Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Αμείωτες οι επιθέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τουλάχιστον 24 νεκροί και δεκάδες τραυματίες ήταν χτες - για άλλη μια ημέρα - ο απολογισμός των επιθέσεων στο Ιράκ. Ανάμεσα στις πιο αξιοσημείωτες: Εκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη γειτονιά νεόπλουτων Μανσούρ της Βαγδάτης - 6 νεκροί, 18 τραυματίες. Εκρηξη σε αγορά στη Μινταντίγια - 4 νεκροί, 24 τραυματίες. Επίθεση ενόπλων εναντίον Κούρδων στη Μοσούλη - 4 νεκροί, 1 τραυματίας. Στην ίδια πόλη, έκρηξη βόμβας με στόχο αστυνομική περίπολο - 4 τραυματίες. Στην Καντισίγια, ένας ταξίαρχος της αστυνομίας και δύο ένοπλοι σκοτώθηκαν. Επίθεση σε τέμενος νότια της Μπακούμπα - 7 νεκροί, τρεις τραυματίες. Επίθεση ενόπλων στη Βαγδάτη με στόχο έναν 40χρονο συντάκτη ύλης της «al Sabah», που βρήκε το θάνατο.

Στο πολιτικό επίπεδο, χτες υπήρξε μια συνάντηση του «πρωθυπουργού» Νούρι αλ Μαλίκι με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, ο οποίος μάλιστα έδωσε τη... διαβεβαίωση ότι η χώρα του «θα βοηθήσει το Ιράκ να αποκαταστήσει πλήρως την ασφάλεια στο έδαφός του». Αυτό μάλλον ακούγεται ως χωρατό - ή ως απειλή - προς την Ουάσιγκτον, καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ μοιάζουν όλο και πιο αδύναμες ή απρόθυμες, εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς, να «ελέγξουν» τα πράγματα στη χώρα που κατέχουν.

Σε διεθνές επίπεδο, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση, κυβερνήσεις χωρών που γειτονεύουν με το Ιράκ και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα «την κατάσταση» στο Ιράκ, όπου «πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώνονται και χιλιάδες τραυματίζονται καθημερινά».

Και μια είδηση που λέει πολλά: Ο Ντόνι Τζορτζ, πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου Πολιτιστικής Κληρονομίας και αρχαιοτήτων και πρώην διευθυντής του Ιρακινού Εθνικού Μουσείου, ένας άνθρωπος, το όνομα του οποίου έχει ταυτιστεί με την αρχαιολογία στο Ιράκ τα τελευταία 30 χρόνια, παραιτήθηκε της θέσης του και είπε ότι «θα φύγει» από το Ιράκ. Οι λόγοι; Η ζωή του ίδιου και της οικογένειάς του απειλήθηκε, ενώ είναι αδύνατο να εργαστεί με τη σημερινή κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ