Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν είναι λύση η βάση του 10

Στο θέμα των αποτελεσμάτων των εξετάσεων και στους λεγόμενους κομμένους αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής ομιλίας της στη Βουλή, και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

«Πραγματικά, από μια πρώτη και τυπική - όπως είμαστε όλοι διαπαιδαγωγημένοι να κάνουμε - προσέγγιση των πραγμάτων φαίνεται ως λογικό όσοι παίρνουν πάνω από τη βάση να μπαίνουν και όσοι παίρνουν κάτω από τη βάση να μην μπαίνουν. Εμείς όμως θέλουμε να θέσουμε έναν άλλο προβληματισμό γιατί θέλουμε να σταθούμε στο πλευρό αυτών που θεωρούνται "κομμένοι" και δε συμφωνούμε ότι με ένα νόμο επιλύεται το ζήτημα της ποιότητας των εισαγομένων», εξήγησε εισαγωγικά ως προς το θέμα η Αλ. Παπαρήγα, και ανέλυσε παρακάτω:

«Επί ΠΑΣΟΚ έγινε η μεγάλη διακήρυξη για την "ελεύθερη πρόσβαση" στα πανεπιστήμια. Εμείς τότε ειρωνευτήκαμε αυτή τη θέση, είπαμε ότι δε θα εφαρμοστεί και μάλιστα τότε στη Βουλή φέραμε ορισμένα στοιχεία και επιχειρήματα με τα οποία αποδεικνύαμε ότι θα μειωθεί ο αριθμός των εισαγομένων στην Ανώτατη Παιδεία. Μετά άρχισαν κάτι κόψε-ράψε στο εξεταστικό...

Δεύτερο, δεν είναι μόνο τα ΤΕΙ που αναπτύχθηκαν. Κάθε χρόνο στα Πανεπιστήμια γίνονται και νέα Τμήματα, και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ. Τα κριτήρια ειλικρινά δεν τα ξέρω.

Εχουμε γενική υποβάθμιση της Παιδείας. Οι ευέλικτες ζώνες που εισάγονται τώρα θα οδηγήσουν σε καθετοποίηση αυτής της υποβάθμισης και φτάσαμε στο σημείο πραγματικά να γίνονται εξετάσεις και να μπαίνουν με βαθμό 5 στα ΤΕΙ. Και φτάσαμε και στο σημείο χιλιάδες παιδιά να μπαίνουν σε μια σχολή και να μη θέλουν να τη συνεχίσουν, γιατί δεν τους άρεσε, γιατί η επιλογή ήταν αναγκαστική. Γιατί συμπληρώνεις έναν πίνακα και είναι ΠΡΟΠΟ πού θα μπεις».

Με βάση αυτά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Δημιουργείται ένα μείζον ζήτημα που δε λύνεται με τη βάση ή κάτω από τη βάση. Η ευθύνη είναι συσσωρευμένη και μακρόχρονη. Οι εξετάσεις είναι εξετάσεις επιλογής, δεν είναι εξετάσεις αξιολόγησης γνώσεων και ικανότητας να γίνεις ή να μη γίνεις επιστήμονας».

Η Αλ. Παπαρήγα μίλησε για την πρόταση του ΚΚΕ να υπάρχουν «μεταλυκειακές σπουδές για ορισμένα επαγγέλματα που το αντικείμενό τους δεν ανήκει στο Πανεπιστήμιο». Ξεκαθάρισε όμως: «Οχι αυτά τα αδιαβάθμητα ΙΕΚ, ΤΕΙ, κλπ. Γιατί υπάρχει ένα ζήτημα, μετά το Λύκειο κάποιος κάτι θέλει να κάνει. Δεν είναι υποχρεωτικό όλος ο ελληνικός λαός να περάσει στο Πανεπιστήμιο. Εχει όμως δικαίωμα το κάθε παιδί να πάει στο Πανεπιστήμιο εφόσον το θέλει και να μην καθορίζεται αυτό από την οικονομική θέση της οικογένειάς του και τη δική του».

Και καταλήγοντας γι' αυτό το θέμα η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε: «Ολα αυτά τα πράγματα οδηγούν στο να έχουμε χιλιάδες παιδιά με κάτω από τη βάση. Τι θα κάνουν αυτά τα παιδιά; Να ξαναδώσουν; Ξανά φροντιστήρια. Για μας προέχει να σπουδάσουν, γνωρίζοντας βεβαίως ότι το επίπεδο σπουδών είναι υποβαθμισμένο, ότι θα απογοητευτούν, ότι δε θα βρουν δουλιά, γνωρίζοντας ότι οι θυσίες που κάνουν οι γονείς είναι πολύ πάνω από το αντίκρισμα των γνώσεων και των δικαιωμάτων που θα αποκτήσουν τα παιδιά τους, αλλά η λύση σε αυτό το περίπλοκο πρόβλημα δεν είναι "με 10 και πάνω μπαίνεις, με 10 και κάτω δεν μπαίνεις". Εμείς δεν είμαστε υπέρ της κατάργησης των εξετάσεων. Αλλά είναι πολύ πιο σύνθετο το ζήτημα. Για να δημιουργήσουμε ένα σύστημα αντικειμενικής αξιολόγησης και όχι δαρβινικής επιλογής χρειάζονται πολλά άλλα πράγματα τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να καταγραφεί η θέληση για αγωνιστικό φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα (2010-05-12 00:00:00.0)
Η νεολαία μπορεί να ζήσει καλύτερα (2009-05-09 00:00:00.0)
Να πάρουν οι σπουδαστές τη ζωή στα χέρια τους (2008-10-15 00:00:00.0)
Θα βρουν μπροστά τους νεολαία και εργαζόμενους (2008-06-13 00:00:00.0)
Από τις πιο αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία (2002-09-12 00:00:00.0)
Δεν περιμένουμε τίποτα καινούριο από την κυβερνητική πολιτική (2001-08-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ