ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Ιούνη 2006
Σελ. /32
Στο επίκεντρο ο έρωτας

«Μια νύχτα με τον Σαίξπηρ»
«Μια νύχτα με τον Σαίξπηρ»
Τι κοινό έχουν ο Ρωμαίος, ο Οθέλλος, ο Μάκβεθ, ο Πετρούκιος, ο Λύσανδρος και ο Δημήτριος, όταν η Ιουλιέττα ερωτεύεται, η Δυσδαιμόνα παγιδεύεται, η λαίδη Μάκβεθ σκοτώνει, η Κατερίνα παιδεύει, η Ελένη αντιστέκεται, η Ερμεία μπερδεύεται; Απλώς, όλοι βιώνουν τον έρωτα με το δικό τους τρόπο! Σκηνές από πέντε αριστουργήματα του Σαίξπηρ συνενώνονται σε ένα ερωτικό γαϊτανάκι, που ξετυλίγουν δυο ξωτικά, ο Αριελ και ο Πουκ! «Μια νύχτα με τον Σαίξπηρ», ένας ύμνος στον έρωτα μέσα από τα μάτια του κορυφαίου μάστορα του θεάτρου και ποιητή, που κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα τη Δευτέρα. Μετάφραση Νίκος Χατζόπουλος, διασκευή Γιώργος Βάλαρης. Σκηνοθεσία -σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Καλογρίδη, μουσική Θοδωρή Οικονόμου, χορογραφίες Χάρη Μανταφούνη, φωτισμοί Φίλιππου Κουτσαφτή. Παίζουν: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Αλέξανδρος Παρίσης, Μαρίνα Ασλάνογλου, Χρήστος Βασιλόπουλος, Στέλιος Μάινας, Χρύσα Ρώπα, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Νατάσα Καλογρίδη, Πέμη Ζούνη κ.ά.

  • «Η τέλεια στρατηγική» του Μαριβό παρουσιάζεται στο «Σχολείον» (Πειραιώς και Βενιζέλου, πλάι στην «ΙΟΝ»), σήμερα, αύριο, Δευτέρα και Τρίτη (9μμ). Μια κωμωδία, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου. Σκηνικά -κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου, μουσική: Κώστας Ανδρέου. Ερμηνεύουν: Γιάννης Νταλιάνης, Βασίλης Καραμπούλας, Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Δέσποινα Κούρτη, Αννα Μάσχα, Μαρία Κεχαγιόγλου, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Γλάστρας. Στο έργο του «Η τέλεια στρατηγική» (1733), ο Μαριβό, συνθέτοντας ένα πορτρέτο της γυναικείας φιλαρέσκειας, παρουσιάζει έναν κόσμο όπου τα πρόσωπα δε χειρίζονται τον έρωτα ως πηγαίο ανθρώπινο συναίσθημα, αλλά ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης για να ικανοποιήσουν τον εγωισμό και τη ματαιοδοξία τους.
  • Στο θέατρο «Λαμπέτη» παρουσιάζεται το έργο «Με το ίδιο νόμισμα», σε μετάφραση Ελενας Ακρίτα, σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Χριστίνας Κωστέα. Παίζουν: Μαριάννα Τουμασάτου, Χρήστος Γιάνναρης, Αννα Μονογιού, Πατρίκιος Κωστής, Χάρης Βορκάς, Βασίλης Παλαιολόγος.
  • Διήμερο χορού, στο Θέατρο «Κοτοπούλη - Ρεξ» (Πανεπιστημίου 48), όπου αύριο και τη Δευτέρα το Χοροθέατρο «Οκτάνα» παρουσιάζει την παράσταση «Σχεδίασμα Β`», σε σκηνοθεσία - χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου.
  • Το έργο του Γιώργου Μεσολογγίτη «Λυσιστρώ όνειρα γλυκά» ανεβάζει αύριο το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Βύρωνα, στο «Θέατρο Βράχων», στο Βύρωνα, σε σκηνοθεσία Λίλιαν Δημητρακοπούλου. Είσοδος ελεύθερη.
Μουσικο-χορευτικές προσκλήσεις

Αφιέρωμα στην Σοφία Βέμπο, σήμερα και αύριο, στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Τραγούδια που σφράγισε με τη φωνή της ερμηνεύουν η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Λίνα Νικολακοπούλου.

  • Τη Δευτέρα, στο Ηρώδειο, θα δώσει συναυλία η Φιλαρμονική της Βιέννης, με έργα Σμέτανα, Προκόφιεφ και Μπερλιόζ. Μουσική διεύθυνση: Ντάνιελ Χάρντινγκ. Αφηγητής ο Λάκης Λαζόπουλος. Σολίστ ο Christian Frohn (βιόλα).
  • Το 1ο Φεστιβάλ Τζαζ Δήμου Περιστερίου πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, στο θέατρο «Φοίνικας», με ελεύθερη είσοδο. Εμφανίζονται: «Nickos Kapilidis & the Jazz Utopia», «Takis Paterelis quartet», «Takis Barberis group», Kostas Baltazanis, «Human Touch» κ.ά.
  • Διήμερο παραδοσιακών χορών διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πετρούπολης, σήμερα και αύριο, στο Θέατρο Πέτρας.
  • Συναυλία - αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή πραγματοποιείται σήμερα (9μ.μ.), στο Ανοιχτό Θέατρο Μουδανιών Χαλκιδικής. Τραγουδούν: Μαρία Κουγιουμτζή, Παντελής Θεοχαρίδης, Ανδρέας Καρακότας.
  • Μια πρωτότυπη μουσική παράσταση με την Γεωργία Συλλαίου (τραγούδι) και τον Θοδωρή Οικονόμου (πιάνο) φιλοξενείται την Τρίτη (8.30μ.μ.), στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων (Αέρηδες, Πλάκα). Τραγούδια από τις Εβρίδες Νήσους εναλλάσσονται με ποιητικά κείμενα της Γ. Συλλαίου, ενώ ακολουθούν τραγούδια από την Κάτω Ιταλία και μουσικές από τον κινηματογράφο των Nino Rota, Michel Legrand, Angelo Badalamenti, Friedriech Hollaender, Nicola Piovani, Marianne Faithfull, Tom Waits και Κώστα Γιαννίδη, με κοινό θέμα τη Σελήνη.
  • Στο θέατρο «Κοτοπούλη-Ρεξ» (9μ.μ.), στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, αύριο και τη Δευτέρα, το χοροθέατρο «Οκτάνα» του Κωνσταντίνου Ρήγου, σε σκηνοθεσία-χορογραφία-σκηνογραφία του ίδιου, παρουσιάζει την εμπνευσμένη από το σολωμικό ποίημα παράσταση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι (σχεδίασμα Β΄)». Μουσική: Δημοσθένης Γρίβας, κοστούμια Νατάσσα Δημητρίου.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • Νέαρχος Γεωργιάδης «Ο Μάρκος όπως τον γνώρισα (Ο Βαμβακάρης από το Α ως το Ω)» (βιοεργογραφική μελέτη).
  • Τάσος Αυγερινός «Η δεύτερη άνοιξη» (μυθιστόρημα).
  • Βασίλης Φυτσιλής «Πληγές εμφύλιου» (συλλογή βιωματικών διηγημάτων).
  • Πούλος Πούλου «Η ιστορία ενός ανθρώπου» (μυθιστόρημα).
μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στο θέατρο «Αθήναιον», παρουσιάζεται ο αριστοφανικός «Πλούτος», σε σκηνοθεσία Θύμιου Καρακατσάνη. Η μετάφραση είναι του Κ.Χ. Μύρη, η μουσική του Βασίλη Δημητρίου, τα σκηνικά - κοστούμια της Ρένας Γεωργιάδου και οι χορογραφίες του Δημήτρη Παπάζογλου. Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Σωτήρης Μουστάκας, Γιώργος Κωνσταντίνου, Βάσια Τριφύλλη, Τάκης Παπαματθαίου, Γιώργος Γαλίτης, Χρήστος Φωτίδης κ.ά. Ο «Πλούτος» θα παρουσιαστεί, επίσης, σε επιλεγμένα φεστιβάλ, με επίκεντρο το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στις 18 και 19 Αυγούστου, μετά από πρόσκληση του Δήμου Λυγουριού.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ο Σύλλογος Οικογένειας Θεραπευτικού Προγράμματος «Παρέμβαση» πραγματοποιεί για 13η συνεχόμενη χρονιά, την ετήσια συναυλία του, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. Η συναυλία θα γίνει απόψε στις 9, στο Λυκαβηττό. Συμμετέχουν ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Μανώλης Φάμελλος, οι «Οναρ», η Ευσταθία και ο Θοδωρής Κοντάκος.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας, τη Δευτέρα, στις 9 μ.μ., στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς, πραγματοποιείται συναυλία των Χορωδιακών Συνόλων του Δημοτικού Ωδείου, σε διεύθυνση του Θανάση Μιχαλόπουλου. Σολίστ: Νίκος Θεοδωρόπουλος. Συνοδεία: Θανάσης Θάνος.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

«Οπως ο Ηρακλής άλλαξε την κοίτη και τη ροή του Αχελώου ποταμού, έτσι κι ο Μάρκος Βαμβακάρης άλλαξε την κοίτη και τη ροή του ελληνικού τραγουδιού στο σύνολό του. Το (...) κατόρθωμά του έγκειται στο ότι με το ταλέντο του, αλλά βοηθημένος και από τις συγκυρίες, καθιέρωσε το μπουζούκι σαν το βασικό όργανο του λαϊκού τραγουδιού, από το 1933 και μετά, και το ανήγαγε σε σύμβολο του νεοελληνισμού (...)». Με αυτή την εισαγωγική παρομοίωση - επισήμανση, συμπυκνώνει την κρίση του για τον κορυφαίο δημιουργό του ρεμπέτικου, ο πολυγραφότατος μελετητής του λαϊκού τραγουδιού μας, Νέαρχος Γεωργιάδης στο νέο, πλούσια φωτογραφημένο, βιβλίο του «Ο Μάρκος όπως τον γνώρισα (Ο Βαμβακάρης από το Α ως το Ω)» («Σύγχρονη Εποχή»). Την πρώτη «γνωριμία» του συγγραφέα με το ρεμπέτικο, επόμενα και με τον Βαμβακάρη, του την πρόσφεραν οι παππούδες κι ο πατέρας του. Τη δεύτερη την έκανε μόνος του, στα 1965, πηγαίνοντας να γνωρίσει από κοντά τον Βαμβακάρη, στο φτωχικό του στην Κοκκινιά. Αυτή την πρώτη επαφή, τις επόμενες, τις συζητήσεις τους, την πρώτη συναυλία του Μάρκου (1966), τις απόψεις, τα τραγούδια και την πορεία του δημιουργού, μέχρι το τέλος του, «αναπλάθει» μυθ-ιστορικά το βιβλίο, που περιλαμβάνει και βασική δισκογραφία του Βαμβακάρη (επιμέλεια Αντώνη Κόντου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ