ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συμμαχία με τα καρτέλ

Επιχειρεί να κρύψει τη φιλομονοπωλιακή πολιτική της, μετακυλίοντας τις ευθύνες ...στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Τους ακατάλυτους δεσμούς της με τα καρτέλ που λυμαίνονται όλους τους τομείς της οικονομίας και από τη μια εκμεταλλεύονται άγρια τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους και από την άλλη τους ληστεύουν ως καταναλωτές, επιβεβαιώνει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η συμμαχία της ΝΔ με τα καρτέλ αποδείχτηκε περίτρανα με αφορμή τη δράση του καρτέλ στην αγορά γάλακτος, που ήρθε στην επιφάνεια εξαιτίας της υπόθεσης των τριών στελεχών της ΝΔ που ζήτησαν «μίζα» από τη ΜΕΒΓΑΛ. Η κυβέρνηση, με τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ, περιορίζει το ζήτημα στην «ηθική» του διάσταση και σε αστυνομικού χαρακτήρα λεπτομέρειες για τους κατηγορούμενους, αφήνοντας στο απυρόβλητο την εφαρμοζόμενη πολιτική που παράγει τα σκάνδαλα και τη διαφθορά.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραδεχτεί ότι ο ανταγωνισμός - που κατά τον πρωθυπουργό θα λύσει όλα τα προβλήματα της αγοράς - έχει οδηγήσει στα ολιγοπώλια που ελέγχουν όλους τους κλάδους και διαμορφώνουν από κοινού τις τιμές των προϊόντων. Υπερασπιζόμενη τη δράση των καρτέλ, επιχειρεί, μάταια, να κρυφτεί πίσω από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αναθέτοντας σε αυτή να αντιμετωπίσει τις δήθεν «στρεβλώσεις» της αγοράς και την αποκατάσταση του (ανύπαρκτου) «υγιούς ανταγωνισμού».

Χαρακτηριστικό της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης είναι ότι δε διανοήθηκε καν να αποδοκιμάσει την «κερδοσκοπική» δράση των καρτέλ, η λειτουργία των οποίων καταδείχτηκε και όχι μόνο στην αγορά γάλακτος.

Είναι αποκαλυπτικές από την άποψη αυτή οι απαντήσεις που έδωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος στις ερωτήσεις του «Ρ». Ιδού ένα απόσπασμα:

«- Ερώτηση: Γιατί η κυβέρνηση δε λέει λέξη για το μεγάλο σκάνδαλο της λειτουργίας του καρτέλ στην αγορά γάλακτος που εκμεταλλεύεται και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές; Αυτό περιλαμβάνεται στη στήριξη της επιχειρηματικότητας που ανέφερε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ;

- Αντώναρος: Γνωρίζετε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι αντικείμενο έρευνας, εδώ και καιρό, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αρμόδια για να το ερευνήσει σε όλες τις παραμέτρους του είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ας περιμένουμε, λοιπόν, την ολοκλήρωση της διερεύνησης του θέματος.

- Ερώτηση: Δηλαδή, με ένα πρόστιμο, το οποίο και σε άλλες περιπτώσεις έχει επιβληθεί, θα τελειώσει το καρτέλ;

- Αντώναρος: Η Δημοκρατία λειτουργεί με κανόνες. Οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται. Και η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι, κατά τη δική της διακυβέρνηση, οι κανόνες εφαρμόζονται στο ακέραιο.

- Ερώτηση: Προβληματίζει την κυβέρνηση το γεγονός ότι η θέση που εξέφρασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για τα ολιγοπώλια γάλακτος, δηλαδή ότι θα λυθεί το πρόβλημα μέσα από τον ανταγωνισμό, ταυτίζεται με τη θέση που εξέφρασε χτες ο ΣΕΒ, πρόεδρος του οποίου είναι ο ιδιοκτήτης της ΔΕΛΤΑ που ελέγχεται για εναρμονισμένες πρακτικές;

- Αντώναρος: Σας έχω πει ότι στη Δημοκρατία, στη δομή της Δημοκρατικής Πολιτείας, υπάρχουν αρχές, υπάρχουν θεσμοί, που ερευνούν όλα αυτά τα θέματα και καταλήγουν σε συμπεράσματα. Οπου υπάρχει συμπεριφορά η οποία αντιβαίνει τις ρυθμίσεις, και τις εθνικές και της Ευρωπαϊκής Ενωσης - και εμείς είμαστε περήφανοι ως χώρα που ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση - τότε επιβάλλονται εκείνα τα μέτρα, εκείνες οι ποινές, οι οποίες προβλέπονται από τη νομοθεσία. Θα πρέπει να αφήσουμε τους θεσμούς και τα όργανα της Πολιτείας, τα οποία είναι επιφορτισμένα με ένα συγκεκριμένο έργο, να επιτελέσουν αυτό το έργο. Μέχρι το τέλος. Αυτό δε γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη.

- Ερώτηση: Ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι θεσμοί, το θέμα είναι τι κάνει η κυβέρνηση. Και εδώ βλέπουμε την κυβέρνηση να ταυτίζεται με τα ολιγοπώλια, τη στιγμή που αυτά απομυζούν και εκμεταλλεύονται και τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

- Αντώναρος: Ας έχετε, λοιπόν, λίγη υπομονή να δείτε την εξέλιξη της υπόθεσης.

- Ερώτηση: Μα, σε όλους τους κλάδους υπάρχουν ολιγοπώλια τα οποία λειτουργούν ανεξέλεγκτα και κανείς δεν κάνει το παραμικρό. Τα έχει ρίξει όλα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

- Αντώναρος: Σας θυμίζω ότι έχουν επιβληθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού υψηλότατα πρόστιμα σε διάφορες περιπτώσεις. Μην το ξεχνάτε.

- Ερώτηση: Θα μου πείτε αν και πότε τα πληρώσανε;

- Αντώναρος: Υπάρχουν διαδικασίες που ακολουθούνται. Αυτός στον οποίον επιβάλλεται ένα πρόστιμο, πάλι στη Δημοκρατική μας Πολιτεία, έχει το δικαίωμα να προσφύγει κάπου μέχρι να τελεσιδικήσει μία απόφαση. Αυτό χρειάζεται κάποιο χρόνο. Ετσι λειτουργεί η Δημοκρατία, έτσι λειτουργεί και η Δικαιοσύνη»...

Η δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι θιασώτες του ανύπαρκτου «υγιούς ανταγωνισμού» προκύπτει από την τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το σκάνδαλο με το χρηματισμό στελέχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποτελεί δυσφήμηση της ελεύθερης οικονομίας(!). «Με τα καρτέλ και με την ανοχή απέναντι σε τέτοιου είδους πρακτικές, ουσιαστικά όχι μόνο δυσφημείται η ίδια η ελεύθερη οικονομία και η λογική της, αλλά υπονομεύονται και τα συμφέροντα του καταναλωτή. Θα πρέπει να είμαστε αμείλικτοι σε αυτό, ο ανταγωνισμός πάντοτε δίνει τις καλύτερες λύσεις για τον καταναλωτή, αρκεί να υπάρχει», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΑ.

Ο Σ. Τσιτουρίδης

Με επιστολή του προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και την ΕΣΗΕΑ, ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης ζητά να πάρουν μέτρα και μιλά για τα «ψέματα» που λέγονται αυτές τις ημέρες σε βάρος του από πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «έχουν αναπαραχθεί τεράστια ψέματα και συκοφαντίες που ξεπερνούν τα όρια της πολιτικής κριτικής και παραβιάζουν τον κώδικα της δεοντολογίας που προστατεύει την αξιοπιστία και την ελευθεροτυπία».

ΠΑΣΟΚ
Αναλαμβάνει να... καταπολεμήσει τη διαφθορά

Με τη σημαία της... κάθαρσης ανά χείρας αναμένεται να ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σήμερα και αύριο από το βήμα της ΔΕΘ και με αφορμή τα τελευταία σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας, θα επιχειρήσει να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν το κόμμα που θα... καταπολεμήσει τη «διαφθορά».

Βέβαια, ο ίδιος, πίσω από τις εκφράσεις εντυπωσιασμού που θα χρησιμοποιήσει εναντίον της κυβέρνησης της ΝΔ, θα φροντίσει επιμελώς να κρύψει ότι το ΠΑΣΟΚ ακολούθησε και ακολουθεί ακριβώς την ίδια πολιτική με τη ΝΔ που τρέφει και γεννά τα σκάνδαλα. Ο Γ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό, θα ζητήσει να ξεχάσει το ένδοξο παρελθόν του κόμματός του, σε αντίστοιχα φαινόμενα διαφθοράς και όπως στο πρόσφατο παρελθόν ο σημερινός πρωθυπουργός, θα ζητήσει την εξουσία για να βάλει το «μαχαίρι στο κόκαλο».

Την ίδια στιγμή, όμως, ο Γ. Παπανδρέου θα δηλώσει πίστη στους νόμους της αγοράς και θα απαιτήσει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, που απαιτεί η ντόπια πλουτοκρατία, οι οποίες είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες χτίζεται η διαπλοκή. Σ' αυτό το μήκος κύματος και χτες ο Ν. Αθανασάκης με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «Αλφα», αναφέρθηκε σε «πολιτικές ευθύνες». Πολιτικές ευθύνες τις οποίες σωστά εντόπισε στο γεγονός ότι οι «συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι συγκεκριμένοι κουμπάροι, δε βρέθηκαν στις θέσεις αυτές από μόνοι τους, δε βρέθηκαν εξ ουρανού... Τοποθετήθηκαν με κυβερνητικές επιλογές», αλλά πίσω από αυτό προσπάθησε να κρύψει ότι το συγκεκριμένο σύστημα που υπηρετούν με ευλάβεια οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, εναλλάσσει αυτούς τους ανθρώπους στις συγκεκριμένες θέσεις, αφού τα συγκεκριμένα φαινόμενα δεν είναι ούτε σημερινά, ούτε φυσικά χτεσινά, αλλά διέπουν την κυβερνητική θητεία και των δυο κομμάτων.

Ο ίδιος συγχρόνως δεν παρέλειψε να ζητήσει και «παραιτήσεις» τονίζοντας: «Υπάρχει μια διαδικασία για τα πολιτικά στελέχη. Υποβάλεις την παραίτησή σου και ο προϊστάμενός σου, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός, κατά περίπτωση, σου λέει όχι, εξέτασα το θέμα, θεωρώ ότι δεν έχεις καίρια ευθύνη και δεν κάνω αποδεκτή την παραίτηση. Εδώ ούτε αυτό δε γίνεται»...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Δεν ανέχεται... σκιές

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής τακτικής «αυτοθαυμασμού» για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη διαφθορά, κινήθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα για το ζήτημα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Τόνισε ότι η Επιτροπή είναι ανεξάρτητη αρχή με πολύ σημαντικό ρόλο και ότι στηρίζει το έργο της, πρόσθεσε ωστόσο: «δεν πρόκειται όμως να ανεχθούμε ούτε λοξοδρομήσεις, ούτε - πολύ περισσότερο - οποιεσδήποτε σκιές στη λειτουργία της»...

Ο υπουργός επανέλαβε τα περί «μηδενικής ανοχής» και θέλησε να παρουσιάσει την υπόθεση ως απόδειξη «της σύγκρουσής μας με κάθε φαινόμενο διαφθοράς και παρανομίας», ανάγοντας το υπουργείο Ανάπτυξης σε σχεδιαστή και οργανωτή της αποκάλυψης της υπόθεσης εκβιασμού της γαλακτοβιομηχανίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Τα νοσοκομεία υπεύθυνα για τους διαγωνισμούς

Στο μεταξύ το υπουργείο Ανάπτυξης αποποιείται την ευθύνη για τους διαγωνισμούς προμηθειών στα κρατικά νοσοκομεία, απαντώντας εμμέσως και στα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου Δ. Βαγιωνάς, για την αρμοδιότητα του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου δήλωσε χτες ότι το υπουργείο εξουσιοδοτεί τους φορείς ώστε να διενεργούν μόνοι τους τους διαγωνισμούς για τα αναλώσιμα είδη, καθώς και για τα αντιδραστήρια των νοσοκομείων, λόγω της ιδιαιτερότητας του υλικού.

Αναφέρει επίσης στη δήλωσή του ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει συγκροτήσει επιτροπές που αποτελούνται από εκπροσώπους του και των εμπλεκομένων φορέων για την επικαιροποίηση των ενιαίων τεχνικών προδιαγραφών, σε σχέση με τα αναλώσιμα.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ
Ψευδεπίγραφες οι διακηρύξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη

«Σιγήν ιχθύος» τηρεί για ακόμη μία φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν πρόκειται για την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.

Αυτό προκύπτει από την απάντησή της στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, σχετικά με την κατάφωρη παράβαση του δικαιώματος των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές να επικοινωνούν ελεύθερα με τους συνηγόρους τους. Στην Ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι η επικοινωνία των κρατουμένων με τους δικηγόρους τους γίνεται μέσα από διαχωριστικά τζάμια, μέσω τηλεφώνου και σε συνθήκες γενικευμένης παρακολούθησης, γεγονός που καταλύει την αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος υπεράσπισής τους, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του ελληνικού ποινικού δικονομικού δικαίου, ενώ ταυτόχρονα θίγει βάναυσα την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος και των δικηγόρων συλλογικά.

Στην απάντησή της η Επιτροπή δηλώνει αναρμόδια να πάρει θέση για την απροκάλυπτη αυτή παραβίαση βασικών δικαιωμάτων των κρατουμένων, διανθίζοντάς τη με ψευδεπίγραφες διακηρύξεις περί προσήλωσης της ΕΕ στα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου.

Αποκαλύπτει για πολλοστή φορά ότι όταν η ΕΕ μιλάει για την ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών απεργάζεται τρόπους για την περιστολή και την κατάργησή τους. Οι λαοί της Ευρώπης, οι πολίτες της χώρας μας δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από αυτούς που από τη μία πλευρά ψηφίζουν και εφαρμόζουν «τρομονόμους», στήνουν μυστικές φυλακές, οργανώνουν μαζί με CIA και άλλες ξένες μυστικές υπηρεσίες απαγωγές Ευρωπαίων πολιτών και μεταναστών που ζουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, παραδίδουν κάθε είδους δεδομένα των πολιτών τους στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και από την άλλη διακηρύσσουν τον δήθεν σεβασμό τους στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μοναδικός δρόμος για τους λαούς είναι η πάλη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών τους, ενάντια στα σχέδια δραστικού περιορισμού τους που προετοιμάζουν και θέτουν σε εφαρμογή τα επιτελεία της ΕΕ, για να τους τρομοκρατήσουν, να κάμψουν τις αντιστάσεις και το αγωνιστικό φρόνημά τους.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΜΕΒΓΑΛ»
Προφυλακίστηκε ο ένας από τους εμπλεκόμενους

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν ζήτησαν και πήραν χτες από την 14η τακτική ανακρίτρια οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της εκβίασης της «ΜΕΒΓΑΛ» Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, έμπορος, και ο Γενικός Δ/ντης της Επιτροπής Ανταγωνισμού Παναγιώτης Αδαμόπουλος, προκειμένου να ενημερωθούν για όλο το προανακριτικό υλικό της υπόθεσης, καθώς και για την κατάθεση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Είχε προηγηθεί η πολύωρη κατάθεση στην ανακρίτρια του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Σπύρου Ζησιμόπουλου, ο οποίος προσκόμισε όλα τα σχετικά για την υπόθεση έγγραφα, αίτημα που είχε υποβάλλει και ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του Κωνσταντινίδη.

Μετά τους Κωνσταντινίδη και Αδαμόπουλο την πόρτα της ανακρίτριας πέρασε ο εκτελωνιστής Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος που μετά από πολύωρη απολογία προφυλακίστηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι ο ρόλος του ήταν μεσολαβητικός. Και οι τρεις κατηγορούνται για εκβίαση κατ' επάγγελμα και κατά συναυτουργία, παθητική δωροδοκία και άμεση συνεργία σε παθητική δωροδοκία.

Ο Κωνσταντινίδης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες παραδέχεται μεν ότι ζήτησε 2,5 εκατ. ευρώ για να διαγράψει η Επιτροπή Ανταγωνισμού το πρόστιμο, δεν αποδέχεται όμως ότι πρόκειται για εκβιασμό, θα απολογηθεί σήμερα το πρωί. Ο Αδαμόπουλος που επιμένει στην αθωότητά του θα απολογηθεί το πρωί της Κυριακής.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ
Η πολιτική σας το μεγαλύτερο «σκάνδαλο»

Η Ενωση Λογιστών Πρωτευούσης, σε χτεσινή ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «το μεγαλύτερο "σκάνδαλο" είναι η πολιτική που συγκεντρώνει τον πλούτο σε λίγα χέρια. Οσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, τόσο θα εντείνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, θα πολλαπλασιάζονται τα σκάνδαλα και η διαφθορά. Οι νόμοι της αγοράς, το κέρδος, είναι η αιτία». Προσθέτει ότι «η "υγιής επιχειρηματικότητα" και ο "υγιής" ανταγωνισμός του ΣΕΒ, είναι να αγοράζει τα προϊόντα από την αγροτιά όσο θέλει φτηνότερα και να τα πουλάει όσο θέλει ακριβότερα. Μέσα σε αυτό το "υγιές" κλίμα κυβερνούν πότε το ΠΑΣΟΚ και πότε η ΝΔ βρίσκοντας πάντα τις προσκυνημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ που αφού από τη μία υπογράφουν συμβάσεις ντροπής, από την άλλη βγάζουν στην κυβέρνηση κόκκινη κάρτα. Η πολιτική τους είναι θερμοκήπιο της διαφθοράς και των σκανδάλων».

Η Ενωση σημειώνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν σ' αυτά τα φαινόμενα μέσα από τα ταξικά αγωνιστικά συνδικάτα, αλλά και μέσα από την ψήφο τους σε όλα τα επίπεδα, ενισχύοντας τις δυνάμεις που βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ