ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία

Motion Team

Φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, με στήριγμα τη δύναμη της εργατικής τάξης, διαδήλωσαν και χθες στη Θεσσαλονίκη την απόφασή τους να μην κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους για Παιδεία αντάξια των αναγκών και των συμφερόντων τους. Με μια φωνή απέρριψαν τις προτάσεις της κυβέρνησης και απαίτησαν έξω οι επιχειρήσεις από την εκπαίδευση.

Η μεγάλη διαδήλωση, που πήρε παλλαϊκά χαρακτηριστικά, ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο.

Νωρίτερα, στην εμπορική πύλη της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Από εκεί, εργαζόμενοι από κάθε κλάδο που συσπειρώνονται στα ταξικά συνδικάτα, κατευθύνθηκαν με πορεία στο χώρο της συγκέντρωσης και ενώθηκαν με τους φοιτητές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην 4ωρη στάση εργασίας. Εκεί και οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, που παλεύουν για να μην κλείσει το εργοστάσιο.

Σε μια γραμμή, αυτή της ρήξης με την πολιτική ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης της Παιδείας, οι φοιτητές άνοιξαν το δρόμο. Μπροστά στην πορεία, το πανό των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων και πίσω χιλιάδες διαδηλωτές. «Μέχρι τις Βρυξέλλες καλά να ακουστεί, η δωρεάν Παιδεία δε βγαίνει στο σφυρί», «Ο διάλογός τους είναι κοροϊδία, αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία», βροντοφώναζαν ρυθμικά και προχωρούσαν.

Motion Team

Η μεγάλη πορεία διέσχισε όλη την Εγνατία και μέσω της Διοικητηρίου κατευθύνθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Η πορεία επέστρεψε και πάλι στα πανεπιστήμια, όπου ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση. Φοιτητές και εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού την επόμενη βδομάδα.

Εικόνες για τα κανάλια

Σκηνικό έντασης που έδωσε την ευκαιρία στην αστυνομία να «λούσει» τη διαδήλωση με χημικά, στήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όταν διαδηλωτές έριξαν την πόρτα και γκρέμισαν κάγκελα από την περίφραξή του. Ο κύριος όγκος της διαδήλωσης γύρισε την πλάτη στο στημένο σκηνικό που εξελίχθηκε μέχρι την Αγίας Σοφίας, και συνέχισε την παλλαϊκή διαδήλωση, περιφρουρώντας τον αγώνα.

Βόρεια Ελλάδα

Σε Μακεδονία και Θράκη, φοιτητές, σπουδαστές και εργαζόμενοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, διαδήλωσαν χθες την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα, κόντρα στους στημένους διαλόγους και όσους τους προωθούν. Ορισαν επόμενο αγωνιστικό ραντεβού τα συλλαλητήρια της Τρίτης, 27 Ιούνη.

Σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, το ΠΑΜΕ είχε καλέσει συγκεντρώσεις στον ίδιο χώρο που είχε οριστεί το ραντεβού της σπουδάζουσας νεολαίας. Σε κοινό βηματισμό, νεολαία και εργαζόμενοι, κάτω από τα πανό τους, πορεύτηκαν ξεσηκώνοντας τις πόλεις. Με τα συνθήματά τους, καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική και τις επιλογές της ΕΕ, που χτυπά το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία και απαίτησαν να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο.

Στην Κοζάνη οι ταξικές δυνάμεις ξεκίνησαν με προσυγκέντρωση από το Εργατικό Κέντρο και ενώθηκαν με την πορεία των σπουδαστών. Στις Σέρρες η πορεία ξεκίνησε από τα ΤΕΙ αμέσως μετά τη ΓΣ, όπου οι σπουδαστές επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν την πάλη για ενιαία ανώτατη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Στο κέντρο της πόλης ενώθηκαν με τους εργαζόμενους και όλοι μαζί κατέληξαν έξω από τη Νομαρχία.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Δυναμικές συγκεντρώσεις

Από την πορεία στη Λάρισα
Από την πορεία στη Λάρισα
Για μια ακόμη φορά εργαζόμενοι, φοιτητές και σπουδαστές διαδήλωσαν ενάντια στο νόμο - πλαίσιο και στη Θεσσαλία.

Στη Λάρισα, μαχητική ήταν η συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο (ΕΚΛ) και πήραν απόφαση συμμετοχής οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, η οποία έγινε στην πλατεία Ταχυδρομείου. Στη συγκέντρωση και στην πορεία που ακολούθησε ήταν εργαζόμενοι, που συμμετείχαν στην τρίωρη στάση εργασίας του ΕΚΛ, φοιτητές και σπουδαστές, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσουν ακόμα πιο αποφασιστικά το δρόμο του συντονισμού του αγώνα με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Δυναμική ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που έγινε στην πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο. Από κει οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπου είχαν αγωνιστική συγκέντρωση οι φοιτητές. Στη συνέχεια εργαζόμενοι και φοιτητές πορεύτηκαν μαζί στους δρόμους της πόλης.

Στα Τρίκαλα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στην κεντρική πλατεία και στην Καρδίτσα στην πλατεία Δικαστηρίων, όπου χαιρετισμό απηύθυνε ο Χρήστος Τέγος, δήμαρχος Καρδίτσας και εκ νέου υποψήφιος. Αναφερόμενος ο Χρ. Τέγος στους αγώνες που αναπτύσσονται και στο ρόλο που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μεταξύ των άλλων, τόνισε: «Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε απαθείς το μαρτύριο πάρα πολλών οικογενειών που ενώ "ξεζουμίζονται" στην κυριολεξία από το δυσβάσταχτο κόστος των σπουδών των παιδιών κι ενώ πληρώνουν και ξανά πληρώνουν, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις της φοίτησης (...) πρόκειται για τις πιο άγριες εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις που κατάντησαν τη μόρφωση εμπόρευμα, επιβάλλοντας δίδακτρα, που αποσυνδέουν τα εργασιακά δικαιώματα από τα πτυχία, που "μπάζουν" τις επιχειρήσεις στα Πανεπιστήμια. Η προηγούμενη και η σημερινή κυβέρνηση δεν κρύβουν τις προθέσεις τους».

Μέσα στο κίνημα γίνεται ο διάλογος
  • Παρέμβαση της Αλ. Παπαρήγα στη Βουλή για τις εξελίξεις στην Παιδεία
  • Δικομματική ταύτιση στην ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Υπό τον κλοιό των χιλιάδων φοιτητών και εργαζομένων που διεκδικούσαν την απόσυρση του αντιδραστικού κατασκευάσματος του υπουργείου Παιδείας, οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ολομέλεια της Βουλής αφιέρωσαν μεγάλο μέρος της συζήτησης για τη «λειτουργία των θεσμών και του κράτους» στις εξελίξεις στην Ανώτατη Παιδεία.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, αναφέρθηκε κατ' αρχάς στη φιλολογία περί διαλόγου, τονίζοντας: «Εμείς δεν παίρνουμε μέρος στο διάλογο, σε εκείνα τα ζητήματα στα οποία ξέραμε ότι η συμμετοχή μας στο διάλογο όχι απλώς είναι χαμένος χρόνος, αλλά αποπροσανατολίζει και δημιουργεί στο λαό ένα αίσθημα, "κάτσε να δούμε τι θα βγάλει ο διάλογος"». Οχι ότι θα έχανε το ΚΚΕ τις αρχές του αν έπαιρνε μέρος στο διάλογο, αλλά έκανε μια συγκεκριμένη επιλογή, όπως εξήγησε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, για να πει στο λαό με αυτή του τη στάση: «Μην περιμένεις να τελειώσει ο διάλογος, μην έχεις στάση αναμονής».

Η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε την εντύπωσή της γιατί δυστυχώς και από ηγετικά στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος λέγεται ότι δεν έγινε διάλογος. «Εκανε διάλογο το υπουργείο Παιδείας, όπως έκανε και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Αλλοι πήγαν στον διάλογο και μετά βρήκαν πρόσχημα να βγουν. Και το έκαναν αυτό για να κρύψουν ότι δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές», είπε. «Εμείς δεν πήραμε μέρος και δεν κατηγορούμε κανέναν, ούτε το ΠΑΣΟΚ, παλιότερα, ούτε τη ΝΔ, ότι δε μας κάλεσε. Πήραμε την ευθύνη να μην πάρουμε μέρος και βεβαίως καταθέτουμε τις προτάσεις μας στο λαό», σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι υπάρχει και ο διάλογος που γίνεται στους δρόμους και ο διάλογος που πρέπει να γίνει μέσα στο κίνημα, υπάρχει ο αντίλογος και οι αντιπαραθέσεις. «Οι αντιπαραθέσεις - είπε - δε γίνονται μόνο μέσα στα Κοινοβούλια, γίνονται και μέσα στο κίνημα, αλλά οι αντιπαραθέσεις μέσα στο κίνημα και ο διάλογος μέσα στο κίνημα θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση καλύτερων όρων για το λαό, απόσπασης κατακτήσεων, ενώ ο φλύαρος διάλογος σε ορισμένα όργανα - τα οποία χρησιμοποιούν τον διάλογο και δεν μπορεί να οδηγήσει αυτός ο διάλογος σε καλό - δεν έχει κανένα νόημα».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι όταν το Κόμμα μιλάει για δημόσια Παιδεία προσθέτει και τη λέξη «δωρεάν». «Λέμε δωρεάν για όλους και για όλες, γιατί εάν αρχίσουμε να βάζουμε εξαιρέσεις, αυτές θα φτάσουν κάτω και θα συμπεριλάβουν ένα μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων», τόνισε.

Συναίνεση στην ιδιωτικοποίηση

Επίδειξη ουσιαστικής συναίνεσης στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας έκαναν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κ. Καραμανλής παραδέχτηκε ευθέως ότι η κυβερνητική πολιτική προσαρμόζεται στις επιλογές της ΕΕ: «Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Παιδείας δε σχεδιάζονται από κάποια δογματική προσήλωση. Σχεδιάζονται όπως απαιτεί το νέο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον», είπε.

Ο Γ. Παπανδρέου προέβαλε το ΠΑΣΟΚ ως πολιτική δύναμη που είναι δυνατόν να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση με συναίνεση, τασσόμενος υπέρ του «διαλόγου» με τους καθηγητές και τους φοιτητές, με το διαχωρισμό, μάλιστα, των αιτημάτων τους σε «λογικά» και μη. Οπως είπε, διάλογος «είναι να έχεις την πολιτική βούληση να απαντάς σε λογικά αιτήματα».

Καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις για τις πραγματικές προθέσεις του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αλλάξει τη θέση του για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων...

Μαζί φοιτητές κι εργάτες

Δυναμική κινητοποίηση ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους για καμία συμμετοχή στο διάλογο - απάτη, διεκδικώντας ανώτατη εκπαίδευση που να υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες πραγματοποίησαν στα Γιάννενα φοιτητές, σπουδαστές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και εργαζόμενοι.

Στη διαδήλωση, που ξεκίνησε από τη Δόμπολη, το αγωνιστικό «παρών» έδωσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο πλαίσιο και της 3ωρης στάσης εργασίας. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν επίσης οι υποψήφιοι νομάρχης και δήμαρχος Ιωαννίνων με τη ΝΑΣ και ΔΑΣ Χρήστος Μεντής και Τάκης Τσίγκας αντίστοιχα.

Αξιοσημείωτη ήταν η στάση, ταύτισης και σύμπλευσης με την αντιλαϊκή πολιτική, του νομάρχη Ιωαννίνων, Αλέκου Καχριμάνη (ΝΔ). Σαφώς ενοχλημένος και με μένος στράφηκε ενάντια στους φοιτητές που πάλευαν για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία επιχειρώντας να αποτρέψει - χωρίς αποτέλεσμα - την ανάρτηση πανό στο κτίριο της Νομαρχίας από το Συντονιστικό του Πανεπιστημίου.

Στην Κέρκυρα επίσης έγινε μαχητική συγκέντρωση, με ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό δρόμων και πορεία που κατέληξε στη Νομαρχία, ενώ τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων πήρε η Αρτα αργά χτες το απόγευμα.

Στην Κρήτη

Με δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες και από την Κρήτη, οι φοιτητές και οι σπουδαστές του νησιού ένωσαν τις φωνές τους με τους χιλιάδες διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα. Συγκεντρώσεις έγιναν σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, ενώ μαζί με τους φοιτητές και σπουδαστές συμπορεύτηκαν και πολλοί εκπαιδευτικοί, καθώς και εργαζόμενοι.

Στο Ηράκλειο η συγκέντρωση έγινε στις 12 το μεσημέρι στα Λιοντάρια και αμέσως μετά ακολούθησε πορεία με κατάληξη τα γραφεία της Νομαρχίας. Στο Ρέθυμνο οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία του Δημαρχείου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης καταλήγοντας στο Εργατικό Κέντρο. Συγκέντρωση έγινε επίσης και στα Χανιά, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

  • Εκατοντάδες φοιτητές διαδήλωσαν χτες και στη Μυτιλήνη, με κεντρικό σύνθημα: «Στο διάλογο απάτη καμιά συμμετοχή, νόμος οι ανάγκες του κάθε φοιτητή», διατρανώνοντας έτσι πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και το επόμενο διάστημα. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν αντιπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, καθώς και δεκάδες εργαζόμενοι που συμπαραστέκονται στον αγώνα των φοιτητών. Η πορεία πέρασε και από το κεντρικό λιμάνι του νησιού όπου και ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στην απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και στην ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
ΠΑΤΡΑ
Συναντήθηκαν στο δρόμο

Στο δρόμο του αγώνα συναντήθηκαν χθες φοιτητικοί σύλλογοι με τα ταξικά σωματεία που μετέχουν στο ΠΑΜΕ, διαδηλώνοντας ενάντια στο νόμο - πλαίσιο. Συγκεκριμένα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιατρικής, Εστίας, Νηπιαγωγών, Δασκάλων, Φαρμακευτικής και Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ξεκίνησαν από το παράρτημα του Πανεπιστημίου Πάτρας, όπου είχαν προσυγκέντρωση, και με μαχητική διαδήλωση έφτασαν στην πλ. Γεωργίου.

Από εκεί μετά την κοινή συγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων με τα Σωματεία Οικοδόμων, Μετάλλου, Εργαζομένων «Coca - Cola», Ιματισμού & Δέρματος και Νέων Τεχνολογιών, ένωσαν τη φωνή και τη γροθιά τους, διαδηλώνοντας στο κέντρο της πόλης. Δίνοντας, έτσι, την καλύτερη απάντηση στην ξεπουλημένη ηγεσία του ΕΚΠ (ΠΑΣΚΕ), που αρνήθηκε όχι μόνο να κηρύξει 24ωρη απεργία, αλλά ακόμη και 3ωρη στάση εργασίας.

Προχθές οι ίδιοι φοιτητικοί σύλλογοι προχώρησαν σε 2ωρο αποκλεισμό των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ, ενώ, την ίδια μέρα το απόγευμα, στο ΕΚΠ μαζική ήταν η εκδήλωση της ΠΚΣ με θέμα: «Πρώτα συμπεράσματα από τις κινητοποιήσεις - συνέχεια - κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας». Χτες το απόγευμα, στις 6.00, πραγματοποιήθηκε και άλλο συλλαλητήριο, από φοιτητικούς συλλόγους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ