Πέμπτη 25 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Επέμβαση Αυστραλών και Νεοζηλανδών...

ΝΤΙΛΙ.--

Μετά από επίσημο αίτημα της κυβέρνησης του Ανατολικού Τιμόρ, Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί, Πορτογάλοι και πιθανώς Μαλαισιανοί ετοιμάζονται για επέμβαση στο νησιωτικό κρατίδιο του Ειρηνικού λίγο πριν τους «γιορτασμούς» για την έβδομη επέτειο ανεξαρτησίας, η οποία επιτεύχθηκε μετά από 24 χρόνια ινδονησιακής κατοχής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ανατολικού Τιμόρ, Ζοζέ Ράμος Χόρτα, η επέμβαση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων θα γίνει για την «αποκατάσταση της έννομης τάξης και της ηρεμίας» προκειμένου αργότερα «να επιχειρηθεί πολιτική επίλυση της κρίσης», που δημιουργούν οι εδώ και δύο μήνες συγκρούσεις λιποτακτών και στρατού. Ο υπουργός ωστόσο δεν αναφέρθηκε καθόλου στις πραγματικές αιτίες της κρίσης, που είναι οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της κυβέρνησής του, αλλά και μεγάλων δυνάμεων της περιοχής, για εξάλειψη της φτώχειας και της ανέχειας που εξακολουθούν να μαστίζουν το λαό του κρατιδίου, ο πληθυσμός του οποίου ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυστραλιανών ΜΜΕ, ήδη έχουν ξεκινήσει για το Α. Τιμόρ 1.300 Αυστραλοί στρατιώτες υποστηριζόμενοι από πλοία, ελικόπτερα και μεταγωγικά στρατού. Θα συνοδευτούν από 60 Νεοζηλανδούς στρατιώτες και από περίπου 120 Πορτογάλους της στρατιωτικής αστυνομίας. Η μαλαισιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εξετάζει το αίτημα του Α. Τιμόρ για αποστολή στρατιωτικής ή άλλης δύναμης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ