ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2006
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Οι μεγαλογαιοκτήμονες αντιδρούν στην αναδιανομή γης

Οι μικροί αγρότες και ακτήμονες στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης Μοράλες για τη δίκαιη αναδιανομή της γης

Associated Press

Οι μικροί αγρότες και ακτήμονες στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης Μοράλες για τη δίκαιη αναδιανομή της γης
ΛΑ ΠΑΣ.-

Οι μεγάλοι γαιοκτήμονες (λατιφουντίστας), σημαντικό τμήμα της εγχώριας ολιγαρχίας της Βολιβίας, περνούν στην αντεπίθεση. Οπως δηλώνουν σε όλους τους τόνους, δεν πρόκειται να αποδεχτούν το σχέδιο αναδιανομής γης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Εβο Μοράλες, που προβλέπει και την παραχώρηση 5 εκατομμυρίων εκταρίων σε ακτήμονες και φτωχούς αγρότες και ιθαγενείς. Αντεπίθεση ακόμη και με «τάγματα θανάτου».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την περιοχή, η φιλοπόλεμη διάθεση των λατιφουντίστας και των εταιριών παραγωγής αγροτικών προϊόντων, ειδικά στην πλούσια ανατολική επαρχία της Σάντα Κρους, εντείνεται μέρα τη μέρα και οι οργανώσεις που τους εκπροσωπούν ανακοίνωσαν την άρνησή τους να λάβουν μέρος στο διάλογο που κάλεσε η κυβέρνηση με όλους τους φορείς και τις οργανώσεις που έχουν άμεση εμπλοκή στην καλλιέργεια και εκμετάλλευση της γης. Διάλογο που θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή στο κράτος τεράστιων εκτάσεων αρόσιμης γης που παραμένουν αναξιοποίητες, ή είναι εγκαταλειμμένες ή έχουν χαρακτηριστεί «άγονες», ώστε να διανεμηθούν σε μικρούς και κυρίως ακτήμονες αγρότες. Εντούτοις, οι μεγαλογαιοκτήμονες τις θεωρούν «τσιφλίκι» τους και αρνούνται οποιαδήποτε άλλη επιλογή...

Οι αντιδράσεις δεν πρόκειται, καθώς φαίνεται, να παραμείνουν στο επίπεδο της άρνησης του διαλόγου, καθώς πολλοί αξιωματούχοι της βολιβιανής κυβέρνησης θεωρούν ότι θα υπάρξουν προβοκάτσιες. Μάλιστα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Σαλβατιέρα, επιβεβαίωσε την ύπαρξη παράνομων ένοπλων οργανώσεων, έμμισθων οπλοφόρων στην υπηρεσία των μεγαλογαιοκτημόνων, ώστε να προστατευτούν ακόμη και με αίμα οι ιδιοκτησίες τους, και η κυβέρνηση με τη μορφή επείγοντος θα εφαρμόσει το νόμο για τις παραστρατιωτικές οργανώσεις...

Στο μεταξύ, η Πρένσα Λατίνα μετέδωσε ότι η πρώτη Περιφερειακή Σύνοδος για την Ενεργειακή Ενοποίηση της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής θα γίνει στη Βολιβία από την 5η έως την 8η Σεπτέμβρη, και πιο συγκεκριμένα στη Σάντα Κρους. Σ' αυτήν, θα προωθηθούν πολιτικές στο πλαίσιο της Εναλλακτικής Μπολιβαριανής Λύσης για την Αμερική (ALBA), που επιχειρούν να εμπεδώσουν η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Βολιβία, ως αντίβαρο στις προωθούμενες από τις ΗΠΑ συμφωνίες «ελεύθερου εμπορίου».

Φεύγει η Βενεζουέλα από την «G-3»

Τέλος, από το Καράκας, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποκήρυξε χθες το «νεοφιλελεύθερο» χαρακτήρα του λεγόμενου Ομίλου των Τριών («G-3»), στον οποίο συμμετέχει μαζί με το Μεξικό και την Κολομβία. Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε απόφαση, με την οποία κύρωσε την αποχώρηση της χώρας από την «G-3», διότι «βάζει τα εμπορικά κέρδη πάνω από τους λαούς, πάνω από τους ανθρώπους». Πρόσθεσε ότι οι εμπορικές σχέσεις που θέλει να συνάπτει η Βενεζουέλα βασίζονται στις αρχές της συνεργασίας και των δεσμών αλληλεγγύης. Την Κυριακή, ο Πρόεδρος της χώρας Ούγο Τσάβες είχε ανακοινώσει ότι η Βενεζουέλα αποχωρεί από την «G-3», ώστε να επικεντρωθεί στην πλήρη ένταξή της στην Κοινή Αγορά του Νότου.

ΗΠΑ
Στρατιωτικοποίηση των συνόρων με το Μεξικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Πάνοπλα θα είναι τα 6.000 επιπλέον μέλη της Εθνοφρουράς που αποστέλλονται σταδιακά στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό μετά το διάγγελμα του Προέδρου Μπους, αναφορικά με το μεταναστευτικό νόμο που έχει «πυρπολήσει» στην κυριολεξία την πολιτική σκηνή, αλλά και τους δρόμους πολλών πόλεων των ΗΠΑ με τις διαδηλώσεις των μεταναστών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή του υπουργείου Αμυνας, Πολ ΜακΧέιλ, αποστολή των μελών της Εθνοφρουράς δε θα είναι φυσικά ο εντοπισμός και η σύλληψη μεταναστών που προσπαθούν παρανόμως να εισέλθουν στις ΗΠΑ, αλλά η φρούρηση των συνόρων και με βία εάν καταστεί αναγκαίο. Δηλαδή, εάν χρειαστεί, θα σκοτώνουν τους ανθρώπους που αναζητούν καλύτερη τύχη...

Οσο για το μεταναστευτικό νόμο, μετά από διαβουλεύσεις που κρατούν καιρό, πιθανότατα θα είναι πραγματικότητα ακόμη και σήμερα, καθώς, σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC, η Γερουσία ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία τον περιορισμό των προτάσεων που αφορούν στις αναθεωρήσεις του νόμου που ψήφισε αρχικά το Κογκρέσο και κρίθηκε ακραιφνώς ρατσιστικός από τους μετανάστες και ξεσηκώθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή η Γερουσία ενέκρινε επίσης, με 83 ψήφους υπέρ και 16 κατά, τη δημιουργία φράκτη στα σύνορα με το Μεξικό και τη δημιουργία ενός «μονοπατιού μετανάστευσης», όπου υπό όρους οι μετανάστες - επισήμως, οι «παράνομοι» σήμερα αριθμούν περί τα 12 εκατομμύρια - θα «έχουν την ευκαιρία να νομιμοποιηθούν».

Στο μεταξύ, η αρμόδια Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε χθες το διορισμό του πτεράρχου Μάικλ Χέιντεν στην κεφαλή της CIA, σε μία ψηφοφορία που άνοιξε το δρόμο για την επίσημη επικύρωση του διορισμού του από την Ολομέλεια εντός της βδομάδας.

Ο Μάικλ Χέιντεν προτάθηκε από τον Τζορτζ Ου. Μπους για την αρχηγία της CIA σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος Πόρτερ Γκος. Ο πτέραρχος Χέιντεν ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) το 2001, όταν ο Μπους ενέκρινε το πρόγραμμα παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, μετά την 11η Σεπτέμβρη.

ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ
Βίαιη καταστολή των εργαζομένων

ΝΤΑΚΑ.- Σκληρές πιέσεις προς τις εξαγωγικές υφαντουργίες του Μπανγκλαντές ασκούσαν χθες πολυεθνικές εταιρίες ρούχων και αλυσίδες λιανικής - όπως η αμερικανική «Wal-Mart» και η γαλλική «Carrefour» - να αναπληρώσουν αμέσως και πλήρως τις απολεσθείσες ποσότητες ρουχισμού που τους προμηθεύουν, μετά από τις ταραχές που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε πολλά εργοστάσια κατά τις διαδηλώσεις των εργαζομένων σε αυτά, με αίτημα τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και των αποδοχών τους. Ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για δύο νεκρούς, δεκάδες τραυματίες, 300 λεηλατημένα και δεκάδες καμένα εργοστάσια σε πόλεις γύρω από την πρωτεύουσα, Ντάκα, αλλά και σ' αυτήν. Ο Αμπντούς Σαλάμ Μουρσέντι, επικεφαλής του συνδέσμου των εξαγωγικών βιοτεχνιών και βιομηχανιών, έκανε λόγο για «τρέλα» των εργαζομένων που εξεγέρθηκαν εναντίον των δυναστών τους. Ο Μουρσέντι μίλησε για «εκατομμύρια δολάρια ζημιά» από τα βίαια επεισόδια.

Και η αστυνομία έσπευσε να καταστείλει ακόμη πιο βίαια το κίνημα των εργαζομένων στις υφαντουργίες - που έχουν κάπου 6 δισ. δολάρια εξαγωγές και στις οποίες έχουν βρει το θάνατο τα τελευταία χρόνια χιλιάδες εργαζόμενοι που τους είχαν κλειδαμπαρώσει μέσα στα εργοστάσια! - με δεκάδες (επισήμως, 45) συλλήψεις, περιλαμβανομένου και του αριστερού συνδικαλιστή ηγέτη Μοσρέφα Μίσου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Επέμβαση Αυστραλών και Νεοζηλανδών...

ΝΤΙΛΙ.--

Μετά από επίσημο αίτημα της κυβέρνησης του Ανατολικού Τιμόρ, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Πορτογάλοι και πιθανώς Μαλαισιανοί ετοιμάζονται για επέμβαση στο νησιωτικό κρατίδιο του Ειρηνικού λίγο πριν τους «γιορτασμούς» για την έβδομη επέτειο ανεξαρτησίας, η οποία επιτεύχθηκε μετά από 24 χρόνια ινδονησιακής κατοχής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ανατολικού Τιμόρ, Ζοζέ Ράμος Χόρτα, η επέμβαση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων θα γίνει για την «αποκατάσταση της έννομης τάξης και της ηρεμίας» προκειμένου αργότερα «να επιχειρηθεί πολιτική επίλυση της κρίσης», που δημιουργούν οι εδώ και δύο μήνες συγκρούσεις λιποτακτών και στρατού. Ο υπουργός ωστόσο δεν αναφέρθηκε καθόλου στις πραγματικές αιτίες της κρίσης, που είναι οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της κυβέρνησής του, αλλά και μεγάλων δυνάμεων της περιοχής, για εξάλειψη της φτώχειας και της ανέχειας που εξακολουθούν να μαστίζουν το λαό του κρατιδίου, ο πληθυσμός του οποίου ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυστραλιανών ΜΜΕ, ήδη έχουν ξεκινήσει για το Α. Τιμόρ 1.300 Αυστραλοί στρατιώτες υποστηριζόμενοι από πλοία, ελικόπτερα και μεταγωγικά στρατού. Θα συνοδευτούν από 60 Νεοζηλανδούς στρατιώτες και από περίπου 120 Πορτογάλους της στρατιωτικής αστυνομίας. Η μαλαισιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει το αίτημα του Α. Τιμόρ για αποστολή στρατιωτικής ή άλλης δύναμης.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Χιλιάδες εργαζόμενοι στους δρόμους

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Χιλιάδες εργάτες διαδήλωσαν χτες στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας, Βουκουρέστι, μετά το κάλεσμα τριών εργατικών σωματείων, σηματοδοτώντας έτσι τη συνέχιση της κινητοποίησής τους, μιας και παρόμοια συγκέντρωση είχε πραγματοποιηθεί στις 9 Μάη.

Συγκεκριμένα, περίπου 15.000 Ρουμάνοι εργάτες και εργαζόμενοι κατέφθασαν απ' όλη τη χώρα στο Βουκουρέστι για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις και τις υψηλές τιμές των προϊόντων της αγοράς. Οπως ανέφεραν οι συνδικαλιστές, το βιοτικό επίπεδο στη Ρουμανία είναι περίπου 75% αυτού του 1990, ενώ ο κατώτατος μισθός είναι 93 ευρώ τη στιγμή που οι τιμές ευθυγραμμίζονται με τα επίπεδα της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ