ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Παζάρια για το μέλλον του προτεκτοράτου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Την ...«κατανόηση» των σερβικών θέσεων για το Κοσσυφοπέδιο εισέπραξε απ' τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Ου. Μπους ο Σέρβος ομόλογός του Μπόρις Τάντιτς στο περιθώριο δύο συναντήσεων που είχαν χτες κατά τις εργασίες της 61ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη.

Ο Τάντιτς, απ' την πλευρά του, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις πως, μεταξύ άλλων, η πιθανότητα να δοθεί ανεξαρτησία στο Κοσσυφοπέδιο «θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της δημοκρατίας στη Σερβία». «Μόνον μία δημοκρατική Σερβία είναι παράγοντας σταθερότητας για τα Βαλκάνια», υποστήριξε ο Σέρβος Πρόεδρος.

Θερμότερο ήταν το κλίμα στη συνάντηση του Μπόρις Τάντιτς και του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών Βουκ Ντράσκοβιτς, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Σέρβος Πρόεδρος εξέφρασε «σεβασμό για τις θέσεις αρχής», που έχει η Μόσχα για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου.

Εντούτοις, περισσότερο διαφωτιστικό για τη θέση της Μόσχας ήταν έγγραφο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Εκεί σημειώνεται πως για τη Ρωσία, η όποια διευθέτηση του καθεστώτος της επαρχίας θα πρέπει να γίνει χωρίς χρονοδιαγράμματα και «στη βάση των διεθνών συμφωνιών, των κανονισμών και αποφάσεων του ΟΗΕ». Απορρίπτεται η αμερικανο-βρετανική πρόταση περί «μοναδικότητας» της περίπτωσης του Κοσσυφοπεδίου ως προσπάθεια «που αποσκοπεί σε έκπτωση των διεθνών νομικών κανόνων και αποσπά την προσοχή απ' την πραγματικότητα γιατί δημιουργεί, μεταξύ άλλων, εντυπώσεις για διπλά μέτρα και σταθμά». «Είναι πρωτίστης σημασίας να έχει καθολικό χαρακτήρα» η απόφαση για το Κοσσυφοπέδιο, αφού θα θέσει νομικό και ιστορικό προηγούμενο καταλήγει το έγγραφο...

Το ίδιο 24ωρο, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο Μάρτι Αχτισαάρι επρόκειτο να ενημερώσει τους υπουργούς Εξωτερικών της εξαμελούς «Ομάδας Επαφής» για την πορεία των συνομιλιών της Βιέννης. Δεν επιβεβαιώθηκαν άμεσα οι πληροφορίες πως ο απεσταλμένος θα προτείνει σταμάτημα των συνομιλιών της Βιέννης, μιας που δεν έχουν οδηγήσει σε γεφύρωμα των θέσεων Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών.

Στο Κοσσυφοπέδιο, πάντως, οι επιθέσεις κατά της σερβικής κοινότητας συνεχίζονται. Αργά προχτές βράδυ εκρηκτικός μηχανισμός ερρίφθη από αγνώστους στο σπίτι τεσσάρων ηλικιωμένων Σέρβων στην περιοχή Κλίνα κοντά στο Πετς τραυματίζοντας σοβαρά τον έναν και ελαφρύτερα τους άλλους τρεις...

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Εδραιώνεται η βασιλική χούντα

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Ο στρατός της Ταϊλάνδης παρέμενε χτες ορατός παντού μετά το (μέχρι στιγμής) «αναίμακτο» πραξικόπημα στο οποίο προχώρησε με τη στήριξη του βασιλιά, ανατρέποντας τον πρωθυπουργό, Θάξιν Σιναουάτρα, ο οποίος, από τη Νέα Υόρκη και τα Ηνωμένα Εθνη, κατέφυγε χτες στο Λονδίνο.

Οι «πολιτικές» συναθροίσεις άνω των 5 ατόμων απαγορεύτηκαν. Επιβλήθηκε αυστηρή λογοκρισία στα εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ. Η αναμετάδοση διεθνών τηλεοπτικών δικτύων εντός της χώρας διακόπηκε. Στενοί συνεργάτες του ανατραπέντος πρωθυπουργού συνελήφθησαν. Τα σύνορα με Λάος και Μιανμάρ (Βιρμανία) έκλεισαν. Ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ Αμπουλγιαντέτζ «ανέθεσε» στον επικεφαλής του πραξικοπήματος, στρατηγό Σόνθι Μπουνγιαραταγκλίν, την ...ηγεσία του λεγόμενου «στρατιωτικού συμβουλίου για την πολιτική μεταρρύθμιση», όπως αυτοαποκαλείται η ηγετική ομάδα της χούντας, το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης - προκειμένου «να διατηρηθεί η τάξη και η ειρήνη».

Τα εγχώρια ΜΜΕ υποστήριζαν χτες ότι «το 83,98% του λαού» στηρίζει (!) τους πραξικοπηματίες, ποσοστό εξωφρενικό ακόμη και για τα δεδομένα της Ταϊλάνδης, όπου η Αριστερά έχει σχεδόν ολοκληρωτικά εξοντωθεί, η μοναρχία αποτελεί κάτι σαν ιδιότυπη «θεότητα», ενώ από το 1932 και εντεύθεν έχουν σημειωθεί πάνω από 20 πραξικοπήματα. Ωστόσο, το 80% των ψηφοφόρων ζει στην επαρχία, όπου η υποστήριξη προς τον Θάξιν, που λαϊκιστικά προέβη σε παροχές προς τα φτωχότερα στρώματα σε μια (επιτυχημένη) προσπάθεια εξαγοράς των ψήφων τους, παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Η αναστολή του Συντάγματος του 1997 στόχο έχει την ενίσχυση της μοναρχίας διά της επαναδημιουργίας ενός πολιτικού σκηνικού με διάφορα μικρά αδύναμα κόμματα πιστά στο παλάτι.

Η «διεθνής κοινότητα» επέδειξε απάθεια. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, είπε ότι «αυτή η πρακτική δεν πρέπει να ενθαρρύνεται», οι ΗΠΑ επανέλαβαν ξερά ότι «παρακολουθούν» την κατάσταση, η ΕΕ εξέφρασε την «ανησυχία» της. Ο δε επικεφαλής πραξικοπηματίας, στρατηγός Σόνθι, δήλωσε ότι δε θα «κρατήσει» την εξουσία, ότι θα διοριστεί νέα Βουλή και πρωθυπουργός και θα γίνουν εκλογές εντός του 2007. Πάντως, η εγχώρια ολιγαρχία και τα διεθνή ΜΜΕ έχυναν καυτά δάκρυα για τον τουρισμό της Ταϊλάνδης, μια βιομηχανία ύψους 12 δισ. δολαρίων.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ελεύθερος ο Ζούμα και φαβορί

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.--

Νοτιοαφρικανικό δικαστήριο απέρριψε χτες τις κατηγορίες για διαφθορά έναντι του πρώην αντιπροέδρου της Ν. Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, καθώς η ενάγουσα αρχή δήλωσε ανέτοιμη να στηρίξει με τεκμήρια το κατηγορητήριο. Η εξέλιξη προκάλεσε τις θερμές αντιδράσεις χιλιάδων υποστηριχτών του Ζούμα έξω από το δικαστήριο που θεωρούσαν εδώ και μήνες τις κατηγορίες κατά του 61χρονου αντιπροέδρου του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) «πολιτική συνωμοσία» με στόχο τον εξοβελισμό του από την κούρσα διαδοχής του Τάμπο Μπέκι στην ηγεσία του ANC και της χώρας.

Προ μηνών, ο Ζούμα είχε κριθεί αθώος από νοτιοαφρικανικό δικαστήριο για την κατηγορία του βιασμού και της παρενόχλησης από πρώην στενή οικογενειακή του φίλη. Χτες δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσει την εκστρατεία του για την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2009 προκαλώντας τους αντιπάλους του «να φρεσκάρουν τις προσπάθειές τους για να τον ξαναφέρουν, εάν θέλουν, στα δικαστήρια»...

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Συνεχίστηκαν και χτες οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Ουγγαρία με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν συγκεντρωθεί έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας ζητώντας την παραίτηση του Ούγγρου πρωθυπουργού, μετά την αποκάλυψη της συζήτησης που είχε με βουλευτές του «Σοσιαλιστικού Κόμματος», όπου τόνιζε ότι η κυβέρνηση έλεγε ψέματα τα τελευταία δύο χρόνια για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα. Η αποκάλυψη αυτή έδωσε το έναυσμα στους διαδηλωτές να κατέβουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν για τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης που προχωρά σε μέτρα λιτότητας, σε αυξήσεις των τιμών και της φορολογίας, στα σχέδια να απολύσει δεκάδες εργαζομένους, να επιβάλει δίδακτρα στα πανεπιστήμια και να ιδιωτικοποιήσει την υγεία.

Χτες τα ξημερώματα ξέσπασαν πάλι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ομάδας ακροδεξιών και της αστυνομίας έξω από τα γραφεία του «Σοσιαλιστικού Κόμματος». Συνολικά, τουλάχιστον 200 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων τις δύο τελευταίες μέρες, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 137 συλλήψεις.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός Φέρεντς Γκιούρτσανι κατηγόρησε το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το «Fidesz», για τα βίαια επεισόδια και δήλωσε ότι δε θα επιδείξει «καμία ανοχή» απέναντι στους ταραξίες, ενώ τόνισε πως θα συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, που όπως υποστήριξε θα διασφαλίσει την ανάπτυξη και την ισορροπία της οικονομίας...

ΒΟΛΙΒΙΑ
Κινητοποιήσεις υπέρ της Συντακτικής Συνέλευσης

ΛΑ ΠΑΣ.--

Το επίκεντρο της πολιτικής διαμάχης πλέον έχει μεταφερθεί στις πλούσιες νότιες επαρχίες και ειδικά στην αποκαλούμενη οικονομική πρωτεύουσα της Βολιβίας, τη Σάντα Κρους.

Σύμφωνα με το «Μπολπρές», το «Μπλοκ της Ανατολής» - «ομπρέλα» οργανώσεων ιθαγενών, αγροτών και λαϊκών οργανώσεων - άρχισε χτες κινητοποιήσεις ενάντια στις απειλητικές κινήσεις της αντιπολίτευσης και της ολιγαρχίας να εμποδίσουν τη λειτουργία της Συντακτικής Συνέλευσης και ενδεχομένως, εάν δεν μπορέσουν να το επιτύχουν, να προχωρήσουν στην απόσχιση των τεσσάρων διοικητικών διαμερισμάτων του νότου - η Σάντα Κρους, η Ταρίχα, το Μπένι και το Πάντο, όπου όλως τυχαίως έχουν την εξουσία οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης - όπως απείλησε ο δήμαρχος της πόλης Τρινιντάντ και απόστρατος στρατηγός, Μόισες Σιρικί, όταν ανακοίνωσε ότι τέσσερα διοικητικά διαμερίσματα θα πρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους Κοινοβούλιο και το δικό τους Σύνταγμα.

Από τα ξημερώματα της Τετάρτης -τοπική ώρα- αγρότες και ιθαγενείς έχουν αποκλείσει όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στη Σάντα Κρους, σε ένδειξη αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Εβο Μοράλες, προς υπεράσπιση της Συντακτικής Συνέλευσης και ενάντια στη στρατηγική της «Επιτροπής Πολιτών της Σάντα Κρους», δηλαδή της ντόπιας ολιγαρχίας, να προκαλέσει αστάθεια και να προωθεί τα σχέδια απόσχισης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», ο πρόεδρος Εβο Μοράλες ανακοίνωσε σχέδια δημιουργίας - με τη βοήθεια της Βενεζουέλας - τριών στρατιωτικών βάσεων στο νότο, στα σύνορα με τη Βραζιλία και την Παραγουάη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αντιδράσεις για το κυνήγι... μουσουλμάνων

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τη φιέστα του υπουργού Εσωτερικών Τζον Ριντ που μιλούσε σε μουσουλμάνους γονείς συνιστώντας τους να «χαφιεδίζουν τα παιδιά τους» και να τα καταδίδουν εάν «διακρίνουν κάποιες ύποπτες κινήσεις και εάν έχουν επαφές με εξτρεμιστές», χάλασε Αμπού Ιζαντίν, Βρετανός μουσουλμάνος. «Δεν έχετε δικαίωμα να μιλάτε για ελευθερία» φώναξε διακόπτοντάς τον και έκανε λόγο για «κρατική τρομοκρατία που ασκεί η βρετανική αστυνομία». Η οργή στη μουσουλμανική κοινότητα της Βρετανίας ξεχειλίζει καθώς τα περιστατικά επιθέσεων συνεχώς πληθαίνουν ενώ πριν δύο ημέρες η βρετανική αστυνομία έκανε ακόμη και έρευνες σε τεμένη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ