Παρασκευή 7 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επιβεβαιώνονται οι τρομο-πτήσεις της CIA

ΖΑΓΚΡΕΜΠ - ΤΙΡΑΝΑ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Οι συχνές πτήσεις αεροσκαφών της «Air-CIA» για τη μεταφορά, βασανισμό και ανάκριση «ύποπτων τρομοκρατών» σε πληθώρα ευρωπαϊκών χωρών επιβεβαιώθηκε χτες στην Κροατία. Κροάτες αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο διευθυντής του αεροδρομίου του Ντουμπρόβνικ Τόντι Πέοβιτς, επιβεβαίωσαν πως καταγράφηκαν «αρκετές» προσγειώσεις ενός Boeing 737, που, κατά τα φαινόμενα, συμπεριλαμβανόταν στο στόλο των τρομο-αεροπλάνων της CIA. Ο Πέοβιτς υποστήριξε πως σε όλες τις περιπτώσεις οι προσγειώσεις έγιναν για «τεχνικούς λόγους ή ανεφοδιασμό». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η τελευταία πτήση του Boeing 737 καταγράφηκε στις 23 Απρίλη 2005.

Το ίδιο 24ωρο, η αλβανική εφημερίδα «Γκαζέτα Σκιπτάρε» αναπαρήγαγε σε δημοσίευμά της τις πληροφορίες που ανέφερε προχτεσινή έκθεση της οργάνωσης «Διεθνής Αμνηστία» πως και στην Αλβανία (μεταξύ άλλων...) λειτουργούσε τουλάχιστον μία φυλακή - κολαστήριο Αμερικανών πρακτόρων, όπου ανέκριναν βασανίζοντας «υπόπτους» για τρομοκρατία.

Ταυτόχρονα, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Τέρι Ντέιβιτς κατήγγειλε χτες τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τους διοικητές της KFOR πως εσκεμμένα εμποδίζουν, εδώ και μήνες, την οποιαδήποτε πρόσβαση αξιωματούχων του οργανισμού σε φυλακές των δυνάμεων κατοχής του Κοσσυφοπεδίου. Οπως είπε, αν και η Σερβία (στην οποία επίσημα υπάγεται το Κοσσυφοπέδιο) έχει υπογράψει όλες τις σχετικές συμβάσεις και έχει δώσει άδεια σε αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης να επισκεφθούν όλες τις φυλακές του ΝΑΤΟ και της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο, εντούτοις αυτό ματαιώνεται απ' την άρνηση των πολυεθνικών δυνάμεων του προτεκτοράτου.

Ως γνωστόν, πριν μερικούς μήνες είχε αποκαλυφθεί πως και σε φυλακές της αμερικανικής βάσης Μποντστίλ ή σε κρατητήρια της πολυεθνικής KFOR στο Κοσσυφοπέδιο κρατούνταν και βασανίζονταν «ύποπτοι για τρομοκρατία», που κατόπιν κλείνονταν σε κελιά απομόνωσης ντυμένοι με τις χαρακτηριστικές πορτοκαλί φόρμες που φορούν και οι κρατούμενοι στο κολαστήριο των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ