Πέμπτη 25 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Παγκινεζική Ομοσπονδία Γυναικών: βήματα προόδου αλλά και αναχρονιστικές επιβιώσεις

Από την επίσκεψη -συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλ. Παπαρήγα, με την πρόεδρο της Παγκινεζικής Ομοσπονδίας Γυναικών
Από την επίσκεψη -συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλ. Παπαρήγα, με την πρόεδρο της Παγκινεζικής Ομοσπονδίας Γυναικών
Τα γραφεία της Παγκινεζικής Ομοσπονδίας Γυναικών βρίσκονται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο, σε κεντρικό σημείο του Πεκίνου. Για την ακρίβεια, ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα ανήκει στην Ομοσπονδία. Σε αυτό φιλοξενούνται, εκτός από τα απολύτως απαραίτητα γραφεία για τη λειτουργία της Ομοσπονδίας, πολιτιστικά κέντρα, εκδοτικός οίκος, γραφεία γυναικείων περιοδικών, Ινστιτούτο μελέτης Θεμάτων Ισότητας, τουριστικό γραφείο, αλλά και σχολείο και ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα για γυναίκες από διάφορα σημεία της χώρας, που δεν έχουν, για διάφορους λόγους, καταφέρει να εισέλθουν στην εκπαίδευση.

Συνολικά, η Ομοσπονδία διαχειρίζεται 15 τέτοιους διαφορετικούς οργανισμούς, από την πλειοψηφία των οποίων δεν έχει έσοδα, αλλά μάλλον τους επιχορηγεί με χρήματα που συγκεντρώνει από οικονομικές καμπάνιες, ενώ το κράτος έχει αναλάβει την κάλυψη των μισθών των γυναικών που απασχολούνται στους διάφορους τομείς δραστηριότητας της Ομοσπονδίας. Το ανώτατο όργανο της Ομοσπονδίας είναι το συνέδριό της, που συγκαλείται κάθε 5 χρόνια με τη συμμετοχή γυναικών από ολόκληρη την Κίνα, για να εκλεγεί το Διοικητικό της Συμβούλιο.

«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Ομοσπονδία έχει το ρόλο της γέφυρας μεταξύ του ΚΚ Κίνας και των γυναικών» εξηγεί η Ζάο Σάοχουα, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, που μας υποδέχεται. «Από την επανάσταση του '49 και μετά, στόχος του κόμματος είναι η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Αλλωστε, ο Μάο είχε χαρακτηρίσει τις γυναίκες ως άλλο μισό του ουρανού. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να υλοποιήσουμε».

«Η νομοθεσία απέναντι στις βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις»

Στο χωριό Τονγκ Λι στην περιοχή Σουτζού, η παρουσία της γυναίκας είναι έντονη ακόμα και σε επαγγέλματα όπως οι γονδολιέρηδες στα πολλά κανάλια του
Στο χωριό Τονγκ Λι στην περιοχή Σουτζού, η παρουσία της γυναίκας είναι έντονη ακόμα και σε επαγγέλματα όπως οι γονδολιέρηδες στα πολλά κανάλια του
Οπως λέει, η «ισότητα των δύο φύλων είναι μία από τις βασικές αρχές του κινεζικού κράτους. Στο Σύνταγμα αναφέρεται ρητώς σε διάφορα σημεία, τα οποία είτε αφορούν τον γάμο είτε οτιδήποτε άλλο. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, στη σχετική νομοθεσία έχουν προστεθεί αρκετές παράγραφοι που αναφέρονται στο πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας, ενώ από το 1992 και μετά υιοθετήθηκαν επιπλέον νομοθετικά μέτρα για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών (ένα από αυτά, παραδείγματος χάριν, είναι η απαγόρευση της διγαμίας)».

«Επίσης, συμπληρώνει, υπάρχει πρόνοια για τις μητέρες, καθώς λειτουργούν πολλοί παιδικοί σταθμοί: οι περισσότεροι είναι κρατικοί, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι των οποίων τα έξοδα καλύπτονται από τις εκάστοτε επιτροπές συνοικίας (όπου συμμετέχει το κράτος αλλά και οι κάτοικοι). Τέλος, πολλές επιχειρήσεις, κυρίως κρατικές, μεριμνούν ώστε να υπάρχει παιδικός σταθμός για τα παιδιά των εργαζομένων τους».

Η Ζάο Σάοχουα επισημαίνει ότι «η προσπάθεια αποδέσμευσης των γυναικών από τους ρόλους που κατείχαν πριν την επανάσταση, στο πλαίσιο του φεουδαρχικού συστήματος που επικρατούσε, ήταν και είναι ιδιαιτέρως σκληρή. Σε χώρες με τόσο βαθιά ριζωμένη τη φεουδαρχική παράδοση, όπως η Κίνα, είναι γεγονός ότι οι επιβιώσεις αναχρονιστικών αντιλήψεων για τη θέση της γυναίκας είναι πολύ δύσκολο να ξεριζωθούν. Είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν οι συνειδήσεις. Μάλλον, θα χρειαστεί πολύς χρόνος ακόμη, πολλές ακόμη γενιές για να αλλάξουμε ουσιαστικά τα πράγματα», παραδέχεται.

«Σήμερα πια, όπως τονίζει, η κινεζική κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα και επιμελώς προσπαθεί να αναδεικνύει γυναίκες σε κομβικές θέσεις, χρησιμοποιώντας, ανά βαθμίδα, τη μέθοδο της ποσόστωσης. Ετσι, η πρόεδρος της Παγκινεζικής Ομοσπονδίας Γυναικών είναι και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, η οποία είναι και επικεφαλής ειδικής επιτροπής που ως κύριο καθήκον έχει την επίβλεψη της εφαρμογής της νομοθεσίας για τις γυναίκες, αλλά και την προσπάθεια διαρκούς βελτίωσής της. Βέβαια, συμπληρώνει, η ανάδειξη γυναικών σε θέσεις - κλειδιά, δε συνεπάγεται απαραίτητα και απελευθέρωση των γυναικών σε ολόκληρη τη χώρα. Και αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλα αυτά τα βήματα, οι γυναικείες οργανώσεις έχουν διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο».

«Μείζονα προβλήματα: η φτώχεια, η έλλειψη εκπαίδευσης, το AIDS»

Η Σάοχουα εξηγεί ότι σήμερα η δραστηριοποίηση της Ομοσπονδίας βασίζεται σε ορισμένους κατευθυντήριους άξονες. Αυτοί είναι, η «αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν για τη θέση των γυναικών εξαιτίας των μεγάλων διαφορών μεταξύ της υπαίθρου και της πόλης, η βελτίωση του εκπαιδευτικού τους επιπέδου αλλά και το AIDS».

«Συγκεκριμένα, συνεχίζει, στην ύπαιθρο, ιδιαίτερα στις πιο απομακρυσμένες επαρχίες, πολλές οικογένειες διατηρούν ακόμη την αντίληψη ότι τα κορίτσια δε χρειάζεται να πάνε σχολείο. Εμείς προσπαθούμε να αντιπαλέψουμε αυτές τις απόψεις. Παραδείγματος χάριν, παρέχουμε χαμηλότοκα δάνεια αλλά και προσκλήσεις για εγγραφή σε κάποιο από τα εκπαιδευτήριά μας, έτσι ώστε και οι γυναίκες της επαρχίας να αποκτήσουν κάποια μόρφωση, κάποια ειδικότητα που θα τις βοηθήσει, στη συνέχεια, να βρουν εργασία».

Οπως διευκρινίζει, «στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να αντιμετωπιστεί και το μεγάλο πρόβλημα της φτώχειας, που πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες στην επαρχία αλλά και στην πόλη. Στην επαρχία υπάρχουν, δυστυχώς, ακόμη πολλές γυναίκες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν όσα τους χρειάζονται για να επιβιώσουν, ενώ στην πόλη οι γυναίκες είναι τα μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας, όταν κλείνουν επιχειρήσεις. Το κράτος, βέβαια, τους χορηγεί ένα επίδομα ανεργίας (μικρότερο από το βασικό μισθό) μέχρι να βρουν νέα δουλιά. Εμείς, όμως, παράλληλα, προσπαθούμε μέσα από τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα να τις επιμορφώσουμε έτσι ώστε να διεκδικήσουν καλύτερες θέσεις εργασίας».

Οσο για το AIDS, η αντιπρόεδρος της Παγκινεζικής Ομοσπονδίας Γυναικών ομολογεί ότι είναι ένα ολοένα και σημαντικότερο πρόβλημα μεταξύ των γυναικών. «Οι αιτίες όξυνσης του προβλήματος είναι πολλές. Οι δύο κυριότερες, όμως, είναι η αύξηση της χρήσης ναρκωτικών με τη χρησιμοποίηση, συχνά, της ίδιας βελόνας από δύο χρήστες και η απελευθέρωση των σεξουαλικών σχέσεων, ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα της χώρας στον έξω κόσμο.»

(συνεχίζεται...)


Αποστολή: Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητούμενο των ΗΠΑ η «διατήρηση των όσων κερδήθηκαν» (2021-04-16 00:00:00.0)
Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Χου Γιφάν (2013-10-06 00:00:00.0)
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών (2012-12-02 00:00:00.0)
Ιδιαίτερα χρήσιμες και σημαντικές συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ (2006-04-20 00:00:00.0)
Η αρρώστια των φτωχών (2004-12-05 00:00:00.0)
«Μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετώπισε ποτέ η ανθρωπότητα» (2000-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ