ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Βδελυρή πράξη η ανατίναξη του Μνημείου

Τη βέβηλη πράξη των φασιστοειδών, που ανατίναξαν το Μνημείο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Αρη Βελουχιώτη στη Μεσούντα, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης 1941-44. Με ανακοίνωσή τους τονίζουν:

Μια βέβηλη πράξη εις βάρος της μνήμης του Αρη Βελουχιώτη διέπραξαν ανατινάζοντας το Μνημείο του στη Μεσούντα της Αρτας οι επίγονοι των φασιστών, συνεργατών των δυνάμεων Κατοχής, των δοσίλογων.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης 1941-44 καταγγέλλει τη βδελυρή αυτή ενέργεια και προειδοποιεί τα φασιστοειδή του παρακράτους ότι το Μνημείο του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ θα αποκατασταθεί και θα παραμείνει εκεί για να θυμίζει στον ελληνικό λαό το Επος της Εθνικής Αντίστασης, που εμπνέει και τους σημερινούς λαϊκούς αγώνες.

Οπως είναι γνωστό, τη βέβηλη αυτή πράξη κατάγγειλε με αγανάκτηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) που εκπροσωπεί όλες τις ΕΑΜογενείς οργανώσεις της Εθνικής μας Αντίστασης.

ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δεν έχουν τέλος τα ψηφοθηρικά τεχνάσματα

Καταγγελία της ΝΕ της ΠΕΑΕΑ Πειραιά και γύρω δήμων

Δεν έχει τέλος, φαίνεται, η ψηφοθηρική εκστρατεία του νομάρχη Πειραιά και έφτασε μέχρι το σημείο, αύριο Παρασκευή, να διοργανώσει φιέστα στον πολυχώρο «Απόλλωνα» στα Καμίνια, προκειμένου να απονείμει αγωνιστικά μετάλλια στους αντιστασιακούς.

Την προεκλογική αυτή κίνηση του νομάρχη καταδικάζει, με ανακοίνωσή της, η Νομαρχιακή Πειραιά της ΠΕΑΕΑ που αποτελείται από τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ των Δήμων Πειραιά, Κερατσινίου, Κοκκινιάς, Κορυδαλλού, Δραπετσώνας. «Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα και καταδικάζουμε, επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι αγωνιστές της ΠΕΑΕΑ, την προεκλογική φιέστα που οργανώνει ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας, καλώντας αντιστασιακούς, ζωντανούς και πεθαμένους, να παραλάβουν τα αγωνιστικά τους μετάλλια».

«Τους τα χαρίζει, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, λες και τα μετάλλια τα χαρίζει ο νομάρχης ή οι πολιτικοί του πρόγονοι. Τα μετάλλια, οι αγωνιστές τα κατέκτησαν παλεύοντας μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ, που οργανωτής, καθοδηγητής και κύριος αιμοδότης ήταν το ΚΚΕ». Παρακάτω διευκρινίζεται πως ποτέ άλλοτε τα μετάλλια δε μοιράζονταν από τον εκάστοτε νομάρχη. Τα παραλάμβαναν από τη Νομαρχία οι πρόεδροι των παραρτημάτων και τα μοίραζαν στους αγωνιστές που ήταν στο παράρτημά τους.

«Ρωτάμε τον κ. νομάρχη, καταλήγει η ανακοίνωση, τι έκανε αυτός και το κόμμα του για τη λύση των προβλημάτων των αντιστασιακών; Ασφαλώς τίποτα. Γι' αυτό καλούμε τους αντιστασιακούς και τους συγγενείς των νεκρών αγωνιστών να καταδικάσουν την ενέργεια αυτή του νομάρχη και να του γυρίσουν την πλάτη στις ερχόμενες δημοτικές και δημοτικές εκλογές».

Συγκέντρωση Αρκάδων

Η Κομματική Επιτροπή Αρκάδων Αθήνας του ΚΚΕ καλεί μέλη και φίλους του ΚΚΕ να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνει την Τετάρτη 20/9, στις 7μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ, με θέμα οργανωτικά ζητήματα, τρέχουσες εξελίξεις και δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές.

Αντιστασιακές εκδηλώσεις

- Εκδήλωση τιμής της επετείου ορκωμοσίας των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ στο Μπεχτέσι Καρυάς Ολύμπου, διοργανώνουν η ΝΕ Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα Ελασσόνας, την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στη θέση «Ξερόλακκας». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2410-252.611 καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν από την πλατεία Εβραίων, στη Λάρισα, στις 8 π.μ. της Κυριακής.

- To Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Λακωνίας και οι συγγενείς των θυμάτων πραγματοποιούν, την Κυριακή 24.9.06 και ώρα 11.30 π.μ., στην Τρύπη Λακωνίας, μνημόσυνο - προσκύνημα για τους 55 Τρυπιώτες εκτελεσμένους από τους κατακτητές και το μετακατοχικό κράτος και παρακράτος.

Προσπάθεια υποβάθμισης με τον αγιασμό

Να υποβαθμίσει τώρα, προσπαθεί ο πρόεδρος του ΣτΕ Γ. Παναγιωτόπουλος, την πρωτοφανή πρωτοβουλία του να εγκαινιάσει για πρώτη φορά το νέο δικαστικό έτος με αγιασμό, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου. Σε χτεσινή του επιστολή (μιας παραγράφου) ο Γ. Παναγιωτόπουλος απαντώντας στους δικαστές του ΣτΕ που διαφωνούσαν μ' αυτές τις μεθοδεύσεις του, ανέφερε ότι η τέλεση του αγιασμού αποτελεί απλή εκδήλωση, αντίστοιχη με αυτή της Βουλής και των άλλων ανωτάτων δικαστηρίων και πως «είναι μακράν πάσης πραγματικότητας η απόδοσις εις την εν λόγω εκδήλωσιν οιασδήποτε άλλης ερμηνείας».

Υπενθυμίζεται ότι η ενέργεια του Γ. Παναγιωτόπουλου προκάλεσε την αντίδραση 30 δικαστών του ΣτΕ - μεταξύ των οποίων και τεσσάρων αντιπροέδρων (Κ. Μενουδάκος, Γ. Σταυρόπουλος, Γ. Ανεμογιάννης και Π.Ν. Φλώρος) - οι οποίοι με έγγραφό τους εξηγούσαν τους λόγους για τους οποίους αρνούνταν να παραστούν στην τελετή του αγιασμού. Στην επιστολή τους τόνιζαν ότι η πρόσκληση σε αγιασμό θέτει εν αμφιβόλω τη θρησκευτική τους ουδετερότητα. Να σημειωθεί ότι ο αγιασμός θα γίνει αύριο, ενώ σήμερα θα λάβει θέση στο ζήτημα που δημιουργήθηκε και η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Μίζερη και αντεργατική η κυβερνητική στάση

Ως μίζερη χαρακτηρίζουν τη στάση της κυβέρνησης οι 5.500 συμβασιούχοι πυροσβέστες, τόσο για την προστασία των δασών και των περιουσιών που απειλούνται από τις δασικές πυρκαγιές όσο και για τη συνέχιση της πολιτικής που τους καθιστά εργασιακά όμηρους.

Ωστόσο, όσον αφορά το ρόλο τους, απάντηση δίνει και δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Αυγούστου και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών Πυρόσβεσης και Διάσωσης. Σύμφωνα με αυτή, το 88% τίθεται υπέρ της μονιμοποίησής τους και το 96,3% των ερωτηθέντων επισημαίνει πως πρέπει να αναγνωριστεί το επάγγελμα του πυροσβέστη - είτε εποχικού είτε μόνιμου - ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό. Παράλληλα, το 87,2% αναγνωρίζει και εμπιστεύεται το έργο της Πυροσβεστικής.

Παράλληλα, τονίστηκε ότι αποδείχτηκε περίτρανα φέτος πως από πλευράς κυβέρνησης τα μέτρα πρόληψης ήταν μηδαμινά. Ως παράδειγμα, αναφέρθηκε το γεγονός ότι στην Κασσάνδρα, αυτή τη χρονιά, υπήρχαν 500 τόνοι καύσιμης ύλης ανά εκτάριο, λόγω της επισκεψιμότητας της περιοχής. Αντί λοιπόν να δοθούν χρήματα στις περιφέρειες για καθαρισμούς δρόμων, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και άλλων τέτοιων μέτρων, δόθηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών στους υπερχρεωμένους δήμους.

Τα φαρμακεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, λόγω της γιορτής του Σταυρού. Το κοινό θα μπορεί να εξυπηρετηθεί από τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Σε ορεινό δρόμο της περιοχής Λιβάδι στην Αράχοβα, συνελήφθη στις 5:30 χτες το απόγευμα, μετά από αναζήτηση 16 ετών, ο Νίκος Παλαιοκώστας. Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, Α. Δημοσχάκη, δεν προέβαλε αντίσταση ενώ στην κατοχή του είχε τρία όπλα. Ο Ν. Παλαιοκώστας αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Βόλου.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Εκδήλωση τιμής στο Λαζαρέτο

Τα Παραρτήματα Κέρκυρας της ΠΕΑΕΑ και του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας, διοργανώνουν, την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη, στο Λαζαρέτο, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 118 εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, την περίοδο 1947-1949.

Αναχώρηση ανήμερα της εκδήλωσης, την Κυριακή, ώρα 9.45 π.μ. από το παλαιό λιμάνι. (Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του δημοτικού θεάτρου).

Συζητούν για τα νέα σχολικά βιβλία

Ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Κριτική προσέγγιση στα νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία» διοργανώνουν, την Κυριακή 17 Σεπτέμβρη, η Γραμματεία Γρεβενών του ΠΑΜΕ και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Στην εκδήλωση, η οποία θα γίνει στις 11 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών, θα μιλήσει ο Θωμάς Κασσελούρης, εκπαιδευτικός και διδάκτορας κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης.

«Στοπ» στα Μεταλλεία Χρυσού Σαππών

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ακύρωσε για περιβαλλοντικούς λόγους απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ (του Φλεβάρη του 2000), με την οποία καθορίζονταν οι όροι χωροθέτησης των «Μεταλλείων Χρυσού Σαππών του Νομού Ροδόπης». Να σημειωθεί ότι τα Μεταλλεία αυτά απέχουν 835 μέτρα από τον οικισμό των παλιννοστούντων Ποντίων και 1.450 μέτρα από την κωμόπολη των Σαππών, ενώ προβλέπεται να καταλάβουν έκταση 1.035 στρεμμάτων.

Ειδικότερα, το Ε` Τμήμα του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου ακύρωσε την πράξη χωροθέτησης των μεταλλείων, γιατί τα δεδομένα της αρχικής μελέτης, στην οποία στηρίχτηκε η απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, ανατράπηκαν από νεότερη μελέτη, που συντάχθηκε, προκειμένου να χορηγηθεί η τελική περιβαλλοντική άδεια για τη λειτουργία του μεταλλείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ