Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Περίεργη επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Την «ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης των ΗΠΑ» εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, γιατί τελικά απέτυχε

Λίγο μετά την «επίθεση» στην πρεσβεία

Associated Press

Λίγο μετά την «επίθεση» στην πρεσβεία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- Με τέσσερις νεκρούς, 14 τραυματίες και την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους για την αποτροπή της επίθεσης ομάδας ενόπλων έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στη Δαμασκό τερματίστηκε χτες η μάλλον περίεργη επιχείρηση, που οι συριακές αρχές αποδίδουν, σε πρώτη φάση, στην οργάνωση «Τζουντ αλ Σαμ» («Στρατιώτες της Συρίας»). Η (καθώς φάνηκε) έγκαιρη επέμβαση των ειδικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων της Συρίας από τα πρώτα λεπτά της επίθεσης απέτρεψαν το ξεδίπλωμά της και στο εσωτερικό της αμερικάνικης πρεσβείας.

Οι συγκρούσεις των συριακών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων με τους ένοπλους διαδραματίστηκαν έξω από το κτίριο της αμερικάνικης πρεσβείας, όταν ομάδα τεσσάρων ενόπλων επιχείρησε να εισβάλει από εξωτερικό τείχος (ύψους 5 μέτρων) με χειροβομβίδες, αυτόματα πυροβόλα και την ιαχή «Ο Θεός είναι μεγάλος». Οι δράστες άνοιξαν πυρ κατά του φρουρού ασφαλείας που περιπολούσε έξω από το κτίριο τραυματίζοντάς τον και στη συνέχεια φέρεται πως ανατίναξαν ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά. Ενα δεύτερο αυτοκίνητο παγιδευμένο με ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα εκρηκτικών δεν ανατινάχτηκε, καθώς Σύροι πυροτεχνουργοί έσπευσαν και τα εξουδετέρωσαν εγκαίρως.

Οι συγκρούσεις έληξαν με το θάνατο τριών εκ των δραστών, ενώ ο τέταρτος κυνηγήθηκε, τραυματίστηκε, συνελήφθη και ανακρίνεται απ' τις συριακές αρχές.

Το συμβάν, που σημειώνεται σε μία περίοδο ιδιαίτερα αυξημένης έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ - Συρίας με αιτία τον πρόσφατο πόλεμο στο Λίβανο και τις ιμπεριαλιστικές πιέσεις για εξουδετέρωση και αφοπλισμό της «Χεζμπολάχ», προκάλεσε την ευαρέσκεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις επαίνεσε τις συριακές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις για την απώθηση της επίθεσης, λέγοντας, ωστόσο, ότι είναι «πολύ νωρίς» για να μάθουμε ποιοι είναι πίσω από την επίθεση και «γιατί» σημειώθηκε...

Λιγότερο επιφυλακτικός ήταν ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Σνόου, που δήλωσε:«Ηταν ένα σοβαρό συμβάν και οι Σύροι πράγματι βοήθησαν τους Αμερικανούς... Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ευγνωμονεί για τη βοήθεια των συριακών δυνάμεων στο κυνήγι των δραστών και, ακόμη μία φορά, αναδεικνύεται η σημασία να γίνει η Συρία ένας σημαντικός σύμμαχος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Και ο Σνόου κατέληξε: «Δε σημαίνει πως τώρα είναι σύμμαχος. Ελπίζουμε όμως πως θα γίνει και θα επιλέξει να πολεμήσει τους τρομοκράτες».

Η οργάνωση «Τζουντ αλ Σαμ» δεν ανέλαβε επίσημα την ευθύνη. Σύμφωνα με πρακτορεία, ξεπήδησε (από τα θερμοκήπια της CIA) στο Αφγανιστάν το 1999 και στην πορεία απέκτησε σχέσεις με διάφορες ισλαμικές οργανώσεις και τον Ιορδανό Αμπού αλ Ζαρκάουι που θεωρείται ηγετικό στέλεχος της «Αλ Κάιντα». Το 2004 είχε αναλάβει την ευθύνη για βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό με θύμα Σύρο αξιωματούχο. Στο στόχαστρό της βρίσκεται η κυβέρνηση και η οικογένεια Ασαντ, λόγω του λαϊκού, εθνικιστικού προφίλ της. Αλλη αιτία θεωρείται η συντριβή χιλιάδων ακραίων μουσουλμάνων από τις συριακές δυνάμεις τη δεκαετία του '80 και το γεγονός πως η οικογένεια Ασαντ είναι Σιίτες Αλαουίτες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ