ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Περίεργη επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ

Την «ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης των ΗΠΑ» εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, γιατί τελικά απέτυχε

Λίγο μετά την «επίθεση» στην πρεσβεία

Associated Press

Λίγο μετά την «επίθεση» στην πρεσβεία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- Με τέσσερις νεκρούς, 14 τραυματίες και την ευγνωμοσύνη της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους για την αποτροπή της επίθεσης ομάδας ενόπλων έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία στη Δαμασκό τερματίστηκε χτες η μάλλον περίεργη επιχείρηση, που οι συριακές αρχές αποδίδουν, σε πρώτη φάση, στην οργάνωση «Τζουντ αλ Σαμ» («Στρατιώτες της Συρίας»). Η (καθώς φάνηκε) έγκαιρη επέμβαση των ειδικών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων της Συρίας από τα πρώτα λεπτά της επίθεσης απέτρεψαν το ξεδίπλωμά της και στο εσωτερικό της αμερικάνικης πρεσβείας.

Οι συγκρούσεις των συριακών αντιτρομοκρατικών δυνάμεων με τους ένοπλους διαδραματίστηκαν έξω από το κτίριο της αμερικάνικης πρεσβείας, όταν ομάδα τεσσάρων ενόπλων επιχείρησε να εισβάλει από εξωτερικό τείχος (ύψους 5 μέτρων) με χειροβομβίδες, αυτόματα πυροβόλα και την ιαχή «Ο Θεός είναι μεγάλος». Οι δράστες άνοιξαν πυρ κατά του φρουρού ασφαλείας που περιπολούσε έξω από το κτίριο τραυματίζοντάς τον και στη συνέχεια φέρεται πως ανατίναξαν ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά. Ενα δεύτερο αυτοκίνητο παγιδευμένο με ακόμη μεγαλύτερη ποσότητα εκρηκτικών δεν ανατινάχτηκε, καθώς Σύροι πυροτεχνουργοί έσπευσαν και τα εξουδετέρωσαν εγκαίρως.

Οι συγκρούσεις έληξαν με το θάνατο τριών εκ των δραστών, ενώ ο τέταρτος κυνηγήθηκε, τραυματίστηκε, συνελήφθη και ανακρίνεται απ' τις συριακές αρχές.

Το συμβάν, που σημειώνεται σε μία περίοδο ιδιαίτερα αυξημένης έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ - Συρίας με αιτία τον πρόσφατο πόλεμο στο Λίβανο και τις ιμπεριαλιστικές πιέσεις για εξουδετέρωση και αφοπλισμό της «Χεζμπολάχ», προκάλεσε την ευαρέσκεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις επαίνεσε τις συριακές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις για την απώθηση της επίθεσης, λέγοντας, ωστόσο, ότι είναι «πολύ νωρίς» για να μάθουμε ποιοι είναι πίσω από την επίθεση και «γιατί» σημειώθηκε...

Λιγότερο επιφυλακτικός ήταν ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Σνόου, που δήλωσε:«Ηταν ένα σοβαρό συμβάν και οι Σύροι πράγματι βοήθησαν τους Αμερικανούς... Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ευγνωμονεί για τη βοήθεια των συριακών δυνάμεων στο κυνήγι των δραστών και, ακόμη μία φορά, αναδεικνύεται η σημασία να γίνει η Συρία ένας σημαντικός σύμμαχος στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Και ο Σνόου κατέληξε: «Δε σημαίνει πως τώρα είναι σύμμαχος. Ελπίζουμε όμως πως θα γίνει και θα επιλέξει να πολεμήσει τους τρομοκράτες».

Η οργάνωση «Τζουντ αλ Σαμ» δεν ανέλαβε επίσημα την ευθύνη. Σύμφωνα με πρακτορεία, ξεπήδησε (από τα θερμοκήπια της CIA) στο Αφγανιστάν το 1999 και στην πορεία απέκτησε σχέσεις με διάφορες ισλαμικές οργανώσεις και τον Ιορδανό Αμπού αλ Ζαρκάουι που θεωρείται ηγετικό στέλεχος της «Αλ Κάιντα». Το 2004 είχε αναλάβει την ευθύνη για βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό με θύμα Σύρο αξιωματούχο. Στο στόχαστρό της βρίσκεται η κυβέρνηση και η οικογένεια Ασαντ, λόγω του λαϊκού, εθνικιστικού προφίλ της. Αλλη αιτία θεωρείται η συντριβή χιλιάδων ακραίων μουσουλμάνων από τις συριακές δυνάμεις τη δεκαετία του '80 και το γεγονός πως η οικογένεια Ασαντ είναι Σιίτες Αλαουίτες...

ΛΙΒΑΝΟΣ
Κριτική στον πρωθυπουργό

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εντονη κριτική στην απόφαση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Φουάντ Σινιόρα να υποδεχτεί τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλερ, μολονότι το Λονδίνο συνέπραξε με τη στάση του στη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης των 34 ημερών, άσκησε χτες ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» Χασάν Νασράλα.

Στη διάρκεια συνέντευξης στο αραβικό κανάλι «Αλ Τζαζίρα» ο Νασράλα χαρακτήρισε «λυπηρό» και «πρώτο πολιτικό λάθος» την απόφαση του Λιβανέζου πρωθυπουργού και του πολιτικού μπλοκ που τον στηρίζει να υποδεχτεί τον Τόνι Μπλερ. Καταλόγισε στον Σινιόρα «ανήθικη και απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι σ' όσους δολοφονήθηκαν, τραυματίστηκαν, καταστράφηκαν ή εκτοπίστηκαν από τα σπίτια τους».

Νωρίτερα στη διάρκεια σιιτικής συγκέντρωσης σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, ο Αλί Αμαρ, βουλευτής της «Χεζμπολάχ» είχε ζητήσει την άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας το συμπολιτευόμενο συνασπισμό των δυνάμεων της «14ης Μάρτη» πως από την αρχή του πολέμου με το Ισραήλ «σχεδίαζαν την εξόντωση της λιβανέζικης αντίστασης». Διεμήνυσε, ότι παρά τις πιέσεις, η «Χεζμπολάχ» θα κρατήσει τα όπλα της, «όπως το Ευαγγέλιο και το Κοράνι»...

Το ίδιο 24ωρο και μετά τη συνάντησή της με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χ. Θαπατέρος η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση θα εγκρίνει σύντομα την ανάπτυξη γερμανικών ναυτικών δυνάμεων ανοιχτά του Λιβάνου.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
«Θέμα ημερών» η νέα κυβέρνηση (;)

ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΓΑΖΑ.--

Ως θέμα «ημερών» παρουσιάζεται από διεθνή ΜΜΕ η σύμπηξη κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» μεταξύ «Φατάχ» και «Χαμάς», με σχεδόν βέβαιη την παραμονή του Ισμαΐλ Χανίγιε στον πρωθυπουργικό θώκο. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για την ΚΕΠΠΑ Χαβιέ Σολάνα είπε ότι η συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι «θέμα ημερών». Αν και η «Χαμάς» επέμενε διά στόματος του στελέχους της Γκάζι Χαμάντ ότι «δε θα αναγνωρίσει τη δύναμη κατοχής» των Παλαιστινιακών Εδαφών - το Ισραήλ - κατά πληροφορίες στελέχη της έλεγαν ότι «δε θα αντιταχθούν» στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Ισραήλ - Παλαιστινιακής Αρχής με τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σε ρόλο εκφραστή της παλαιστινιακής πλευράς. Η δεξιά ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth, επικαλούμενη τον Μοσίρ αλ Μάσρι, στέλεχος της «Χαμάς», ανέφερε ότι ενδέχεται η «Χαμάς» να αναγνωρίσει «εμμέσως» το Ισραήλ, αποδεχόμενη την «Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία» (σαουδαραβικής έμπνευσης), που εγκρίθηκε στη Βηρυτό.

Ο Αμπάς επιχείρησε - πριν πιθανώς πάει στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου είναι ενδεχόμενο να προσκληθεί - να παρουσιάσει «σκληρό» διαπραγματευτικό πρόσωπο προς το Ισραήλ, λέγοντας χτες, σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά από συνάντησή του με τον Ισπανό ΥπΕξ Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος ότι «πριν το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, το Ισραήλ πρέπει να απελευθερώσει τους υπουργούς, τους βουλευτές και τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων τα οποία κρατά» (συνολικά 64 στελέχη της «Χαμάς» μεταξύ αυτών, 8 υπουργοί, 29 βουλευτές), που προσάγονται σε δίκες σε στρατοδικεία της δύναμης κατοχής. Σημειώνεται πως χτες Ισραηλινός στρατοδίκης αποφάσισε να παραταθεί για τουλάχιστον 48 ώρες η κράτηση του προέδρου του παλαιστινιακού κοινοβουλίου Αζίζ Ντοουέικ και 17 στελεχών της «Χαμάς», των οποίων την απελευθέρωση με εγγύηση είχε διατάξει νωρίτερα ο ίδιος.

Κατά τα λοιπά: Χτες ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούσαν «κοντά» στο Τείχος δέχτηκαν πυρά ελεύθερων σκοπευτών και υπέστησαν μία απώλεια. Την ευθύνη για το θάνατο του Ισραηλινού κατοχικού ανέλαβαν οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης (ένοπλη πτέρυγα της «Χαμάς») και οι Ταξιαρχίες Μαρτύρων του αλ Ακσά. Ενώ, τα ξημερώματα χτες, ισραηλινά βομβαρδιστικά αεροσκάφη έπληξαν μεταλλουργείο που για τις ανάγκες της προπαγάνδας βαφτίστηκε χώρος «όπου ήταν κρυμμένα όπλα».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
Αποδοκιμασίες στον Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το φετινό Συνέδριο του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος θα ήταν τελευταίο του, ένδειξη ότι θα αποχωρήσει κάποια στιγμή μέσα στο 2007 από την ενεργή πολιτική σκηνή. «Θερμή» υποδοχή του επιφύλαξαν τα μέλη των συνδικάτων. Ουκ ολίγοι αποχώρησαν από την αίθουσα, ενώ πολλοί άλλοι φώναζαν συνθήματα κατά της πολιτικής του στο Ιράκ, αλλά και ότι οι δημόσιες υπηρεσίες δεν είναι πεδίο κέρδους για τις επιχειρήσεις, απαιτώντας να «φύγει τώρα».

Ο Μπλερ απάντησε ότι όλοι έχουν δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους, ωστόσο, τους κατηγόρησε ότι με τη στάση τους ευνοούν όσους θέλουν να πλήξουν το Εργατικό Κόμμα. Τον πρωθυπουργό υπερασπίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα τον διαδεχτεί, και βέβαια η πολιτική δε διαφέρει παρά μόνο σε θέματα διαχείρισης.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Η δυσωδία των Ενόπλων Δυνάμεων

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.- Μια πλευρά του βρώμικου πολέμου της αντίδρασης ενάντια στο λαϊκό και αντάρτικο κίνημα της Κολομβίας αποκαλύφθηκε με το παρακάτω ...«σκάνδαλο». ΄Η μήπως κοινή πρακτική; Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων παγίδευαν με εκρηκτικά αυτοκίνητα που τα τοποθετούσαν σε διάφορα σημεία στην πρωτεύουσα Μπογκοτά. Ο λόγος: Να συλλέγουν τα χρήματα των αμοιβών για την «ανακάλυψη» των δραστών στα πλαίσια των προγραμμάτων για «πληροφοριοδότες» - «χαφιέδες» που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση του Αλβαρο Ουρίμπε.

Ο ίδιος έσπευσε να συγκαλύψει ουσιαστικά το γεγονός, που θα φτάσει στη δικαιοσύνη, λέγοντας ότι πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Αλλά και σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ζήτησε από το λαό να «έχει πίστη» προς τις δυνάμεις ασφαλείας...

Είναι δε χαρακτηριστικό της όλης σκευωρίας (που τη στηρίζει το κράτος) το γεγονός ότι μία εκ των βομβών που τοποθετήθηκαν εξερράγη με 12 στρατιώτες νεκρούς, επίθεση που είχε αποδοθεί στο ένοπλο αντάρτικο κίνημα των FARC. Και, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις γενοκτονίες που κάνουν οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που στηρίζονται στην κρατική αντιδραστική μηχανή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ