Πέμπτη 25 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΕΕ
Συνομιλίες για το «ευρωπαϊκό πακέτο»

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Μέχρι αργά το βράδυ συνεχιζόταν στη βρετανική πρωτεύουσα η συνάντηση των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας, προκειμένου να εξετάσουν το «πακέτο προτάσεων» που απεργάστηκαν Βρετανία - Γαλλία και Γερμανία. Το πιθανότερο σενάριο ήταν να ολοκληρωθεί ένας πρώτος γύρος διαβουλεύσεων και στη συνέχεια οι διευθυντές να επιστρέψουν στις πρωτεύουσές τους και να επανέλθουν σε νέο γύρο συζητήσεων.

Οπως δήλωνε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Μάργκαρετ Μπέκετ, «πιθανότατα αυτή η συνάντηση δεν είναι η τελευταία. Υπάρχουν πολλά ζητήματα προς εξέταση και διευθέτηση, καθώς προσπαθούμε να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να πείσουμε το Ιράν ότι αξίζει τον κόπο να σταματήσει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου».

Σύμφωνα με διαρροές, το ευρωπαϊκό «πακέτο» προτείνει ως μέτρα, μεταξύ άλλων, κατά της Τεχεράνης, σε περίπτωση που απορριφθεί η πρόταση διακοπής εμπλουτισμού, την απαγόρευση χορήγησης βίζας σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, το πάγωμα των ιρανικών λογαριασμών στο εξωτερικό, την απαγόρευση των οικονομικών συναλλαγών με κυβερνητικά στελέχη, την επιβολή εμπάργκο πώλησης όπλων, αλλά και την εισαγωγή διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων στο Ιράν. Ως «κίνητρα» το πακέτο φέρεται να προτείνει τις στενότερες οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, την παροχή τεχνολογικής υποστήριξης με τη χορήγηση αντιδραστήρων ελαφρού ύδατος, καθώς και την αναγνώριση του δικαιώματος εμπλουτισμού ιρανικού ουρανίου σε ρωσικό έδαφος.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Ιρανός Πρόεδρος επαναλάμβανε την αποφασιστικότητα της χώρας του να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», επικαλούμενη Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, υποστηρίζει ότι η ιρανική ηγεσία έχει, εμμέσως, ζητήσει απευθείας διαβουλεύσεις για το πρόγραμμά του με τις ΗΠΑ. Χτες, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απέκλειε το ενδεχόμενο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ