ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για την ανάπτυξη του επαναστατικού χαρακτήρα της Οργάνωσης

για το κέρδισμα της νεολαίας με την πολιτική του ΚΚΕ

Μετά τη διεξαγωγή, χτες και προχτές μιας πλούσιας συζήτησης πάνω στις Θέσεις και την Εισήγηση του απερχόμενου ΚΣ, ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, με την εκλογή του νέου Κεντρικού Συμβουλίου της Οργάνωσης και της νέας Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Με σύνθημα «ΚΝΕ γερή και μαζική. Με τη Νεολαία για το Μέτωπο - Λαϊκή Εξουσία, για το Σοσιαλισμό», οι εργασίες του 9ου Συνεδρίου άνοιξαν την Παρασκευή το πρωί, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων της ΚΝΕ από όλη την Ελλάδα και με παρουσία πολυπληθούς αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ και σύσσωμου του ΠΓ της ΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Παράλληλα, τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησαν αντιπροσωπείες από κομμουνιστικές και αντιιμπεριαλιστικές Οργανώσεις Νεολαίας που προέρχονται από 51 χώρες, ενώ στη διαδικασία της έναρξης παραβρέθηκε πλήθος βετεράνων αγωνιστών, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, πολυπληθής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και εκπρόσωποι της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της Νεολαίας ΔΗΚΚΙ.

Με «όπλο» τις Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ, που δημοσιεύτηκαν στα μέσα Γενάρη, τον πλούσιο προσυνεδριακό διάλογο που ακολούθησε και κατέγραψε την πείρα της ΚΝΕ από την ανοδική πορεία της όλα τα τελευταία χρόνια, καθώς και τις αδυναμίες της Οργάνωσης και την αποφασιστικότητα αυτές να ξεπεραστούν άμεσα, με όπλο ακόμα τις αποφάσεις του Συνεδρίου και τα Ντοκουμέντα του, η ΚΝΕ στοχεύει από αύριο κιόλας να μπει στη δράση με μεγαλύτερη πληρότητα και ικανότητα στο ρόλο της ως επαναστατικής νεολαίας, ως νεολαίας του ΚΚΕ, που μάχεται στο πλευρό του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό.


Στον παλμό της προετοιμασίας του Συνεδρίου, που είναι το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο της ΚΝΕ, κύλησε η προηγούμενη βδομάδα για την Οργάνωση, κατά την οποία φιλοξένησε επίσης, στην Αθήνα, τις εργασίες του Γενικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), που εκτίμησε την ανοδική πορεία της ΠΟΔΝ και τη δράση της, που βρίσκεται σε συνεπή, σταθερή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Παράλληλα με το Γενικό Συμβούλιο και το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκαν, επίσης, ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και συναντήσεις, που συνέβαλαν στην ανταλλαγή της πείρας των αγώνων της νέας γενιάς από διάφορες χώρες του κόσμου, ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό.


Από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Στο βήμα ο Θέμης Γκιώνης
Από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Στο βήμα ο Θέμης Γκιώνης

Αναγκαία η ενιαία στρατηγική ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Συνάντηση της Αλέκας Παπαρήγα με τις αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών και Αντιιμπεριαλιστικών Νεολαιών, που παραβρίσκονται στο Συνέδριο της ΚΝΕ

Από τη συνάντηση με τις διεθνείς αντιπροσωπείες
Από τη συνάντηση με τις διεθνείς αντιπροσωπείες
Μια πλούσια και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση είχε, παράλληλα με τη διαδικασία του Συνεδρίου της ΚΝΕ, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με τους αντιπροσώπους των Κομμουνιστικών και Αντιιμπεριαλιστικών Νεολαιών που παρακολουθούν τις εργασίες του Συνεδρίου. Η Αλ. Παπαρήγα χαιρέτισε και καλωσόρισε τους ξένους αντιπροσώπους, παρουσίασε πλευρές της πολιτικής του Κόμματος, καθώς και τη θέση του για το συντονισμό του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Μετά την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι αντιπρόσωποι πήραν τη σκυτάλη, «βομβαρδίζοντας» την Αλ. Παπαρήγα με ερωτήσεις για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, για τις θέσεις και την πολιτική του ΚΚΕ, για την πρότασή του για την κατάκτηση της εξουσίας. Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των αντιπροσώπων να μάθουν την εκτίμηση του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να προχωρήσει ο συντονισμός των κομμουνιστικών κομμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η Αλ. Παπαρήγα, μιλώντας στους αντιπροσώπους, επισήμανε ότι η σημερινή νέα γενιά μεγαλώνει και διαμορφώνει την πείρα της στις συνθήκες που διαμόρφωσε η προς το παρόν επικράτηση της αντεπανάστασης. Σημείωσε ότι ισχυροποίηση των επαναστατικών χαρακτηριστικών σημαίνει πως δε θα στέκεται η Κομμουνιστική Νεολαία δίπλα στους αγώνες και στο Κόμμα μόνο, αλλά θα προετοιμάζεται για τους αγώνες που έρχονται, τα καθήκοντα που θα μπουν στη ζωή αύριο.


Εξήγησε ότι το ΚΚΕ, όπως και άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα, εντοπίζουν το γεγονός πως παρότι ο καπιταλισμός έχει επικρατήσει στο μεγαλύτερο μέρος της Γης, τελικά αυτός φαίνεται ότι δεν είναι πανίσχυρος, παρότι δε συναντά μεγάλη αντίσταση. Το γεγονός, είπε, ότι παρότι δεν είναι πανίσχυρος, αλλά και δε συναντά μεγάλη αντίσταση, είναι ένα πρόβλημα. Που αφορά στο γεγονός ότι ακόμα το κομμουνιστικό κίνημα δεν είναι σε θέση να αντιτάξει ενιαία στρατηγική απέναντι στον ιμπεριαλισμό.

Στάθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε κάθε περιοχή, αναφέροντας ότι για παράδειγμα «στην Ελλάδα βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή αντιμέτωποι με ένα τεράστιο κύμα ιδιωτικοποιήσεων, ενώ στη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία προχωράει το ζήτημα των εθνικοποιήσεων. Οι Παλαιστίνιοι παλεύουν για να αποκτήσουν το δικό τους κράτος, το Ιράκ κινδυνεύει να χωριστεί στα τρία, το Ιράν απειλείται με τις συνέπειες ενός πολέμου». Και τόνισε ότι «όλες αυτές, όμως, οι ιδιομορφίες και οι ιδιαιτερότητες, που πάντα υπάρχουν, δεν αναιρούν την ανάγκη να παλέψουμε για μια ενιαία επαναστατική στρατηγική».

Απαντώντας σε ερώτηση για το συντονισμό των κομμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσε ότι το ΚΚΕ υπερασπίζεται τις διεθνείς συναντήσεις χωρίς αποκλεισμούς. Εξήγησε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία χρειάζεται να σκύψουν τα κομμουνιστικά κόμματα, όπως οι αιτίες των ανατροπών, μεγάλα θεωρητικά ζητήματα τα οποία δεν μπορεί να μη συζητιούνται στο όνομα των διαφορών. Και σημείωσε ότι «ακόμα και αν δε συμφωνούμε όλοι, μπορούμε όσοι θέλουμε να προχωρήσουμε σε συζητήσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κόβουμε δεσμούς με τα υπόλοιπα κόμματα», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «κάποιοι που θέλουν να συνεργαστούν με τη σοσιαλδημοκρατία είναι ελεύθεροι να το κάνουν, αλλά δεν μπορούν να εμποδίζουν τους υπόλοιπους να αναπτύσσουν συνεργασία».

Δε φτάνει το ΟΧΙ στον πόλεμο

Ξεκαθάρισε ότι σε επίπεδο επιχειρηματολογίας, όλοι λένε ότι είναι εναντίον του πολέμου και υπέρ της ειρήνης. Και τόνισε ότι «αυτή η θέση δε λέει τίποτα», εξηγώντας πως «υπάρχουν δίκαιοι και άδικοι πόλεμοι. Θα καταγγείλουμε τους Παλαιστίνιους και τους Ιρακινούς επειδή αντιστέκονται; Εμείς καταγγέλλουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Φέρνοντας το παράδειγμα του Ιράν, εξήγησε ότι «αν πούμε όχι στον πόλεμο αλλά δεχτούμε τον έλεγχο των ΗΠΑ, πάλι βοηθάμε την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα. Δεν είμαστε με το καθεστώς του Ιράν και μάλιστα φοβόμαστε ότι θα εδραιωθεί μέσα από αυτό το παιχνίδι». «Το ΚΚΕ συστρατεύεται και είναι αλληλέγγυο με κάθε δύναμη που αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό. Αλλά δε συστρατεύεται με τον Σιράκ και την Μέρκελ, όταν για δικούς τους λόγους λένε όχι στις ΗΠΑ. Δε θα υποστηρίξουμε τον έναν ή τον άλλο ιμπεριαλιστή στους ενδοϊμπεριαλιστικούς τους ανταγωνισμούς», σημείωσε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Θα έρθουμε σε ρήξη

Στο ενδιαφέρον των ξένων αντιπροσώπων να μάθουν τη θέση του ΚΚΕ για την κατάκτηση της εξουσίας, για τον τρόπο με τον οποίο θα έρθει σε ρήξη με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η Αλ. Παπαρήγα απάντησε παρουσιάζοντας την πρόταση του Κόμματος για την κατάκτηση της εξουσίας όπως αναλύεται στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ. Σημείωσε ότι υπάρχει περίπτωση σε άνοδο του κινήματος να διαμορφωθούν προϋποθέσεις να σχηματιστεί κυβέρνηση Μετώπου, στην οποία το ΚΚΕ θα παίζει καθοριστικό ρόλο. Αλλά, εξήγησε, αυτή η κυβέρνηση δε θα έχει την πολιτική εξουσία στα χέρια της και θα βρεθεί μπροστά σε κρίσιμες επιλογές. «Γι' αυτό μελετάμε και με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα», πρόσθεσε. Και μιλώντας με παραδείγματα εξήγησε ότι μια κυβέρνηση Μετώπου θα έρθει σε ρήξη και σύγκρουση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, καθώς «όλοι οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας βρίσκονται στα χέρια των πολυεθνικών. Μια κυβέρνηση Μετώπου θα πρέπει να κοινωνικοποιήσει τα βασικά μέσα παραγωγής. Η Ελλάδα σήμερα έχει στρατό στα Βαλκάνια, στο Αφγανιστάν και αλλού συμμετέχοντας σε εκστρατείες του ΝΑΤΟ. Θα πρέπει να συγκρουστούμε με τον ιμπεριαλισμό για να αποσυρθούν τα στρατεύματα, για να κλείσουν οι βάσεις».

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, επίσης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, ο Κύριλλος Παπασταύρου και ο Κώστας Παπαδάκης μέλη του απερχόμενου Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Τιμητική πλακέτα δώρισε στην Αλ. Παπαρήγα η «Επαναστατική Νεολαία Συρίας».


Συζητάμε την πείρα μας και συνεχίζουμε με αυξημένα καθήκοντα

Από την πρώτη γραμμή του καθημερινού αγώνα νέοι εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, Κνίτες και Κνίτισσες βρέθηκαν στον Περισσό μεταφέροντας μαζί τους την πλούσια εμπειρία από τη δράση της Οργάνωσης. Στο Συνέδριο της ΚΝΕ συμμετέχουν αντιπρόσωποι από όλους τους χώρους όπου οι νέοι βιώνουν την εκμετάλλευση, την εργασιακή ανασφάλεια, τις προσπάθειες χειραγώγησης των συνειδήσεων, τον αυταρχισμό, τη συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου.

Με αισιοδοξία που πηγάζει από την απήχηση που, όπως αποδείχτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, βρίσκει η πρόταση της ΚΝΕ στη νεολαία, εκφράζουν την αποφασιστικότητα να εντοπιστούν και να μείνουν πίσω οι όποιες αδυναμίες και να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι μεγάλες δυνατότητες παρέμβασης στη νεολαία.

Στα διαλείμματα του συνεδρίου ο «Ρ» συζήτησε με ορισμένους από τους συνέδρους για πλευρές από τη δουλιά της Οργάνωσης το προηγούμενο διάστημα και το τι σηματοδοτεί το 9ο Συνέδριο για τα διάφορα μέτωπα πάλης.

Ο Στέφανος Τικέλης είναι αντιπρόσωπος από τη Θεσσαλονίκη και από το χώρο των νέων εργαζομένων. «Η προσυνεδριακή διαδικασία έδειξε τις δυνατότητες της Οργάνωσης και να λύσει προβλήματα λειτουργίας των ΟΒ και να δείξει τη δυναμική της, την απήχηση που έχουν οι θέσεις και η πολιτική του ΚΚΕ», μας λέει. Ειδικά για τους νέους εργαζόμενους, σημειώνει ότι τα φαινόμενα τρομοκρατίας, η ανασφάλεια, η εργασιακή περιπλάνηση πάνε πίσω τη συνείδηση και την αγωνιστική διάθεση των νέων. «Ομως υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση και αυτό πρέπει να εκφραστεί. Εμείς καλούμαστε να μη μένουμε στην καταγραφή των προβλημάτων, αλλά κυρίως να δείχνουμε τη λύση που προτείνουμε εμείς μέσα από την πολιτική μας πρόταση».

Μαθητής σε ΤΕΕ ο Βασίλης Καλαμαράς μιλάει για τις μεγάλες μάχες που δίνει η ΚΝΕ στα σχολεία. Μάχες που, όπως σημειώνει, δόθηκαν με καλύτερους όρους, με μεγαλύτερη συσπείρωση των μαθητών, χωρίς αυτό να οδηγεί σε επανάπαυση. «Υπάρχουν θετικά αποτελέσματα σε γενικά πλαίσια. Θα εξετάσουμε τη δράση μας το προηγούμενο διάστημα, θα αναγνωρίσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας και παίρνοντας μέτρα για την αντιμετώπισή τους θα προχωρήσουμε μπροστά, αισιόδοξα στο μέλλον», μας λέει.

Ο Ανδρέας Παναγιωτακόπουλος, από την Οργάνωση Θεσσαλίας, σπουδαστής στο ΤΕΙ Λάρισας, σημειώνει ότι το προηγούμενο διάστημα, η Οργάνωση βρέθηκε μπροστά στους σταθμούς της κοινής δράσης με τους εργαζόμενους και ζητούμενο είναι η δράση αυτή να ενδυναμωθεί και να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά. «Με την πείρα που έχουμε συσσωρεύσει ερχόμαστε να αξιολογήσουμε τις εμπειρίες μας και να ενισχύσουμε τη δουλιά μας στις ΟΒ, να υπερασπιστούμε το σοσιαλισμό, να πάρουμε υπόψη μας την πείρα του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, να δεθούμε ακόμα περισσότερο με την κοσμοθεωρία μας, να συνεχίσουμε αυτό που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, με μεγαλύτερη ορμητικότητα».

Η Μαρίνα Κανίδου φοιτήτρια από Θεσσαλονίκη αναφέρεται στην κινητικότητα που υπάρχει στο χώρο των Πανεπιστημίων. «Στον αγώνα αυτό οι δυνάμεις της ΚΝΕ μπαίνουν μπροστά και δίνουν τη μάχη ώστε οι κινητοποιήσεις να έχουν περιεχόμενο, να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φοιτητές», τονίζει. Σημειώνει επίσης ότι «το Συνέδριο θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση και θάρρος και με την εμπειρία των Οργανώσεων που θα κατατεθεί σε αυτό, θα μας βοηθήσει κι εμάς να αντιμετωπίζουμε καλύτερα και τις δικές μας αδυναμίες και πιο θαρραλέα να δείξουμε το δρόμο που προτείνουμε».

Για τη δράση της ΚΝΕ στο χώρο του πολιτισμού, μας μιλά η Ρούλα Ζαρκάδα, μέλος του απερχόμενου Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. «Μας ενδιαφέρει το ζήτημα του ελεύθερου χρόνου των νέων ανθρώπων, το να μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε, να βαθύνουμε την επιχειρηματολογία μας ενάντια στην κυρίαρχη τάξη, γιατί θεωρούμε ότι ο πολιτισμός και ο ελεύθερος χρόνος είναι μηχανισμός για να διαμορφώσουν αντιλήψεις στο λαό μας», σημειώνει.

Η Χριστίνα Προυκάκη, από τη Σπουδάζουσα Αθήνας, σημειώνει ότι «όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν σημαντική η συμβολή της ΚΝΕ για την ανάπτυξη του κινήματος, την αναζωογόνησή του, την πιο πλατιά συσπείρωση νέων. Το 9ο Συνέδριο της ΚΝΕ σηματοδοτεί ένα βήμα πιο μπροστά στην πάλη μας να γινόμαστε πιο ικανοί να ανταποκρινόμαστε στο ρόλο μας. Θέλουμε η ΚΝΕ να αποκτήσει την ικανότητα και να συζητά πιο πλατιά με τους φοιτητές για την πολιτική μας, να γίνει πιο ικανή να συσπειρώνει περισσότερο κόσμο γύρω από το πλαίσιο πάλης της, να απεγκλωβίσει κόσμο από την κυρίαρχη ιδεολογία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ