Τρίτη 4 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
AGB... στα μούτρα τους!

«(οι μετρήσεις τηλεθέασης) φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για πολλές από τις κακοδαιμονίες των ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Συνοπτικά, θα μπορούσε να λεχθεί ότι οι περιβόητες μετρήσεις τηλεθέασης με δυσκολία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ενδείξεις (...) Πιο συγκεκριμένα: Το ίδιο το σύστημα πάσχει τεχνικά (...). Το δείγμα των νοικοκυριών αυτό καθ' εαυτό είναι πάρα πολύ μικρό για να δημιουργεί προϋποθέσεις αντιπροσωπευτικότητας (...) Οι ομαδοποιήσεις του δείγματος είναι κατά το μάλλον ή ήττον αυθαίρετες (...) Εντύπωση επίσης προκαλεί:

α) το μονοπώλιο της αγοράς μετρήσεων τηλεθέασης από μια εταιρεία, την AGB,

β) το γεγονός ότι μόλις ενεφανίσθη άλλη εταιρεία στην αγορά, εξαγοράστηκε από την πρώτη και

γ) ότι στο μετοχικό κεφάλαιο και στη διοίκηση της εταιρείας μετέχει διαφημιστική εταιρεία που, εξ ορισμού, είναι και πελάτης ή, καλύτερα, έχουμε σύμπτωση "ωφελούντος" και "ωφελούμενου".

Από το μέλος της Επιτροπής κ. Λ. Αυδή διατυπώθηκε η άποψη ότι η μέτρηση της τηλεθέασης, ενόψει της σημασίας της, θα πρέπει να αποτελέσει έργο φορέα δημόσιου χαρακτήρα (...) που θα διέπεται από καθεστώς πρόσφορο για την εκπλήρωση της αποστολής του».

*

Το απόσπασμα που παραθέσαμε είναι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, υπό την προεδρία του Γ. Καψή, με αντιπρόεδρο την Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη και μέλη τον Λ. Αυδή και Γ. Δημαρά. Υπάρχει από το 1997! Εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια! Ολα, δηλαδή, είναι πασίγνωστα εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία: Και η σαθρότητα των μετρήσεων, και η αυθαιρεσία του συστήματος, και το «μονοπώλιο» της AGB, και οι περίεργες εξαγορές, και η συμμετοχή διαφημιστικών εταιριών στο μετοχικό της κεφάλαιο. Ολα γνωστά!

*

Οι Βενιζέλοι, οι Πρωτόπαππες, οι Ρέππες και οι Ρουσόπουλοι, που κυβερνούν έκτοτε, τώρα πήραν χαμπάρι! Τώρα «ανακάλυψαν την Αμερική»! Τώρα μόλις - που πρέπει να ξαναγίνει η μοιρασιά - βγάζουν λογύδρια για «πολιτιστική υποβάθμιση», «λοβοτομή» του λαού και άλλα τέτοια ηχηρά παρόμοια. Μέχρι τώρα, όμως, ποιούσαν την νήσσαν, μέσα από τους ίδιους πομπούς που το ξημέρωμα ξεφτιλίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη στα «πρωινάδικα», το μεσημέρι την ξεφτιλίζουν στα «μεσημεριανάδικα», το βράδυ την αλέθουν στα «μπιγκ-μπραδεράδικα» και μεταμεσονύκτια την εκπορνεύουν στα «090»!

*

Αυτή είναι η αλήθεια. Από τη μια μεριά ένας λαός «τηλέπαθων», που αν δε γεννηθεί ένα άλλο «καθεστώς πρόσφορο», όπως έλεγε ο Λ. Αυδής, κανένας μηχανισμός μέτρησης δε θα τον σώσει από τα κάθε λογής σκουπίδια (και τα τηλεοπτικά). Κι από την άλλη ένας εσμός υποκριτών και φαρισαίων, που αποτιμούν τη βλακεία, το σκουπιδαριό και την τηλεαποχαύνωση στο διαφημιστικό χρηματιστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ