαντικά.

Ο Κ. Παπούλιας απηύθυνε πρόσκληση στον Αιγύπτιο ομόλογό του να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα, πρόσκληση την οποία αποδέχτηκε ο Χ. Μουμπάρακ, υποσχόμενος σύντομα να βρεθεί στην Αθήνα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναμενόμενη συνάντησή του με τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο στις αρχές Μάη.

Σε συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ» ο Καρ. Παπούλιας επισήμανε ότι «οι θέσεις μας (σ.σ. Ελλάδας - Αιγύπτου) συμπίπτουν στα περιφερειακά και διεθνή θέματα. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη στάση της Αιγύπτου στο Κυπριακό, ένα θέμα αρχών και Διεθνούς Δικαίου». Αναγνωρίζουμε, ανέφερε, το μεγάλο ειδικό βάρος της Αιγύπτου στον Αραβικό κόσμο και την επιρροή της στις περιφερειακές εξελίξεις και προσβλέπουμε σε στενότερη συνεργασία στο Παλαιστινιακό. Μάλιστα, ο Πρόεδρος αποκάλυψε στην αιγυπτιακή εφημερίδα ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει σύντομα περιοδεία στα κράτη του Κόλπου, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβύη. «Θέλω ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, να μην υπάρξει Αραβική χώρα που δε θα επισκεφθώ», επισήμανε.

Ο κ. Παπούλιας τόνισε πως υπάρχουν στενά περιθώρια ανάπτυξης στον οικονομικό τομέα και ειδικότερα σε θέματα αμοιβαίων επενδύσεων, εμπορίου και τουρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ