ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Αγωνίζεται» να πείσει ο Μπους

Το πρόσχημα της 11ης Σεπτέμβρη για την εξαπόλυση του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» έχει αρχίσει να ξεφτάει

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

«Πολεμάμε για να διατηρήσουμε τον τρόπο ζωής που απολαμβάνουν τα ελεύθερα έθνη» κατά τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους... όπερ και ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» είναι ένας πόλεμος για τον πολιτισμό, όπου η νίκη σε αυτόν θα οδηγήσει σε μία «νέα εποχή για την ανθρώπινη ελευθερία».

Είναι το μήνυμα του διαγγέλματος Μπους για τη συμπλήρωση των πέντε χρόνων από την 11η Σεπτεμβρίου, ο οποίος συνάμα κάλεσε τον αμερικανικό λαό να παραμερίσει τις διαφορές του και να πολεμήσει ενωμένος για τη νίκη.

Για μία ακόμη φορά υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησής του στο Ιράκ, ένεκα εκλογών. Την ίδια ώρα, προειδοποίησε τον Οσάμα μπιν Λάντεν ότι η Αμερική «θα τον βρει» και θα τον προσάγει στη Δικαιοσύνη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος εξήγησε και τους λόγους, για τους οποίους είναι σημαντικός αυτός ο πόλεμος: Σύμφωνα με τον Μπους, οι ριζοσπάστες ισλαμιστές προσπαθούν να οικοδομήσουν μία αυτοκρατορία «όπου οι γυναίκες θα είναι φυλακισμένες στα σπίτια τους, οι άνδρες θα δέχονται ξύλο αν δεν πάνε στις προσευχές και οι τρομοκράτες έχουν ένα ασφαλές καταφύγιο για να σχεδιάζουν επιθέσεις κατά της Αμερικής και άλλων πολιτισμένων εθνών».

«Ο πόλεμος εναντίον αυτού του εχθρού είναι κάτι περισσότερο από μία στρατιωτική σύγκρουση. Πρόκειται για την αποφασιστική ιδεολογική διαμάχη του 21ου αιώνα» τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, βαπτίζοντας την ιμπεριαλιστική επεκτατικότητα των ΗΠΑ ιδεολογική μάχη!

Στο μεταξύ, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι Βρετανοί στην πλειονότητά τους πιστεύουν ότι η χώρα τους και οι δυτικές κυβερνήσεις χάνουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από δημοσκόπηση του BBC. Συγκεκριμένα, το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Δύση έχει χάσει τον αποκαλούμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και μόνο το 20% πιστεύει ότι η Δύση κερδίζει τον πόλεμο. Τέλος, το 55% θεωρεί επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι πολύ στενά «δεμένη στο άρμα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής» σε αντίθεση με το 19% που υποστηρίζει ότι η σχέση αυτή είναι η σωστή.

ΙΡΑΚ
Αμείωτες οι επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τουλάχιστον 24 νεκροί και δεκάδες τραυματίες ήταν χτες - για άλλη μια ημέρα - ο απολογισμός των επιθέσεων στο Ιράκ. Ανάμεσα στις πιο αξιοσημείωτες: Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη γειτονιά νεόπλουτων Μανσούρ της Βαγδάτης - 6 νεκροί, 18 τραυματίες. Εκρηξη σε αγορά στη Μινταντίγια - 4 νεκροί, 24 τραυματίες. Επίθεση ενόπλων εναντίον Κούρδων στη Μοσούλη - 4 νεκροί, 1 τραυματίας. Στην ίδια πόλη, έκρηξη βόμβας με στόχο αστυνομική περίπολο - 4 τραυματίες. Στην Καντισίγια, ένας ταξίαρχος της αστυνομίας και δύο ένοπλοι σκοτώθηκαν. Επίθεση σε τέμενος νότια της Μπακούμπα - 7 νεκροί, τρεις τραυματίες. Επίθεση ενόπλων στη Βαγδάτη με στόχο έναν 40χρονο συντάκτη ύλης της «al Sabah», που βρήκε το θάνατο.

Στο πολιτικό επίπεδο, χτες υπήρξε μια συνάντηση του «πρωθυπουργού» Νούρι αλ Μαλίκι με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, ο οποίος μάλιστα έδωσε τη... διαβεβαίωση ότι η χώρα του «θα βοηθήσει το Ιράκ να αποκαταστήσει πλήρως την ασφάλεια στο έδαφός του». Αυτό μάλλον ακούγεται ως χωρατό - ή ως απειλή - προς την Ουάσιγκτον, καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ μοιάζουν όλο και πιο αδύναμες ή απρόθυμες, εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς, να «ελέγξουν» τα πράγματα στη χώρα που κατέχουν.

Σε διεθνές επίπεδο, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση, κυβερνήσεις χωρών που γειτονεύουν με το Ιράκ και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα «την κατάσταση» στο Ιράκ, όπου «πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώνονται και χιλιάδες τραυματίζονται καθημερινά».

Και μια είδηση που λέει πολλά: Ο Ντόνι Τζορτζ, πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου Πολιτιστικής Κληρονομίας και αρχαιοτήτων και πρώην διευθυντής του Ιρακινού Εθνικού Μουσείου, ένας άνθρωπος, το όνομα του οποίου έχει ταυτιστεί με την αρχαιολογία στο Ιράκ τα τελευταία 30 χρόνια, παραιτήθηκε της θέσης του και είπε ότι «θα φύγει» από το Ιράκ. Οι λόγοι; Η ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του απειλήθηκε, ενώ είναι αδύνατο να εργαστεί με τη σημερινή κυβέρνηση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΥΜΠΑΪ.- Τέσσερις άνθρωποι, μέλη της ίδιας οικογένειας, βρέθηκαν ένοχοι των κατηγοριών περί συνενοχής τους στη συνωμοσία που οδήγησε στην τοποθέτηση βομβών και τη σειρά 12 εκρήξεων στην πόλη το 1993, με 257 νεκρούς και 713 τραυματίες. Συνολικά δικάζονται 123 άνθρωποι.

ΠΕΚΙΝΟ.- Τις 250.000 φθάνουν οι αυτοκτονίες στην Κίνα ετησίως, που σημειώνονται κυρίως μεταξύ νέων 15-34 ετών, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. «Η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει την εκπαίδευση ώστε να βελτιώσει την ικανότητα των νέων να προσαρμοστούν σε μία μεταβαλλόμενη κοινωνία και να αντιμετωπίσουν την απογοήτευση», σχολίασε ο εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ.

ΜΟΣΧΑ.- Σε δώδεκα νεκρούς, περιλαμβανομένου ενός στρατηγού και αρκετών αξιωματικών, ανήλθε χτες ο απολογισμός από τη συντριβή ελικοπτέρου Mi-8 στο ρωσικό Καύκασο, μετέδωσε το Ιντερφάξ.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει τις συνομιλίες, αλλά όχι «χωρίς όρους», με την αυτονομιστική οργάνωση Τίγρεις της μειονότητας των Ταμίλ. Στο μεταξύ χτες τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν από έκρηξη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

ΝΤΑΚΑ.- Νέες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών των 14 κομμάτων της αντιπολίτευσης και της αστυνομίας αναφέρθηκαν χτες με τουλάχιστον 100 τραυματίες.

ΜΑΝΙΛΑ.- Στρατιώτες σκότωσαν χτες τέσσερις μαοϊκούς αντάρτες στην επαρχία Λέιτε, ανακοίνωσε το επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων των Φιλιππίνων.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Τουλάχιστον 1.290 άνθρωποι, ανάμεσά τους 200 γυναίκες και παιδιά, έχουν βρει το θάνατο και άλλοι 4.262 έχουν τραυματιστεί από νάρκες την τελευταία δεκαετία στο Νεπάλ, ανακοίνωσε χτες η ΜΚΟ Ban Landmine Campaign Nepal.

ΣΑΝΑΑ.- Περισσότεροι από 40 άνθρωποι (ανάμεσά τους αρκετοί έφηβοι) ποδοπατήθηκαν χτες μέχρι θανάτου και άλλοι 50 τραυματίστηκαν λίγο μετά την ολοκλήρωση της προεκλογικής ομιλίας του προέδρου της Υεμένης Αλί Αμπντάλα Σάλεχ ενόψει των εκλογών της 20ής Σεπτέμβρη.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- «Ανησυχία» μετά τη δολοφονία υποψηφίου μουσουλμάνου στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στη νότια σερβική πόλη Νόβι Πάζαρ, εξέφρασε χτες ο προεδρεύων του ΟΑΣΕ και υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Κάρελ ντε Γκουχτ.

ΟΝΙΑΡΑ.- Ο πρωθυπουργός των Νησιών του Σολομώντος απαίτησε χτες την άμεση αποχώρηση του Πάτρικ Κόουλ (Υπατος Επίτροπος της Αυστραλίας στο νησιωτικό κρατίδιο του Ειρηνικού) κατηγορώντας τον για παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και απόπειρα «καθοδήγησης» της αντιπολίτευσης.

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΡΑΝ
Διαπραγματεύσεων συνέχεια

ΒΙΕΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μία ρωγμή στην αδιαλλαξία διαπίστωσαν αναλυτές και σύσσωμος ο διεθνής Τύπος, αναφορικά με τις δηλώσεις της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, όπου δήλωσε: «Θα πρέπει να υπάρξει αναστολή για να γίνουν συνομιλίες. Από όσα γνωρίζω, οι Ιρανοί δεν έχουν δηλώσει ότι θα αναστείλουν το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, προτού αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αναστολή του εμπλουτισμού. Αυτός είναι ο όρος. Προς το παρόν δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο. Αν όμως επιβεβαιωθεί, τότε μπορούμε να έχουμε συνομιλίες». Δεν έχει όμως...

Πάντως η δήλωση Ράις αφορά τη σαφή αναφορά του επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ, Χαβιέρ Σολάνα, ότι κατά τις επαφές του με τον επικεφαλής της ομάδας διαπραγματευτών του Ιράν Αλί Λαριτζανί πρότεινε το «πάγωμα» του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου για δύο μήνες. Μάλιστα, δήλωσαν ότι λύθηκαν «ορισμένες παρεξηγήσεις» που υπήρχαν και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέσα στην εβδομάδα.

Βέβαια, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP, όντως ο Λαριτζανί πρότεινε την αναστολή για δύο μήνες, αλλά υπό τους όρους ότι θα σταματήσουν ολοκληρωτικά όλες οι ενέργειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για επιβολή κυρώσεων και ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα για τεχνολογία πυρηνικών καυσίμων από το ίδιο του το έδαφος. «Τότε θα σκεφτούμε εάν θα προχωρήσουμε σε αναστολή, όχι ότι θα πραγματοποιηθεί η αναστολή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αμαχοι τα θύματα του ΝΑΤΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Τουλάχιστον 25 άμαχοι, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους - κατ' άλλες πηγές 40 - σκοτώθηκαν και άλλοι 7.000 εκτοπίστηκαν στις επαρχίες Παντζαουαγί και Ζαρί του Αφγανιστάν από τις εκτεταμένες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον μαχητών των Ταλιμπάν τις τελευταίες 20 ημέρες. Οι νατοϊκοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι σκότωσαν κάπου «700 Ταλιμπάν». Εκπρόσωποι των ισλαμιστών μαχητών χαρακτήρισαν τον αριθμό παραφουσκωμένο. Οι νατοϊκοί συνέχισαν απτόητοι να απαριθμούν τις επιτυχίες τους: Χτες αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι 12 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε μάχη στην επαρχία Γκάζνι. Ενώ - σε μια μάλλον κωμική ανακοίνωση - η κατοχική δύναμη ISAF ανακοίνωσε ότι «ανακατέλαβε» την πόλη Γκαρμσέρ μετά από 8ωρη μάχη.

Επίσης χτες, ένοπλοι απήγαγαν έναν Κολομβιανό «εργαζόμενο σε υπηρεσία αρωγής» και δύο Αφγανούς.

Στο μεταξύ, στο ΝΑΤΟ επικρατούσε κατάσταση νευρικής κρίσης μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «Times» (Λονδίνο) ότι οι «ενισχύσεις» που συμφώνησαν να στείλουν στο Αφγανιστάν οι χώρες - μέλη του Συμφώνου ανέρχονται στον τρομερό αριθμό των 20 ανδρών... Βγάζοντας αφρούς σχεδόν, ο Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ κάλεσε τους πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ να αποστείλουν 2.500 άνδρες. Ομως η Τουρκία, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία αρνήθηκαν και η Γαλλία θεωρείται απίθανο να εισφέρει κι άλλους άνδρες, όπως και η Νορβηγία και η Δανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ