Πέμπτη 25 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Προσφυγή για επανέλεγχο του δημοψηφίσματος

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Αίτηση για επανέλεγχο των αποτελεσμάτων σε δεκάδες εκλογικά τμήματα αναμενόταν να καταθέσει χτες βράδυ στις αρμόδιες αρχές του Μαυροβουνίου ο επικεφαλής του μπλοκ υπέρ της ένωσης με τη Σερβία, Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, καταγγέλλοντας «βρώμικα παιχνίδια» στην εκλογική διαδικασία. Ο Μπουλάτοβιτς ζήτησε μάλιστα από την ΕΕ να εξετάσει «σοβαρά τις ενστάσεις» του μπλοκ κομμάτων που στηρίζει την ένωση με τη Σερβία και να μην βιαστεί να υιοθετήσει αβασάνιστα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. «Οφείλουμε να δράσουμε με τρόπο ώστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να είναι υπεράνω υποψίας...», σημείωσε ο Μπουλάτοβιτς, καταλήγοντας ότι εάν μετά τον έλεγχο αποδειχθεί πως τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και η πλειοψηφία όντως ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας, τότε η πλευρά του δε θα έχει πρόβλημα να αναγνωρίσει το ανάλογο αποτέλεσμα...

Οι ενστάσεις του μπλοκ υπέρ της ένωσης με τη Σερβία αμφισβητήθηκαν από το κυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών» του πρωθυπουργού Μίλο Τζουγκάνοβιτς, ενώ ο τελευταίος τους απέρριψε λέγοντας πως είναι «απόπειρα δικαιολογίας για την ήττα» των υπέρμαχων της ένωσης με τη Σερβία....

Ο απεσταλμένος της ΕΕ στο Μαυροβούνιο, Μίροσλαβ Λάιτσακ, έσπευσε πάντως να επικρίνει τις δηλώσεις του επικεφαλής του μπλοκ υπέρ της ένωσης, Πρ. Μπουλάτοβιτς, εκφράζοντας «απογοήτευση με τις δηλώσεις περί κλεμμένων ψήφων».

Ο Γ. Παπανδρέου, σαν γνήσιος εκφραστής των ευρωατλαντικών σχεδιασμών για τη Βαλκανική, έσπευσε χτες να χαιρετίσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Μαυροβουνίου αναφέροντας: «Του ευχόμαστε καλή επιτυχία σε αυτόν τον καινούργιο δρόμο».

Η επικύρωση των τελικών εκλογικών αποτελεσμάτων αναμενόταν για τις 6 Ιούνη, η οποία θα καθυστερήσει μετά την προσφυγή της αντιπολίτευσης στις αρμόδιες εκλογικές αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ