Πέμπτη 13 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΕΕ - ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
«Ισχυρά βήματα κατά του Ιράν» ζητά η Ράις

Καταδικάζουν την έναρξη από το Ιράν της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου οι Βρετανία, ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, αλλά επιμένουν στη διπλωματική οδό

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας οφείλει να διαφυλάξει την αξιοπιστία της διεθνούς κοινότητας απέναντι στη νέα πρόκληση του Ιράν», δήλωνε, χτες, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, μετά την ανακοίνωση της ιρανικής Προεδρίας ότι επιτεύχθηκε η επανέναρξη της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου. Η Ράις ζήτησε από τον ΟΗΕ «να αναλάβει ισχυρές και γρήγορες πρωτοβουλίες για το ζήτημα», τονίζοντας: «Οι επίσημες αυτές ανακοινώσεις αποτελούν τη σαφέστερη απόδειξη ότι η Τεχεράνη δε θέλει να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας».

Αν και η Ράις επανέλαβε ότι δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι διαβεβαιώσεις του Ιράν πως το πυρηνικό πρόγραμμα είναι «καθαρά ειρηνικό», ωστόσο δε ζήτησε, όπως πράττει συνήθως η Ουάσιγκτον, έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αρκέστηκε να διευκρινίσει ότι θα περιμένει την επόμενη ενημέρωση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας πριν τη λήξη της χρονικής προθεσμίας της 28ης Απρίλη που έχει δοθεί από τον ΟΗΕ στην Τεχεράνη «να διακόψει κάθε διαδικασία εμπλουτισμού».

Η Ράις συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τον επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Μπάρανταϊ, που επρόκειτο να μεταβεί αργά χτες στην Τεχεράνη. Την εκτίμησή του τόνιζαν ότι θα αναμένουν και εκπρόσωποι άλλων χωρών, που κατήγγειλαν ως «βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση» την ιρανική ανακοίνωση. Ανησυχία εξέφρασαν το Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο και η Μόσχα, καλώντας και πάλι το Ιράν «να διακόψει τις επικίνδυνες διαδικασίες». Η έκκληση απορρίφθηκε από την Τεχεράνη.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, πάντως, επανέλαβε ότι «καμία στρατιωτική επέμβαση δε θα αποτελούσε λύση αλλά θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα». Ανάλογη θέση υιοθέτησε και ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ, ενώ, με λιγότερο έντονο τρόπο, υπέρ της συνέχισης της διπλωματικής προσπάθειας τάχθηκε και ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων, αν η διπλωματία αποτύχει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναταράξεις και αμφιβολίες μετά την ιρανική ανακοίνωση (2007-04-11 00:00:00.0)
Ετοιμα σχέδια επίθεσης έχουν οι ΗΠΑ (2007-02-21 00:00:00.0)
Επιστρέφει ο ιρανικός φάκελος στο Συμβούλιο Ασφαλείας (2006-10-06 00:00:00.0)
Δεν αναστέλλουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου (2006-08-22 00:00:00.0)
Πιεστικές «υπενθυμίσεις» Μόσχας προς Τεχεράνη (2006-08-05 00:00:00.0)
Πιεστική προθεσμία «συμμόρφωσης» (2006-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ