ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Εκλογική Διακήρυξη - κάλεσμα για νέους αγώνες

Στην αίθουσα του εκλογικού κέντρου πραγματοποιήθηκε χτες η παρουσίαση της Διακήρυξης, από τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Σπύρο Χαλβατζή

«Καλούμε τους εργαζόμενους να ενισχύσουν την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο Δήμο της Αθήνας και γενικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τη διαμόρφωση του μετώπου πάλης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας, που θα ανοίξει το δρόμο για βαθύτερες αλλαγές».

Με τα λόγια αυτά, ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, έδωσε το πολιτικό στίγμα της μάχης των προσεχών δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, κατά τη χτεσινή παρουσίαση της Διακήρυξης της «Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ για την Αθήνα» που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλοι ριζοσπάστες αγωνιστές.

Η Διακήρυξη, με τίτλο «Διεκδικούμε την πόλη μας - για τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας», καλεί τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα της πόλης: «Στηρίξτε τη συνεργασία για την αντεπίθεση». Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του εκλογικού κέντρου της «Συμπαράταξης» και της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας», με την παρουσία πλήθους μελών, φίλων και υποψηφίων δημοτικών συμβούλων.

«Θα πετύχουμε τους υψηλούς μας στόχους»

Ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι «τριάντα μέρες πριν τις 15 Οκτώβρη η "Συμπαράταξη" διακηρύσσει ότι: Με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους και στη νεολαία. Με πιότερη αυτοπεποίθηση γι' αυτά που έπραττε και πράττει μέχρι σήμερα μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας. Με πιο μεγάλη συσπείρωση αγωνιστικών δυνάμεων. Με ακόμα καλύτερη οργάνωση, δράση και συλλογική προσφορά, θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους υψηλούς μας στόχους. Τον πήχη φέτος τον θέσαμε πολύ υψηλά, θα μπορέσουμε να τον ξεπεράσουμε».

Και πρόσθεσε: «Εχουμε τη δύναμη της αλήθειας, των θέσεων, των προτάσεών μας. Βλέπουμε καθημερινά την αποδοχή από μεγαλύτερο μέρος εργαζομένων και νέων ανθρώπων, οι οποίοι στηρίζουν τις προτάσεις, την άποψή μας. Διαπιστώνουμε ότι μεγαλώνει ο αριθμός, το πλήθος των εργαζομένων, των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, της εργαζόμενης διανόησης και της νεολαίας, οι οποίοι λένε "όχι" στη σημερινή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Λένε ότι φτάνει πια, όχι μόνο για τη συνεχή υποβάθμιση των όρων ζωής τους, αλλά ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι να αντιστραφεί το κλίμα της μοιρολατρίας, της υποταγής, της αναποτελεσματικότητας, της διαφθοράς, του χρηματισμού, του ευτελισμού της καθημερινής ζωής των εργαζομένων και της νεολαίας. Υποστηρίζουν ότι ακόμη περισσότεροι είναι διατεθειμένοι να βάλουν πλάτη για να ενισχύσουν τις αγωνιστικές διεκδικητικές δυνάμεις της "Συμπαράταξης"».

Οι εκλογές αφετηρία νέων αγώνων

Στο πάνελ της εκδήλωσης (από αριστερά) ο Νίκος Μπουζάνης, η Μαρία Ζευγώλη, ο Σπύρος Χαλβατζής και ο Γιώργος Αδαμίδης
Στο πάνελ της εκδήλωσης (από αριστερά) ο Νίκος Μπουζάνης, η Μαρία Ζευγώλη, ο Σπύρος Χαλβατζής και ο Γιώργος Αδαμίδης
«Διαμορφώνονται καλύτερες προϋποθέσεις στην πάλη μας», σημείωσε σε άλλο σημείο ο ομιλητής. Και επισήμανε: «Μαζί με τους εργαζόμενους, τους νέους, συλλογικά, θα δώσουμε μια απάντηση. Οι εργάτες, οι ΕΒΕ, η εργαζόμενη διανόηση, οι νέοι, οι άνεργοι δεν υποτάσσονται στη σημερινή λογική του ευτελισμού των πάντων. Αγωνίζονται, διεκδικούν, συγκρούονται για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Κι ο αγώνας τους έχει διάρκεια, σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια. Δεν είναι μόνον προεκλογικός».

«Ωστόσο», τόνισε ο ομιλητής, «αυτός ο σταθμός στην αγωνιστική μας πορεία, έχει συνέχεια. Κι αυτός ο σταθμός, τη μέρα των εκλογών στις 15 Οκτώβρη, θα είναι σταθμός για να επιβιβαστούν στο όχημα της "Συμπαράταξης" νέοι αγωνιστές, άνθρωποι που έχουν διάθεση να συνεχίσουν να παλεύουν συλλογικά. Σταθμός και αφετηρία νέων αγώνων, νέων διεκδικήσεων, νέων συγκρούσεων με την εφαρμοζόμενη πολιτική, εφ' όλης της ύλης». «Μαζί με τη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" δίνουμε τη μάχη για την αποφασιστική ενίσχυση των αγωνιστικών, διεκδικητικών Συνδυασμών», επισήμανε.

Ακόμη, σημείωσε ότι «η σκληρή εφαρμοζόμενη ταξική πολιτική της ΝΔ, που είναι συνέχεια της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και η οποία επαναβεβαιώθηκε από τον πρωθυπουργό κατά τις ομιλίες του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο των αγώνων, της διεκδίκησης σταθερά και αταλάντευτα. Δεν ολοκληρώνεται αυτή η απαίτηση - διεκδίκηση στις 15 Οκτώβρη. Η συνέχεια θα δίνεται καθημερινά μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, στα Διαμερίσματα, στις γειτονιές, στους τόπους δουλιάς, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στους δρόμους. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Μονόδρομος για την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία είναι η αντίδραση στην εφαρμοζόμενη πολιτική, η πάλη για την ανατροπή της».

«Βρισκόμαστε στην αντίπερα όχθη»

«Οι εργαζόμενοι έχουν πολλούς λόγους για να ψηφίσουν τους υποψήφιους που προτείνει ή στηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλες ριζοσπαστικές δυνάμεις», συνέχισε ο υποψήφιος δήμαρχος.

«Δεν κρύβουμε την πραγματικότητα. Δεν την ωραιοποιούμε. Δεν παραπλανούμε τους εργαζόμενους για ψεύτικους "μονόδρομους" και "εθνικούς στόχους" ούτε ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει νησίδα στη λαίλαπα του καπιταλισμού. Δε λέμε ότι οι Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές αφορούν "τοπικές κοινωνίες". Δίνουμε πολιτική μάχη». Και ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε: «Βρισκόμαστε στην αντίπερα όχθη με τους υποστηριζόμενους από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ και καταγγείλαμε τις κοινές αποφάσεις τους στα όργανα της Αυτοδιοίκησης και στο δήμο».

Αναφερόμενος στους αγωνιστικούς συνδυασμούς σημείωσε ότι «όσοι περισσότεροι εκλεγούν τόσο περισσότερα στηρίγματα θα έχουν οι εργαζόμενοι και στην Αθήνα στην πάλη τους για σταθερή και μόνιμη δουλιά, για εισοδήματα και συντάξεις που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες. Σημαίνει, μεγαλύτερη αντίσταση στην πολιτική των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών. Σημαίνει, μεγαλύτερες δυνάμεις που αγωνίζονται για δημόσια δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας, Πρόνοιας, για ενιαία δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Που παλεύουν για την κατοχύρωση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων».

Στο επίκεντρο τα λαϊκά προβλήματα

«Θέτουμε για συζήτηση, αλλά και για συσπείρωση, για πάλη, τα μεγάλα προβλήματα», τόνισε εξαρχής ο Σπ. Χαλβατζής. Ιδιαίτερα, σημείωσε, η «Συμπαράταξη» θέτει για συζήτηση «την καρδιά της πολιτικής που είναι τα οικονομικά θέματα, η οικονομική πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Μια πολιτική που είναι συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ, η οποία τώρα προωθείται πιο γοργά, πιο ανοιχτά και πιο αποτελεσματικά για το μεγάλο κεφάλαιο, για περισσότερα κέρδη στους επιχειρηματίες».

Αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, όπως η ανεργία, η ακρίβεια, η λιτότητα, οι απολύσεις, η ενδυνάμωση των κατασταλτικών μηχανισμών, του κράτους συνολικά, «αλλά και στην Αυτοδιοίκηση μέσα από την ενίσχυση της Δημοτικής Αστυνομίας, των Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας, που δεν είναι άλλο από χαφιέδικοι μηχανισμοί».

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος δήμαρχος αναφέρθηκε διεξοδικά στα σημαντικότερα από τα μέτωπα πάλης της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Συγκεκριμένα, μίλησε για:

  • Την απαράδεκτη κατάσταση στη Δημόσια Παιδεία, με τη συνεχή υποβάθμισή της - πάνω από το 20% των σχολείων στην Αθήνα λειτουργούν σε διπλοβάρδια.
  • Τη συνειδητή υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας, για να προωθείται πιο αποτελεσματικά η εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Το κρίσιμο ζήτημα της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, της κατάργησης της μόνιμης και σταθερής εργασίας, του οχτάωρου, του πενθήμερου, των συλλογικών συμβάσεων.
  • Μια άλλη πολιτική για τον Πολιτισμό, ο οποίος δε θα είναι εμπόρευμα και οι εργαζόμενοι δε θα γίνονται θεατές των προϊόντων που τους πλασάρουν.
  • Την υποβάθμιση του Αθλητισμού στην «Ολυμπιακή πόλη» των μόλις δύο ποδοσφαιρικών γηπέδων.
  • Τη λεηλασία των ελεύθερων χώρων, τον περιορισμό του πρασίνου, την άκρατη εμπορευματοποίηση της γης.
Αντιτασσόμαστε στην αντιλαϊκή πολιτική

Σε άλλο σημείο, ο υποψήφιος δήμαρχος σημείωσε: «Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε στηρίζοντας το συλλογικό συμφέρον σε βάρος των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου. Η συλλογικότητα, η συλλογική δράση, ο μαζικός διεκδικητικός αγώνας των εργαζομένων και της νεολαίας βρίσκεται στην πρώτη προτεραιότητα της "Συμπαράταξης"».

Και πρόσθεσε: «Αντιταχτήκαμε στη φοροεισπρακτική αντίληψη και λογική της διοίκησης του Δήμου της Αθήνας. Απαιτήσαμε μείωση των φόρων και των τελών. Ζητήσαμε και ζητάμε την κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τον περιορισμό της χρήσης του δημόσιου και δημοτικού χώρου για τραπεζοκαθίσματα». «Ενδιαφερόμαστε», είπε, «πρωτίστως για τους ανθρώπους της πόλης».

Βαδίζουν στην ίδια «ρότα»

Μιλώντας για τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, επισήμανε ότι «οι παρατάξεις που στηρίχτηκαν από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ, σε όλα τα παραπάνω ήταν και είναι σύμφωνοι, συναινετικοί με την πλειοψηφία που διοικεί το δήμο. Οι άλλες δυνάμεις, οι οποίες αποδέχονται τις επιλογές της ΕΕ, της ΟΝΕ, του Μάαστριχτ, στηρίζουν την πολιτική της μερικής απασχόλησης, όπως στήριξαν και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Η μόνιμη και σταθερή δουλιά, η απαίτηση για δουλιά με ασφάλιση και ικανοποιητική αμοιβή, για τη "Συμπαράταξη" είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Απαντώντας, δε, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη θέση της «Συμπαράταξης», απέναντι στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, επισήμανε: «Εχουν συμφωνήσει στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Εχουν συμφωνήσει στη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε επιχείρηση. Εχουν συμφωνήσει στην αλλαγή του χαρακτήρα της Δημοτικής Αστυνομίας, στη μετατροπή της σε συμπλήρωμα των κατασταλτικών μηχανισμών. Στο Δήμο Αθηναίων έχουν συμφωνήσει αυτές οι παρατάξεις στη δημιουργία και στη συγκρότηση Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας».

Ανάγκη ενίσχυσης του ριζοσπαστικού πόλου

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας παραβρέθηκε στην παρουσίαση της Διακήρυξης της Συμπαράταξης
Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας παραβρέθηκε στην παρουσίαση της Διακήρυξης της Συμπαράταξης
Στην ανάγκη ενίσχυσης του αγωνιστικού, διεκδικητικού, ριζοσπαστικού πόλου στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και στο Δήμο της Αθήνας, στάθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων που στηρίζουν την Παράταξη.

Ο Νίκος Μπουζάνης, εκ μέρους του ΔΗΚΚΙ, και γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου, αφού τόνισε ότι η Διακήρυξη αυτή είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλιάς όλων των συνεργαζόμενων δυνάμεων, έκανε λόγο για τη φοροεισπρακτική πολιτική των διοικήσεων του Δήμου Αθήνας, «την οποία δεν μπορεί να αντέξει ο αθηναϊκός λαός». Και σημείωσε την ανάγκη «να αναδειχτεί αυτό το ψηφοδέλτιο συνεργασίας σε μια ισχυρή δύναμη που να μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα».

Στην ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «δημοτικό, διεκδικητικό κίνημα», στάθηκε από την πλευρά της η Μαρία Ζευγώλη, χαιρετίζοντας την εκδήλωση εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης. Οπως είπε, το κίνημα αυτό, «συνδεόμενο με τα άλλα κινήματα, και κυρίως με το εργατικό, θα μπορέσει να αναχαιτίσει πολιτικές, να καταγάγει νίκες, να ξαναδώσει στους εργαζόμενους την πεποίθηση ότι μπορούν να διεκδικήσουν την πόλη τους, τη ζωή τους».

Στην ανθρωπιστική διάσταση της Διακήρυξης, στάθηκε ο Γιώργος Αδαμίδης, εκπρόσωπος της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, ο οποίος σημείωσε: «Ο δικός μας ανθρωπισμός έχει έναν κοινωνικό χαρακτήρα, είναι ένας μαχόμενος, κοινωνικός, ανθρωπισμός, σε όλα τα ζητήματα και της πολιτικής ζωής. Ο αστικός ανθρωπισμός είναι έκφραση μόνο λόγου και όχι έργου, είναι κενός περιεχομένου».

«Μεροληπτούμε υπέρ των λαϊκών στρωμάτων»

«Εμείς δηλώνουμε απερίφραστα ότι δεν είμαστε κοινωνικά αμερόληπτοι», τόνισε σε άλλο σημείο ο Σπ. Χαλβατζής. Και επισήμανε: «Μεροληπτούμε υπέρ:

  • Των συμφερόντων των εργαζομένων της πόλης μας. Βρισκόμαστε στο πλευρό του άνεργου, του υποαπασχολούμενου, του μισθωτού που ζει με το άγχος της απόλυσης, των συμφερόντων της εργαζόμενης διανόησης.
  • Των αυτοαπασχολούμενων και μικρεμπόρων και επαγγελματιών της Αθήνας.
  • Της νεολαίας της Αθήνας, η οποία ζει μέσα σε κλίμα γενικής έκπτωσης των ανθρωπιστικών αξιών και έχει μπροστά της ένα αβέβαιο και ομιχλώδες αύριο, βρίσκεται έρμαιο στις διαθέσεις των εμπόρων των ναρκωτικών. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε και να τονώσουμε το ενδιαφέρον για τη ζωή και τη δημιουργία, για τη συμμετοχή των νέων στα κοινά, για τον πολιτισμό και για τη συλλογική ζωή.

Αναδεικνύουμε και προβάλλουμε πρότυπα αξιοπρέπειας και σεβασμού του ανθρώπου. Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους που έχουν αγανακτήσει από τη συστηματική χειραγώγηση, από την προσπάθεια αποπροσανατολισμού τους. Σ' αυτούς που έχουν αηδιάσει με τα τηλεοπτικά θεάματα, σε όσους εξοργίζονται με την κυριαρχία της κερδοσκοπίας, σε όσους πιστεύουν στην αξία και στο μεγαλείο του εργαζόμενου ανθρώπου».

Θέλουν υποταγμένους ανθρώπους

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σπ. Χαλβατζής, στην «αναδιάρθρωση» της Αθήνας, στο πνεύμα της επιχειρηματικότητας, του κέρδους. «Το δόγμα είναι», σημείωσε, «να γίνει "ανταγωνιστική" στα πλαίσια των νόμων της αγοράς. Οι άνθρωποι λίγη σημασία έχουν, τα δημοκρατικά, κοινωνικά, οικονομικά δικαιώματα υποτάσσονται στο κέρδος. Θέλουν μια πόλη "με τάξη" με υποταγμένους ανθρώπους χωρίς διαδηλώσεις "καθαρό" εμπόρευμα για τους επενδυτές».

Στα πλαίσια αυτά, είπε, προωθούν την πλήρη προσαρμογή του δήμου και της Αυτοδιοίκησης στους νόμους της αγοράς, την ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών της, στη συνύφανσή της με το κεφάλαιο. «Γίνεται ο δήμος, μοχλός και εφαρμοστής των επιλογών τους που στρέφονται ενάντια στα κοινωνικά, οικονομικά, δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και έργων που ικανοποιούν τη λογική, "πόλη - επιχείρηση"».

Οπως τόνισε, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», αναδεικνύει τον πραγματικό χαρακτήρα των παρεμβάσεων που γίνονται ή προτείνονται, για να γίνουν στην πόλη. «Τα σχέδια των λεγόμενων μεγάλων παρεμβάσεων εντάσσονται σε ανομολόγητα σχέδια μετατροπής της πόλης σε χώρο κατάλληλο μόνο για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων του διεθνούς και εγχώριου καπιταλισμού», είπε.

Εκείνο που χρειάζεται η Αθήνα, επισήμανε, δεν είναι τα «μεγάλα έργα», αλλά «πώς θα λειτουργεί η πόλη υπέρ των εργατών, των επαγγελματοβιοτεχνών, των εργαζόμενων κατοίκων της». Για να συμπληρώσει ότι «χρειάζονται "οράματα" που θα προβάλλουν, θα διεκδικούν λύσεις για τα προβλήματα των εργατών, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων, της εργαζόμενης διανόησης, της νεολαίας, αλλά και για τα προβλήματα της πόλης».

Ομως, πρόσθεσε, «όλα αυτά δεν είναι ούτε υπερκομματικά, ούτε αταξικά». Και τόνισε: «Η Αθήνα μπορεί να γίνει ανθρώπινη πόλη και αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, ο λαός της Αθήνας, οι άνθρωποι του πνεύματος, όσοι ζουν και εργάζονται στα όρια του Δήμου. Απαιτούνται ριζικές αλλαγές, μια άλλη πολιτική υπέρ των εργαζομένων. Στην Αθήνα δεν είναι όλοι ίδιοι, ούτε όλοι ίσοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ