ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
«Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο, ή με τους εργάτες»!

Φοιτητές, σπουδαστές, εργάτες και υπάλληλοι είπαν χτες ένα ηχηρό «Απορρίπτεται» στους κυβερνητικούς ελιγμούς και στην απάτη του διαλόγου για το νόμο - πλαίσιο

Η πορεία φοιτητών - σπουδαστών κατεβαίνει την Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια
Η πορεία φοιτητών - σπουδαστών κατεβαίνει την Πανεπιστημίου προς την Ομόνοια
Μια εικόνα χίλιες λέξεις: Τα μπλοκ των φοιτητών και των σπουδαστών κατεβαίνουν την οδό Πανεπιστημίου, από τα Προπύλαια, όπου ήταν ο τόπος της χτεσινής τους μαζικής συγκέντρωσης. Λίγα μέτρα πριν από την Πατησίων, με τον κύριο όγκο της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ να απλώνεται γύρω από την Ομόνοια, τους περιμένουν οι γονείς τους, οι αυριανοί τους συνάδελφοι, οι απεργοί εργάτες και υπάλληλοι. Οι γροθιές σφίγγουν, τα νεανικά πρόσωπα γεμίζουν με πάθος, για να ξεκινήσει ένας διάλογος συνθημάτων, καθώς οι δυο συγκεντρώσεις ανταμώνουν, με κατεύθυνση την οδό Σταδίου, μέχρι το υπουργείο Παιδείας και το Σύνταγμα.

«

Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο, ή με τους εργάτες», ρίχνουν το πρώτο σύνθημα οι φοιτητές, για να απαντήσουν οι εργάτες: «Φοιτητές, εργατιά μια φωνή και μια γροθιά». Και ύστερα πάλι, όλοι μαζί, ξανά και ξανά: «Ακούστε τι λένε εργάτες - φοιτητές, έξω οι εταιρίες από τις σχολές» και «ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ακούστε το καλά, αυτός ο νόμος - πλαίσιο θα μείνει στα χαρτιά».

Χέρια σηκωμένα, χειροκροτήματα, μάτια γεμάτα σιγουριά για το δίκιο της κοινής μάχης, για τη δύναμη που κρύβει μέσα του ο συντονισμένος ταξικός αγώνας. Για την προοπτική που μπορεί και πρέπει να ανοίξει η συμπόρευση των φοιτητών με τους εργάτες, η πρωτοπόρα δράση και σ' αυτόν τον αγώνα της τάξης που πασχίζει για τη μόρφωση των παιδιών της. Ενα μαζικό, μυριόστομο «ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ» στους ελιγμούς της κυβέρνησης, στις μεθοδεύσεις του διαλόγου του συμβιβασμού.

Ιδιο το σκηνικό και σε δεκάδες ακόμα πόλεις όλης της χώρας, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Εκεί που το ΠΑΜΕ, δίνοντας συνέχεια στη δράση όλου του προηγούμενου διαστήματος για το ζήτημα της Παιδείας, χτες διοργάνωσε μαχητικές συγκεντρώσεις, στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας που κήρυξαν τα ταξικά συνδικάτα. Οχι για να εκφράσουν την αυτονόητη αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στους φοιτητές και σπουδαστές που και χτες βρέθηκαν μαζικά στους δρόμους. Αλλά επειδή ακριβώς λογαριάζουν την Παιδεία πρώτα και κύρια σαν δική τους υπόθεση. Υπόθεση πανεργατική, παλλαϊκή.

...κι όλοι μαζί ανηφορίζουν τη Σταδίου προς το υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή
...κι όλοι μαζί ανηφορίζουν τη Σταδίου προς το υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή
Οι χτεσινές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ με τους φοιτητές ήταν το αποτέλεσμα μιας δουλιάς που πάει βαθιά πίσω στο χρόνο. Ωρίμασε μέσα από τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την Παιδεία. Δέθηκε στις εξορμήσεις με εκπροσώπους των φοιτητών στους χώρους δουλιάς και στην παρουσία των συνδικαλιστών στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων, στις Γενικές Συνελεύσεις, στις κοινές πορείες. Η αναγκαιότητα της κοινής δράσης μπολιάστηκε στις κουβέντες που τόσες μέρες ανοίγουν με τους φοιτητές οι δυνάμεις εκείνες στα πανεπιστήμια που δεν κρύβουν λόγια από τους συναδέλφους τους. Τους λένε καθάρια πως το κίνημα, για να έχει προοπτική πρέπει να βάζει αιτήματα πολιτικά, να χτυπάει το κακό στη ρίζα του, να βλέπει μπροστά, μακρύτερα από εκεί που κάποιοι προσπαθούν να το περιορίσουν. Και σ' αυτή την προοπτική, για μια Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, το Μέτωπο φοιτητών και εργατών είναι μονόδρομος.

...συναντά τους εργάτες στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
...συναντά τους εργάτες στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ
Απορρίφτηκε στο δρόμο του αγώνα ο νόμος - πλαίσιο

Ο νόμος - πλαίσιο απορρίπτεται!

Τον απορρίπτουν τα ίδια τα συνθήματα που κυριάρχησαν στο χτεσινό συλλαλητήριο φοιτητών - σπουδαστών: «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη ρίχνουν τα βάρη στων φοιτητών την πλάτη».

Τον απορρίπτει το μεγαλειώδες ποτάμι που ξεχείλισε στο κέντρο της Αθήνας.

Τον απορρίπτουν οι χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές, που από την πρώτη στιγμή του αγώνα τους δε σταματούν να βροντοφωνάζουν «Εξω οι εταιρίες από τις σχολές» και «Δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή».

Το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα τους μέχρι να αποσυρθεί ο νόμος επανέλαβαν χτες χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν ενάντια στο νόμο - πλαίσιο. Ενάντια στο νόμο που επιχειρεί να σύρει τα πανεπιστήμια στο άρμα των μονοπωλίων, να μετατρέψει τα ιδρύματα σε επιχειρήσεις. Ενάντια στο νόμο της ιδιωτικοποίησης και των ταξικών φραγμών. Χωρίς να «μασάνε» από ελιγμούς και στημένους διαλόγους. Αλλά με σημαία τους την αποφασιστικότητα ότι δεν υποχωρούν, δεν ξεπουλάνε τον αγώνα και τις διεκδικήσεις τους στο τραπέζι κανενός είδους στημένου διαλόγου.

Αντίθετα, και το χτεσινό συλλαλητήριο έδωσε ξάστερη την απάντηση των φοιτητών και σπουδαστών. Με κυρίαρχα συνθήματα για το πανεπιστήμιο των αναγκών τους, για τα δικαιώματά τους που δεν τα παζαρεύουν, για την ανυποχώρητη διεκδίκηση του δικαιώματος στη μόρφωση και τη δουλιά με δικαιώματα.

Από τις 11 το πρωί φοιτητές και σπουδαστές συναντιούνται και κατευθύνονται προς τα Προπύλαια. Από τους γύρω δρόμους καταφτάνουν με τα πανό στην αγκαλιά και τις αποφάσεις των συλλόγων τους στα χέρια. «Να τις μοιράσουμε και σε κάνα περαστικό, να δουν ότι έχουμε αιτήματα», λένε μεταξύ τους δυο φοιτήτριες.

Λίγο μετά τις 12, ο κόσμος έχει αρχίσει πια να μαζεύεται για τα καλά. Οι φοιτητές, μέχρι τότε διάσπαρτοι στα χορτάρια, στους πεζόδρομους, στις στοές για να βρουν λίγη σκιά, ξεχύνονται στο δρόμο και συγκροτούν τα μπλοκ τους. Τα συνθήματα πέφτουν βροχή: «Ο νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί στο διάλογό τους καμιά συμμετοχή», «ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία στηρίζουνε το νόμο και την πλουτοκρατία».

«Δεν παζαρεύουμε αν θα χάσουμε λίγα ή πολλά από τα δικαιώματά μας, απ' τη ζωή μας», λέει ο Ορέστης, σπουδαστής στη ΣΤΕΦ Πειραιά. Η επιβεβαίωση έρχεται αυτόματα: «Τι είναι ο διάλογός τους;» ρωτάει η ντουντούκα, «Απάτη» φωνάζουν οι φοιτητές. «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» καταλήγει η «συνομιλία». «ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών» φωνάζουν οι φοιτητές για να ακουστεί στους εργατοπατέρες που έχουν κάνει τους «διαλόγους» και τη «συναίνεση» δεύτερο πετσί. Με καπνογόνα που δίνουν «χρώμα» στην πορεία και χτυπώντας παλαμάκια, βάζουν μελωδία στη νεανική ευρηματικότητα: «Γιωργάκη, Κωστάκη, Μαριέττα, δε θα περάσουνε ποτέ τα νέα μέτρα».

Λίγο μετά τις 2, το ποτάμι ξεκινά. «Ο νόμος πλαίσιο να μην κατατεθεί - στο διάλογό τους καμιά συμμετοχή» γράφει το πανό του Συλλόγου Φοιτητών Παντείου που βρίσκεται στην κεφαλή. Και στο ίδιο πνεύμα, με τη δεδηλωμένη απαίτηση να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο, καμία συμμετοχή στο διάλογο, ακολουθούν: Σύλλογος Φοιτητών Νοσηλευτικής, Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα ΤΕΙ, Σύλλογοι Σπουδαστών ΣΤΕΦ - ΣΔΟ Πειραιά, Σύλλογοι Σπουδαστών ΣΕΥΠ, ΣΓΤΚΣ, ΣΤΕΤΡΟΔ Αθήνας, Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΤΕΙ Χαλκίδας, Σύλλογοι Φοιτητών Οικονομικού - Πολιτικού, Σύλλογος Φοιτητών ΜΙΘΕ, Σύλλογος Φοιτητών Φιλοσοφικής, Σύλλογος Φοιτητών ΤΕΦΑΑ...

Με παλμό και μαχητικότητα η πορεία κατευθύνεται προς την Ομόνοια. Σείεται το κέντρο της Αθήνας. Με αστείρευτη ένταση, φοιτητές και σπουδαστές δε σταματούν στιγμή να βροντοφωνάζουν και να δίνουν το στίγμα της συνέχισης του αγώνα για πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

Με επόμενο αγωνιστικό ραντεβού στις 27 και 28 του μήνα, στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ. Και με τα μάτια τους «δεκατέσσερα» και την επαγρύπνηση μόνιμο σύντροφο, στο ενδεχόμενο να κατατεθεί ο νόμος μέσα στο καλοκαίρι. Με τα αυτιά τους τεντωμένα για να απαντήσουν άμεσα και αποφασιστικά σε οποιονδήποτε προσπαθήσει να αλλοιώσει την κατηγορηματική δήλωση φοιτητών - σπουδαστών για καμία συμμετοχή σε διάλογο και να αφήσει ανοιχτές χαραμάδες στη συναίνεση.

Το μήνυμα και της χτεσινής κινητοποίησης δε χωράει παρανοήσεις: Ο νόμος - πλαίσιο δεν αποτελεί βάση διαλόγου. Απορρίπτεται.

ΠΑΜΕ
Κανένας διάλογος, κανένας συμβιβασμός

Ξανά χτες μαζί με τους φοιτητές οι απεργοί εργάτες και υπάλληλοι από την Αθήνα και τον Πειραιά

Το χτεσινό ραντεβού δεν ήταν πρωτόγνωρο. Ολες τις προηγούμενες μέρες, τα ταξικά συνδικάτα έδωσαν μαζί με τους φοιτητές τη μάχη ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, στους τόπους δουλιάς, στα αμφιθέατρα, στους δρόμους. Ετσι και χτες. Πιο μαζικά, πιο δυναμικά, πιο αποφασισμένα. Στο πλαίσιο των στάσεων εργασίας που κήρυξαν τα σωματεία τους, οικοδόμοι, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στο φάρμακο, λογιστές, κλωστοϋφαντουργοί, εργάτες κάθε κλάδου από την Αθήνα και τον Πειραιά, δάσκαλοι, καθηγητές και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, που χτες πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, συγκεντρώθηκαν στις 12.30 μ.μ. στην Ομόνοια, κάτω από τα πανό και τις σημαίες του ΠΑΜΕ.

Ενιαίος ο αγώνας σε όλα τα μέτωπα

«Κινητοποιήσεις σαν και τη σημερινή αποτελούν πραγματικό και ουσιαστικό όρο νίκης απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ», τόνισε ο φοιτητής Γ. Βάγιας, ανεβαίνοντας πρώτος στο βήμα, για να χαιρετίσει τη συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων.

Το ΠΑΜΕ, τα ταξικά συνδικάτα από την πρώτη στιγμή στήριξαν τον αγώνα των φοιτητών, τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Και πρόσθεσε: «Η θέση μας είναι ότι η Παιδεία πρέπει να γίνει υπόθεση της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Δεν είναι απλά ζήτημα συμπαράστασης. Είναι βασικό στοιχείο της πάλης για να ανατραπεί αυτή η πολιτική, είναι πάλη μαζί με τον αγώνα για την Ασφάλιση, την Παιδεία και άλλα».

Κάλεσε σε καταδίκη του αντιλαϊκού νομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ, ανέδειξε τη συνενοχή του ΠΑΣΟΚ σε αυτή την πολιτική και τις ευθύνες του ΣΥΝ που καλλιεργεί αυταπάτες μιλώντας για «εκσυγχρονισμό του συστήματος». Κατήγγειλε τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που έχουν συμφωνήσει με την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και κάλεσε τους εργαζόμενους να απορρίψουν το διάλογο που στήνει η κυβέρνηση. Να δώσουν τη μάχη για να μην κατατεθεί το σχέδιο νόμου στη Βουλή.

Απάτη ο διάλογός τους

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών. Επίσης, αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, της ΟΓΕ, της ΟΒΣΑ, της ΕΕΔΥΕ. Τέλος, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Γενικής Ενωσης Παλαιστινίων Εργατών, μέσω της οποίας το ΠΑΜΕ έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της Παλαιστίνης που χτες πραγματοποίησαν μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση.

Λίγη ώρα αργότερα, η κεφαλή της πορείας των φοιτητών διακρίνεται να πλησιάζει από την Πανεπιστημίου. Η πορεία σμίγει με τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και ένα ποτάμι αρχίζει να ανεβαίνει τη Σταδίου. Με τους φοιτητές μπροστά και τα μπλοκ των εργατών να κλείνουν την πορεία. Τα συνθήματα «βροχή». Ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, την πολιτική της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και των βαστάζων τους, ενάντια στο διάλογο της απάτης. Με μια σύντομη στάση στο ύψος του υπουργείου Παιδείας, η πορεία περνάει μπροστά από τη Βουλή για να καταλήξει στα Προπύλαια.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν παίρνει καμιά αλλαγή!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Το κυβερνητικό «προσχέδιο διαλόγου» ανταποκρίνεται στις καπιταλιστικές επιδιώξεις της «βιώσιμης ανάπτυξης» και της «κοινωνικής συνοχής», δηλαδή στις επιδιώξεις για την ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας των μονοπωλίων. Βρίσκεται σε πλήρη σύγκρουση με τα συμφέροντα των νέων και των λαϊκών στρωμάτων για μια δημόσια λαϊκή σύγχρονη Παιδεία.

Το «προσχέδιο» δεν είναι κείμενο διαλόγου, για λόγους ουσίας. Είναι ήδη καταδικασμένο από τις μαζικές κινητοποιήσεις των φοιτητών και των σπουδαστών. Το νομοσχέδιο δεν παίρνει καμία αλλαγή, γι' αυτό και απορρίπτεται. Στο όνομα της αυτοδιοίκησης και της αυτοτέλειας, το «προσχέδιο» προβλέπει την ακόμη στενότερη πρόσδεση των πανεπιστημίων στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Η θεσμοθέτηση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων από άλλες πηγές, πέραν του κρατικού προϋπολογισμού, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στον έλεγχό τους από τους επιχειρηματίες, στις διάφορες επικίνδυνες διασυνδέσεις και στη μεγαλύτερη διαφθορά.

Και στο θέμα της ισότιμης και ενιαίας κρατικής χρηματοδότησης της έρευνας πρέπει να υψωθεί μέτωπο από τους φοιτητές - σπουδαστές, αλλά και από το επιστημονικό διδακτικό προσωπικό που αντιστέκεται και διεκδικεί.

Το «προσχέδιο» πλήττει καίρια το ακαδημαϊκό άσυλο, εφόσον δίνει τη δυνατότητα να χαρακτηρίζονται ως κατάλυσή του οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητών οι οποίες εμποδίζουν την οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων που λειτουργούν στο εσωτερικό του. Η αρμοδιότητα, δε, για την άρση του ασύλου από την πλευρά του ιδρύματος περνάει στο Πρυτανικό Συμβούλιο και όχι στην Επιτροπή Ασύλου και της Συγκλήτου που ήταν μέχρι τώρα.

Εκείνα που ουσιαστικά κρίνονται στο Νόμο - Πλαίσιο δεν είναι κάποιες επιμέρους πλευρές του, όπως το εξεταστικό των φοιτητών, στο οποίο σκόπιμα εστιάζει η κυβερνητική προπαγάνδα για να αποπροσανατολίσει και να απομονώσει τους φοιτητές και σπουδαστές που αντιδρούν.

Εκείνο που κρίνεται είναι η πρωτοφανής υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών, με τη μετατροπή τους σε άθροισμα εφήμερων μαθήσεων και πιστωτικών μονάδων για τις ανάγκες της «αγοράς».

Είναι προκλητικό μάλιστα το γεγονός ότι, από το λεπτομερέστατο σε μέτρα πειθάρχησης των φοιτητών «προσχέδιο», απουσιάζει κάθε πρόβλεψη μέριμνας για πραγματικά δωρεάν φοίτηση. Αντίθετα, εισάγεται η ανταποδοτική λογική και ο δανεισμός από τις Τράπεζες, με προφανή στόχο τον αποκλεισμό των παιδιών των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων από την ανώτατη εκπαίδευση.

Εκείνο που κρίνεται ακόμα είναι η ασφυκτική χειραγώγηση της επιστήμης, με σκοπό τη διαστρέβλωση και τον αποκλεισμό των επιστημονικών συμπερασμάτων που θεωρούνται επιζήμια για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

Τελικά, εκείνο που κρίνεται είναι η κοινωνική αποστολή των πανεπιστημίων, που, αντί να εργάζονται για τη βελτίωση της ζωής των εργαζομένων, καλούνται να υπηρετήσουν ακόμη πιο πιστά την αναπαραγωγή φτηνής και προσαρμοστικής εργατικής δύναμης.

Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να διαμορφωθεί σήμερα ένα κοινωνικοπολιτικό πλειοψηφικό ρεύμα, που να λειτουργεί απαγορευτικά όχι μόνο σ' αυτό το «προσχέδιο διαλόγου», αλλά και σε όλα τα συναφή νομοσχέδια και στην αλλαγή βεβαίως του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ενα πλειοψηφικό ρεύμα που θα ανακόψει αρνητικές εξελίξεις. Ενα κοινωνικοπολιτικό πλειοψηφικό ρεύμα που θα ζυμώσει και θα βάλει στην πρώτη γραμμή ολοκληρωμένες διεκδικήσεις για την Παιδεία.

«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Με το διεκδικητικό φοιτητικό κίνημα

Δήλωση του Γ. Μαυρίκου

Με δήλωσή του ο Γιώργος Μαυρίκος, επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά, μεταξύ άλλων σημειώνει: Η παρουσίαση από την κυβέρνηση του προσχεδίου για το νέο νόμο-πλαίσιο δεν προσθέτει τίποτα νέο στα ήδη γνωστά: Η ΝΔ πατάει στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική προωθώντας τις αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ στις συνόδους της Λισαβόνας και της Μπολόνια (...) Απέναντι σε αυτή την ενιαία επίθεση απαιτείται ενιαίο μέτωπο αντίστασης, αντεπίθεσης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων (...) Η ΝΑΣ συντάσσεται με το διεκδικητικό φοιτητικό κίνημα και υποστηρίζει το κεντρικό σύνθημα για μόρφωση και δουλιά με δικαιώματα (...) Η Παιδεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα (...) Κανένας διάλογος δεν μπορεί να γίνει στη βάση του κυβερνητικού σχεδίου (...) Χρειάζεται μαζική καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις με κάθε πρόσφορη μορφή. Η Παιδεία των δικών μας αναγκών προϋποθέτει άλλη εξουσία κι αυτό δείχνει την ανάγκη ολικής ανατροπής των σημερινών συσχετισμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ