Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΡΑΝ
Διαπραγματεύσεων συνέχεια

ΒΙΕΝΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μία ρωγμή στην αδιαλλαξία διαπίστωσαν αναλυτές και σύσσωμος ο διεθνής Τύπος, αναφορικά με τις δηλώσεις της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, όπου δήλωσε: «Θα πρέπει να υπάρξει αναστολή για να γίνουν συνομιλίες. Από όσα γνωρίζω, οι Ιρανοί δεν έχουν δηλώσει ότι θα αναστείλουν το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, προτού αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Αναστολή του εμπλουτισμού. Αυτός είναι ο όρος. Προς το παρόν δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο. Αν όμως επιβεβαιωθεί, τότε μπορούμε να έχουμε συνομιλίες». Δεν έχει όμως...

Πάντως η δήλωση Ράις αφορά τη σαφή αναφορά του επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ, Χαβιέρ Σολάνα, ότι κατά τις επαφές του με τον επικεφαλής της ομάδας διαπραγματευτών του Ιράν Αλί Λαριτζανί πρότεινε το «πάγωμα» του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου για δύο μήνες. Μάλιστα, δήλωσαν ότι λύθηκαν «ορισμένες παρεξηγήσεις» που υπήρχαν και ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέσα στην εβδομάδα.

Βέβαια, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP, όντως ο Λαριτζανί πρότεινε την αναστολή για δύο μήνες, αλλά υπό τους όρους ότι θα σταματήσουν ολοκληρωτικά όλες οι ενέργειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας για επιβολή κυρώσεων και ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα για τεχνολογία πυρηνικών καυσίμων από το ίδιο του το έδαφος. «Τότε θα σκεφτούμε εάν θα προχωρήσουμε σε αναστολή, όχι ότι θα πραγματοποιηθεί η αναστολή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ