Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία

Motion Team

Φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές, με στήριγμα τη δύναμη της εργατικής τάξης, διαδήλωσαν και χθες στη Θεσσαλονίκη την απόφασή τους να μην κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους για Παιδεία αντάξια των αναγκών και των συμφερόντων τους. Με μια φωνή απέρριψαν τις προτάσεις της κυβέρνησης και απαίτησαν έξω οι επιχειρήσεις από την εκπαίδευση.

Η μεγάλη διαδήλωση, που πήρε παλλαϊκά χαρακτηριστικά, ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο.

Νωρίτερα, στην εμπορική πύλη της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Από εκεί, εργαζόμενοι από κάθε κλάδο που συσπειρώνονται στα ταξικά συνδικάτα, κατευθύνθηκαν με πορεία στο χώρο της συγκέντρωσης και ενώθηκαν με τους φοιτητές και τους υπόλοιπους εργαζόμενους που συμμετείχαν στην 4ωρη στάση εργασίας. Εκεί και οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, που παλεύουν για να μην κλείσει το εργοστάσιο.

Σε μια γραμμή, αυτή της ρήξης με την πολιτική ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης της Παιδείας, οι φοιτητές άνοιξαν το δρόμο. Μπροστά στην πορεία, το πανό των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων και πίσω χιλιάδες διαδηλωτές. «Μέχρι τις Βρυξέλλες καλά να ακουστεί, η δωρεάν Παιδεία δε βγαίνει στο σφυρί», «Ο διάλογός τους είναι κοροϊδία, αγώνας για δημόσια και δωρεάν Παιδεία», βροντοφώναζαν ρυθμικά και προχωρούσαν.


Motion Team

Η μεγάλη πορεία διέσχισε όλη την Εγνατία και μέσω της Διοικητηρίου κατευθύνθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Η πορεία επέστρεψε και πάλι στα πανεπιστήμια, όπου ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση. Φοιτητές και εργαζόμενοι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού την επόμενη βδομάδα.

Εικόνες για τα κανάλια

Σκηνικό έντασης που έδωσε την ευκαιρία στην αστυνομία να «λούσει» τη διαδήλωση με χημικά, στήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όταν διαδηλωτές έριξαν την πόρτα και γκρέμισαν κάγκελα από την περίφραξή του. Ο κύριος όγκος της διαδήλωσης γύρισε την πλάτη στο στημένο σκηνικό που εξελίχθηκε μέχρι την Αγίας Σοφίας, και συνέχισε την παλλαϊκή διαδήλωση, περιφρουρώντας τον αγώνα.

Βόρεια Ελλάδα

Σε Μακεδονία και Θράκη, φοιτητές, σπουδαστές και εργαζόμενοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, διαδήλωσαν χθες την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα, κόντρα στους στημένους διαλόγους και όσους τους προωθούν. Ορισαν επόμενο αγωνιστικό ραντεβού τα συλλαλητήρια της Τρίτης, 27 Ιούνη.

Σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, το ΠΑΜΕ είχε καλέσει συγκεντρώσεις στον ίδιο χώρο που είχε οριστεί το ραντεβού της σπουδάζουσας νεολαίας. Σε κοινό βηματισμό, νεολαία και εργαζόμενοι, κάτω από τα πανό τους, πορεύτηκαν ξεσηκώνοντας τις πόλεις. Με τα συνθήματά τους, καταδίκασαν την κυβερνητική πολιτική και τις επιλογές της ΕΕ, που χτυπά το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία και απαίτησαν να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο.

Στην Κοζάνη οι ταξικές δυνάμεις ξεκίνησαν με προσυγκέντρωση από το Εργατικό Κέντρο και ενώθηκαν με την πορεία των σπουδαστών. Στις Σέρρες η πορεία ξεκίνησε από τα ΤΕΙ αμέσως μετά τη ΓΣ, όπου οι σπουδαστές επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν την πάλη για ενιαία ανώτατη δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Στο κέντρο της πόλης ενώθηκαν με τους εργαζόμενους και όλοι μαζί κατέληξαν έξω από τη Νομαρχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ