Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
«Θέμα ημερών» η νέα κυβέρνηση (;)

ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΓΑΖΑ.--

Ως θέμα «ημερών» παρουσιάζεται από διεθνή ΜΜΕ η σύμπηξη κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» μεταξύ «Φατάχ» και «Χαμάς», με σχεδόν βέβαιη την παραμονή του Ισμαΐλ Χανίγιε στον πρωθυπουργικό θώκο. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για την ΚΕΠΠΑ Χαβιέ Σολάνα είπε ότι η συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι «θέμα ημερών». Αν και η «Χαμάς» επέμενε διά στόματος του στελέχους της Γκάζι Χαμάντ ότι «δε θα αναγνωρίσει τη δύναμη κατοχής» των Παλαιστινιακών Εδαφών - το Ισραήλ - κατά πληροφορίες στελέχη της έλεγαν ότι «δε θα αντιταχθούν» στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ισραήλ - Παλαιστινιακής Αρχής με τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σε ρόλο εκφραστή της παλαιστινιακής πλευράς. Η δεξιά ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth, επικαλούμενη τον Μοσίρ αλ Μάσρι, στέλεχος της «Χαμάς», ανέφερε ότι ενδέχεται η «Χαμάς» να αναγνωρίσει «εμμέσως» το Ισραήλ, αποδεχόμενη την «Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία» (σαουδαραβικής έμπνευσης), που εγκρίθηκε στη Βηρυτό.

Ο Αμπάς επιχείρησε - πριν πιθανώς πάει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου είναι ενδεχόμενο να προσκληθεί - να παρουσιάσει «σκληρό» διαπραγματευτικό πρόσωπο προς το Ισραήλ, λέγοντας χτες, σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά από συνάντησή του με τον Ισπανό ΥπΕξ Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος ότι «πριν το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, το Ισραήλ πρέπει να απελευθερώσει τους υπουργούς, τους βουλευτές και τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων τα οποία κρατά» (συνολικά 64 στελέχη της «Χαμάς» μεταξύ αυτών, 8 υπουργοί, 29 βουλευτές), που προσάγονται σε δίκες σε στρατοδικεία της δύναμης κατοχής. Σημειώνεται πως χτες Ισραηλινός στρατοδίκης αποφάσισε να παραταθεί για τουλάχιστον 48 ώρες η κράτηση του προέδρου του παλαιστινιακού κοινοβουλίου Αζίζ Ντοουέικ και 17 στελεχών της «Χαμάς», των οποίων την απελευθέρωση με εγγύηση είχε διατάξει νωρίτερα ο ίδιος.

Κατά τα λοιπά: Χτες ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούσαν «κοντά» στο Τείχος δέχτηκαν πυρά ελεύθερων σκοπευτών και υπέστησαν μία απώλεια. Την ευθύνη για το θάνατο του Ισραηλινού κατοχικού ανέλαβαν οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης (ένοπλη πτέρυγα της «Χαμάς») και οι Ταξιαρχίες Μαρτύρων του αλ Ακσά. Ενώ, τα ξημερώματα χτες, ισραηλινά βομβαρδιστικά αεροσκάφη έπληξαν μεταλλουργείο που για τις ανάγκες της προπαγάνδας βαφτίστηκε χώρος «όπου ήταν κρυμμένα όπλα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ