Πέμπτη 25 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ
Οι μεγαλογαιοκτήμονες αντιδρούν στην αναδιανομή γης

Οι μικροί αγρότες και ακτήμονες στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης Μοράλες για τη δίκαιη αναδιανομή της γης

Associated Press

Οι μικροί αγρότες και ακτήμονες στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης Μοράλες για τη δίκαιη αναδιανομή της γης
ΛΑ ΠΑΣ.-

Οι μεγάλοι γαιοκτήμονες (λατιφουντίστας), σημαντικό τμήμα της εγχώριας ολιγαρχίας της Βολιβίας, περνούν στην αντεπίθεση. Οπως δηλώνουν σε όλους τους τόνους, δεν πρόκειται να αποδεχτούν το σχέδιο αναδιανομής γης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Εβο Μοράλες, που προβλέπει και την παραχώρηση 5 εκατομμυρίων εκταρίων σε ακτήμονες και φτωχούς αγρότες και ιθαγενείς. Αντεπίθεση ακόμη και με «τάγματα θανάτου».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την περιοχή, η φιλοπόλεμη διάθεση των λατιφουντίστας και των εταιριών παραγωγής αγροτικών προϊόντων, ειδικά στην πλούσια ανατολική επαρχία της Σάντα Κρους, εντείνεται μέρα τη μέρα και οι οργανώσεις που τους εκπροσωπούν ανακοίνωσαν την άρνησή τους να λάβουν μέρος στο διάλογο που κάλεσε η κυβέρνηση με όλους τους φορείς και τις οργανώσεις που έχουν άμεση εμπλοκή στην καλλιέργεια και εκμετάλλευση της γης. Διάλογο που θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή στο κράτος τεράστιων εκτάσεων αρόσιμης γης που παραμένουν αναξιοποίητες, ή είναι εγκαταλειμμένες ή έχουν χαρακτηριστεί «άγονες», ώστε να διανεμηθούν σε μικρούς και κυρίως ακτήμονες αγρότες. Εντούτοις, οι μεγαλογαιοκτήμονες τις θεωρούν «τσιφλίκι» τους και αρνούνται οποιαδήποτε άλλη επιλογή...

Οι αντιδράσεις δεν πρόκειται, καθώς φαίνεται, να παραμείνουν στο επίπεδο της άρνησης του διαλόγου, καθώς πολλοί αξιωματούχοι της βολιβιανής κυβέρνησης θεωρούν ότι θα υπάρξουν προβοκάτσιες. Μάλιστα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Σαλβατιέρα, επιβεβαίωσε την ύπαρξη παράνομων ένοπλων οργανώσεων, έμμισθων οπλοφόρων στην υπηρεσία των μεγαλογαιοκτημόνων, ώστε να προστατευτούν ακόμη και με αίμα οι ιδιοκτησίες τους, και η κυβέρνηση με τη μορφή επείγοντος θα εφαρμόσει το νόμο για τις παραστρατιωτικές οργανώσεις...

Στο μεταξύ, η Πρένσα Λατίνα μετέδωσε ότι η πρώτη Περιφερειακή Σύνοδος για την Ενεργειακή Ενοποίηση της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής θα γίνει στη Βολιβία από την 5η έως την 8η Σεπτέμβρη, και πιο συγκεκριμένα στη Σάντα Κρους. Σ' αυτήν, θα προωθηθούν πολιτικές στο πλαίσιο της Εναλλακτικής Μπολιβαριανής Λύσης για την Αμερική (ALBA), που επιχειρούν να εμπεδώσουν η Κούβα, η Βενεζουέλα και η Βολιβία, ως αντίβαρο στις προωθούμενες από τις ΗΠΑ συμφωνίες «ελεύθερου εμπορίου».

Φεύγει η Βενεζουέλα από την «G-3»

Τέλος, από το Καράκας, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποκήρυξε χθες το «νεοφιλελεύθερο» χαρακτήρα του λεγόμενου Ομίλου των Τριών («G-3»), στον οποίο συμμετέχει μαζί με το Μεξικό και την Κολομβία. Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε απόφαση, με την οποία κύρωσε την αποχώρηση της χώρας από την «G-3», διότι «βάζει τα εμπορικά κέρδη πάνω από τους λαούς, πάνω από τους ανθρώπους». Πρόσθεσε ότι οι εμπορικές σχέσεις που θέλει να συνάπτει η Βενεζουέλα βασίζονται στις αρχές της συνεργασίας και των δεσμών αλληλεγγύης. Την Κυριακή, ο Πρόεδρος της χώρας Ούγο Τσάβες είχε ανακοινώσει ότι η Βενεζουέλα αποχωρεί από την «G-3», ώστε να επικεντρωθεί στην πλήρη ένταξή της στην Κοινή Αγορά του Νότου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ