ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ
Θέατρο εμπαιγμού με συμπρωταγωνιστές ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΣΥΝ και την κατάθεση από το ΠΑΣΟΚ ενός εξίσου αντιδραστικού «μανιφέστου» για την ανεργία, ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η πρόκληση σε βάρος των χιλιάδων απολυμένων και ανέργων

Τον εμπαιγμό των απολυμένων στην κλωστοϋφαντουργία μέσω της νέας κυβερνητικής τροπολογίας «σφυροκόπησαν» χθες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ξεκαθάρισαν ότι καταψηφίζουν την εν λόγω ρύθμιση, η οποία υπερψηφίστηκε τελικά από τους βουλευτές της ΝΔ, αλλά και τον ΣΥΝ, αφού ο εισηγητής του Γ. Δραγασάκης δήλωσε πως «αν το φέρετε σε ψηφοφορία δε θα αντιταχθούμε, θα το ψηφίσουμε», υποστηρίζοντας ότι «είναι μια ρύθμιση που θα εξαντληθεί η δυναμική της».

Για «άσχημο θέατρο σε βάρος των ανέργων της Νάουσας, της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας, της Λάρισας», έκανε λόγο, στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμιά εξασφάλιση των ανέργων γι' αυτήν την εισοδηματική ενίσχυση». Επανέλαβε ότι υπάρχουν σειρά από αναπάντητα ερωτήματα, που αφορούν τις προϋποθέσεις καταβολής, τον χρόνο καταβολής, καθώς και το θέμα τού αν θα προσμετράται η επιδοτούμενη περίοδος συνταξιοδοτικά. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι «εμείς δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη, γιατί τη μια στιγμή καταθέτετε μια τροπολογία πρόωρης συνταξιοδότησης και την άλλη στιγμή έρχεστε και το αλλάζετε». Πρόσθεσε ότι «αυτό που έκανε η ΝΔ είναι ένας πολιτικός εμπαιγμός προς τους εργαζόμενους» και «την ίδια ώρα είναι μια πολιτική συμμόρφωση προς τη συμφωνία της απόφασης της Λισαβόνας».

Στις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στην ...τροπολογία επί της τροπολογίας, στάθηκε στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου, λέγοντας ότι η αρχική τροπολογία ήρθε λόγω της πίεσης από τον αγώνα των εργαζομένων. Ομως, πρόσθεσε, «η πίεση που έρχεται από το κεφάλαιο, εγχώριο και διεθνές, είναι μεγαλύτερη και προτείνετε αυτό που προτείνετε». Μάλιστα, θύμισε ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ «δε συμφωνούσε», σημειώνοντας ότι «ίσως δεν είναι τυχαίο ότι μόλις γύρισε ο υπουργός (σ.σ. ο Σ. Τσιτουρίδης) από τις Βρυξέλλες ήρθατε εσπευσμένα και καταθέσατε τη δεύτερη τροπολογία».

Στις προτάσεις του ΚΚΕ στάθηκε ο βουλευτής του Τάκης Τσιόγκας, σημειώνοντας ότι «διεκδικεί για τους άνεργους και για τους απολυμένους επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας, δηλαδή 1.050 ευρώ το μήνα», καθώς και «υπολογισμό όλου αυτού του χρονικού διαστήματος ως συντάξιμου χρόνου, να πληρώνεται από το κράτος η ασφάλισή τους».

Επιχειρώντας να ...χρυσώσει το χάπι, ο υπουργός Εργασίας Σάββας Τσιτουρίδης κατέθεσε νέα μετατροπή της τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης θα ισούται με το ποσό της κύριας και της επικουρικής σύνταξης. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, κατατέθηκε πρόταση για τις «φθίνουσες περιοχές», στην οποία, μεταξύ άλλων, ζητείται η αξιοποίηση των «Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης» και η περαιτέρω ενίσχυση των βιομηχάνων.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος τόνισε ότι οι προτάσεις του «κινούνται στην ίδια απαράδεκτη λογική των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης που ανατρέπουν τις συλλογικές συμβάσεις», προσθέτοντας για την πρόταση περί «παροχής κοινωνικών υπηρεσιών» από τους άνεργους ότι δεν εξασφαλίζεται πως οι δήμοι θα δεχτούν αυτούς τους εργαζόμενους. Κατέληξε, σημειώνοντας ότι «εμείς απορρίπτουμε και τη νέα τροπολογία και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ».

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει

Πορεία χτες στην πόλη και πρόγραμμα νέων κινητοποιήσεων

Στους δρόμους και χτες οι απολυμένοι της Νάουσας
Στους δρόμους και χτες οι απολυμένοι της Νάουσας
Οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί της Νάουσας συνεχίζουν στο δρόμο του ανυποχώρητου ταξικού αγώνα με σταθερό το μέτωπο στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που αποκαλύφθηκε και μέσα από την τροπολογία που τελικά ψηφίστηκε και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις διεκδικήσεις τους, αλλά και από τη συζήτηση που προηγήθηκε.

Στον νέο εμπαιγμό της κυβέρνησης και στους πανηγυρισμούς των τοπικών βουλευτών της, απάντησαν χθες βράδυ με μια μαχητική πορεία από το ΕΚ μέχρι την πλατεία της Νάουσας. Στη γενική τους συνέλευση, νωρίτερα, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 18 Μάη, στο πλαίσιο και της πανελλαδικής κινητοποίησης που ανακοίνωσε η Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΕΚΙΔΕ). Σήμερα, σε έκτακτη συνεδρίασή του, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας αποφασίζει τις επόμενες μορφές κλιμάκωσης του αγώνα.

Ομόφωνα, στη γενική συνέλευση, κατέληξαν σε ψήφισμα, στο οποίο ξεκαθαρίζουν: «Οι απολυμένοι από τα κλωστοϋφαντουργία της Νάουσας καταδικάζουμε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης, που ανακυκλώνει τη φτώχεια και την ανεργία στην περιοχή, και προσπαθεί να μας παραπλανήσει προβάλλοντας πως το επίδομα που αποφάσισε να δώσει είναι ίδιο με τη δυνατότητα της πρόωρης και πλήρους συνταξιοδότησης. Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για τη θέση που κράτησαν η ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που μαζί με την κυβέρνηση μεθόδευσαν την ακύρωση της αρχικής τροπολογίας που προέβλεπε πρόωρη συνταξιοδότηση για μερίδα των απολυμένων. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα, συντονίζοντας την πάλη μας με εργαζόμενους και άνεργους άλλων κλάδων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, για την πλήρη και ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων.

Διεκδικούμε: Πλήρη σταθερή δουλιά για όλους, επιδότηση όλων των ανέργων με 1.050 ευρώ το μήνα για όσο είναι άνεργοι, αναγνώριση του χρόνου της ανεργίας ως συντάξιμου, πλήρη συνταξιοδότηση όλων των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας με 7.500 ένσημα».

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Επικύρωσαν το πλαίσιο των νέων ανατροπών

Αρχισε χτες στις επιτροπές της Βουλής ο προσχηματικός «διάλογος» της μακράς απάτης

«Ορθολογισμός», «ανταγωνιστικότητα», «βιωσιμότητα», ήταν οι όροι που κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατά τη «Συζήτηση για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης», η οποία άρχισε χτες στη Βουλή με την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων. Παρά την προσπάθεια των ομιλητών και των δύο πλευρών να καλύψουν με γενικολογίες τις πραγματικές θέσεις τους, ήταν ξεκάθαρη η επιχείρηση να νομιμοποιήσουν το μεθοδευόμενο παραπέρα πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων προς όφελος της «ανταγωνιστικότητας» και με πρόσχημα την επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Στη σχετική συζήτηση δε συμμετείχε το ΚΚΕ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του οποίου με προχτεσινή της ανακοίνωση κατήγγειλε τον προσχηματικό «κοινωνικό διάλογο», που στόχο έχει να στρώσει το δρόμο για τις προαποφασισμένες, συναινετικές αντιασφαλιστικές ανατροπές. Από την πλευρά των υπουργών Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη, και Εργασίας, Σ. Τσιτουρίδη, επισημάνθηκε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί με περιοδικές συνεδριάσεις των δύο επιτροπών, συναντήσεις της κυβέρνησης με φορείς καθώς και με συνεδριάσεις της ΟΚΕ.

Με ορμητήριο το νόμο του ΠΑΣΟΚ

Ο Γ. Αλογοσκούφης επικαλέστηκε τις «εκτιμήσεις διεθνών οργανισμών» για συνεχή αύξηση των δαπανών για τις συντάξεις, σημειώνοντας μάλιστα ότι «ενδέχεται τα δεδομένα να έχουν αλλάξει και οι δαπάνες να είναι ακόμη υψηλότερες». Οπως είπε, το σύστημα «πρέπει να γίνει πιο ορθολογικό» και να αντιμετωπιστούν αδικίες και «μεγάλες ανισότητες μεταξύ των συνταξιούχων». Υπερασπίστηκε τους αντιασφαλιστικούς νόμους της κυβέρνησης Μητσοτάκη λέγοντας ότι «διασφάλισαν τη βιωσιμότητα του συστήματος», ενώ αναφερόμενος στις μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «νόμοι ψηφίστηκαν που δεν εφαρμόστηκαν και τα ελλείμματα του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης επερρίφθησαν στον κρατικό προϋπολογισμό».

Ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα ακόμη και τους επόμενους μήνες με την αξιοποίηση του υπάρχοντος αντιασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου άφησε στην ομιλία του ο υπουργός Εργασίας. Τόνισε ότι πρέπει να ασχοληθούν οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με «θέματα που απαιτούν διάλογο και συνεννόηση κατ' εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας», σημειώνοντας πως «αυτή την τετραετία θα εφαρμοστούν όλες οι πτυχές της ισχύουσας νομοθεσίας». Ανέφερε ότι τα συμπεράσματα των επιτροπών θα αποτελέσουν «στέρεο υπόβαθρο για να ακουμπήσουν οι αναλογιστικές μελέτες». Ο Σ. Τσιτουρίδης έκανε λόγο για κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης μιλώντας προκλητικά για προνομιακά ταμεία εργαζομένων «που επιβαρύνουν το ΙΚΑ».

Δημαγωγία και συγκάλυψη

Πίσω από φραστικές κορόνες υπέρ του «κοινωνικού χαρακτήρα» της ασφάλισης επιχείρησε να αποκρύψει τη σύμπνοια του ΠΑΣΟΚ με τις κυβερνητικές επιδιώξεις ο εκπρόσωπος του κόμματος, Ε. Βενιζέλος. Πάντως, σημείωσε ότι οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να συνδέονται «με την πολιτική απασχόλησης» και «με την εθνική ανταγωνιστικότητα». Παράλληλα, δήλωσε ότι λόγω των δημογραφικών δεδομένων τα ποσά στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος θα «βαίνουν αυξανόμενα», άρα απαιτείται «ορθολογική συγκρότηση και διαχείριση του συστήματος» και «η δυνατότητα ενίσχυσης της αυτοχρηματοδότησής του». Τέλος, υπερασπίστηκε και απαίτησε την εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την ασφάλιση. Ερωτήματα προκαλεί η στάση του εκπροσώπου του ΣΥΝ, Γ. Δραγασάκη, ο οποίος χαρακτήρισε μεν το διάλογο «παρωδία» δηλώνοντας ότι ο ΣΥΝ δε συμμετέχει, πλην όμως τοποθετήθηκε λέγοντας ότι ο ΣΥΝ «θα ακούσει όλες τις απόψεις».

«Ανασυγκρότηση» της εξαπάτησης

«

Ο δολοφόνος ξαναγυρίζει στον τόπο του εγκλήματος...». Ο τίτλος από τη συγκεκριμένη ταινία, θα ταίριαζε σίγουρα περισσότερο στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ περί «Ανασυγκρότησης φθινουσών περιοχών», που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις μικροκομματικές του επιδιώξεις γύρω από την υπόθεση της τροπολογίας για τους ανέργους της Νάουσας.

Ομως όσο και αν πασχίζει να διαφοροποιηθεί από το κυβερνών κόμμα, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ σε τίποτα δε διαφέρει από την ασκούμενη πολιτική της ΝΔ. Επιπλέον αποτελεί μια συρραφή και αντιγραφή από παλιότερες θέσεις και προγράμματα του ΠΑΣΟΚ, που όντας κυβέρνηση καθόλου δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν το κλείσιμο επιχειρήσεων σε Λαύριο, Αχαΐα, Χαλκίδα, Σύρο, Βόλο, Βοιωτία και πολύ περισσότερο να προστατέψουν τους ανέργους, να τους επανεντάξουν στην παραγωγή.

Και η αποτυχία αυτή, δεν είχε να κάνει με χειρισμούς. Ηταν και είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που ακόμα και όταν γίνεται στο όνομα της προστασίας των ανέργων καταλήγει πάντα, να τροφοδοτεί με νέα προνόμια το κεφάλαιο, να ταΐζει την επιχειρηματικότητα με δανεικά και αγύριστα, και να τσακίζει εν τέλει τα εργατικά δικαιώματα.

Προτείνει το ΠΑΣΟΚ την εφαρμογή Προγραμμάτων Ανασυγκρότησης Φθινουσών Περιοχών και επί της ουσίας αυτό που επιδιώκει είναι «δημιουργία νέων υποδομών από το κράτος, παροχή επενδυτικών κινήτρων και τη συμμετοχή του σε συγχρηματοδοτούμενα έργα. Στα πλαίσια αυτά και για να πάρουν οι ιδιώτες «επενδυτικές πρωτοβουλίες», ούτε λίγο ούτε πολύ ζητάει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει τα στραβά μάτια στα περιβαλλοντικά προβλήματα. Να «διευκολυνθεί - λέει - το επιχειρηματικό κλίμα στην περιοχή... ιδίως σε θέματα χρήσης γης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων»!

Και βέβαια από τους εργαζόμενους απαιτεί να δώσουν γην και ύδωρ, μήπως δεήσει το κεφάλαιο και ρίξει κανένα ευρώ στις περιοχές με υψηλή ανεργία. Συγκεκριμένα ζητά την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, όπου βέβαια δε θα εφαρμόζεται ούτε η ελάχιστη προστασία που προβλέπεται από τις συλλογικές συμβάσεις, στους μισθούς και στα μεροκάματα και στα άλλα εργατικά δικαιώματα. Ταυτόχρονα τους ζητά να «εγγυώνται το κλίμα εργασιακής ομαλότητας...». Με δυο λόγια να πάψουν να διεκδικούν κάτι καλύτερο και να βάλουν το κεφάλι τους στο ντορβά των επιχειρήσεων.

Η αντίστοιχη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προστασία των ανέργων, σε περιοχές που εφαρμόζονται τέτοια προγράμματα ανασυγκρότησης ή το ποσοστό είναι πάνω από το διπλάσιο του μέσου εθνικού όρου δεν έχει καμιά αξία. Ενα κόμμα που πεισματικά όσο ήταν στην κυβέρνηση, - αλλά και τώρα στην αντιπολίτευση - αρνήθηκε πεισματικά να καλύψει με επίδομα ανεργίας το σύνολο των ανέργων, να αυξήσει αυτό στο ύψος των 2/3 του κατώτερου μισθού που προβλέπουν οι δικοί τους νόμοι, δεν έχει καμιά αξιοπιστία.

Είναι μάλιστα και επικίνδυνο, καθώς δεν προβλέπει τίποτα σε άλλες περιοχές που το ποσοστό θα είναι κατά 70% ή 90% πάνω από το μέσο όρο. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα μικρό «μπάλωμα» στην τεράστια μαύρη τρύπα της ανεργίας που ρουφάει εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες. Και αυτή η «μαύρη τρύπα» δεν είναι γέννημα του χάους, αλλά της συγκεκριμένης πολιτικής ενίσχυσης των μονοπωλίων που τόσο σταθερά προασπίστηκε για χρόνια και συνεχίζει να το κάνει και σήμερα το ΠΑΣΟΚ.


Γ. ΖΑΧ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπόλογοι απέναντι σε ανέργους και εργαζόμενους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος για την τροπολογία σχετικά με τους απολυμένους της κλωστοϋφαντουργίας

Με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, το ΚΚΕ καταγγέλλει «τη νέα συμπαιγνία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας και συνολικά όλων των ανέργων» τονίζοντας:

«Η αιφνιδιαστική ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση, τροποποιώντας την αρχική της τροπολογία, αποτελεί εμπαιγμό των απολυμένων της Νάουσας. Ενώ η αρχική τροπολογία εξασφάλιζε, έστω και περιορισμένα, το δικαίωμα της πλήρους σύνταξης για απολυμένους που έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους και 7.500 μέρες ασφάλισης, η κυβέρνηση με την αιφνιδιαστική ρύθμιση τη μετέτρεψε σε ένα προσωρινό επίδομα ανεργίας "ειδικής εισοδηματικής ενίσχυσης"!

Γι' αυτό, μεγάλες ευθύνες έχουν το ΠΑΣΟΚ και η ΓΣΕΕ, που πολέμησαν από την αρχή την τροπολογία της πρόωρης συνταξιοδότησης και με τις πιέσεις και τις προτάσεις τους διευκόλυναν την κυβερνητική υπαναχώρηση.

Οι προτάσεις που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την ανεργία, με το "Πρόγραμμα ανασυγκρότησης φθινουσών περιοχών", αποτελούν πρόκληση για όλους τους ανέργους και τους εργαζόμενους. Κινούνται στην ίδια αντεργατική - αντιδραστική κατεύθυνση με τις προτάσεις της ΝΔ. Υιοθετούν τις απαιτήσεις του ΣΕΒ. Σημαίνουν νέες επιδοτήσεις των βιομηχάνων και καταστρατήγηση των βασικών και στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων στην εργασία και στο εισόδημα, προώθηση των τοπικών συμφώνων απασχόλησης.

Η αντιπρόταση του ΠΑΣΟΚ για τους απολυμένους πάνω από 50 ετών κινείται στην κατεύθυνση "της ενεργητικής πολιτικής απασχόλησης", δηλαδή επιδότηση της εργοδοσίας και μάλιστα με σημαντικά μειωμένες αποδοχές των εργαζομένων και χωρίς να εξασφαλίζεται η μόνιμη απασχόληση ούτε απορρόφηση του συνόλου των απολυμένων.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους ανέργους και τους εργαζόμενους να κλιμακώσουν την πάλη τους για:

  • Σταθερή εργασία για όλους με ελεύθερο χρόνο και μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
  • Πλήρη σύνταξη στα 50 σε όλους τους απολυμένους και τους ανέργους που δεν μπορούν να βρουν δουλιά.
  • Επίδομα 1.050 ευρώ σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργοι.

Οι εργάτριες και οι εργάτες, οι άνεργοι, έχουν συμφέρον να φύγουν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τώρα! Στην ταξική πάλη για το δίκιο της, βρίσκεται η δύναμη της εργατικής τάξης».

ΟΕΚΙΔΕ
Απάντηση στις 18 του Μάη

«Επιτακτικότερη είναι σήμερα η ανάγκη συσπείρωσης των ανέργων του κλάδου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος, στα ταξικά τους συνδικάτα και την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), ενόψει της κινητοποίησης στις 18 Μάη 2006, που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία», σημειώνει η ΟΕΚΙΔΕ, σε ανακοίνωσή της σχετικά με την «τροπολογία της τροπολογίας» - όπως τη χαρακτηρίζει - που κατέθεσε η κυβέρνηση και η οποία «βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες των απολυμένων και ανέργων για ουσιαστική προστασία από τις βάρβαρες - αντεργατικές πολιτικές, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, καλύπτοντας τους εργοδότες και το κεφάλαιο».

«Ο νέος εμπαιγμός της κυβέρνησης και το παιχνίδι που παίχτηκε, τις τελευταίες μέρες, στις πλάτες των εργαζομένων και των ανέργων ήταν σε πλήρη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ (που προτείνει και πάλι άμεση ενεργοποίηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, τα οποία καταργούν τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και προωθούν τις νέες αντεργατικές - εργασιακές σχέσεις), όπως βρώμικο και ύπουλο ρόλο έπαιξε και η ηγεσία της ΓΣΕΕ», τονίζεται στην ανακοίνωση. Και η Ομοσπονδία καταλήγει:

«Καλούμε τους ανέργους του κλάδου να ενεργοποιηθούν στα ταξικά τους συνδικάτα, να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση της ΟΕΚΙΔΕ στις 18 Μάη 2006. Η πανελλαδική συγκέντρωση απολυμένων και ανέργων θα γίνει στις 18 Μάη 2006, ημέρα Πέμπτη, στις 13.30, στην Πλατεία Βάθης και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Εργασίας».

Σαν το έμπιστο σκυλί...

Από την πρώτη στιγμή μέχρι και την τελευταία ώρα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ πολέμησε την τροπολογία για τη συνταξιοδότηση των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών με βασικό επιχείρημα ότι «θα βουλιάξουν τα ταμεία». Το θράσος τους και η σύμπλευσή τους με το κεφάλαιο και τα κόμματά του είναι τέτοια, που όταν πρόκειται να ωφεληθούν οι άνεργοι, ανασύρουν κάθε αντιδραστικό επιχείρημα σε σχέση με τα ταμεία. Κουβέντα όμως δε βρίσκουν να πουν για το γεγονός ότι ένας μόνο βιομήχανος, ο ιδιοκτήτης της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ», που πρόσφατα πέταξε στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους, χρωστάει στο ΙΚΑ 15.000.000 ευρώ. Για να μη μιλήσουμε για το Λαναρά και τους ομοίους του. Σαν το έμπιστο σκυλί η ΓΣΕΕ: «Σούζα» μπροστά στο αφεντικό, γαύγισμα όταν πρόκειται να απειληθούν τα συμφέροντά του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ