Παρασκευή 7 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ
500 συλλήψεις, 1 κομμουνιστής νεκρός

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Η συμμαχία των επτά κομμάτων που απαιτούν την επαναφορά της δημοκρατίας που κατέλυσε ο βασιλιάς Γκιανέντρα του Νεπάλ το Φλεβάρη του 2005 οργάνωσε χτες μεγάλης έκτασης διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, με την αστυνομία να συλλαμβάνει «σχεδόν 500 διαδηλωτές», σύμφωνα με τη διαδικτυακή εκδοχή της εφημερίδας «Καντιπούρ». Μόνο στο Κατμαντού συνελήφθησαν τουλάχιστον 300 διαδηλωτές επειδή αψήφησαν την πλήρη απαγόρευση διαδηλώσεων που είχαν επιβάλει οι αρχές. Με ανακοίνωσή του, το ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένο Μαρξιστικό Λενινιστικό ανέφερε ότι ο Νταρσάν Γιαντάβ, στέλεχος του κόμματος, που τραυματίστηκε σοβαρά όταν του επιτέθηκαν αστυνομικοί και τον χτύπησαν επανειλημμένως με ρόπαλα στην περιοχή Ραϊμπιράι, υπέκυψε στα τραύματά του. Το Κογκρέσο τόνισε με δική του ανακοίνωση ότι χτες το πρωί συνελήφθησαν πάνω από 50 ηγετικά στελέχη του κόμματος και της φοιτητικής παράταξης.

Οι αρχές έχουν κινητοποιήσει χιλιάδες αστυνομικούς - ένστολους και με πολιτική περιβολή - καθώς και δυνάμεις του στρατού, για να καταστείλουν τις διαδηλώσεις. Η χρήση ροπάλων, δακρυγόνων, πλαστικών βλημάτων και άλλων μέσων υπήρξε εξαιρετικά εκτεταμένη.

Ωστόσο, η απεργία σημείωσε υψηλότατη συμμετοχή, με την οικονομική ζωή να παραλύει. «Οι σημερινές διαδηλώσεις έδειξαν ότι ο λαός είναι έτοιμος να εξεγερθεί εναντίον της αυταρχικής εξουσίας», αναφέρει το ΚΚΝ/ΕΜΛ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εξέφρασε την «ανησυχία» του χτες για την «εντεινόμενη σύγκρουση» στο Νεπάλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ