Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
«Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο, ή με τους εργάτες»!

Φοιτητές, σπουδαστές, εργάτες και υπάλληλοι είπαν χτες ένα ηχηρό «Απορρίπτεται» στους κυβερνητικούς ελιγμούς και στην απάτη του διαλόγου για το νόμο - πλαίσιο

Η πορεία φοιτητών - σπουδαστών κατεβαίνει την Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια
Η πορεία φοιτητών - σπουδαστών κατεβαίνει την Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια
Μια εικόνα χίλιες λέξεις: Τα μπλοκ των φοιτητών και των σπουδαστών κατεβαίνουν την οδό Πανεπιστημίου, από τα Προπύλαια, όπου ήταν ο τόπος της χτεσινής τους μαζικής συγκέντρωσης. Λίγα μέτρα πριν από την Πατησίων, με τον κύριο όγκο της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ να απλώνεται γύρω από την Ομόνοια, τους περιμένουν οι γονείς τους, οι αυριανοί τους συνάδελφοι, οι απεργοί εργάτες και υπάλληλοι. Οι γροθιές σφίγγουν, τα νεανικά πρόσωπα γεμίζουν με πάθος, για να ξεκινήσει ένας διάλογος συνθημάτων, καθώς οι δυο συγκεντρώσεις ανταμώνουν, με κατεύθυνση την οδό Σταδίου, μέχρι το υπουργείο Παιδείας και το Σύνταγμα.

«

Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο, ή με τους εργάτες», ρίχνουν το πρώτο σύνθημα οι φοιτητές, για να απαντήσουν οι εργάτες: «Φοιτητές, εργατιά μια φωνή και μια γροθιά». Και ύστερα πάλι, όλοι μαζί, ξανά και ξανά: «Ακούστε τι λένε εργάτες - φοιτητές, έξω οι εταιρίες από τις σχολές» και «ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ακούστε το καλά, αυτός ο νόμος - πλαίσιο θα μείνει στα χαρτιά».

Χέρια σηκωμένα, χειροκροτήματα, μάτια γεμάτα σιγουριά για το δίκιο της κοινής μάχης, για τη δύναμη που κρύβει μέσα του ο συντονισμένος ταξικός αγώνας. Για την προοπτική που μπορεί και πρέπει να ανοίξει η συμπόρευση των φοιτητών με τους εργάτες, η πρωτοπόρα δράση και σ' αυτόν τον αγώνα της τάξης που πασχίζει για τη μόρφωση των παιδιών της. Ενα μαζικό, μυριόστομο «ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ» στους ελιγμούς της κυβέρνησης, στις μεθοδεύσεις του διαλόγου του συμβιβασμού.

Ιδιο το σκηνικό και σε δεκάδες ακόμα πόλεις όλης της χώρας, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Εκεί που το ΠΑΜΕ, δίνοντας συνέχεια στη δράση όλου του προηγούμενου διαστήματος για το ζήτημα της Παιδείας, χτες διοργάνωσε μαχητικές συγκεντρώσεις, στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας που κήρυξαν τα ταξικά συνδικάτα. Οχι για να εκφράσουν την αυτονόητη αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στους φοιτητές και σπουδαστές που και χτες βρέθηκαν μαζικά στους δρόμους. Αλλά επειδή ακριβώς λογαριάζουν την Παιδεία πρώτα και κύρια σαν δική τους υπόθεση. Υπόθεση πανεργατική, παλλαϊκή.

...κι όλοι μαζί ανηφορίζουν τη Σταδίου προς το υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή
...κι όλοι μαζί ανηφορίζουν τη Σταδίου προς το υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή
Οι χτεσινές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ με τους φοιτητές ήταν το αποτέλεσμα μιας δουλιάς που πάει βαθιά πίσω στο χρόνο. Ωρίμασε μέσα από τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την Παιδεία. Δέθηκε στις εξορμήσεις με εκπροσώπους των φοιτητών στους χώρους δουλιάς και στην παρουσία των συνδικαλιστών στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων, στις Γενικές Συνελεύσεις, στις κοινές πορείες. Η αναγκαιότητα της κοινής δράσης μπολιάστηκε στις κουβέντες που τόσες μέρες ανοίγουν με τους φοιτητές οι δυνάμεις εκείνες στα πανεπιστήμια που δεν κρύβουν λόγια από τους συναδέλφους τους. Τους λένε καθάρια πως το κίνημα, για να έχει προοπτική πρέπει να βάζει αιτήματα πολιτικά, να χτυπάει το κακό στη ρίζα του, να βλέπει μπροστά, μακρύτερα από εκεί που κάποιοι προσπαθούν να το περιορίσουν. Και σ' αυτή την προοπτική, για μια Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, το Μέτωπο φοιτητών και εργατών είναι μονόδρομος.


...συναντά τους εργάτες στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
...συναντά τους εργάτες στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ