ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
4 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επαγρύπνηση και καθημερινός αγώνας

Με αφορμή την επέτειο των 4 χρόνων από το πραξικόπημα, τιμήθηκαν με εκδηλώσεις αυτές τις μέρες τα αθώα θύματα

Associated Press

Με αφορμή την επέτειο των 4 χρόνων από το πραξικόπημα, τιμήθηκαν με εκδηλώσεις αυτές τις μέρες τα αθώα θύματα
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Αντιμέτωποι με ένα λαό απόλυτα συνειδητοποιημένο και αξιοπρεπή θα βρεθούν όσοι έχουν σχέδια ανάλογα με αυτά της 11ης του Απρίλη του 2002, όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες», δήλωσε εκ νέου χτες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βισέντε Ράνχελ κατά τα εγκαίνια μνημείου στη γέφυρα Γιαγκούνο.

Γέφυρα που είναι σημείο αναφοράς των λαϊκών διαδηλώσεων, όταν μισθοφόροι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβόλησαν ενάντια στο πλήθος στις 11 Απρίλη. Εντούτοις, τίποτα δεν πτόησε τις λαϊκές δυνάμεις, ούτε οι περίπου 15 νεκροί, και μετά από 47 ώρες το πραξικόπημα με επικεφαλής τον τέως πρόεδρο της Ενωσης Βιομηχάνων κατέρρευσε μπροστά στην ορμή ενός λαού αποφασισμένου που είχε στο πλευρό του αποφασισμένο τμήμα του στρατού.

«Υποτίμησαν την αποφασιστικότητα του λαού», τόνισε ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες, κατά τη διάρκεια του ραδιοφωνικού προγράμματος «Ανοιχτός διάλογος» (Diαlogo Abierto), το πρώτο σημαντικό στοιχείο για την ήττα των δυνάμεων που ηγήθηκαν του πραξικοπήματος και των ΗΠΑ. Επίσης, ο Πρόεδρος Τσάβες τόνισε ότι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο ήταν η συνεισφορά της Κούβας, που μετέδωσε σε όλη την υφήλιο ότι ο Πρόεδρος Τσάβες ήταν ζωντανός, από τις δηλώσεις της κόρης του Προέδρου Τσάβες Μαρία. Επίσης, ότι η Κούβα μεταδίδοντας τις δηλώσεις της μετέφερε στο λαό της Βενεζουέλας ότι ποτέ δεν υπέκυψε ούτε υπέγραψε την παραίτησή του, γεγονός που έκανε το λαό της Βενεζουέλας να αντιδράσει και να συνεχίσει τον αγώνα του και τελικά να ανατρέψει τους πραξικοπηματίες.

«Πρέπει πάντα να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση, καθώς ο αγώνας συνεχίζεται», τόνισε τέλος ο Πρόεδρος Τσάβες, αναφερόμενος στους κινδύνους που ακόμη ελλοχεύουν, κυρίως εξαιτίας των επιθετικών σχεδίων της Ουάσιγκτον και της εγχώριας ολιγαρχίας.

Το μεγαλύτερο μάθημα από το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι η συνεχής επαγρύπνηση και ο καθημερινός αγώνας για την προώθηση και εμβάθυνση της «μπολιβαριανής διαδικασίας» και των κοινωνικών αλλαγών, τόνισε από τη μεριά του και ο Βινσέντε Ράνχελ, καταλήγοντας ότι και η αντιπολίτευση θα πρέπει επιτέλους να μάθει, ειδάλλως θα συντριβεί από τη θέληση του λαού της Βενεζουέλας.

Παράλληλα, ο Ράνχελ σε αποκλειστική του συνέντευξη στο βρετανικό BBC, αναφορικά με τα τέσσερα χρόνια από την εκδήλωση του πραξικοπήματος τόνισε ότι η Βενεζουέλα γνωρίζει και έχει αποδείξει ότι ο ηθικός αυτουργός του πραξικοπήματος δεν είναι άλλος από τις ΗΠΑ και τη CIA. Αναφερόμενος στο τελευταίο επεισόδιο διμερούς διπλωματικής έντασης προειδοποίησε ότι ο πρέσβης Ουίλιαμ Μπάουνφιλντ που είναι στο επίκεντρο της διαμάχης εάν εξακολουθήσει τις ηθελημένες προκλήσεις στη Βενεζουέλα θα απελαθεί. Τέλος, αρνήθηκε τις κατηγορίες και τις φήμες που διαδίδει η Ουάσιγκτον ότι η Βενεζουέλα πουλά ουράνιο στο Ιράν: «Είναι απολύτως αναληθές ότι έχουμε αποθέματα ουρανίου ή ότι κάνουμε εξορύξεις ουρανίου με σκοπό τον εμπλουτισμό του», απάντησε ο Ράνχελ στην τελευταία επίθεση της Ουάσιγκτον που στόχο έχει να δημιουργήσει «πυρηνική ατζέντα» και για τη Βενεζουέλα.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΕΕ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
«Ισχυρά βήματα κατά του Ιράν» ζητά η Ράις

Καταδικάζουν την έναρξη από το Ιράν της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου οι Βρετανία, ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, αλλά επιμένουν στη διπλωματική οδό

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας οφείλει να διαφυλάξει την αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη νέα πρόκληση του Ιράν», δήλωνε, χτες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, μετά την ανακοίνωση της ιρανικής Προεδρίας ότι επιτεύχθηκε η επανέναρξη της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου. Η Ράις ζήτησε από τον ΟΗΕ «να αναλάβει ισχυρές και γρήγορες πρωτοβουλίες για το ζήτημα», τονίζοντας: «Οι επίσημες αυτές ανακοινώσεις αποτελούν τη σαφέστερη απόδειξη ότι η Τεχεράνη δε θέλει να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας».

Αν και η Ράις επανέλαβε ότι δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι διαβεβαιώσεις του Ιράν πως το πυρηνικό πρόγραμμα είναι «καθαρά ειρηνικό», ωστόσο δε ζήτησε, όπως πράττει συνήθως η Ουάσιγκτον, έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αρκέστηκε να διευκρινίσει ότι θα περιμένει την επόμενη ενημέρωση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας πριν τη λήξη της χρονικής προθεσμίας της 28ης Απρίλη που έχει δοθεί από τον ΟΗΕ στην Τεχεράνη «να διακόψει κάθε διαδικασία εμπλουτισμού».

Η Ράις συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τον επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μπάρανταϊ, που επρόκειτο να μεταβεί αργά χτες στην Τεχεράνη. Την εκτίμησή του τόνιζαν ότι θα αναμένουν και εκπρόσωποι άλλων χωρών, που κατήγγειλαν ως «βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση» την ιρανική ανακοίνωση. Ανησυχία εξέφρασαν το Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο και η Μόσχα, καλώντας και πάλι το Ιράν «να διακόψει τις επικίνδυνες διαδικασίες». Η έκκληση απορρίφθηκε από την Τεχεράνη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, πάντως, επανέλαβε ότι «καμία στρατιωτική επέμβαση δε θα αποτελούσε λύση αλλά θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα». Ανάλογη θέση υιοθέτησε και ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ, ενώ, με λιγότερο έντονο τρόπο, υπέρ της συνέχισης της διπλωματικής προσπάθειας τάχθηκε και ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων, αν η διπλωματία αποτύχει.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Παραδοχή για τάγματα θανάτου

Ο Ιρακινός υπουργός Εσωτερικών αποδίδει την κύρια ευθύνη «στους 180.000 ιδιώτες ανεξέλεγκτους μισθοφόρους»

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Την ύπαρξη ταγμάτων θανάτου παραδέχτηκε, σε συνέντευξή του στο BBC, ο Ιρακινός υπουργός Εσωτερικών. Ο Μπαγιάν Τζαμπρ Σουλάγ ισχυρίστηκε ότι αυτά δε λειτουργούν στους κόλπους των δυνάμεων που ελέγχει το υπουργείο του. Κατηγόρησε ευθέως τα σώματα που έχουν επιφορτιστεί με τη φύλαξη υπουργικών και κυβερνητικών εγκαταστάσεων, πετρελαιαγωγών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, αλλά και τις ιδιωτικές μισθοφορικές εταιρίες ασφαλείας.

«Αυτά τα σώματα, αλλά και οι μισθοφόροι χρησιμοποιούν τις ίδιες στολές με της αστυνομίας ή του στρατού, τα ίδια αυτοκίνητα, τα ίδια όπλα. Οι ιδιώτες μισθοφόροι που δρουν σήμερα στο Ιράκ είναι περίπου 180.000. Είναι παντελώς ανεξέλεγκτοι» κατέληξε ο Σουλάγ, επιρρίπτοντάς τους μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κλιμάκωση της ενδοκοινοτικής έντασης που τείνει να λάβει διαστάσεις εμφυλίου.

Στο μεταξύ, βομβιστικές επιθέσεις, κυρίως με παγιδευμένα αυτοκίνητα, σημειώθηκαν, χτες, στο Ταλ Αφάρ, με στόχο πολίτες σε ανοιχτή αγορά, στο Κχάλις, όπου επίσης ήταν στόχος πολίτες, και σε διάφορα σημεία της Βαγδάτης. Σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι (μόνο οι 3 αστυνομικοί) και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 35. Σε διαφορετικά περιστατικά στη Βαγδάτη εκτελέστηκαν από αγνώστους υπάλληλοι διαφόρων υπουργείων. Ανακοινώθηκε, τέλος, ότι από την Κυριακή μέχρι χτες είχαν σκοτωθεί σε επιθέσεις 5 Αμερικανοί στρατιώτες.

Τέλος, στις ΗΠΑ, έρευνα που έγινε από το Ινστιτούτο Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ μεταξύ φοιτητών, δείχνει ότι το 60% επιθυμεί την έναρξη της αμερικανικής αποχώρησης από το Ιράκ, το 75% εκτιμά ότι ο ΟΗΕ πρέπει να επιλύει διεθνείς κρίσεις, ενώ το 53% τάσσεται ενάντια στο πρόγραμμα παρακολούθησης «υπόπτων για τρομοκρατία» που υιοθέτησε η κυβέρνηση Μπους.

ΡΩΣΙΑ
Καταδίκη της νέας ρατσιστικής δολοφονίας

Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), με ανακοίνωσή του καταδικάζει τη νέα ρατσιστική δολοφονία ενός φοιτητή από τη Σενεγάλη, που έγινε στις 7/4 στην Αγ. Πετρούπολη. Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ σημειώνει ότι το «καθεστώς χρησιμοποιεί την παλιά αρχή του "διαίρει και βασίλευε" σπρώχνοντας τη δίκαιη αγανάκτηση, που προκαλείται εξαιτίας της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής, σε μια κατεύθυνση χρήσιμη γι' αυτό. Ετσι ενισχύονται οι "μαυρο-εκατονταρχίτικες" ενέργειες. Στρέφουν τη νεολαία αντί της πάλης με τον αυταρχισμό και την ολιγαρχία στο να ψάχνει "εχθρούς" ανάμεσα στους εκπροσώπους άλλων εθνοτήτων, φυλών, θρησκειών, χωρών».

Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ καταδικάζει τις ρατσιστικές επιθέσεις ενάντια σε ξένους πολίτες και φοιτητές και καλεί τις αρχές να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους. Ταυτόχρονα, με την ανακοίνωσή του, συστήνει στην Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ρωσίας να βοηθήσει τους ξένους φοιτητές και στις αναγκαίες περιπτώσεις να εξασφαλίσει την υπεράσπισή τους.

Προχτές διαδήλωσαν στην Αγ. Πετρούπολη φοιτητές, ντόπιοι και ξένοι ενάντια στη ρατσιστική βία των τελευταίων ημερών, με το σύνθημα να «Σταματήσουμε το Φασισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ