Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κάτω από τη βάση όλο το σύστημα

Με την καθιέρωση από φέτος της βαθμολογικής βάσης - για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ - να εντείνει την αγωνία χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους, άρχισαν να ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων για εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η καθιέρωση του 10 ως προϋπόθεση για εισαγωγή σε κάποιο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ εμφανίστηκε το προηγούμενο διάστημα, από την ηγεσία του υπουργείου, ως μέσο «ποιοτικής αναβάθμισης» της εκπαίδευσης και έδωσε λαβή στο ΠΑΣΟΚ να σηκώσει ένα ζήτημα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, προκειμένου να κρύψει τη συμφωνία του στις κεντρικές στρατηγικές επιλογές για την Παιδεία.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, παρουσιάζοντας χτες τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων, εκτίμησε ότι οι βαθμολογίες κάτω από τη βάση θα είναι λιγότερες φέτος (πέρσι ήταν 17.000, ενώ 38.000 συνολικά έμειναν εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης), ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου υπάρχει μείωση των ποσοστών γραπτών κάτω από τη βάση στα 14 από τα 22 μαθήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, αυξημένο σε σχέση με πέρσι ήταν το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψε κάτω από 10 στα εξής μαθήματα: Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης 56,02%. Νεοελληνική Λογοτεχνία θεωρητικής 52,28%. Ιστορία θεωρητικής 60,27%. Μαθηματικά θετικής 35,85%. Ηλεκτρολογία τεχνολογικής 1 23,26%. Μαθηματικά τεχνολογικής 1 50,37%. Μαθηματικά τεχνολογικής 2 74,51%. Ανάπτυξη Εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον 53,88%.

Το πόσοι τελικά θα μείνουν εκτός Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, επειδή δεν κατόρθωσαν να πιάσουν τη βαθμολογική βάση, θα είναι γνωστό όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των προφορικών και γραπτών βαθμών για τον υπολογισμό του γενικού βαθμού πρόσβασης, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οπως ανακοινώθηκε χτες, ενώ αναμενόταν να προσέλθουν στις εξετάσεις 98.140 υποψήφιοι (από τους οποίους 79.965 μαθητές της τελευταίας τάξης και 18.175 απόφοιτοι προηγούμενων ετών), τελικά εξετάστηκαν 93.190, κάτι που αποδίδεται είτε στην απόρριψη λόγω ελλιπούς φοίτησης για τους τελειόφοιτους είτε στην απόσυρση των αιτήσεων υποψηφίων προηγούμενων ετών.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, από τη Δευτέρα 10 Ιούλη μέχρι την Παρασκευή 21 Ιούλη θα κληθούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους. Στο μεταξύ, στις 7 Ιούλη θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες στα ειδικά μαθήματα και οι βαθμολογίες των αποφοίτων των ΤΕΕ που διαγωνίστηκαν πανελλαδικά για εισαγωγή στα ΤΕΙ.

Αφορμή για προβληματισμό

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών και η φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω από αυτές, φέρνουν στην επιφάνεια το ζήτημα του περιεχομένου του σχολείου, που αντί να παρέχει γενική παιδεία, είναι προσανατολισμένο στην εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Αποκαλύπτει το ζήτημα των εξετάσεων επιλογής και όχι αποτίμησης γνώσεων για τα Πανεπιστήμια, τα οποία με τα μέτρα της κυβέρνησης οδηγούνται στην εμπορευματοποίηση και την όξυνση των ταξικών φραγμών για περισσότερους φοιτητές, ενώ η μισοκατάρτιση επί πληρωμή απομένει ως μοναδική διέξοδος για όσους δεν εισαχθούν.

Παράλληλα, η όλη συζήτηση για την τύχη των τμημάτων σε ιδρύματα της περιφέρειας, που τα προηγούμενα χρόνια δέχονταν εισακτέους με χαμηλές βαθμολογίες, αναδεικνύει και το ζήτημα του περιεχομένου της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της ίδρυσης το προηγούμενο διάστημα τμημάτων χωρίς υποδομές ή επιστημονικό περιεχόμενο προκειμένου να ικανοποιηθούν οι τοπικές αρχές σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το υπουργείο δεν απαντά σε αυτό που προκύπτει ως βασική ανάγκη στην εποχή μας για ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο, για να αποκτήσουν τα παιδιά γερές βάσεις γενικής παιδείας, σύστημα δημόσιων επαγγελματικών σχολών, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση που θα γίνεται σε μεγάλα πανεπιστημιακά συγκροτήματα, που θα καλλιεργούν ευρύ φάσμα επιστημών και θα συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό υψηλά ειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ