ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕΠΕ
84 νεκροί εργάτες από το Γενάρη

Στους 84 έφτασαν οι νεκροί εργάτες απ' την αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και μετά από τα δύο «ατυχήματα» που σημειώθηκαν τις τρεις τελευταίες μέρες. Μόλις την περασμένη Τρίτη 27χρονος ηλεκτρολόγος σε ξενοδοχείο της Εκάλης σκοτώθηκε την ώρα της δουλιάς του από ηλεκτροπληξία. Καταγγέλλοντας τον άδικο χαμό του νεαρού εργαζόμενου, ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας σημειώνει πως «η εγκληματική αδιαφορία των εργοδοτών για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που οφείλουν να παρέχουν στους εργαζόμενους, συναντά το ανάλγητο κράτος των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ πριν και ΝΔ σήμερα, που όχι μόνο δε νομοθετεί προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά δεν πραγματοποιεί ούτε τους απαραίτητους προληπτικούς ελέγχους». Επισημαίνοντας πως πρόκειται για «ένα ακόμη έγκλημα στα δεκάδες από την αρχή του χρόνου, που έχει την αιτία του στην πολιτική αύξησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος της ίδιας της ζωής των εργαζομένων» το σωματείο καταλήγει: «Καλούμε τους εργαζόμενους να εντείνουν τους αγώνες τους για ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς και μέτρα ασφάλειας και να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης σε βάρος των ηθικών αυτουργών, ενισχύοντας σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο τις δυνάμεις που καθημερινά δίνουν τη μάχη για τα δικαιώματά μας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει ανατροπές στα επικουρικά

Ως άμεσος στόχος περιγράφεται και στο προσχέδιο της Εθνικής Εκθεσης Στρατηγικής για τις Συντάξεις 2006-2008

Τα Επικουρικά Ταμεία και γενικότερα οι επικουρικές συντάξεις είναι ο επόμενος άμεσος στόχος της κυβέρνησης. Μετά τις σχετικές αναφορές και δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδη προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το θέμα αναφέρεται στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης και στην Εθνική Εκθεση Στρατηγικής για τις Συντάξεις 2006-2008 που θα υποβληθεί προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της Εκθεσης, το οποίο ήδη υποβλήθηκε στην ΟΚΕ για γνωμάτευση, ως μία από τις βασικές προτεραιότητες στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί «ο κατακερματισμός των ασφαλιστικών ταμείων». Βασισμένη στην υφιστάμενη νομοθεσία, η κυβέρνηση προτίθεται να εντάξει τους κλάδους κύριας σύνταξης «προβληματικών ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ» δηλαδή τα ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και ορισμένων τραπεζών και επιπλέον «θα ενοποιηθούν φορείς επικουρικής ασφάλισης ιδιωτικού τομέα κατά ομοειδείς επαγγελματικές κατηγορίες ασφαλισμένων και θα συγχωνευτούν επικουρικά ταμεία στο ΕΤΕΑΜ», δηλαδή στο επικουρικό ταμείο του ΙΚΑ.

Μέσα απ' αυτή τη διαδικασία των ομοδαποιήσεων και της συγχώνευσης επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ θα εξελιχθεί και η διαδικασία μείωσης των επικουρικών συντάξεων. Αλλωστε, οι σχετικές αναφορές του υπουργού σε υπερβολικές αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις αποσκοπούσε ακριβώς στην προετοιμασία του εδάφους για ένα τέτοιο εγχείρημα. Στον ίδιο στόχο εξάλλου αποσκοπούσε και το ΠΑΣΟΚ, όταν με το άρθρο 6 (παρ. 17) του 3029 έβαζε τη βάση για μια τέτοια εξέλιξη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Στάση εργασίας την Τρίτη

Κάλεσμα της ΔΑΣ ΟΤΑ για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ τις επόμενες μέρες. Την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη πραγματοποιούν 3ωρη στάση εργασίας, λόγω των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όπως το ζήτημα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) και των συμβασιούχων. Ενώ από αύριο οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς, στα αθλητικά κέντρα και τα λιμενικά ταμεία ξεκινάνε αποχή από την εργασία, διεκδικώντας, μεταξύ άλλων, την καταβολή δεδουλευμένων που έχουν αναγνωριστεί και με δικαστικές αποφάσεις για την περίοδο 1990-1996.

Οι ταξικές δυνάμεις, η ΔΑΣ ΟΤΑ, επισημαίνουν ότι η πρόταση της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ(ΣΥΝ) - για τα ΒΑΕ είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων, καθώς βοηθά την κυβέρνηση να προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων και κινείται στη λογική της «αντοχής της οικονομίας». Προτείνουν διαχωρισμό επαγγελμάτων (βαρέα - υπερβαρέα), επασφάλιστρο 4,3% για τους εργαζόμενους, και δε διεκδικούν αποφασιστική μείωση των ορίων ηλικίας. Για τους συμβασιούχους, η ΔΑΣ ΟΤΑ τονίζει ότι είναι αποτέλεσμα των αντεργατικών πολιτικών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που επεκτείνουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας (συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, μερική απασχόληση και άλλα). Την πολιτική αυτή στηρίζουν η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ και οι δήμαρχοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, αλλά και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που, εκτός των άλλων, προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους, εγκλωβίζοντάς τους σε αναποτελεσματικές νομικίστικες διεκδικήσεις, όπως έχει αποδειχθεί και στην πράξη.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η ΔΑΣ ΟΤΑ καλεί τους εργαζόμενους να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης, να οργανώσουν τον αγώνα τους και να συντονίσουν τη δράση τους, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

  • Σε κατάληψη του δημαρχείου Ανω Λιοσίων και όλων των κτιρίων του δήμου, προχωρούν σήμερα οι περίπου 450 εργαζόμενοι των δημοτικών επιχειρήσεων που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες. Οι εργαζόμενοι θα κάνουν νέα Γενική Συνέλευση στις 10 το πρωί για να αποφασίσουν πώς θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.
ΟΜΕ ΟΤΕ
Παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων

Σε οργάνωση του αγώνα και διεκδίκηση αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες, καλεί τους εργαζόμενους η ΕΣΚ ΟΤΕ

Συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΤΕ θα επιδιώξει να έχει σήμερα η Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΟΜΕ ΟΤΕ) για να θέσει το ζήτημα της υπογραφής της ΣΣΕ και σε περίπτωση που δεν υπάρξουν ικανοποιητικές απαντήσεις να προχωρήσει σε κινητοποίηση. Η απόφαση αυτή λήφθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ κατήγγειλε στη συνεδρίαση τη στάση της πλειοψηφίας των ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που εμπαίζουν τους εργαζόμενους. Οι δύο παρατάξεις απορρίπτουν στα λόγια τα σχέδια της διοίκησης για ανατροπή του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού (ΓΚΠ), όμως στην πράξη δεν έχουν κάνει τίποτα για να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Η ΠΑΣΚΕ, ενόψει ΔΕΘ, σηκώνει τους «αγωνιστικούς τόνους» εκφράζοντας ακόμα και την... αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Οταν αυτή μαζί με τη ΔΑΚΕ στήριξαν το ξεπούλημα του ΟΤΕ και υπέγραψαν την κατάπτυστη συμφωνία για την κατάργηση της μονιμότητας. Η ΔΑΚΕ, από την άλλη, επιδιώκει οι ανατροπές να γίνουν με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της ΟΜΕ, ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη εργασιακή ειρήνη που επιθυμεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η ΕΣΚ ΟΤΕ, ανέδειξε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να υιοθετήσουν το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ, να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης και τους υποστηριχτές της, να διεκδικήσουν 1.300 ευρώ κατώτερο μισθό, κατάργηση της κατάπτυστης συμφωνίας, άμεση μονιμοποίηση των εκτάκτων, καμιά συζήτηση για τον ΓΚΠ και άλλα. Τα θέματα αυτά να γίνουν ξεκάθαρα στη σημερινή συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΤΕ, να κηρυχτεί 24ωρη πανελλαδική απεργία και να προγραμματιστεί η κλιμάκωση του αγώνα.

Με το «Κόμμα των εργατών»

Σε χτεσινή συνάντηση που είχαν οι εργάτριες της «Σεξ Φορμ» με τον Γερ. Γιακουμάτο, διαπίστωσαν ακόμα μια φορά τι μπορούν να τους «τάξουν» τα κόμματα της πλουτοκρατίας ως υποτιθέμενες λύσεις στην ανεργία που το ίδιο το σύστημά τους παράγει: προγράμματα μερικής απασχόλησης. Δηλαδή, απασχόληση (δεν είναι τυχαίο πως δεν ...προτιμάται ο όρος «δουλιά») με πετσοκομμένα μισθολογικά, συνταξιοδοτικά, εργασιακά «δικαιώματα». Κι αυτό, για λιγοστούς μόνο μήνες, μέχρι να επιστρέψει ο εφιάλτης της ανεργίας κι η μόνιμη αγωνία για το αν θα κατορθώσουν κάποια στιγμή ακόμα και να πάρουν μια πενιχρή σύνταξη.

Την απάντηση που όχι μόνο αρμόζει σε όσους τις εμπαίζουν, αλλά και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αληθινή βελτίωση της ζωής τους, τους τη διδάσκει η ίδια η καθημερινή πείρα. Από τη συζήτηση με τις εργάτριες που δημοσίευσε ο «Ρ» προχτές, παραθέτουμε ένα ακόμα απόσπασμα ιδιαίτερης σημασίας:

«

Μερικοί δε θέλουν ν' ακούνε ότι μας στήριξε μόνο το ΚΚΕ, όμως, σημασία έχει ποια είναι η πραγματικότητα...», σημείωσε η Αντζελα. Ενώ η Βάγια συμπλήρωσε: «Και πριν απ' το πρόβλημα αυτό, αλλά και πόσο μάλλον τώρα, ο μόνος που νιώσαμε κοντά μας, είναι το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ... Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, από τότε που δουλεύω στα εργοστάσια - να μιλήσω και προσωπικά - δε θυμάμαι κανένα άλλο κόμμα να έρθει να με στηρίξει εκτός από το ΚΚΕ... Γιατί αυτό είναι το πιστεύω του, αυτή είναι η ιδεολογία του, είναι το κόμμα για τους εργαζόμενους...». «Είναι το κόμμα του λαού...», εξήγησε η Αννα. «Το ΚΚΕ είναι παρόν σ' όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όχι μόνο σ' εμάς...». «Στις επόμενες εκλογές πρέπει να ξέρει ο καθένας τι θα κάνει...», κατέληξε η Πόπη.


Α. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ