Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απορρίφτηκε στο δρόμο του αγώνα ο νόμος - πλαίσιο

Ο νόμος - πλαίσιο απορρίπτεται!

Τον απορρίπτουν τα ίδια τα συνθήματα που κυριάρχησαν στο χτεσινό συλλαλητήριο φοιτητών - σπουδαστών: «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη ρίχνουν τα βάρη στων φοιτητών την πλάτη».

Τον απορρίπτει το μεγαλειώδες ποτάμι που ξεχείλισε στο κέντρο της Αθήνας.

Τον απορρίπτουν οι χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, που από την πρώτη στιγμή του αγώνα τους δε σταματούν να βροντοφωνάζουν «Εξω οι εταιρίες από τις σχολές» και «Δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή».

Το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα τους μέχρι να αποσυρθεί ο νόμος επανέλαβαν χτες χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν ενάντια στο νόμο - πλαίσιο. Ενάντια στο νόμο που επιχειρεί να σύρει τα πανεπιστήμια στο άρμα των μονοπωλίων, να μετατρέψει τα ιδρύματα σε επιχειρήσεις. Ενάντια στο νόμο της ιδιωτικοποίησης και των ταξικών φραγμών. Χωρίς να «μασάνε» από ελιγμούς και στημένους διαλόγους. Αλλά με σημαία τους την αποφασιστικότητα ότι δεν υποχωρούν, δεν ξεπουλάνε τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους στο τραπέζι κανενός είδους στημένου διαλόγου.

Αντίθετα, και το χτεσινό συλλαλητήριο έδωσε ξάστερη την απάντηση των φοιτητών και σπουδαστών. Με κυρίαρχα συνθήματα για το πανεπιστήμιο των αναγκών τους, για τα δικαιώματά τους που δεν τα παζαρεύουν, για την ανυποχώρητη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόρφωση και τη δουλιά με δικαιώματα.

Από τις 11 το πρωί φοιτητές και σπουδαστές συναντιούνται και κατευθύνονται προς τα Προπύλαια. Από τους γύρω δρόμους καταφτάνουν με τα πανό στην αγκαλιά και τις αποφάσεις των συλλόγων τους στα χέρια. «Να τις μοιράσουμε και σε κάνα περαστικό, να δουν ότι έχουμε αιτήματα», λένε μεταξύ τους δυο φοιτήτριες.

Λίγο μετά τις 12, ο κόσμος έχει αρχίσει πια να μαζεύεται για τα καλά. Οι φοιτητές, μέχρι τότε διάσπαρτοι στα χορτάρια, στους πεζόδρομους, στις στοές για να βρουν λίγη σκιά, ξεχύνονται στο δρόμο και συγκροτούν τα μπλοκ τους. Τα συνθήματα πέφτουν βροχή: «Ο νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί στο διάλογό τους καμιά συμμετοχή», «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία στηρίζουνε το νόμο και την πλουτοκρατία».

«Δεν παζαρεύουμε αν θα χάσουμε λίγα ή πολλά από τα δικαιώματά μας, απ' τη ζωή μας», λέει ο Ορέστης, σπουδαστής στη ΣΤΕΦ Πειραιά. Η επιβεβαίωση έρχεται αυτόματα: «Τι είναι ο διάλογός τους;» ρωτάει η ντουντούκα, «Απάτη» φωνάζουν οι φοιτητές. «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» καταλήγει η «συνομιλία». «ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών» φωνάζουν οι φοιτητές για να ακουστεί στους εργατοπατέρες που έχουν κάνει τους «διαλόγους» και τη «συναίνεση» δεύτερο πετσί. Με καπνογόνα που δίνουν «χρώμα» στην πορεία και χτυπώντας παλαμάκια, βάζουν μελωδία στη νεανική ευρηματικότητα: «Γιωργάκη, Κωστάκη, Μαριέττα, δε θα περάσουνε ποτέ τα νέα μέτρα».

Λίγο μετά τις 2, το ποτάμι ξεκινά. «Ο νόμος πλαίσιο να μην κατατεθεί - στο διάλογό τους καμιά συμμετοχή» γράφει το πανό του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου που βρίσκεται στην κεφαλή. Και στο ίδιο πνεύμα, με τη δεδηλωμένη απαίτηση να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο, καμία συμμετοχή στο διάλογο, ακολουθούν: Σύλλογος Φοιτητών Νοσηλευτικής, Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα ΤΕΙ, Σύλλογοι Σπουδαστών ΣΤΕΦ - ΣΔΟ Πειραιά, Σύλλογοι Σπουδαστών ΣΕΥΠ, ΣΓΤΚΣ, ΣΤΕΤΡΟΔ Αθήνας, Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΤΕΙ Χαλκίδας, Σύλλογοι Φοιτητών Οικονομικού - Πολιτικού, Σύλλογος Φοιτητών ΜΙΘΕ, Σύλλογος Φοιτητών Φιλοσοφικής, Σύλλογος Φοιτητών ΤΕΦΑΑ...

Με παλμό και μαχητικότητα η πορεία κατευθύνεται προς την Ομόνοια. Σείεται το κέντρο της Αθήνας. Με αστείρευτη ένταση, φοιτητές και σπουδαστές δε σταματούν στιγμή να βροντοφωνάζουν και να δίνουν το στίγμα της συνέχισης του αγώνα για πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

Με επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στις 27 και 28 του μήνα, στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ. Και με τα μάτια τους «δεκατέσσερα» και την επαγρύπνηση μόνιμο σύντροφο, στο ενδεχόμενο να κατατεθεί ο νόμος μέσα στο καλοκαίρι. Με τα αυτιά τους τεντωμένα για να απαντήσουν άμεσα και αποφασιστικά σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να αλλοιώσει την κατηγορηματική δήλωση φοιτητών - σπουδαστών για καμία συμμετοχή σε διάλογο και να αφήσει ανοιχτές χαραμάδες στη συναίνεση.

Το μήνυμα και της χτεσινής κινητοποίησης δε χωράει παρανοήσεις: Ο νόμος - πλαίσιο δεν αποτελεί βάση διαλόγου. Απορρίπτεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κηρύσσουν ανεπιθύμητους τους υπουργούς του ΟΟΣΑ (2006-06-27 00:00:00.0)
Θα ξαναφωνάξουν: Απορρίπτεται! (2006-06-25 00:00:00.0)
Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια (2006-06-15 00:00:00.0)
ΕΛΙΓΜΟΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗΣ από την κυβέρνηση (2006-06-14 00:00:00.0)
«Αυτός ο νόμος δε διορθώνεται»! (2006-06-14 00:00:00.0)
Δε θα περάσει! (2006-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ