ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Απρίλη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Καταγγέλλει λαθρεμπόριο ανθρώπων

Η αντεπαναστατική μαφία του Μαϊάμι πίσω και από αυτήν την εγκληματική πρακτική

ΑΒΑΝΑ.-

Η προσπάθεια των ΗΠΑ να προκαλέσει και να δημιουργήσει εστίες επέμβασης και μέσω του αντικουβανικού νόμου, που δίνει ξεχωριστά προνόμια σε Κουβανούς που φτάνουν παράνομα στις ΗΠΑ, εντείνεται το τελευταίο διάστημα.

Για άλλη μία φορά, η Κούβα καταγγέλλει μία νέα υπόθεση λαθρεμπορίου ανθρώπων οργανωμένη από τη μαφία του Μαϊάμι. Οπως αναφέρει η «Γκράνμα» σε κύριο άρθρο με τίτλο «Ανθρώπινο λαθρεμπόριο και ταξίδια θανάτου με αμερικανικά ταχύπλοα και διαβατήρια», το φονικό περιστατικό της Τετάρτης είναι το τελευταίο στη σειρά. Πρόκειται για την παραβίαση των κουβανικών υδάτων στη δυτική επαρχία του Πινάρ δελ Ρίο από δύο ταχύπλοα τα ξημερώματα της Τετάρτης. Τα δύο ταχύπλοα έγιναν αντιληπτά από την κουβανική ακτοφυλακή και όταν πλησίασαν και τα διέταξαν να σταματήσουν τότε το ένα έπεσε πάνω σε ένα πλοίο της ακτοφυλακής και το εμβόλισε. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών και σύλληψη τριών εξ αυτών. Δύο λαθρέμποροι τραυματίστηκαν και ένας εξέπνευσε αργότερα στο νοσοκομείο του Πινάρ ντελ Ρίο. Από την έρευνα των κουβανικών αρχών σε συνεργασία με τις μεξικανικές, προέκυψε ότι οι λαθρέμποροι είναι Αμερικανοί υπήκοοι κουβανικής καταγωγής, ενώ τα ταχύπλοα είναι στην ιδιοκτησία του Τζον Ρομπέρτο με παρατσούκλι «μπλε καρχαρίας». Γνωστός για το λαθρεμπόριο ανθρώπων από την Κούβα προς το Μεξικό και τις ΗΠΑ και αναμεμειγμένος ακόμη και στη μεταφορά του εγκληματία Ποσάδα Καρίλες από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Νέο σχέδιο αποσταθεροποίησης;

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Η εν ψυχρώ δολοφονία τριών αδελφών και του οδηγού τους, από «αγνώστους», η πρόσφατη δολοφονία του βιομήχανου Σιντόνι, οι «αυθόρμητες» διαδηλώσεις της «αντιπολίτευσης» ζητώντας «δικαιοσύνη», τα κραυγαλέα ρεπορτάζ των ιδιωτικών ΜΜΕ, το τεχνηέντως καλλιεργούμενο αίσθημα «ανασφάλειας»... όλα αυτά τα «τυχαία περιστατικά» μάλλον μόνο συμπτώσεις δεν είναι.

Οσον αφορά στα γεγονότα. Προχτές ένας αγρότης ανακάλυψε στο κτήμα του τα πτώματα του Τζέισον, του Κέβιν και του Τζον Φάντουλ, 12, 13 και 17 χρονών, καθώς και του οδηγού τους. Τα παιδιά που έχουν διπλή υπηκοότητα, καναδική και βενεζουελάνικη, είχαν απαχθεί κατά τη διαδρομή για το σχολείο από τον περασμένο Φλεβάρη. Οι «απαγωγείς» είχαν ζητήσει 4,5 εκατομμύρια δολάρια για να τους απελευθερώσουν. Τελικά, βρέθηκαν όλοι νεκροί.

Η είδηση της δολοφονίας αμέσως προκάλεσε διαδηλώσεις με «στελέχη της αντιπολίτευσης» που ζητούσαν δικαιοσύνη για τα θύματα. Οι διαδηλώσεις είχαν και τα παραλειπόμενά τους, τις γνωστές ταραχές που προκαλούνται όλως τυχαίως... Αποτέλεσμα ήταν ένας φωτογράφος της εφημερίδας «Ελ Μούντο» να δολοφονηθεί από «πυρά αγνώστου» μπροστά από το Πανεπιστήμιο.

Χτες από νωρίς, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζέσε Τσακόν ανακοίνωσε την αναδιάρθρωση της αστυνομίας και τη δημιουργία εθνικής επιτροπής για την ανασύσταση της αστυνομίας, ώστε να λειτουργεί με δημοκρατικό τρόπο, καθώς και την έρευνα για την εκκαθάρισή της από στοιχεία διεφθαρμένα.

Ο υπουργός Πληροφοριών και Επικοινωνίας, Γουίλιαμ Λάρα, ζήτησε από την πλευρά του σεβασμό στον πόνο των οικογενειών και κατήγγειλε κύκλους της αντιπολίτευσης για πολιτική εκμετάλλευση του πόνου των ανθρώπων.

Πιο αποκαλυπτικός ο περιφερειάρχης του Καράκας, Κάρλος Ντελγκάδο, κατήγγειλε συγκεκριμένα ότι από «εσωτερική πληροφόρηση από ανθρώπους που διείσδυσαν σε διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης προετοιμάζεται "τεχνητή αναταραχή" κατά τη διάρκεια της κηδείας των τριών αδελφών».

Τέλος, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Νικολάς Μαδούρο, κατήγγειλε χτες, σύμφωνα με το ΑΒΝ, σχέδια αποσταθεροποίησης της Βενεζουέλας εκπορευόμενα από το εξωτερικό και το εσωτερικό στο όνομα της «ασφάλειας». Μάλιστα, ο Μαδούρο εμφατικά τόνισε ότι «στοιχεία της αστυνομίας και άτομα του κοινού ποινικού δικαίου στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της κοινωνίας».

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Συνέχεια λαϊκών κινητοποιήσεων

ΚΙΤΟ--

Νέες διαδηλώσεις εναντίον της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου - (TLC) με τις ΗΠΑ πραγματοποίησαν χτες χιλιάδες αγρότες και ιθαγενείς, στην πρωτεύουσα του Εκουαδόρ, σύμφωνα με την Prensa Latina.

Ο ηγέτης της Συνομοσπονδίας Ιθαγενών Αγροτών (FENOCIN) Πέδρο ντε λα Κρους δήλωσε ότι το κίνημα πραγματοποίησε πορεία έως την έδρα του κογκρέσου και της κυβέρνησης, για να καταδικάσει την εχθρική στάση έναντι των διαδηλωτών και να απαιτήσει τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για την TLC. Από την πλευρά του, ο Λουίς Μάκας της CONAIE καταδίκασε και αυτός το βάρβαρο τρόπο, με τον οποίο κατεστάλησαν οι διαδηλώσεις εναντίον της TLC, χαρακτήρισε «μεταβατική» την «νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση» του Προέδρου Αλφρέδο Παλάσιο, που, όπως είπε, οφείλει να γνωρίζει ότι «η χώρα δεν είναι ιδιοκτησία της», και προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση δεν αποχωρήσει από τη συμφωνία με τις ΗΠΑ επίκειται «ένταση των διαδηλώσεων».

  • Στη Γουατεμάλα, οργανώσεις αγροτών και ιθαγενών και τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών κάλεσαν χτες να υπάρξει «εθνικός ξεσηκωμός» σε απάντηση για την άρνηση της κυβέρνησης της χώρας να ανταποκριθεί σε σειρά κοινωνικών και οικονομικών αιτημάτων. Η επιτροπή συντονισμού των αγροτών και των ιθαγενών (CONIC), η Ενωση για τη Λαϊκή Δράση και άλλες οργανώσεις καλούν σε άμεση καθολική κινητοποίηση εναντίον της κυβέρνησης.
ΓΑΛΛΙΑ
Επιμένει ο ντε Βιλπέν, κλιμακώνουν οι φοιτητές

Αποκλεισμός τρένου στην Τουλούζη

Associated Press

Αποκλεισμός τρένου στην Τουλούζη
ΠΑΡΙΣΙ.--

Αποφασισμένος «να ηγηθεί μέχρι τέλους της μάχης κατά της ανεργίας που του ανατέθηκε από τον Πρόεδρο», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες. Ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν διέψευσε τα περί πιθανότητας παραίτησής του, συμπληρώνοντας ότι «είναι έτοιμος να ακούσει όλες τις προτάσεις εξόδου από την κρίση, καθώς και όλες τις ανησυχίες.

Οι φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις κλιμακώνουν μέρα με τη μέρα τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης με αποκλεισμούς οδικών και σιδηροδρομικών αρτηριών στο Παρίσι και αλλού. Συμπλοκές σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία με την αστυνομία, ενώ στην Τουλούζη αναφέρθηκαν αρκετοί ελαφρά τραυματισμένοι φοιτητές.

Ταυτόχρονα, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 72% των Γάλλων είναι δυσαρεστημένοι από την κοινωνικο-οικονομική κυβερνητική πολιτική. Εξ αυτών, το 81% των μισθωτών, το 80% των νέων μέχρι 24 ετών και το 79% των φοιτητών.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μάχες στο Ουαζιριστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Οι αρχές στο Πακιστάν ανακοίνωσαν χθες ότι ο αριθμός των νεκρών από τις μάχες στο Βόρειο Ουαζιριστάν ανήλθε σε 40 «μαχητές των φυλών», μετά τις αντεπιθέσεις των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των ενόπλων, που «πρόσκεινται στους Ταλιμπάν».

Δύο αυτοσχέδιες βόμβες, στο μεταξύ, προκάλεσαν ζημιές σε υποκατάστημα κρατικής τράπεζας στην Ουάντ, 400 χλμ. ΝΑ της Κέτα. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, καθώς την ώρα της έκρηξης το υποκατάστημα ήταν κλειστό, αλλά το κτίριο υπέστη «σοβαρές υλικές ζημιές».

Στο μεταξύ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Στέφεν Χάντλεϊ δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση Μπους θα «συνεργαστεί» με τον Πακιστανό στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ για να διασφαλίσει ότι οι εκλογές που θα γίνουν στη χώρα το 2007 θα είναι «ελεύθερες και δίκαιες». Τέλος, χθες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις κάλεσε να υπάρξει μορατόριουμ στην παραγωγή πυρηνικών όπλων στη νοτιοανατολική Ασία, κάτι που, όπως υποστήριξε, θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
500 συλλήψεις, 1 κομμουνιστής νεκρός

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Η συμμαχία των επτά κομμάτων που απαιτούν την επαναφορά της δημοκρατίας που κατέλυσε ο βασιλιάς Γκιανέντρα του Νεπάλ το Φλεβάρη του 2005 οργάνωσε χτες μεγάλης έκτασης διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, με την αστυνομία να συλλαμβάνει «σχεδόν 500 διαδηλωτές», σύμφωνα με τη διαδικτυακή εκδοχή της εφημερίδας «Καντιπούρ». Μόνο στο Κατμαντού συνελήφθησαν τουλάχιστον 300 διαδηλωτές επειδή αψήφησαν την πλήρη απαγόρευση διαδηλώσεων που είχαν επιβάλει οι αρχές. Με ανακοίνωσή του, το ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένο Μαρξιστικό Λενινιστικό ανέφερε ότι ο Νταρσάν Γιαντάβ, στέλεχος του κόμματος, που τραυματίστηκε σοβαρά όταν του επιτέθηκαν αστυνομικοί και τον χτύπησαν επανειλημμένως με ρόπαλα στην περιοχή Ραϊμπιράι, υπέκυψε στα τραύματά του. Το Κογκρέσο τόνισε με δική του ανακοίνωση ότι χτες το πρωί συνελήφθησαν πάνω από 50 ηγετικά στελέχη του κόμματος και της φοιτητικής παράταξης.

Οι αρχές έχουν κινητοποιήσει χιλιάδες αστυνομικούς - ένστολους και με πολιτική περιβολή - καθώς και δυνάμεις του στρατού, για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις. Η χρήση ροπάλων, δακρυγόνων, πλαστικών βλημάτων και άλλων μέσων υπήρξε εξαιρετικά εκτεταμένη.

Ωστόσο, η απεργία σημείωσε υψηλότατη συμμετοχή, με την οικονομική ζωή να παραλύει. «Οι σημερινές διαδηλώσεις έδειξαν ότι ο λαός είναι έτοιμος να εξεγερθεί εναντίον της αυταρχικής εξουσίας», αναφέρει το ΚΚΝ/ΕΜΛ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εξέφρασε την «ανησυχία» του χτες για την «εντεινόμενη σύγκρουση» στο Νεπάλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ