Παρασκευή 7 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα ισραηλινή πρόκληση και εσωτερική «μάχη εξουσίας»

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Λάδι στη φωτιά» των ισραηλινο-παλαιστινιακών σχέσεων προκάλεσε η σύλληψη και κράτηση για λίγες ώρες από την ισραηλινή αστυνομία του, αρμόδιου για την Ιερουσαλήμ, υπουργού της «Χαμάς». Η αστυνομία διατείνεται ότι ο Χάλεντ Αμπού Αρφα, που διαθέτει ισραηλινή ταυτότητα ως κάτοικος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, παρανόμησε προσπαθώντας να εισέλθει στο αραβικό προάστιο Αζάρια της πόλης, που θεωρητικώς είναι υπό παλαιστινιακή διοίκηση.

Το χτεσινό περιστατικό, κατά τους αναλυτές, αποτελεί απλώς άλλη μια πρόκληση προς τη «Χαμάς», για να καταστεί σαφές ότι όλες οι μετακινήσεις των ηγετικών και, πλέον, κυβερνητικών της στελεχών δε θα είναι «ελεύθερες, αφού για το Ισραήλ παραμένει τρομοκρατική οργάνωση».

Ταυτόχρονα, «ανεβαίνουν οι τόνοι» και στη μάχη εξουσίας μεταξύ του προέδρου Αμπάς και της κυβέρνησης της «Χαμάς». Μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια περί «παραλαβής άδειων ταμείων», που είχαν ως κύριο αποδέκτη την προηγούμενη κυβέρνηση της «Φατάχ» του Αμπάς, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να «παγώσει» όλους τους διορισμούς στις δημόσιες υπηρεσίες που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση «προκειμένου να επανεξεταστεί η νομιμότητα και η χρησιμότητά τους».

Επιπλέον, ο Χανίγια υποστήριξε ότι ο έλεγχος όλων των σωμάτων ασφαλείας «θα περάσει υπό τη Χαμάς» ως νέας κυβέρνησης. Λίγη ώρα αργότερα, ο πρόεδρος Αμπάς, ως επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει την τελική ευθύνη για όλα τα σώματα ασφαλείας, προχωρούσε στο διορισμό ενός στενού του συνεργάτη, του Ρασίντ Αμπού Σμπακ, στη θέση του επικεφαλής και των 3 σωμάτων ασφαλείας.

Τυπικά, ο Σμπακ αναφέρεται στον υπουργό Εσωτερικών της «Χαμάς». Επί της ουσίας, όμως, τον τελευταίο λόγο τον έχει ο Αμπάς, που, επιπροσθέτως, ξεκαθάρισε πως απαιτεί ενημέρωση για τις κινήσεις «σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής».

Κυβέρνηση, καταγγελίες και καταδίκες

Σαράντα δύο ημέρες έχει στη διάθεσή του ο Εχούντ Ολμέρτ να σχηματίσει κυβέρνηση στο Ισραήλ, καθώς, χτες, έλαβε τη σχετική εντολή από τον πρόεδρο της χώρας, Μοσέ Κατσάβ. Μέχρι τότε, όμως, έγραφε η εφημερίδα «Χααρέτζ», ο Ολμέρτ θα αναζητήσει «κάποιο τρόπο επαφής με την Παλαιστινιακή Αρχή παρακάμπτοντας τη "Χαμάς", προκειμένου να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στα παλαιστινιακά εδάφη που θα χρεωθεί στο Ισραήλ».

Για «ανθρωπιστική καταστροφή» προειδοποίησε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφού ελλείψει χρημάτων απειλείται με ολοκληρωτική κατάρρευση το παλαιστινιακό σύστημα Υγείας, με απρόβλεπτες συνέπειες στον πληθυσμό και ιδιαίτερα στα παιδιά. Τέλος, βρετανικό δικαστήριο χαρακτήρισε «δολοφονία εν ψυχρώ» το θάνατο από ισραηλινά πυρά του Βρετανού δημοσιογράφου Τζέιμς Μίλερ (Μάης 2003) στη Νότια Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ