ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
O εργάτης πρέπει να ψηφίσει για το μεροκάματο

Ο Γ. Μαυρίκος μιλά με εργαζόμενους
Ο Γ. Μαυρίκος μιλά με εργαζόμενους
Η ΝΑΣ με τη δράση της αποδεικνύει για ποια συμφέροντα αγωνίζεται. Συνεχίζει να επισκέπτεται χώρους δουλιάς και τονίζει πως είναι «στο χέρι των εργατών και με την ψήφο τους να διευκολύνουν ή να δυσκολέψουν την κατάσταση που βιώνουν». Τα παραπάνω αποτελούν το «στίγμα» των δύο περιοδειών που πραγματοποίησε, χτες, ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης του συνδυασμού, στο σιδηροδρομικό κέντρο Αθήνας και το εργοστάσιο υποδημάτων «Ελίτ».

«Δεν μπορεί», τόνισε, «ένας εργάτης, να μην ψηφίσει για το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, για το μεροκάματο». Επισήμανε, μάλιστα, πως δεν είναι τυχαίο που «οι υποψήφιοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δε βρίσκονται ποτέ σε λαϊκή κινητοποίηση», γεγονός που πρέπει να προβληματίσει τους εργαζόμενους και να τους δείξει ποια συμφέροντα υπηρετούν.

Αντίθετα, η ΝΑΣ και οι δυνάμεις που τη στηρίζουν «ήταν και θα είναι στην πρώτη γραμμή για να υπερασπίζουν τα λαϊκά συμφέροντα». Και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνυπολογίσουν πως «μετά την απομάκρυνση απ' το ...ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται», σημειώνοντας με αυτόν τον τρόπο πως πρέπει να σκεφτούν, πριν την κάλπη, «τι μέλλον ετοιμάζεται για τα παιδιά τους και να πράξουν αναλόγως».

Στο εργοστάσιο «Ελίτ», ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε ότι «εάν οι εργαζόμενοι αδιαφορούν και στηρίζουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τους στρώνουν το χαλί για να συνεχίσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική». Προσέθεσε πως «δεν μπορεί οι εργάτες να ψηφίζουν το ίδιο κόμματα με τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτοί ξέρουν γιατί τους ψηφίζουν».

Σχολιάζοντας τα περί τοπικο - αυτοδιοικητικών κριτηρίων, υπογράμμισε πως «δεν μπορεί, ένας εργάτης, να μην σκεφτεί σε αυτές τις εκλογές πως το μεροκάματο είναι στα 27,5 ευρώ και να ψηφίσει μόνο για το κατά πόσο είναι καθαρός ο δρόμος. Εάν σε μια οικογένεια οι τρεις απ' τους τέσσερις είναι άνεργοι, τι να τον κάνουν τον καθαρό δρόμο»... Στην περιοδεία συμμετείχε και η υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος Βάσω Μάμαλη, πρόεδρος του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟ «ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ»
Μια θέση καλύπτεται μετά από δυο χρόνια!

Τις τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό, ιατρικό και διοικητικό προσωπικό διαπίστωσε στη διάρκεια χτεσινής περιοδείας του στο δερματολογικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Συμπαράταξη» Σπύρος Χαλβατζής. Μαζί του στην περιοδεία ήταν η υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Ματζουράτος και Φανή Χατζηκώντζιου και οι υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Παναγιώτης Μακρής και Τατιάνα Ευαγγελοπούλου.

Ο Σπ. Χαλβατζής και η κοινή αντιπροσωπεία περιόδευσαν στους χώρους του νοσοκομείου, το οποίο είναι χτισμένο από το 1900, όπου οι εργαζόμενοι στάθηκαν κύρια στην έλλειψη προσωπικού, που έχει ως αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας: «Εμείς δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να δουλέψουμε παραπάνω», έλεγαν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι. «Ηδη δουλεύουμε πάνω από τις δυνάμεις μας». Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως ενημέρωναν γιατροί τον υποψήφιο δήμαρχο, «μια θέση προσωπικού που προκηρύσσεται σήμερα, καλύπτεται μετά από δύο χρόνια!». Οι ειδικευόμενοι γιατροί στο νοσοκομείο σημείωναν από την πλευρά τους, ότι «δουλεύουμε με απαράδεκτος μισθούς για νέους επιστήμονες».

Ο υποψήφιος δήμαρχος, μιλώντας στους εργαζόμενους, στάθηκε στις ευθύνες των κυβερνήσεων: «Υπάρχει και εδώ η συνειδητή επιλογή των αστικών δυνάμεων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υποβαθμίζουν σταθερά τη δημόσια υγεία για να ενισχύσουν την πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας». Αναφερόμενος στους πανεπιστημιακούς γιατρούς είπε: «Ζητάμε να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αν θέλουμε πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην ιατρική, αν θέλουμε παροχή υψηλής ποιότητας υγείας και ειδικότερα σε αυτά τα εξειδικευμένα νοσοκομεία, δεν μπορεί να αποδεχόμαστε αυτή τη λογική: Να είναι ολίγον ιατροί, ολίγον καθηγητές και ολίγον επιχειρηματίες»...

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ
Εντελώς συμπτωματικά

Με τίτλο τα «ΕΛΤΑ φροντίζουν...» γράψαμε στο χτεσινό φύλλο ότι στο ταχυδρομείο στα Γιάννενα, οι υπάλληλοι μαζί με τα γραμματόσημα... ενεχείριζαν στους συναλλασσόμενους και... συστημένο 4σέλιδο προπαγανδιστικό φυλλάδιο του υποψήφιου νομάρχη του ΠΑΣΟΚ κ. Χατζηεφραιμίδη. Η διοίκηση του ΕΛΤΑ - είναι αλήθεια με «αστραπιαία» ταχύτητα - μας ενημέρωσε με επιστολή ότι «ο εν λόγω υποψήφιος επέλεξε την υπηρεσία "Επίδοση Αντικειμένων Χωρίς Παραλήπτη", η οποία εκτελείται είτε από τους διανομείς κατ' οίκον, είτε από τις θυρίδες των καταστημάτων, σύμφωνα με σχετική σύμβαση παροχής υπηρεσιών που έχει υπογραφεί εκ των προτέρων».

* * *

Για τι άλλο ουσιώδες μάς ενημέρωσε; Οτι «παρ' όλα αυτά τα ΕΛΤΑ έχουν εκδώσει σχετική οδηγία σύμφωνα με την οποία δε θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα διακίνησης εκλογικού υλικού από τις θυρίδες, δεδομένου ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι και κατάλληλες ταχυδρομικές υπηρεσίες για την πλήρη κάλυψη των επικοινωνιακών αναγκών των υποψηφίων».

Πότε εκδόθηκε η σχετική οδηγία; Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά αρμοδίως με τα ΕΛΤΑ και ενημερωθήκαμε, ότι η σχετική οδηγία, εντελώς «συμπτωματικά» εκδόθηκε... χτες το πρωί! Εκδόθηκε δηλαδή την ίδια μέρα που δημοσιεύσαμε το ρεπορτάζ. Ε, με κάτι τέτοιες... συμπτώσεις, ακόμα και οι πιο καλοπροαίρετοι γίνονται λίαν καχύποπτοι. Και με το δίκιο τους.

Αγωγός ψηφοθηρίας

«Μαχητικά και διακριτικά αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο». Αυτό σημειώνει, σε... άπταιστα ελληνικά στο ιλουστρασιόν φυλλάδιό της η Χαρίκλεια Νικολοπούλου, νυν αντιδήμαρχος Μεταμόρφωσης και υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη Δημοτική Ενωτική Κίνηση της ΝΔ. Ο λόγος που ασχολούμαστε με το συγκεκριμένο θέμα είναι απλός και συγκεκριμένος: Το εν λόγω ιλουστρασιόν φυλλάδιο «βρέθηκε» - διακριτικά πάντα - σε φάκελο (υπάρχουν πολλοί) του Δήμου Μεταμόρφωσης για υπόθεση που αφορά ικανοποίηση αιτήματος των κατοίκων για κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων.

* * *

Η εκμετάλλευση ενός λαϊκού προβλήματος για ψηφοθηρικούς λόγους είναι πλέον εμφανής και χωρίς αμφιβολία χαρακτηρίζει το συνδυασμό με τον οποίο κατέρχεται στις εκλογές η υποψήφια. Πού να ήξεραν όμως οι πολίτες της Μεταμόρφωσης ότι ένα αγωγό ομβρίων υδάτων, θα μπορούσαν να τον μετατρέψουν προεκλογικά σε αγωγό που θα μεταφέρει ψήφους στην καταβόθρα του δικομματισμού...

Δημοσκοπήσεις αποπροσανατολισμού

Το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις και τα αποτελέσματά τους «χρησιμοποιούνται από πολιτικές και άλλες δυνάμεις για να προσανατολίσουν και να διαμορφώσουν κοινή γνώμη», τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής, με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», όταν ρωτήθηκε για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της V-PRC, κατά την προχτεσινή παρουσίασή της. «Μια τηλεφωνική δημοσκόπηση», είπε χαρακτηριστικά, «είναι παραδεκτό αυτό απ' όλους, ότι δεν αντέχει σε καμιά επιστημονική κριτική».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υποψήφιος δήμαρχος στα ποσοστά συσπείρωσης των ψηφοφόρων των κομμάτων: «Δεν υπάρχει καμιά δημοσκόπηση, που το ποσοστό συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΚΚΕ και των συνεργαζόμενων μαζί του δυνάμεων να είναι μικρότερο από το 91%. Και εμφανίζεται σήμερα μια συσπείρωση, που δεν μπορεί να την πάρει κανένας σοβαρά υπόψη του». Σημείωσε, δε, ότι «υπάρχει και ένα 23% που δεν ξέρουμε τι γίνεται. Με την αναγωγή του 23%, που δεν ξέρουμε τι κάνει, τότε δε χρειάζεται να γίνουν εκλογές. Να προχωρήσουν οι διαδικασίες διαφορετικά».

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Τραμπούκικη επίθεση

«Μη δίνετε έκταση, παιδιά είναι, λόγω του ενθουσιασμού τους έκαναν ό,τι έκαναν». Με αυτές τις λέξεις και σε αυτό το πνεύμα «κάλυψε» ο Αντώνης Καμπάκας, υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, τους 10 νεαρούς που κινήθηκαν με άγριες διαθέσεις και απειλές, του τύπου «θα σας φάμε κομμούνια», εναντίον ανθρώπων που βρίσκονταν στο εκλογικό κέντρο της «Ενωτικής Αγωνιστικής Πορείας Καισαριανής», κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας στελεχών του συνδυασμού.

Το περιστατικό έγινε χτες, λίγο μετά τις 7 το βράδυ, όταν 10 άτομα ξεκίνησαν με μηχανάκια από το εκλογικό κέντρο του Α. Καμπάκα και κατεβαίνοντας την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, σταμάτησαν μπροστά στο εκλογικό κέντρο και προπηλάκισαν όσους βρίσκονταν μέσα. Λίγο αργότερα, κάτω από την κατακραυγή του κόσμου, αποχώρησαν.

Σε ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία Καισαριανής», καταγγέλλει την τραμπούκικη ενέργεια των οπαδών του Καμπάκα και τονίζει πως «ο αντικομμουνισμός με όποιο χρώμα κι αν εκφράζεται, δε θα περάσει. Οι Καισαριανιώτες που έχουν ιστορία, θα την τιμήσουν καταδικάζοντας τους αντικομμουνιστές και υπερψηφίζοντας τους δημοτικούς και νομαρχιακούς συνδυασμούς που στηρίζουν οι κομμουνιστές».

Αποκορύφωμα ψηφοθηρίας

Προκλητικός εμφανίστηκε ο Αργύρης Ντινόπουλος, υποψήφιος υπερνομάρχης της ΝΔ, μετά τη συνάντηση που είχε με το ΔΣ του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών. Εμφανίστηκε ως υπερασπιστής της εργατικής τάξης και δήλωσε πως η παρουσία του, «στο ΕΚΑ είναι ενδεικτική της απόφασής μας (σ.σ. του συνδυασμού του) να αγωνιστούμε ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τους ανέργους». Και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής:

  • Ο κ. Ντινόπουλος στηρίζεται από τη ΝΔ η οποία έχει εξαπολύσει αντεργατική λαίλαπα και επιθυμεί να καταργήσει κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα. Με τέτοιο τρόπο επιδιώκει να ασχοληθεί με τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους;
  • Ο κ. Ντινόπουλος, ως δήμαρχος στα Βριλησσία, προσέλαβε με ελαστικές εργασιακές σχέσεις 29 εργαζόμενους. Με αυτό τον τρόπο επιθυμεί να παρέμβει και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση;
  • Ο εκλεκτός της ΝΔ, με τον «σταθερό πόρο κοινωνικής αλληλεγγύης» που ανέφερε, αναπαράγει τις κυβερνητικές θέσεις για την ίδρυση ενός ειδικού ταμείου αλληλεγγύης, που αφορά όμως περιορισμένο αριθμό ανέργων. Και φυσικά σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποιεί την ανάγκη για πραγματική προστασία τους.

Τι άλλο θα ακούσουμε ελέω ψηφοθηρίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ